#2 Battle of Concepts 2010 - Alles wat je zoekt vind je in de zorg

478 views
413 views

Published on

#2 Battle of Concepts 2010. Thema: Hoe zorg je ervoor dat meer mannen voor een baan in de zorg kiezen?

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
478
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
9
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

#2 Battle of Concepts 2010 - Alles wat je zoekt vind je in de zorg

 1. 1. http://www.fov.be/local/cache- vignettes/L204xH202/wijzen- e936f.jpg Uitdaging, moderne techniek, spanning, flexibele werktijden, werkzekerheid, waardering, carrière mogelijkheden, kennis, verantwoordelijkheid, leiderschap, collegialiteit, zelfstandigheid, geen 9 tot 5 baan.
 2. 2. Omgevingsverkenning  Laatste klas middelbare school is je diploma halen alles voor je. Wat daarna komt dat zie je later wel. Het leeft nog niet echt, mensen kiezen een opleiding waar de open dag/ voorlichting leuk was. Eerst slagen, vakantie vieren en dan pas een leuke opleiding. Vaak denken ze alleen in status of verdiensten in hun latere baan bij het kiezen van een opleiding en worden ze sterk door de omgeving beïnvloed. Daar moet op ingespeeld worden.  Uit eigen ervaring vond ik de volgende voorlichtingen, lezingen, praatjes die ik in mijn schooltijd mee maakte heel inspirerend voor mijn concept.  HBO opleidingen die naar mijn middelbare school kwamen voor voorlichting, ik kon daar in schooltijd aan mee doen. Geen vrij vragen, geen lange treinreis. Makkelijke informatie verwerving.  Basisschool, het lesprogramma van bureau HALT, “doe effe normaal”. Voorlichting en lesprogramma van de politie over jeugdcriminaliteit. Leuke opdrachten, filmpjes en uitleg van een politieagent om scholieren te weerhouden van klein misdaden en te wijzen op bureau HALT.  Studievoorlichtingen, gesprekken met een decaan in kleine groepen, gelijk geïnteresseerden. Goede sfeer, goede vragen, veilige omgeving.
 3. 3. Hoe pak je dat aan?  Zorg dat je die super leuke voorlichting bent!  Aansprekende punten verduidelijken: Uitdaging, moderne techniek, spanning, flexibele werktijden, werkzekerheid, waardering, carrière mogelijkheden, kennis, verantwoordelijkheid, leiderschap, collegialiteit, zelfstandigheid, geen 9 tot 5 baan.  Verminder de omgevingsinvloed.  Verander de beeldvorming
 4. 4. Doelgroep  Doelgroep: jongens 14-20 jaar VMBO, Havo, VWO. Nieuwsgierigheid naar vervolgopleidingen Keuze moment vervolgopleiding, komt steeds dichterbij Beeldvorming kan nog sterk beïnvloed worden
 5. 5. Het Plan  Verander de beeldvorming door voorlichting op middelbare scholen te gaan geven met bijpassend lesprogramma.  Creëer een leuk lesprogramma, met bijpassend boekje/folder/opdrachtenvel, filmpjes uit de praktijk, praktische opdrachten, leuke gadget voor thuis.  Denk aan leuke, passende vormgeving voor je doelgroep.  Laat deze les geven door een man die werkt in een zorgfunctie.
 6. 6. Uitvoering  Neem jongens en meisjes apart (macho gedrag of beeldvorming van de meisjes t.o.v. de jongens speelt geen rol meer, creëer veilige omgeving)  Laat de groep jongens door een man die in de zorg werkt voorlichten.  Jongens voelen zich vrijer, kunnen alles vragen. Het onderwijs, uitleg en voorbeelden kunnen op jongens gericht zijn. Dus niet spreken over zorgzaamheid maar over techniek en uitdagingen.  Bespreek in de les aan de hand van het lesmateriaal hun ideeën bij zorg, waarom ze er wel/niet zouden willen werken.  Les materiaal is gericht op het veranderen van beeldvorming en voorlichting geven.  Laat ze gerust kritiek leveren en eerlijk zijn. (het is voor vrouwen, een man die in de zorg werkt is een watje, het is niet stoer enz.)  Neem vervolgens de kritiek weg door de opdrachten en uitleg te geven. Welke beroepen zijn er (ambulance vpk, intensive-care vpk, nurse practitionair, psychiatrisch vpk enz.)  Beantwoord de vragen en probeer de stereotype beelden en verkeerde beelden die heersen weg te nemen.  Geef uitleg en voorbeelden over dingen die jongens aanspreken. Beeldvormende techniek, mogelijkheden om je op te werken tot hoofd VPK, werk van een ambulance broeder, rol van chemie en natuurkunde in de zorg enz.  Doe opdrachten, voer discussies, laat meedenken. In de volgende slides volgend ideeën voor flyer, lesboeken, powerpoints en opdrachten voor het lesprogramma.
