Leasing

7,925 views
7,633 views

Published on

Published in: Business
1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • ne ofrojmë kredi të siguruara dhe të pasigurta për individët dhe kompanitë me një normë interesi prej 2% për kreditë afat të gjatë dhe të shkurtër, kompania jonë ka regjistruar një shumë të throughs e thyer në ofrimin e shërbimeve financiare të klasit të parë për klientët tanë, sidomos në fushën e ?? shtyrjes kredi dhe sigurimin e kapitalit për individët dhe kompanitë. Shuma ynë e kredisë për zhvillimin e biznesit, konkurrencës dhe zgjerimin e biznesit varion nga 10,000 (USD) (EUR) për 900 milionë (USD) (EUR) nëse jeni të interesuar, ju lutem të kthehemi tek ne me kërkesën tuaj.

  Goldenstar Financiare Faqja kryesore
  Kërkimet e përgjithshme: commercial@goldenstarfnchome.com
  36, Rayford Avenue, Lee, Londër, SE12 0NG
  Tel: + (44) 746 616 7341
  Faqja Personale: http://www.goldenstarfnhome.com
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
7,925
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
162
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Leasing

 1. 1. LEASING (LIZING) PERGATITI: ADELAJDA MUJO SADIONA ABAZAJ GONILDA MANGELLI IVA NALLBANI 1
 2. 2. CFARE KUPTOJME ME LIZING?Leasing është një operacion i blerjes ose i prodhimit në ekonomi,më anën e të cilit krijohet mundësia të blesh faktor produktivshumëvjeçar (mjete pune, pasuri të patundshme) të nevojshme përaktivitetin sipërmarrës.Me anën e kontratës së leasing të jepet e drejta e përdorimit tënjë të mire materiale të dorëzuar nga një subjekt (qiradhënësi osedorëzuesi) kundrejt pagesës së një kësti periodik. Në mbarim tëafatit të kontratës shpesh të jepet mundësia ta blesh mallin në fjalë,duke ushtruar të drejtën e blerjes (shpagimit) me anë të pagimit tënjë çmimi (çmimi i shpagimit). 2
 3. 3. ELEMENTET KRYESORE TE LIZINGUT1.Palet e kontrates-Pronari (qeradhenesi)-Perdoruesi (qeramarresi) Mund te jene:-individe,-partner,-shoqeri anonime-institucione financiar-sekseri-financier Shembull:Bankieret tragtar privat qe sherbejne si seksere. 3
 4. 4. ELEMENTET KRYESORE TE LIZINGUT2.Te mirat materiale-Automjetet-Makinerite-Pajisjet-Toka,ndertesa-Fabrika-Biznesi-Aeroplan-Anije,etj 4
 5. 5. ELEMENTET KRYESORE TE LIZINGUT3.Afati i qerase•Periudha kohore e marrveshjes se lizingut deri ne momentin e fundit te perdorimit te saj.a.Gjate gjithe aktivitetit ekonomikb.Me e shkurter se aktiviteti ekonomikc.Rinovimi i kontrates 5
 6. 6. ELEMENTET KRYESORE TE LIZINGUT4.Pagesa e lizingutShuma e percaktuar qe qeramarresi i paguanqeradhenesit.-pagesa per investimin mbi pronen-pagesa per riparimet mbi pronen-pagesa per sherbimet e bera mbi pronen 6
 7. 7. ELEMENTET KRYESORE TE LIZINGUT5.Menyra e perfundimit te lizingut•Lizingu pefundon me mbarimin e kontrates.Menyra te tjera te mundshme•Kontrata mund te rinovohet•Prona i kthehet qeradhenesit dhe ai ka te drejte t‘iashes nje pale tjeter•Qeradhenesi ia shet pronen qeramarresit 7
 8. 8. FORMAT E LIZINGUT1. Lizing financiar2. Lizing operativ3. Lizing back4. Lizing i drejteperdrejte -Lizing dypalesh -Lizing trepalesh5. Lizing me nje investitor6. Lizing i brendshem7. Lizing nderkombetar 8
