Fotografija
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Fotografija

on

 • 649 views

 

Statistics

Views

Total Views
649
Views on SlideShare
648
Embed Views
1

Actions

Likes
0
Downloads
2
Comments
0

1 Embed 1

http://test.kauza.mk 1

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Fotografija Presentation Transcript

 • 1. Фотографија
 • 2. Што да барате кај еден point&shoot фотоапарат? • 7 мегапиксели или повеќе • Стабилизатор на слика (неопходно) • Снимање видео со резолуција 640 x 480 пиксели на 30 fps (фрејма во секунда); видеото мора да вклучува аудио (апсолутно неопходно) • 3x оптички зум или подобар • USB 2 излез • +2 GB high-speed SD картичка или поголема
 • 3. Добро компонираните фотографии бараат внимателно планирање и понекогаш трпеливо чекање.
 • 4. Едноставност Дајте му најголемо визуелно внимание на центарот на интерес во вашата фотографија
 • 5. Некомплицирана заднина
 • 6. Телефон? Мост? Кактус?
 • 7. Јасна цел зошто е направена фотографијата
 • 8. Избор: Колкав дел од предметот на фотографирање да вклучите? Треба ли тој да биде врамен хоризонтално или вертикално?
 • 9. Поедноставување на фотографиите и засилување на центарот на вниманието со некомплицирани заднини, избегнување неповрзани елементи, доближување. Поголема динамика – објектот надвор од центарот
 • 10. Генерално, фотографиите со предмети директно во центарот се доживуваат постатично и помалку интересно од фотографии кои го поставуваат објектот надвор од центарот.
 • 11. Композиција Правило на третини
 • 12. Пат на движење на субјектите – оставајте простор пред нив во кој можат да се движат
 • 13. Најдобро е хоризонтот и вертикалните објекти да се поставуваат во центар
 • 14. Линии
 • 15. Дијагонали како водечки линии кои го покажуваат патот на фотографијата – полесно се следи главниот субјект
 • 16. Линии кои се повторуваат за да се привлече вниманието на центарот на интерес
 • 17. Кривата „S“
 • 18. S крива која формира дијагонални водечки линии + добро поставен центар на интерес
 • 19. Баланс
 • 20. Триаголници – јако визуелно единство
 • 21. Геометриски фигури
 • 22. Добар баланс: распоред на фигури, бои и области на светлина и темнина кои се надополнуваат едни со други
 • 23. Видлива потпора
 • 24. Симетричен и асиметричен баланс
 • 25. Вертикална симетричност – го дели вниманието на гледачот
 • 26. Баланс: формален наспроти неформален стил
 • 27. Врамување
 • 28. Поставување на центарот на интерес во рамка со помош на другите предмети кои се во преден план – длабочина
 • 29. Избегнување интеграција Гледаме во 3 димензии, фотографираме во 2
 • 30. Пресечени луѓе
 • 31. Блиски интегратори – објекти или линии кои се премногу блиску до главниот субјект
 • 32. Корекција со низок агол
 • 33. Главната умешност е каде да се застане и кога да се притисне копчето.
 • 34. Пример за фото-новинарство