Endocrinology - Hormones MCQs

12,909 views
12,574 views

Published on

Physiology and Biochemistry mcqs/bcqs for MBBS students.

1 Comment
16 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
12,909
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
11
Actions
Shares
0
Downloads
657
Comments
1
Likes
16
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Endocrinology - Hormones MCQs

  1. 1. Endocrinology – Hormones MCQS (Hormone acts soon if the cell has receptors for the hormone, you will become soon successful and beautiful like moon if you are the acceptor of whom who performed the miracle of moon) BY Endocrinology MCQs 1 Dr. Sajid Ali Talpur
  2. 2. 1. It acts as a first messenger: a) c-AMP b) c-GMP c) calmodulin d) calcium e) calcitonin 2. The enzyme required for the synthesis of c-AMP is: a) tyrosine kinase b) phospholipase C c) adenylate cyclase d) G-Protein e) ATPase 3. An 11 years old patient comes to doctor with obesity and dwarfism. He needs the administration of: a) insulin b) growth hormone c) glucagon d) testosterone e) catecholamines 4. Find the mis-match. a) pancreas : somatostatin b) thyroid gland : calcitonin c) Anterior pituitary : thyrotropin releasing hormone d) adrenal medulla : catecholamines e) adrenal cortex : mineralocorticoids 5. Testosterone formation in the fetus is stimulated by: a) FSH b) LH c) both a & b d) HCG hormone e) anti mullerian hormone 1 E 2 C 3 B 4 C 5 D Endocrinology MCQs 2 Dr. Sajid Ali Talpur
  3. 3. 6. It has receptors in the cytoplasm: a) insulin b) glucagon c) cortisol d) growth hormone e) oxytocin 7. The commonest cause of diabetes mellitus is: a) carbohydrate diet b) congenital absence of insulin c) obesity d) pancreatic atrophy e) lack of exercise 8. Oxytocin is secreted by: a) supra optic nuclei b) para optic nuclei c) para ventricular nuclei d) posterior pituitary e) uterus 9. The most appropriate option that represents an exocrine gland: a) duct b) blood c) hormone d) secretory vesicle 10. It may be called as master gland: a) hypothalamus b) pituitary gland c) thyroid gland d) pancreas e) adrenal gland 11. All are the dissimilarities of hormones with enzymes except: a) they are poured into blood b) they are not used up during the reaction c) they are produced by one organ and act on the other d) they all are not protein in nature. 6 C 7 C 8 C 9 A 10 A 11 B 12 Endocrinology MCQs 3 Dr. Sajid Ali Talpur
  4. 4. 12. It has receptors in the nucleus: a) FSH b) TSH c) calcitonin d) thyroxin 13. Thyroid hormones and catecholamines are derived from: a) alcohol b) cholesterol c) tryptofan d) tyrosine e) glycine 14. The precursor for steroid hormones is: a) alcohol b) cholesterol c) hyroxy cholesterol d) hyroxy steroids e) lipids 15. It does not match others in the list: a) FSH b) estrogen c) progesterone d) testosterone e) aldosterone 16. Growth hormone: a) double polypeptide b) glycoprotein c) requires insulin for its growth promoting action d) requires IGF for its growth promoting action e) decreases gluconeogenesis 17. The concentration of with hormone will increase if the hypothalamus is damaged: a) ACTH b) FSH c) TSH d) LH e) prolactin 12 D 13 D 14 B 15 A 16 D 17 E Endocrinology MCQs 4 Dr. Sajid Ali Talpur
  5. 5. 18. All of the following hormones are anabolic to protein metabolism except: a) growth hormone b) thyroid hormones in small physiological doses c) insulin d) cortisol in extra hepatic tissues e) testosterone 19. All of the following hormones have their actions on mammary gland except: a) estrogen b) progesterone c) prolactin d) growth hormone e) LH 20.Milk ejection during suckling is caused by: a) prolactin b) LH c) oxytocin d) progesterone e) somatomammotroph 21. It has receptors on cell membrane a) T3 b) T4 c) TSH d) aldosterone e) testosterone 22.Testosterone formation in the adults is stimulated by: a) FSH b) LH c) growth hormone d) inhibin e) N.O.T 23.It is indispensable for the ovulation to occur a) FSH b) LH c) prolactin d) estrogen e) progesterone 18 D 19 E 20 C 21 C 22 B 23 B Endocrinology MCQs 5 Dr. Sajid Ali Talpur