 9. 9. CILAT JANË AVANTAZHET DHEDISAVANTAZHET?  Avantazhet  Të lejon të blesh mjete prodhimi pa pasur nevojën të bllokosh të ardhura financiare, pra pa shtuar nivelin e borxhit;  nuk duhet të përballosh kostot e amortizimit ose kostot financiare të lidhura me përdorimin e huave;  në aspektin fiskal ke lehtësira të ndryshme: i) këstet e leasing duke plotësuar disa kushte mund të shkarkohen krejtësisht nga taksat; ii) lejon ndarjen e TVSH (IVA) në këste periodike;  nuk të kërkohen garanci të tepërta dhe të ofrohet disponibiliteti i mallit pa shpenzime të mëdha fillestare. 9
 10. 10. PRA, MUND TE THEMI SE LEASING SJELL: Fleksibilitet Avantazhe ne taksa Ruajtje e kapitalit te punes Menaxhim te vleres se aseteve Me pak rrezik 10
 11. 11. CILAT JANË AVANTAZHET DHEDISAVANTAZHET?  Disavantazhet  Blen vetëm të drejtën e përdorimit (jo pronën) e të mirave materiale dhe të drejtën për ta përdorur;  duhen paguar këstet e leasing;  duhen përballuar kostot në lidhje me shumat për sigurimet që shoqëria e leasing të vendos. 11
 12. 12. PRA, LEASING SHKAKTON: Kosto e pergjithshme  Asnje interes pronesie  Angazhim ndaj prones 12
 13. 13. LIZINGU NE NDERMARRJETHOTELIERE TURISTIKECfare eshte lizingu i hoteleve? Marrja me qera e nje hoteli eshte nje kontrate ndermjet qeramarresit dhe pronarit duke i dhene zoterim ekskluziv te prones qeramarresit per nje periudhe te caktuar kohore.Cfare eshte kontrata e qirase? Shpjegon detyrimet ligjore qe palet kane rene dakort dhe duhet tu permbahen.Sa zgjat kontrata e qerase? 1 ne 99 vjet 125 vjet (ne kohet e sotme) Qera e gjate(mbi 21) 13
 14. 14. CILET HOTELE MUND TE HYJNE NE PROCESIN E LIZINGUT Lizingu mund te jete zgjedhja e duhur pavaresisht mases se biznesit.Lizingu mund te ndihmoje cdo hotel te ruaje para qe nga hotelelet me 5 yje e deri tek ata me 0 yll. Edhe nese hoteli eshte i pavarur apo pjese e nje zinxhiri hotelier,mjafton te bej lizingun e duhur qe pershtatet per biznesin. 14
 15. 15. CFARE MUND TE MERRET ME QERA Krevatet,tavolinat,dollapin,karriket dhe mobilje te tjera. Pajisje elektronike,televizoret,dhe sistemet kompjuterike. Vegla te ndryshmete hoteleve. Tapete,parkete,moketecarcafet,perdet,grilat. 15
 16. 16. BENIFITET E LIZINGUT NE HOTELE Te ruash kapitalin e punes Te drejten e rimbursimit (menaxhimit te parave) Te ulesh shpenzimet e medha fillestare Te ndihmon te qe perqafosh tendencat e reja ne dekor dhe dizajn 16
 17. 17. SHEMBULL: PANDOX Nje nga kompanite kryesore hoteliere te Europes e themeluar ne vitin 1995 ne Suedi, me nje portfolio te cilesise me te larte, qe perfshin hotele me nje numer te konsiderueshem dhomash, te shperndara ne dhjete shtete si dhe dhjete kompani operuese. Bashkepunon me:Hilton, InterContinental, Hyatt, Scandic, Crowne Plaza, Radisson BLU, Holiday Inn, Clarion, Quality, Elite, First, etj. 17
 18. 18. STRATEGJITE 1) Asetet-Pronat hoteliere 2) Modeli I biznesit 3) Shperndarja gjeografike e tregut 4) Pozicioni dhe madhesia 5) Lloji I hotelit 6) Zgjedhja e emrit te markes dhe partnereve 18
 19. 19. TIPET E LIZINGUT NE HOTELE 1.Leasing i bazuar ne te ardhurat (Revenue-based leasing) 2.Leasing i bazuar ne rezultate (Result-based leasing 3.Leasing i bazuar ne tarifa fikse (Fixed-fee leasing)1.a percaktimi i nje qeraje minimum. ’’ qira baze’’2.a pronari merr nje % te fitimeve. ’’ qira jo baze’’3.a pronari merr tarife fikse ne baze te zhvillimit. ’’ qira jo baze’’ 19
