Turizmi sportiv dhe i eventeve.SADIONA ABAZAJ

2,086 views

Published on

Published in: Education, Technology, Travel
1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,086
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
147
Actions
Shares
0
Downloads
65
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Turizmi sportiv dhe i eventeve.SADIONA ABAZAJ

 1. 1. TurizmiSportivdheiEventeve<br /><ul><li>SadionaABAZAJ
 2. 2. AdelajdaMUJO
 3. 3. AnjezaSHABANAJ
 4. 4. GonildaMANGELLI
 5. 5. Iva NALLBANI</li></ul>1<br />
 6. 6. TURIZMI SPORTIV<br />Qellimi: Te dallojmefaktoretqendikojne ne motivimin e turisteve per temarrepjese ne nje event sportive apo ne sportetendryshme.<br />Ceshtjet :<br /> -LiteraturaBoterore<br /> -DestinacioniTuristikShqiperi.<br /> -Eventetsportive,sportet e ndryshme<br />2<br />
 7. 7. 1.LITERATURA BOTERORE<br />Historikuizhvillimitteturizmitsportiv.<br />Klasifikimiiturizmit ne kendveshtrimin e kritikeve.<br />Motivetqenxisinzhvillimin e turizmitsportiv.<br />3<br />
 8. 8. 4<br />
 9. 9. 2.DESTINACIONI TURISTIK SHQIPERI<br />Faktoretqe e bejneShqiperinenjedestinacionturistik.<br />Aktivitetetlokaledheeventetkombetare.<br /> KOKSH<br />Barrieratqepengojnezhvillimin e turizmit.<br />Investimetdheprojektet e reja.<br />5<br />
 10. 10. a.Fillesat e zhvillimitteturizmitsportiv<br />Fillontezhvillohetsinjesfere e vecant e turizmit ne shek XX, vitet 1960.<br />Industrializimindihmon ne zhvillimin e turizmitsportiv.<br />Komercializimidheglobalizimisjellindykoncepteterejaturistaktiv/pasiv.<br />6<br />
 11. 11. b.Klasifikimiiturizmitsportiv.<br />Event sportivlokal- turistindermerrnjeudhetimturistikkuqellimikryesoreshteaktivitetisportivdhedistancaeshteminimalishtprej 40 km per 24 ore qendrimose me shume.<br />Event sportivnderkombetar – turistiudhetondrejtdestinacionit (Shqiperia) dhe ka siqellimkryesortemarrepjese ne nje event sportivqoftesispekatatorapopjesmarres.<br />7<br />
 12. 12. 8<br />
 13. 13. c.Motivuesitkryesor<br />9<br />
 14. 14. 2.Destinacioni TurisitikShqiperi<br />Fktoretqendikojne ne zhvillimin e turizmitsportiv:<br /><ul><li>Pozitagjeografike
 15. 15. Relievi
 16. 16. Klima</li></ul>10<br />
 17. 17. c. KOKSH (KeshilliOlimpikKombetariShqiperise).<br />TëzhvillojëdhetëmbrojëlëvizjenolimpikenëShqipërinëpërputhje me kartënOlimpike. <br />TëpërfaqësojëOlimpizminShqiptarpërtëgjithaçështjet me interestëpërgjithshëmKombëtarpranëorganevezyrtare e publikenëShqipëridhejashtësaj. <br />Tëbashkëpunojënëpërgatitjendheseleksionimin e sportistëveshqiptarëdhetësigurojëpjesmarrjen e tyrenëLojratOlimpikedhetëgjithaLojratRajonale, KontinentaledheNdërkombëtarenënkujdesin e KON-it. <br />  <br />11<br />