 7. 7. Zoek jij een baan met: Uitdaging? http://www.vumc.nl/afdelingen- http://thumbs.dreamstime.com/thumb_353/1231789357Xha themas/28602/27788/2182717/Alex-Beers- 3sK.jpg groot.jpg
 8. 8. Moderne techniek? http://www.schuechtermann- http://www.vandeldenbv.nl/Organisatie/Kwaliteitszorg/timmeren.jpg klinik.de/SSK/schuechtermann/content/e55/e310/e311/e673/kardiotechnik_ger.JPG
 9. 9. Eigen verantwoordelijkheid? http://dotnext.xsite.be/public/uploads/images/figures/verpleger.png http://prokus.files.wordpress.com/2008/03/baas.jpg
 10. 10.  Opdrachten: 1 Hoe denk je over mannen die in de zorg werken? (doorhalen wat niet van toepassing is) Dat zijn mietjes/wat leuk, dat zie je niet vaak!/ raar, het is voor vrouwen/ leuk, ik zou zelf ook wel in de zorg willen werken. 2 Wat voor beroepen in de zorg bestaan er, ken jij? ( schrijf zo veel mogelijk functies op die je kent)  Filmpje: Maak een filmpje van een jongen die thuis aan zijn ‘stoere’ vader gaat vertellen dat hij verpleegkundige wil worden. Bespreek met de klas de reactie van de vader, moeder, omgeving. Eind van het filmpje, natuurlijk een blije, positieve vader! Onverwachte wending, maar positief. Bespreek wat je ziet met de klas, herkennen zij zichzelf??
 11. 11. Uitwerking  Voorgaande slides zijn slechts ideeën en gedachten, reclamebureaus, onderwijsinstituten en bedrijven die lesprogramma’s maken kunnen waarschijnlijk veel betere, mooiere, onderwijskundig verstandige uitwerkingen maken. Neem een voorbeeld aan het lesprogramma van bureau HALT.  Het lesprogramma zal 1 middag duren, middelbare scholen moeten bereid gevonden worden de klas die middag onderwijs vrij te geven. Liefst ongeveer 1 a 2 jaar voor de scholieren eindexamen doen. Maar ik denk dat dit geen probleem zal zijn.  Mannen die in de zorg werken moeten gestimuleerd worden (op een of andere manier beloond) om dit lesprogramma de te gaan geven. Voorbeeld functie/rolmodel .
 12. 12. Mogelijkheden  Door de middelbare school groepen te splitsen in jongens en meisjes creëer je mogelijkheden. - Combineer de zorg voorlichting voor de jongens met voorlichting vanuit technische hogescholen en universiteiten voor de meisjes. (Tijd en kosten deling) - Of laat de meisjes ook voorlichten door een medewerker (man of vrouw) uit de zorg. Richt je informatie op je doelgroep, dus hier wel spreken over zorg en waardering. - Enquêteer zowel jongens als meisjes over hun mening over mannen in de zorg. Gebruik deze input voor je campagne. - Laat ze voor en nadelen en suggesties aandragen voor de campagne.
 13. 13. Trek het breder  Neem mannelijke medewerkers uit de zorg mee naar de scholen, maar ook naar: - De studiebeurs in Utrecht (laat ze specifiek jongens aanspreken) - Ga naar zo veel mogelijk middelbare scholen op alle niveaus - Verander de beeldvorming door bij ieder vorm van voorlichting, opendag, beurs mannelijke collega’s mee te nemen en deze groepjes jongens te laten voorlichten. - Mannelijke medewerkers vinden het hopelijk leuk om zelf bij te dragen aan meer mannen in de zorg. Voorbeeld functie.
 14. 14. Een assertief plan!!  Ga naar de scholieren/studenten toe en haal ze binnen, wacht niet tot ze naar jou komen!  Motiveer ze voor ze voor een andere opleiding kiezen!

×