 20. 20. SHEMBUJ TE HOTELEVE QE KANENENSHKRUAR KONTRATA QIRAJE (LEASES) InterContinental Montreal 20
 21. 21.  Holiday Inn Brussels Airport 21
 22. 22.  Hotel Berlin, Berlin 22
 23. 23.  Hotel BLOOM! Brussels 23
 24. 24.  Crowne Plaza Brussels City Centre 24
 25. 25.  Skogshöjd and Park in Södertälje 25
 26. 26. LIZINGU NE SHQIPERI Programi Leasing ne Tetor te vitit 2003 si nje bashkepunim midis Ministrit se Ekonomise se Shqiperise dhe Korporates Ekonomike te Europes Jugore. Ligji u miratua nga parlamenti shqiptar ne Maj te vitit 2005 Ligji i ri i lizingut financiar kishte kushtet e nje kontrate te tipit financiare, nje nga tipet kryesore te leasingut dhe disa kerkesa te tjera duhet te permbusheshin nga kompani te cilat do te silleshin si qira dhenese. Leasing eshte akoma ne hapat e para ne Shqiperi 26
 27. 27. LIZINGU NE SHQIPERI BERZH-i ka mbeshtetur zhvillimin e sektorit te lizing ne Shqiperi me nje hua prej 1milion euro per shoqerine “Landeslease”, e cila do te perdoret nga shoqeria per te zgjeruar sherbimet e saj per ndermarrjet e vogla dhe te mesme (NVM). BERZH zoterohet nga 61 shtete dhe dy institucione nderqeveritare dhe mbeshtet zhvillimin e ekonomive te tregut dhe demokracive ne shtetet nga Evropa Qendrore ne Azine Qendrore. 27
 28. 28. KOMPANI LIZINGU:1.Raiffeissen Leasing Albania2.Tirana leasing3.Landeslease Sh.A4.Credins Leasing5.SoGeLease 28
 29. 29. 1.RAIFFEISSEN LEASING ALBANIA Lider në tregun e leasing në Shqipëri Ofron financime për blerjen e automjeteve, makinerive dhe pajisjve për të gjithë klientët e saj individë, mikrobiznese, biznese të vogla dhe të mesme si edhe korporata. Autovetura Mjete Transporti Makineri Ndertimi Pajisje dhe Teknologji 29
 30. 30. 2.TIRANA LEASING Eshte themeluar ne nentor te vitit 2004 ne Shqiperi Ofron sherbime leasing per makina dhe auotomjete transporti me kushte te specifikuara. Eshte kompania e pare leasing e hapur ne vendin tone. Specifikimet e leasing-ut jane: Financim deri ne 80% te vleres se makines Afati I financimit ne Euro eshte 1-5 vjet Interes konkurrues ne Euro Keste te barabarta qe perfshijne pjese kapitali plus interes mujor Garanci eshte makina qe blihet me siguracion full kasko Shpenzim adminiztrativ konkurrues ne treg Siguracion TPL dhe sigurim jete 30
 31. 31. 3.LANDESLEASE SH.A Landlease Sh.A eshte e para shoqeri aksionere e pavarur leasing ne Shqiperi Landeslease mundeson ; Sherbimet per Biznese Sherbimet per Individe Autovetura Makina Tregtare dhe Automjete per Biznese Pajisje te Ndryshme 31
 32. 32. 4.CREDINS LEASING Credins Leasing ka si fushë veprimi financimin e mjeteve të lëvizshme (autovetura, kamionë e makineri të rënda) të linjave dhe makinerive të prodhimit si dhe financimin e pronave të patundshme. Eshtë një nga shoqëritë pararojë në fushën e financimeve Leasing. 32
 33. 33. 33
 34. 34. 5.SOGELEASE Societe Generale Albania ofron zgjidhje individuale nepermjet qeradhenies financiare per nje kategori te gjere asetesh.  Perfitime: Skemat e pageses mund te strukturohen ne menyre fleksibel me pagesa lineare (mujore ose tremujore) Proces me i shpejte Kursim kohe Zgjidhje individuale / fleksible 34