 18. 18. Tëkontribuojënëzhvillimin e sportitdhetëmbrojëetikën sportive.  <br />Tëfavorizojëpromovimin e spotistëvenëplanin social.  <br />Tëpromovojërealizimindhepërmirësimin e infrastrukturësdhepajisjevetënevojëshmepërzhvillimin e aktivitetevefizike e sportive. <br />Tëmarrëpjesëdhetëbashkëpunojë me tëgjithainstitucionetshtetëroredhejoshtetëroreqëndihmojnëdirektnëzhvillimin e sportitdhetëaktivitetevefizikepërtëgjithë.<br />12<br />
 19. 19. d.Barrierat<br />Terheqja e njenumritemadhturistesh ne shumicen e rastevepengohetngainfrastukturaqofteajoajerore, automobilistikeapohekurudhore. <br />Madhesia e njeeventisportivduhettejete e pershtatshme me hapesirenrajonaletedestinacionit ne menyreqeteperballohetfluksituristik.<br />Ngritja e strukturaveterejaakomoduese do teishtenjefavorizimsi per pjesmarresit ne event edhe per spektatoret. Restorantetdhehoteletduhetteplotesojnenevojat e turisteve.<br />Paqjadhesiguriapublikeeshteelementi me I rendesishemgjatenjeeventi.<br />13<br />
 20. 20. e. Investimetdheprojektet e reja<br />RikonstruktimiistadiumitQemalStafa.<br />Zhvillimiikampionatitboterortevrapit.<br />Akademia e hipizmit.<br />14<br />
 21. 21. Turizmisportiv ne Shqiperi<br />Disangasportetkryesoreqeaplikohen ne Shqiperijane:<br />Sportetmalore: kanoe, kajak, ecjetdhengjitjetmalore (alpinizmi), bicikletatmaloredheeksplorimiishpellave<br />Sportetdimerore: ski<br />Sportetujore: rafting, peshkim, zhytjetnenujore.<br />Sportiiaeronautikes<br />Hipizmi<br />15<br />
 22. 22. Sportetmalore<br />Zonatepershtatshme per aplikimin e trekingdhengjitjevemalore ne Shqiperijane: Alpet e Shqiperise ne pikatsiVermosh, Theth, Valbone. Vithkuqi, Voskopoja, Drenova ne rrethin e Korces, lugina e drinos ne rrethin e Gjirokastresetj.<br />Shetitjetdhengjitjetmalorejanenjemenyre per teshijuarnatyren. Ngjitjetmalorejanenje sport teperiaplikuarpasinatyradheterritoret me shtigjetëngushtadhemonopate, iofrojnëturistit<br />njëkënaqësitëveçantë.<br />16<br />
 23. 23. Alpinizmi<br />Zonatmëtërëndësishme<br />për sportin e alpinizmit janë: Jezerca, mali i Hekurave, Biza ne rrethin e Tiranes, maliiRungajes ne Vithkuqetj. Territoretmalorejaneterheqese per ndertimin e kampingjevedheakomodimin me cadra.<br />17<br />
 24. 24. Bicikletamaloredheeksplorimiishpellave<br />18<br />
 25. 25. Bicikletamaloredheeksplorimiishpellave<br />Njëaktivitetiveçantënëzonatmalorejanëedheturet me biçikletamalore. DisangakëtotureorganizohennëAlpetShqiptare, sinëTheth, Bogë, Vermoshetj. Janëitineraretëcilatalternohen duke përfshirëShqipërinëdheMalin e Zi.<br />Me interestëveçantëturistikmundtëpërmendim “Shpellën e Pëllumbasit”, e cilandryshequhetdhe “Shpella e Zezë”, ajondodhetnëjuglindjetëTiranës. Shpellëtjetërtërheqësedhenjëkohësishtmë e madhjanëShqipëri, ështëshpella e Pirrogoshit, e cilagjendetnërrethin e Skraparitnë jug tëvendit.<br />19<br />
