Introductie in NLP opleidingen

497 views

Published on

Wat is NLP? Hoe kan je NLP leren? Wat zijn verschillen tussen NLP opleidingen? Ervaar zelf met 3 oefeningen wat NLP voor jou kan zijn.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
497
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
81
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Introductie in NLP opleidingen

 1. 1. IntroductieinNLPOpleidingenFirst Act NLP
 2. 2. Introductie in NLP, First Act NLP2IntroductieIntroductie… Een woord dat voor mij iets heeft van een verwelkoming. Dus mag ik je welkomheten? Welkom! Welkom in een voor mij bijzondere wereld die NLP genoemd wordt. Eenwereld die me al 25 jaar verbaasd en intrigeert, telkens weer, door me te verrassen metnieuwe mogelijkheden, mooie resultaten, andere wegen, en vooral persoonlijke vrijheid enruimte.Introductie is ook elkaar aan elkaar voorstellen, kennismaken. En misschien weet jij al wie jijbent, of misschien denk je dat te weten, en misschien gaan je gedachten nu wel naar wat jezou zeggen wanneer ik tegenover je zit, en we een werkelijk gesprek voeren. Ik kijk naar datmoment uit want ik hoop in deze introductie je nieuwsgierigheid te prikkelen en mijnenthousiasme mee te geven. Omdat ik werkelijk geloof dat NLP als toevoeging op degeëigende, klassieke denkwijze overal en voor iedereen plezierig nuttig kan zijn. Niet alsvervanging van de andere denkwijze, niet als antwoord in alle situaties, niet als heilige graal.Wel als toevoeging. Soms is een hamer handig, soms een schroevendraaier. Soms eencombinatie van beiden.Wie gelooft dat? Nou, ik, bijvoorbeeld.Zoals de Fransen zo mooi kunnen zeggen:Men noemt mij Rutger Spaans,NLP trainer en NLP coach bij First Act NLP.En het is mijn wens dat je deze introductie vanuit een open geest leest, want daarvoor is hetgeschreven: voor open geesten. Dat je open staat voor de letters die in de regel de zinvormen. Ook al vertel ik je nu al dat het niet de waarheid is. Het is veelal gelogen, bedachten geconstrueerd. Het is subjectief, eenvoudig door te prikken, maar toch…Weet je nog, dat gevoel dat je had, toen je als heel jong kind naar je favoriete TV programmaaan het kijken was? En ken je de deceptie wanneer je jaren later naar hetzelfde programmakijkt, en hoe je met andere ogen kijkend een andere ervaring hebt?Dat originele fijne gevoel, dat kan je nog steeds. Wanneer je weer met diezelfde ogen, naardatzelfde programma kijkt. Wanneer je met diezelfde ogen naar de wereld kijkt.Open staan iseen hele goede kwaliteit, die het leven breder, intenser, en gevarieerder maakt. Hou datvast…
 3. 3. Introductie in NLP, First Act NLP3Wat is NLP?NLP staat voor Neuro-Linguïstisch Programmeren. Is dat het antwoord wat je zocht? Weet jenu genoeg? Het is een antwoord…Ik vergelijk NLP graag met wijn. Je kan er boeken vol over lezen, vele websites bekijken…Uiteindelijk gaat het er om dat je de fles hoort ontpoppen, het inschenken en bijbehorendeklokken hoort, het glas gevuld ziet worden, het glas voelt, de wijn ruikt en proeft…En als je dan een lekkere wijn hebt gevonden, en je bent enthousiast geworden, probeer datmaar eens over te brengen aan iemand zonder die ervaring. Het woord wijn, dat betekentniets voor je zonder een bijbehorende ervaring.En dan nog… Sommige mensen hebben prettige ervaring met wijn, en zullen jeenthousiasme kunnen delen. Andere mensen hebben een mindere ervaring met wijn, enzullen je meewarig aankijken…Iedereen ziet de wereld op zijn of haar eigen manier. En die manier wordt gevormd door watons verteld wordt, door wat we meemaken, door wat we van anderen leren, door de boekendie we lezen, door de media die we volgen, en zo voort.Alles wat we sinds onze geboorte zien, horen, ruiken, voelen en proeven zijn leermomenten.Leermomenten die we betekenis geven met ons denken. Waardoor bijvoorbeeld eenobjectief iets als wijn, opeens context en betekenis krijgt: lekker, gezellig, vervelend, vies, enwat je maar kan verzinnen. Waarmee je de keuze krijgt, vanuit de ervaring en verwachting,om wel of geen wijn te bestellen. Afhankelijk van de situatie.En dat speelt ook voor NLP. De betekenis van NLP is in de ervaring met NLP. Je kanboeken lezen wat je wilt, kennis opdoen, maar dat is slechts stof. En stof kan je wegblazen…Dan blijft er niets over dan wat dwarrelende pluisjes.Het gaat om mogelijkheden krijgen, keuzes maken, afhankelijk van de situatie.NLP gaat over hoe wij alles in perspectief ervaren, en hoe wij in ons waarnemen en denkenbetekenis geven, en hoe we daar mee om kunnen gaan op een effectieve manier. Vandaardat je wellicht al eens gelezen hebt dat NLP de studie van de subjectieve ervaring is.
