Rancangan pengajaran harian (kssr) bidang menggambar teknik capan

8,811 views
8,420 views

Published on

0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
8,811
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
461
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Rancangan pengajaran harian (kssr) bidang menggambar teknik capan

  1. 1. RANCANGAN PENGAJARAN HARIANTahun : 1 BudiBidang : MenggambarAktiviti : CapanTema : Alam SemulajadiTajuk : Jambangan BungaMasa : 60 minitJenis –jenis Media : Alat : Berus Lukisan, palet, batang pisang, surat khabar Bahan : Kertas Lukisan , Cat Air, Tempera, Cat Poster atau warna airBahan Bantu Mengajar : Contoh hasil karya daripada teknik capanEMK : Kreativiti, dan inovatifStandard Kandungan : 1. Persepsi dan pemahaman seni visual seperti warna, jalinan, bentuk, ruang, imbangan dan kesatuan yang terdapat pada alam semulajadi, objek buatan manusia dan karya catan. 2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktiviti membuat catan. 3. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber, kajian dan teknologi dalam penghasilan catan. 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa Seni Visual.Standard Pembelajaran :
  2. 2. 1.1 Persepsi Estetik : Murid dapat mengenal, memahami dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada karya seni. 1.1.1 Unsur Seni 1.1.1.1Garisan – lurus dan melengkung 1.1.1.2 Rupa – Organik 1.1.1.3 Jalinan – tampak 1.1.2 Prinsip rekaan 1.1.2.1 Harmoni – (bentuk, rupa warna).1.2 Aplikasi Seni : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual , dalam menghasilkan karya seni. 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasilan karya seni. 1.2.1.1 Alat – Berus lukisan dan palet 1.2.1.2 Bahan – kertas lukisan, bahan semulajadi (flora), warna air, tempera atau cat poster. 1.2.2 Mengetahui penggunaan media serta teknik dan proses dalam penghasilan karya. 1.2.2.1 Teknik – Capan (basah atas kering)
  3. 3. 1.3 Ekspresi Kreatif : Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual, media serta proses dan teknik penghasilan karya. 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif. 1.3.2 Menggunakan unsur seni visual dalam penghasilan karya. 1.4 Apresiasi Seni : Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan. 1.4.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan. 1.4.3 Menghargai dan karya sendiri dan rakan Standard Pembelajaran Ilustrasi Aktiviti Persepsi Estetik - Guru menunjukkan media yang belum dipotong. Contoh batang pisang dan bawang. - Murid cuba menceritakan fungsi media tersebut. - Guru memberitahu murid bahawa media tersebut boleh dijadikan bahan untuk capan.
  4. 4. Aplikasi Seni - Guru menunjukkan bendi dan bawang yang belum dipotong. - Guru menerangkan kesan permukaan yang terdapat pada permukaan bendi dan bawang dengan menghubungkaitkan bahasa seni visual seperti garisan dan jalinan.Ekspresi kreatif - Murid membuat penerokaan pada bahagian lipatan pertama kertas lukisan. - Murid menghasilkan corak teknik capan dengan bimbingan guru berdasarkan langkah- langkah berikut. Langkah 1 - Guru menunjukkan cara memotong batang pisang dan bawang. - Guru mengedarkan kertas lukisan, batang pisang dan bawang yang telah dipotong kepada murid dan menerangkan cara menggunakannya. - Guru mengedarkan warna
  5. 5. kepada murid. Langkah 2- Guru menunjukkan cara melipat kertas lukisan mereka menjadi dua bahagian. Bahagian 1 – penerokaan (murid membuat corak bebas). Bahagian 2 – penghasilan karya (jambangan bunga).- Guru menunjukkan cara penggunaan media. i. Sapukan warna pada batang pisang atau bawang yang telah dipotong. ii. Capkan batang pisang atau bawang untuk menghasilkan gambar bunga. Apresiasi Seni.- Murid menceritakan karya sendiri secara lisan.- Murid diminta mencari media lain yang sedia ada pada mereka untuk digunakan sebagai alat untuk teknik capan.
  6. 6. Contoh : jari.- Guru menerangkan fungsi karya tersebut boleh digunakan sebagai pembalut buku, pembalut hadiah, dan sebagainya.

×