 26. 26. Eksplorimiishpellave<br />20<br />
 27. 27. Ski<br />Sport i skive aplikohetmëshumënëzonën e Korçës, e cilanjihetpërresortet e sajtë skive siatotëVoskopojësdhepista e BigëllitpranëBoboshticës (1.160 mbinivelin e detit), kuzhvillohenedhegarat e KampionatitKombëtartë skive.<br />FshatiiRazmësiciliështëvetëm 41<br />km ngaqytetiiShkodrës, BogadheThethi, Shishtavecinëzonën e Kukësit, Grabovanërrethin e Gramshit, Dardhanërrethin e Korçësetj.<br />21<br />
 28. 28. Rafting<br />Ushtrimiityreështëveçanërishtinjohurnëluginat e sipërmetëOsumit. Gjatëkëtijitineraripërshkohenkanionet e mrekullueshmetëOsumit. ItinerartjetërështëdheaiqëpërshkonzonënUra e Dashit, kanioniiLengaricësnëluginën e Vjosës. Rajonetëtjerakuushtrohenkëtosportejanëlugina e Devollitnë jug tëvendit, Luginat e ShalësdheValbonësnëAlpetshqiptareetj.<br />22<br />
 29. 29. 23<br />
 30. 30. Peshkimidhezhytjetnenujore<br />Ndërzonatidealepërpeshkiminmalorjanëlugina e lumitValbonë, përroiiThethitkugjuhettrofta e mermertë, lugina e sipërme e Vjosësetj. Peshkimisportiv me grepa ka mundësitëushtrohetnëgrykëderdhjet e lumenjvesiatotëVjosës, Semanit, Matit, Drinit, etj. KënaqësimëveteështëedhepeshkiminëlagunasidomosnëKaravasta, Nartë, Kune-Vain, etj.<br />24<br />
 31. 31. Zhytjetnenujore<br />Qendrat e sportevenënujoregjendennëveritëVlorës (DetiAdriatik). Drejtjugut, ngaVloranëSarandë ka qendratëlakmueshmedhemundësipërt’upërfshirënëkëtëllojsportiiciliështënërritje. <br />25<br />
 32. 32. VendetmëtëpërshtatshmepërtëushtruarkëtëllojsportijanëgadishulliiKaraburunit, ishulliiSazanit, zonënëveritëSarandës, gjiriiVlorës, Dhërmiu, Jali, kepi iLagjit, kepi iRodonitetj. NëveçantiGjiriiVlorësruananijetëmbytura, qëprejantikitetit. Krahasobjektevetembyturainteresantejanëedhevëzhgimiialgavetëgjelbërtadhetëzeza, koraleveetj<br /> <br />26<br />
 33. 33. GadishulliiKaraburunitështënjëzonë e madhedhe e paprekur, perfektepërzhytjedhepëreksplorimnënujor. Njërrymëjugorembanujëtëpastërdhedukshmëritëshkëlqyer. Kjozonëështëkrejtësisht e paprekurdhe e zhvilluar si njëdestinacionzhytjeje. Bukuria e tijështëmadhështore<br />dhepotencialiitijështëimrekullueshëm.<br />IshulliiSazanitofronmëshumëpërsaipërketjetësnëdet, me shkëmbinjtëndryshëmnënujor, tëcilëtshërbejnësinjë habitat përnjëvarietettëgjerëpeshqishdhe fauna jetësore. Pjesalindore e ishullitështëzona e preferuarpërzhytjedheofronskenarinmëinteresant. Kompanitëndryshmeofrojnëguidazhytjeje.<br />27<br />