  6. 6. 24.ADH and oxytocin require _______ for their transport from hypothalamus to posterior pituitary. a) albumin b) globulin c) plasma proteins d) neurophysin e) freely in water 25.ADH: a) acts on collecting duct to reabsorb water b) increases blood volume c) relaxes smooth muscles d) released from posterior pituitary e) increases intracellular Ca++ concentration 26.Growth hormone: a) increases bone growth b) decreases TG synthesis c) increases protein synthesis d) decreases intestinal Ca++ absorption e) increases blood glucose 27.It is known as love hormone: a) oxytocin b) estrogen c) progesterone d) prolactin e) LH 28.Thyroid glands contain large quantities of a protein called: a) thyroprotein b) thyroalbumin c) thyroglobulin d) thyrotyrosine e) thyroprealbumin 29.All are necessary for the formation of thyroid hormones except: a) iodide trapping b) coupling of iodotyrosines c) iodination of tyrosine d) reduction of iodide e) thyroperoxidase 24 D 25 C 26 D 27 A 28 C 29 D Endocrinology MCQs 6 Dr. Sajid Ali Talpur
  7. 7. 30.The most powerful and active thyroid hormone is: a) T3 b) T4 c) reverse T3 d) TSH e) calcitonin 31. All of the following hormones are hyperglycemic except: a) growth hormone b) glucagon c) cortisol d) thyroid hormones e) ACTH 32.Parathormone: a) increases PO4 level b) decreases Ca++ level c) increases P absorption d) decreases Ca++ excretion e) increases osteoblastic activity 33.Find the incorrect statement: a) ANP is secreted from kidneys b) ACTH stimulates cortisol c) aldosterone secretion is stimulated by potassium an aldosterone d) corticotropin releasing hormone is secreted from hypothalamus e) N.O.T 34.A patient comes to doctor with low blood pressure and polyuria. He needs the administration of: a) mineralocorticoids b) glucocorticoids c) ADH c) insulin e) ACTH 35.Insulin receptors consist of: a) α-chain b) β-chain c) α & β chains d) 1 α & 2 β chains e) 2 α & 2 β chains 30 A 31 E 32 D 33 A 34 C 35 E Endocrinology MCQs 7 Dr. Sajid Ali Talpur
  8. 8. 36.Insulin: a) acts through tyrosine kinase pathway b) can be taken orally in case of diabetes mellitus. c) has half life of about 6 min. d) is secreted by β cells of pancreas e) is hypoglycemic hormone 37.Insulin increases all of the followings except: a) protein synthesis b) TG synthesis c) glycogenesis d) gluconeogenesis e) convertion of pyruvate to acetyl CoA 38.Glucagon increases: a) glycogenesis b) TG synthesis c) excretion of glucose d) protein synthesis e) force of contraction of heart 39.The major free circulating adrenocorticoid hormone in human is: a) aldosterone b) cortisol c) corticosterone d) androgens e) cortisone 40.All of the following hormones release androgens except: a) adrenal gland b) testis c) ovary d) mammary gland e) placenta 41. Total amino acids in insulin molecule are: a) 49 b) 50 c) 51 d) 52 e) 55 36 B 37 D 38 E 39 B 40 D 41 C Endocrinology MCQs 8 Dr. Sajid Ali Talpur
  9. 9. 42.Find the incorrect statement: a) hypothalamus is endocrine gland b) GIT wall is exocrine c) pancreas is endocrine as well as exocrine d) liver is exocrine gland e) parotid is exocrine gland 43.Aldosterone: a) is secreted from zona glomerulosa b) increases blood volume c) antagonizes the effect of ANP d) increases reabsorption of chlorides e) increases K+ absorption 44.The main cause of baldness in men is: a) cholesterol b) testosterone c) vitamin deficiency d) thyroid hormones e) cortisol 45.Catecholamines: a) Ca++ acts as second messenger on binding with β receptors b) c-AMP acts as second messenger on binding with α receptors c) nor epinephrine is chiefly synthesized by adrenal medulla d) epinephrine inhibits insulin release e) in muscles epinephrine causes glycogenesis 46.The immediate precursor of testosterone is: a) cholesterol b) pregnenolone c) androstenedione d) progesterone e) 17-hydroxyprogesterone 42 B 43 E 44 B 45 D 46 C Endocrinology MCQs 9 Dr. Sajid Ali Talpur