 4. 4. Introductie in NLP, First Act NLP4Maar het is meer dan dat. NLP is een houding: een houding waarmee wij ons perspectiefkunnen veranderen. NLP is een methode: een methode waarmee we effectief van anderenkunnen leren; van mensen die iets heel goed kunnen. En NLP bevat een grote hoeveelheidtechnieken, ideeën en inzichten (ontstaan uit de methode). Technieken, ideeën en inzichtenover communicatie, bijvoorbeeld. Over coaching. Over lesgeven. Over conflicthantering.Over relaties. Over zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid. Over contact maken.Over vrijheiden ruimte, over rust. Technieken die meer keuzevrijheid en mogelijkheden geven inverschillende situaties, wanneer je ze leert toe te passen.Ander omschrijvingen van NLP kunnen je misschien nog meer aantonen dat de omschrijvingvan NLP voor iedereen anders is:NLP is een houding en een methode met in haar kielzog een serie aan technieken.NLP is een methode voor persoonlijke ontwikkeling – gereedschap om prestaties teverbeteren, van jezelf en van anderen.NLP is een geweldige ervaring!NLP is een model voor effectieve communicatie – een praktische en pragmatischeverzameling van inzichten en methodes die de communicatie met jezelf en anderenkan verbeteren.NLP is een tas vol met enorm krachtige communicatiegereedschappen.NLP is een manier om te modelleren – ofwel om overdraagbare modellen te makenvan menselijk gedrag.NLP is de manier om mensen te begrijpen.NLP is de kunst van succesvol functioneren.Het doel van NLP is meer persoonlijke vrijheid.NLP is nu, boven alles, een houding & een methode die leiden tot modellen &technieken waarmee jij bijvoorbeeld merkt hoe je nieuwgierigheid groeit, hoe meer jeopenstaat, eigenlijk alles wat jij nodig hebt, om je eigen leven te leiden (met e-i) doorveel positiever overtuigd te zijn waarmee je handelen & je denken & uiteindelijk jegevoel verandert.Zo veel verschillende mensen, zo veel verschillende omschrijvingen. En welke definitie voorjou de beste is? Daar kom je achter door NLP te ervaren. Voor jezelf. Omdat woorden tekortschieten.
 5. 5. Introductie in NLP, First Act NLP5NLP ErvarenNLP ervaren doe je door NLP te doen. Dus als je een boek leest, lees het met de vraag in jeachterhoofd: hoe kan ik dit NU uitproberen en toepassen? Zet jezelf in de actieve modus,neem het heft in handen, zorg dat je de woorden die je leest omzet in actie! Doe deoefeningen! Een NLP boek is niet om te lezen, een NLP boek is om te doen. En voel wat jevoelt, ervaar wat je ervaart, wanneer je doet. Dat gevoel, die ervaring die jij hebt, dat is watNLP voor jou is. De ene techniek sterker dan de andere. De andere techniek beter bij joupassend dan de ene. Voel, en ervaar. En neem mee wat je kan gebruiken.Ook zijn er officiële en internationaal erkende opleidingen die je kan volgen: De NLPPractitioner opleidingen. Daar leer je, onder professionele begeleiding, op eengestructureerde manier, stap voor stap de NLP vaardigheden om vervolgens NLP te lerentoepassen. NLP toepassen voor en bij jezelf. Bij sommige opleidingen leer je ook gelijk hoeje NLP toepast als coach, sommige NLP opleiders bieden een aanvullende opleiding. In deNLP Practitioner leer je hoe je waarneming, je emotie en je denken werkt, hoe wij betekenisgeven. Je leert ook hoe je dat kan beïnvloeden en veranderen, en wat het effect daarvan is.Je leert hoe communicatieprocessen werken, en hoe je emoties, zintuigen, lichaamshouding,stem en taal van invloed zijn. En nog veel meer dan dat…Een goede NLP opleiding kan zo maar meer dan 14 dagen beslaan, waarbij een ruimespreidingje de ruimte geeft om stap voor stap je ontwikkeling door te maken, en deverschillende onderwerpen eigen te maken. Een aantal opleidingen bieden bovendien extraterugkomdagen na de opleiding aan, zodat je ook na de opleiding verder kan ontwikkelen.Verder is het belangrijk om te weten dat er verschillen bestaan tussen opleiders op hetgebied van groepsgrootte, de vorm van NLP die gegeven wordt (NLP stroming), is het eenpraktische of een theoretische opleiding, en het niveau van de opleiding.Misschien wel een grote stap, gelijk een hele NLP Practitioner opleiding, dus hebben demeeste opleiders een bepaalde manier van kennismaken vooraf, zodat je beter je keuze kanmaken. Sommige opleiders doen dat door een workshop te geven, waarin ze in een korteperiode een demonstratie geven van wat er allemaal kan met NLP. Ander opleiders biedeneen kennismakingsgesprek en/of een voordelige meerdaagse training aan. Een training NLPBasis, waar je gemakkelijk en goedkoop zelf kan ervaren wat NLP is, en kan ontdekkenhoeveel het voor jou kan betekenen.Zodat je echt een goede keuze kan maken om een NLPPractitioner opleiding te volgen.