 34. 34. Sportiiaeronautikes<br />Pikamë e përshtatshmepërtëpraktikuarkëtë sport ështëQafa e Llogarasë (1.052 m mbinivelin e detit) nëzonën e Vlorës, kudrejtimiierësështëshumëifavorshëm. Këtujanëzhvilluarmitingjendërkombëtare me pjesëmarrjen e parashutistëvetëhuajsidomosatyrenga Italia, Franca etj. PërveçLlogarasë, vendetëtjeratëpërshtatshmepërkëtë sport janë Morava, DajtidheTaraboshi.<br />28<br />
 35. 35. 29<br />
 36. 36. Hipizmi<br />Ky sport ështëpraktikuarkryesishtnëatorretheqëkanëqendratmëcilësoretëmbarështrimittëkuajvesi: nëShkodër, Durrës, Tiranë, Elbasan (Cërrik), Korçë, Divjakë, Berat, Vlorë, Fusha e PelavenëLurë, ShishtavecinëKukës, etj. Shtrirjagjeografike e këtijsportiështëtepërinteresante, kunatyratipikepërsecilinngavendet e përmendura, gërshetohet me elementetëveçantanatyrore, historikedhetradicionale.<br />30<br />
 37. 37. Evente sportive ne Shqiperi<br />2011 sjellKampionatinBotërortëVrapitMalornëLiqenin Artificial tëTiranës:<br />MinistriiTurizmitdheSporteve, theksoi se “Ajoqë ka njërëndësitëmadhenëzhvillimin e kësajgareështëfokusimiteturizmishqiptar, pasigara do tëndiqet me helikoptergjatëgjithëkohësnga 60-70 vendeanëtaredhepubliku do tëjetëshumëigjerë”. <br />Ndjekjanga e gjithëbota e kampionatitboterortëvrapimitmalor do t’ijapënjëmundësimëshumëintegrimittëShqipërisënëFederatatBotërore sportive.<br />31<br />
 38. 38. "Rally of Princess"<br />Nëdyvitet e funditajo ka dhuruarmomenteemocionuese, ndonëseqëllimiivërtetënukështëgarimi, porkrijimiinjëtraditefemrashnëgarat e automobilizmit. <br />Tashmëajo ka krijuartraditënëshumëvendetëbotës, ndërkohëqënëShqipërizhvillohetpërherëtëtretë. Sipasorganizatorëve, ajo do tëjetënënjë format mëtëplotëdheështë e krijuarposaçërishtpërshijet e femrave. <br />32<br />
 39. 39. "Rally of Princess"<br />33<br />
 40. 40. NdeshjaShqipëri-Milan<br /><ul><li>Gjigantiitalian Milan e vizitonShqipërinëpërtëdytënherë.
 41. 41. Ne ketendeshjejaneftuarlojtarëtmëtëmirëtëSuperligësshqiptare, ndërsapoashtukjondeshje do tëjetë e hapuredhepërlojtarët e kombëtares, tëcilëtjaneftuarngaskuadrat e tyrepërtëardhur.
 42. 42. Ne ketetakimkaneluajturlojtaret me te mire ne botedhefluksiitifozavedheturisteve ka qene ne njenumertemadh.</li></ul>34<br />
 43. 43. REKOMANDIME<br /><ul><li>Duhetteekzistojenjeviziondheqellimipranueshemqedestinacioniduhetteketeparasysh per teorganizuaraktivitete sportive.
 44. 44. Strategjitedhepolitikatduhettejenetepershtatshme.
 45. 45. Politikat e eventeve sportive duhetteintegrohen me politikatspecifiketedestinacioneveperkatese.
 46. 46. Aksioneretduhettejeneteperfshire ne procesdheduhettekrijojnepartneritete.
 47. 47. Per tekrijuarnje game tegjereeventesh sportive ,duhettekrijoheneventetereja, tembeshteteneventetekzistuese ,tepunohet me arenatdheinstitucionet duke u mbeshtetur ne iniciativen e venditdhedestinacionitejeteipergjegjshem per menaxhimindhezbatimin.