 35. 35. KONKLUZIONE & REKOMANDIME Lizing mund te permbushe kerkesat e bizneseve te vogla,te mesme dhe te medha, mund te krijoje nje avantzh te madh konkurrues sin je opsion financiar qe ofron shume perfitime Mungesa e vetëdijes nga ana e kompanive dhe stimujt e kufizuar për të nxitur bankat që të përfshijnë produke të reja, gjithashtu, kufizon mundësitë e qirasë financiare në Shqipëri NVM kane nje rol kryesor ne procesin e tranzicionit, perbejne pjesen me te madhe te bizneseve private qe operojne ne Shqiperi dhe jane burim kryesor I punesimit per shkak te permasave dhe pershtatshmerise se tyre Per arsye te rrezikshmerise se larte, si struktura e bizneseve shqiptare, veshtiresi per te pranuar pasurite e patundshme si hipoteke per shkak te situates aktuale qe lidhet me pronesine, bankat me shume ofrojne kredi afat-shkurter, te cilat jane te pranueshme per tregtaret, por jo per kompani prodhimi me investime afat-gjata 35
 36. 36.  Legjislacioni pritet te mbush nje boshllek te rendesishem financiar rreth NMV shqiptare (nderrmarjeve te vogla dhe te mesme), te cilat kane shpesh nevoje per pajisje te reja por nuk mund te permbushin kushtet e kredive nga bankat lokale per te kryer blerjen. Eshte shume e rendesishme: -te trajnohet personeli dhe zyrtaret e bankes per te kuptuar rendesine e NVM-ve -te stimulohen dhe perfshihen te rinjte ne menaxhimin e NMV- ve 36
 37. 37.  Mund te jete e rendesishme; Mund të jetë e nevojshme që të përmirësohen kapacitetet rregullatore dhe mbikëqyrëse me qëllim që rreziqet e mundshme që paraqet rritja e përdorimit të qirasë financiare, Te monitorohen në mënyrë të përshtatshme dhe që instrumenteet të përdoren siç duhet. Mungesa e vetëdijes nga ana e kompanive dhe stimujt e kufizuar për të nxitur bankat që të përfshijnë produke të reja, gjithashtu, kufizon mundësitë e qirasë financiare në Shqipëri Koncepti i qirasë financiare është relativisht i ri për Shqipërinë dhe do të duhet të bëhen përpjekje të konsiderueshme për të rritur sensibilizimin e tregut. Në të njëjtën kohë, bankave shqiptare u mungon ekspertiza lidhur me këto produkte dhe mungesa e përvojës ndërlikon çështjet e vënies së çmimeve. Për më tepër, stimujt për të nxitur bankat që të krijojnë produktet dhe ekspertizën e nevojshme janë shumë të kufizuara,. 37
 38. 38.  Zhvillimi i sektorit të lizingut do të varet në masë të madhe nga eleminimi i pasigurive që lidhen me trajtimin tatimor të qirave financiare. Megjithëse kuadri ligjor për qiranë financiare është përmirësuar, trajtimi financiar i qirasë financiare mbetet i paqartë, sidomos në lidhje me trajtimin e taksës së vlerës së shtuar (TVSH). Për importet e pajisjeve dhe pagesën e qirasë për qiratë operative financiare zakonisht aplikohet një normë TVSH-je prej 20 % . Sidoqoftë, mbetet ende për t’u sqaruar aplikimi i TVSH-së për qiranë financiare.. Gjithashtu, nuk është e qartë procedura për riimbursimin e tatimit të tepër të TVSH-së. Këto çështje duhet të trajtohen në afat të shkurtër me qëllim që të shmanget pasiguria në këtë sektor. 38
 39. 39. Faleminderit 39

×