  10. 10. 47.Estrogen a) increases the size of female genital organs b) the most active form is β estradiol c) causes appearance of secondary sexual characters d) used as contraceptive e) causes development of alveolar system of breasts 48.Progesterone: a) secreted from ovary b) secreted from corpus luteum c) causes menstruation d) causes changes in endometrium e) the immediate precursor is pregnenolone 49.It causes contraction of gall bladder and emptying of bile a) gastrin b) cholecystokinin c) motilin d) secretin e) GIP 50.After menopause there is increase in: a) FSH b) LH c) both a & b d) estrogen e) progesterone 51. gonadotropic hormones are_______ in nature a) glycoprotein b) protein c) steroid d) amino acid derivatives 52.It uses phospholipase C pathway a) oxytocin b) growth hormone c) parathormone d) glucagon e) ACTH 47 E 48 C 49 B 50 C 51 A 52 A Endocrinology MCQs 10 Dr. Sajid Ali Talpur
  11. 11. 53.Insulin increases: a) gluconeogenesis b) amino acid formation c) glycogenolysis d) lipolysis e) glycogenesis 54.FSH secretion is inhibited by: a) inhibin b) LH c) progesterone d) somatostatin e) dihydrotestosterone 55._______ increase the requirement of vitamins: a) adrenal androgens b) testosterone c) thyroid hormones c) parathormone e) growth hormone 56.Kidneys secrete: a) aldosterone b) angiotensin 1 c) angiotensin 2 d) renin e) A.O.T 57.Cortisol: a) decreases lipolysis b) increases inflammation c) decreases permeability of capillary membrane d) increases extra hepatic protein synthesis e) decreases stability of lysosomal membrane 58.A patient comes to doctor suffering from leg trauma and excess inflammation. He needs the administration of: a) growth hormone b) glucagon c) insulin d) cortisol e) aldosterone 53 E 54 A 55 C 56 D 57 C 58 D Endocrinology MCQs 11 Dr. Sajid Ali Talpur
  12. 12. 59.Antimullerian hormone is secreted by: a) interstitial cells of leydig b) GIT wall c) ovary d) sustenticular cells of sertoli e) prostate gland 60.Pregnancy test is based on the presence of ______ in urine a) FSH b) LH c) HCG d) estrogen e) progesterone 61. All are the stimulus for glucagon secretion except: a) stress b) hypoglycemia c) starvation d) exercise e) somatostatin 62.Find the incorrect statement: a) glucagon does not affect muscles b) seminal vesicles are exocrine glands c) TSH converts columnar thyroid cells to cuboidal d) The number of receptors vary within minutes e) Growth hormone increases insulin secretion  Questions 63 – 80  Select from the terms below: A) Acromegaly B) Addison’s disease C) Conn’s syndrome D) Adrenogenital syndrome E) Cushing’s syndrome F) Diabetes insipidus G) Goiter H) Hypothyroidism I) Hyperthyroidism J) Cretinism K) Osteoporosis L) Panhypopituitarism M) Type 1 diabetes N) Type 2 diabetes O) N.O.T 63.The enlargement of thyroid gland Endocrinology MCQs 12 Dr. Sajid Ali Talpur
  13. 13. 64.Loss of function of vasopressin 65.Characterized by hyperkalemia 66.Growth hormone deficiency in children 67.Excess growth hormone in adults 68.Tumors of zona glomerulasa cause 69.Administration of insulin is the treatment 70.Characterized by myxedema, cold intolerance 71. Characterized by torso buffalo 72.Lack of thyroid hormones during childhood 73.Characterized by thickening of hands, feet, protrusion of jaws but the height remains normal 74.Total lack of posterior pituitary hormones 75.Old age disease due to the Vitamin C and estrogen deficiency 76.Insulin resistance by the target cells 77.TSH is elevated. 78.Excess cortisol 79.In pre pubertal males causes enlargement of sex organs 80.Characterized by somnolence. Answer Key 1 E 2 C 3 B Endocrinology MCQs 13 Dr. Sajid Ali Talpur
  14. 14. 4 C 5 D 6 C 7 C 8 C 9 A 10 A 11 B 12 D 13 D 14 B 15 A 16 D 17 E 18 D 19 E 20 C 21 C 22 B 23 B 24 D 25 C 26 D 27 A 28 C 29 D 30 A 31 E 32 D 33 A 34 C 35 E 36 B 37 D 38 E 39 B 40 D 41 C 42 B 43 E 44 B 45 D 46 C 47 E 48 C 49 B 50 C 51 A 52 A 53 E 54 A 55 C 56 D 57 C 58 D 59 D 60 C 61 E 62 C 63 G 64 F 65 B 66 O 67 A 68 C 69 M 70 H 71 E 72 J 73 A 74 O 75 K 76 N 77 H 78 E 79 D 80 H By the same Author: Textbook References: • MN Chatterjea, Rana Shinde. Textbook of Medical Biochemistry, 7th Edition, 2011. • Guyton and Hall. Textbook of Medical Physiology, 12th Edition, SAUNDERS ELSEVIER. • Images from google. Endocrinology MCQs 14 Dr. Sajid Ali Talpur

×