 48. 48. Te lehtesohenmundesite e komunikimit midis turistitteeventeve sportive dhedestinacionit</li></ul>35<br />
 49. 49. <ul><li>TURIZMI I EVENTEVEQellimi: Te paraqesenjetabloteqartetepolitikavetepromovimitteturizmitteeventeve, dhesiaplikohetai ne Shqiperi</li></ul>Ceshtje:<br />-Cfareeshteturizmiieventeve<br />-Si konkurrojnevendet ne turizmin e eventeve<br />-Strategjiteqeperdorinvendet per avantazhe ne konkurrence.<br />-Promovimi<br />36<br />
 50. 50. Termi “turizmi I eventeve” u perdor per here te pare ne 1987 kurDepartamentiiTurizmitdheReklameveiZelandes se Re raportoi: “Turizmiieventeveeshtenje segment irendesishemdhe ne zhvillim I turizmitnderkombetar…<br />Ngaana e kerkesesperspektiva e njekonsumuesiperfshin:<br />1. se kushudheton ne eventedheperse,<br />2.kush merret me eventetgjateudhetimit<br />3. cfarebejnedhecfareshpenzojne “turistet e eventeve”. <br />Ngaana e ofertes, destinacionetduhentepermbushinqellimeteshumefishta: <br />1.te terheqinturistet (sidomosgjatesezonevejotepikut),<br />2. sherbejnesinxites (per rinovim urban, per rritjeteinfrastrukturesdhekapacitetitturistiktedestinacionit), <br />3.te garantonenjeimazhpozitivtedestinacionitdhetekontribuojne ne tregunepergjithshem( duke perfshiregarantimin e njevendi me te mire per tejetuar,punuardheinvestuar),<br />4. teringjallinvendeosezonaturistikespecifike. <br />37<br />
 51. 51. Cfarekuptojme me turizmin e eventeve?<br />Planifikimi, zhvillimidhemarketinguieventevesiatraksione per turistin,benifitet ne tregun e marketingut,ndertimin e imazhitdhezhvillimin.<br />Segmentet e marketingutqeperbehenngaturisteqeudhetojne per teqenetepranishem ne evente,oseqemotivohentendjekinapotejenetepranishem ne nje event gjatekohesqeatajanelargvendlindjes se tyre.<br />38<br />
 52. 52. QELLIMET<br />39<br />
 53. 53. LLOJET E TURIZMIT TE EVENTEVE<br />EVENTET E BIZNESIT DHE TREGETISE<br />EVENTET EDUKATIVE DHE SHKENCORE<br />EVENTE KULTURORE<br />EVENTET POLITIKE DHE SHTETERORE<br />EVENTET ARTISTIKE DHE ARGETUESE<br />KOMPETICIONET SPORTIVE DHE CLODHESE<br />EVENTET PRIVATE<br />40<br />
 54. 54. EVENTET E BIZNESIT DHE TREGETISE<br />PanairiNderkombetariTiranes<br />-Nga data 25 derinë 30 nëntor, nëPallatin e KongresevenëTiranë, edicionii 17 - të .OrganizuarngaKlikEkspo Group, zhvillohetnën logon e UFI - OrganizatësBotëroretëIndustrisësëPanaireve, me selinë Paris. Mbi 350 ekspozuesngavendetëndryshmemarrinpjesënëkëtëpanair. <br />-<br />41<br />
 55. 55. <ul><li>EVENTET EDUKATIVE DHE SHKENCORETiranë, më 17 dhe 18 qershor .Konferencashkencore e parë e këtijlloji, e organizuarngaDepartamentiiMatematikës, StatistikësdheInformatikëssëZbatuartëUniversitetittëTiranës.-Morënpjesëspecialistëtë TI, ngaRepublika e Shqipërisë, Republika e KosovësdhengaRepublika e Maqedonisë.</li></ul>42<br />
 56. 56. EVENTET POLITIKE DHE SHTETERORE<br />-KonferencaShqipëriadheEvropanënjëaspektpolitik<br />-Vendiiorganizimit: Tiranë, Shqipëri, 9 Maj 2011<br />-Konferencakërkontëeksplorojëmënyraperceptiminëlidhjemëmarrëdhëniet e ShqipërisëdheEvropësnëperiudhatëndryshme. Fokusikryesor do tëjetëmbiinfluencën e fuqivetëmëdhanëBallkandhendikimiisajnëShqipëri. <br />43<br />
 57. 57. EVENTET ARTISTIKE DHE ARGETUESE<br />-Netet e KlipitShqiptarehtenje event muzikorqeprezantonvideot me temirangashqiperiadhediaspora. Ngaviti 2002 transmetohet ne TV kryesore ne ShqiperidheBallkan.-ProdhuarngaDeliArt Association.<br />44<br />
 58. 58. EVENTET PRIVATE<br />-ZoisShuttie, piktorishqiptaro-amerikan me njeekspozitetedyte ne Shqiperi. Salla e MuzeutKombetar u mbush me 150 tabllote e piktorit.<br />45<br />
 59. 59. EVENTE KULTURORE<br />Tiranë, 22 shtator 2010,Ministria e KulturesdheTeatriKombetari operas dhebaletit, InvaMula, realizojpremierën absolute, operanfantastike, “Përrallat e Hofmanit” tëkompozitoritfrancezZhakOfenbah,nenjëeveniment personal dhekombëtar,organizuarngaSocieteGenerale Albania <br />NëkëtëshfaqjemorenpjesëtenorikanadezMandricoTedeschi, soprano grekeNikiChaziraki,regjisoriStephane Roche, dirigjenti Andre Bernard, skenografi Nicolas de Lajartre, solistët Luca Lombardo, Nicolas Cavallier, etj.<br />46<br />
 60. 60. SI KONKURROJNE DESTINACIONET<br />47<br />
 61. 61. 48<br />
 62. 62. STRATEGJITE SPECIFIKE<br />ZGJEDHJA E AMBIENTEVE; tezgjidhenqendrat me temira,meunike,tevecanta.<br />TE KRIJOHEN EVENTE TE REJA; teterhiqenturistespecifik,pertecilineventi ka nevoje.<br />TE OFROHEN EVENTE; teorganizoheneventeprestigjoze.<br />VENDNDODHJA; tezgjidhetvendiipershtatshem per eventin.<br />PROFESIONALIZMI; tezgjidhetdekoriipershtatshemieventeve,tebehetnjemenaxhimsa me i mire.<br />VIZIONI; mbikeqyresitoseorganizatoretduhetteformojnenjevizionqeteshpreh; 1.rolin qeeventetluajne ne destinacion, 2.nje rrugeteqartedrejtteardhmes;qellimet<br />49<br />
 63. 63. PIKEPAMJA E KALGARIT<br />‘njeqytetqeterheqvemendjendheofronatraksionetenivelittepare,qejane ne interesteturistit’<br /><ul><li>KONCEPTET BAZE
 64. 64. EVENTET ME TE MEDHA
 65. 65. NIVELI I JETESES
 66. 66. MJEDISI
 67. 67. TRASHEGIMIA DHE KULTURA
 68. 68. EDUKIMI DHE TRAJNIMI
 69. 69. MIKEPRITJA
 70. 70. DIVERSITETI KULTUROR
 71. 71. PROFESIONALIZMI</li></ul>EVENTET QE NEVOJITEN<br /><ul><li>Eventenderkombetarekulturore
 72. 72. Shfaqjettregtare(Expo 2011)
 73. 73. Konferencat me temadhaja
 74. 74. Evente sportive</li></ul>boterore<br />50<br />
 75. 75. PROMOVIMI I DESTINACIONEVE PERMES EVENTEVE<br />Imazhet e lidhura me eventetmundtetransferohentek;<br />1-komuniteti mikprites 2 -destinacioni,<br />Behet e mundurqeagjensite e turizmitterrisin ne menyretendjeshmeperfshirjen e eventeve ne fushen e promovimeve.<br />Strategjite e promovimitkane per qellimtekrijojnenjeimazhtevecantepozitivqetemundtekrijojneavantazheafatgjata ne konkurrence. <br />51<br />
 76. 76. PROMOVIMI<br /><ul><li>Cilatjanevlerat e promovimittenjedestinacioni,propozimet ne lidhje me tedhesimundt’ikrijojnedheperforcojneeventetketo?</li></ul>Eventejaneeksperiencaunikedhetevecanta<br />Tematikakulturoreautentike,origjinale<br />Dobishmeridheeficence ne biznes<br /><ul><li>Cilesi
 77. 77. Siguri</li></ul>52<br />
 78. 78. Kriteret<br /><ul><li>Secili event duhetteketenjepromovimtecaktuar per teterhequrturistet
 79. 79. Duhettejetenjegjeneratorqeishtynturistetteudhetojne
 80. 80. Duhetteperfaqesojecilesikycetedestinacioneve</li></ul>Strategjite<br /><ul><li>Promovimisimundesireklamimi
 81. 81. Bashkepunimi me eventetekzistuese(co-branding)</li></ul>53<br />
 82. 82. NDIKIMI I MEDIAVE<br />Nukmundtepresimqemediattebejnenjepromovimtemenjehershemdhepozitivteeventeve.<br />Porlajmetekeqijagjithashtumundteluftohenngamenaxhimiiduhuri medias<br />Lind pyetja;Cilatjanepaletqendikojne ne manaxhimin e duhurte medias per njepromovimsa me efektivteeventeve?<br />54<br />
 83. 83. PALET QE NDIKOJNE NE MENAXHIMIN E MEDIAS<br />ORGANIZATORET E EVENTEVE<br />-Duhettembajnenjemarredhenieafatgjate me mediat<br />-tesigurojnesponsorizimteeventevenepermjet medias<br />-teperdorinimazheqelidhen me destinacionin<br />AGJENSITE E UDHETIMIT<br />-krijojnepaketateposacmeturistike<br />-sponsorizojneeventet ne tegjithapromocionet<br />DMO’s(ORGANIZATAT E MENAXHIMIT/MARKETINGUT TE DESTINACIONEVE)<br />-Eventetduhetteadaptojneqellimet e promovimittenjedestinacioni<br />-tepergatisin ‘video promocionale’ dheartikuj ne gazeta<br />-tepergatisinnjefushatereklamimiteeventevekryesore<br />-teorganizohenudhetime per agjentet e udhetimeve (tour operators )qetefamiljarizohen me distinacioninturistik<br />-<br />ALBTURIST<br />ALBANIA TRAVEL & TOURS<br />ATHS<br />JOY TRAVEL<br />JONA TRAVEL & TOURS<br />ALBANIA EXPRESS<br />55<br />
 84. 84. DMO’s<br />SocieteGenerale Albania<br />-Eshtëpjesë e njëgrupitëfuqishëm me parimethemelore, mbështeturnëpesështyllakryesore:<br />1. Kulturë e fortë e biznesit,bazuarnë 3 vleratkryesoretëGrupit: profesionalizmi, inovacioni, dheshpirtiiekipit;2. Manaxhimburimeshdinamikbazuarnëmanaxhimin e ekipit, zhvillimin e personelitdhemanaxhimiikarrierës;3. Njëparimibazuarmbishërbimindheifokusuarmbiklientin;4. Manaxhimkonstantdheirreptëiriskutdheproçeduratëbrendshmekontrolli;5. Njëstrukturë e përparuarpërgjegjësiesocialedhebiznesi,.<br />56<br />
 85. 85. KLIK EKSPO GROUP<br />PresidentiishoqërisëKlikEkspo Group Luan Muhametajdeklaron:“KemiqenëpjesëdheindikatorirritjessëShqipërisëkëto 17 vite, siajokemiecur me ritmetëshpejta e me hapatësigurtë, përtëarriturt’jusjellim sot njëngjarjesikjokuEuropaQëndrore, EuropaJuglindore e BallkaniPerëndimorpërfaqësohenpërmes 350 emravendërkombëtarëqë e shohin me vëmendjetreguntonëdheshprehin me praninë e tyre, vullnetpërtëinvestuarnëoportunitetin e ri, Shqipëri.<br />Filozofia;-<br />-Sipërmarrësitshqiptarëteksanalejojnët’iudhërrefejmënëlabirintet e vështiratëndërkombëtarizimitdhepërqasjes me partnered ndërkombëtarë; <br />-sipërmarresit e huajteciletpertej «dritares» qëçeletfalëekspozimitnëPanair, shohinmundësitëdheoportunitetet e njëtënesërmejesiinvestuesnëShqipëri; <br />-partnerëttanëtëhuajqënukpromovojnëvetëmeventin, pornjëherazinjështetdherealitettëriqë ka nevojëpërndërveprim<br />57<br />
 86. 86. GAMA E EVENTEVE(PORTOFOLI)<br />Gama e eventevesipastipit,tregutdhevleres<br />4.Evente lokale<br />Kerkesedhevlere e uletturistike<br />58<br />
 87. 87. MEGA EVENTET<br />Eventet me temedha,tetillasi;LojeratOlimpike,PanairetBoterore,etj<br />Jane eventeqe ne bazetemadhesisedherendesiseterheqinmasetemadheturistesh,perfshirjetemedias,prestigjdheimpaktekonomik per komunitetinmikpritesosedestinacionin.<br />59<br />
 88. 88. EVENTET KRYESORE PERIODIKE (HALLMARK EVENTS)<br />Jane eventeteshpeshta me rendesikulturoreqeisigurojnekomunitetitosedestinacionitavantazhekonkurruese.<br />Me kalimin e koheseventidhedestinacionimundtebehentepandashme ne lidhje me imazhinqeperfaqesojne.<br />60<br />
 89. 89. EVENTET RAJONALE DHE EVENTET LOKALE<br />Jane eventeproblematikengapikepamjaturistike.<br />Duhettejemitekujdesshemteruajmeorigjinalitetinkulturor per temostahumbur.<br />Duhetteinvestojme per tezhvilluarketoeventepasinukkanekerkesetelarteturistike.<br />61<br />
 90. 90. Ata ne reklamathone se duanturiste...atajuthonejuqe do jeniimikpritur ne vendin e tyre — dhepasi ne shkojmedhederdhimleke ne benefit teekonomisecfarendodh ? — Marrimvetemnjefalenderim: ‘Faleminderitqezgjodhetvendin tone’ dhenjeurim:<br />‘MIRESE TE VINI PERSERI!’<br />Terry Southern <br />s<br />62<br />
 91. 91. REKOMANDIME<br />Te gjallerohetdestinacioni!<br />-Sigurohuqedestinacionitejetegjithmoneigjalleruar me evente<br />-Destinacionetduhetteofrojneevente ne tregun e tyrekombetardhenderkombetar<br />-Qytetiduhettejetegjithmonefestivdhegazmor<br />Te Ndermerrenveprime!<br />-Eventitejeteiofruar se bashku me paketenturistike per territurkoheqendrimin<br />-Te zhvillohetpartneriteti me bizneset (sponsorizimi)<br />-Te perdoreneventetsitureqendihmojne ne familjarizimin me destinacionin<br />Te rritetcilesia e eventeve!<br />-Te vendosenstandardecilesiedhetendermerrenproceseqesigurojnecilesi<br />-Te mbahensa me tegjalladherinoreeventet, duke prezantuarrisi<br />63<br />
 92. 92. KONKLUZIONET<br />Eventetkaneaftesine per teprezantuarnjeimazhpozitivtedestinacionitperkates<br />Turizmiieventeveprezantonnjediskutimakademikashtudhepraktik duke kontribuar ne strategjite e ndryshme,qe me e rendesishmjaeshteajo e zhvillimitekonomiktenjevendi.<br />Eventetmundtejenecelesikryesorinjedestinacionisepsendikojne ne zhvillimin e njeprogramiperkatessidhe me influencen e vet sjelljes se turisteve ne ate vend qeatandodhen.<br />Interesiidisiplinavetendryshme ka rriturnumrin e eventeve ne turizem ka dhenenjezhvillimtegjeremetodologjik ne themelimindhekrijimin e njohurivetezhvillimit, teteorise se eventevedhesporteve ne turizem.<br />64<br />
 93. 93. JU FALEMINDERIT !<br />65<br />

×