 6. 6. Introductie in NLP, First Act NLP6Drie willekeurige oefeningen, om te ervarenEen prettige conversatie…Een leuke, simpele NLP oefening, waarbij je gelijk het effect van je communicatie kan testenis een heel-goed-conversatie. Wat je daarbij doet is alles wat de ander zegt positiefbevestigen. Deze oefening is een afgeleide van het door Milton Erickson veelgebruikte,dubbelzinnige “That’s right…”.Hoe? Simpel. Beperk jezelf in de conversatie in je woordgebruik. Gebruik enkel en alleen alsantwoord een van de volgende vier zinnen:- Heel goed…- Zo ja…- Precies…- Dank je…Gewoon de flexibiliteit van doen hebben, en kijken wat er gebeurt… Ervaar wat het doet,ontdek hoe anderen anders reageren…De wereld is een zandbak…
 7. 7. Introductie in NLP, First Act NLP7Talk to the kneeEen belangrijk aspect in je communicatie is je stemgebruik. En dan gaat het in NLP niet omeen specifieke manier die je zou moeten gebruiken, maar om de flexibiliteit om je stem inverschillende situaties op verschillende manieren te gebruiken.Wat je eens zou kunnen proberen, gewoon in een gesprek eens zou kunnen oefenen, om nate gaan wat het effect is en wanneer je een dergelijk effect zou willen bereiken in jecommunicatie is de oefening talk-to-the-knee.Misschien dat je al weet dat jij je stem kan richten. Meestal richten wij onze stem naar waaronze ogen de focus hebben. Maar dat hoeft niet. Je kan je stem ook verder weg of dichterbijrichten. Meer naar links of rechts. Hoger of lager.Bij talk-to-the-knee kijk je de ander aan, maar richt jij je stem naar de knie van de ander,terwijl je spreekt.Weer een kwestie van flexibiliteit om gewoon te doen… En te ervaren wat het effect is… Enna te gaan wanneer je een dergelijk effect kan gebruiken…De wereld is een zandbak…
 8. 8. Introductie in NLP, First Act NLP8Maak negatieve gedachten belachelijk!Een leuke techniek die je thuis kan oefenen, voor jezelf, en ook door anderen te begeleidendaarbij, is de ridiculiseer-je-gedachten techniek. Terugkerende gedachten die niet bepaaldconstructief te noemen zijn, gedachten die leiden naar onzekerheidof je zelfvertrouwenondermijnen en allerlei andere negatieve gedachtepatronen kan je hiermee doen verdwijnen.1. Wellicht weet je al een negatieve gedachte, of je kan bewust een negatieve gedachteoproepen, of spontaan een gedachte(gang) opmerken die je hebt en die je kwijt wilt.2. Pik uit de gedachtegang 1 zin, en herhaal die zin voor jezelf, maar nu iets luider.Ontdek hoe jouw gevoel reageert op het luider herhalen. Doe dit luider herhalenalleen de eerste keer, alleen om te ervaren dat je de manier waarop jij tegen jezelfmet je innerlijke stem spreekt kan veranderen.3. Als je die zin luider kan zeggen, dan kan je hem ook van toon veranderen. Je kanhem zo sexy mogelijk tegen jezelf zeggen, of als Donald Duck, of elke andere toondie de gedachte absurdistisch en ridicuul maakt. Probeer maar, en bepaal voor jezelfwelke stem voor jou het beste werkt.4. Herhaal stap 3 zo vaak als nodig en de gedachte zal verdwijnen. Voorgoed…
 9. 9. Introductie in NLP, First Act NLP9First Act NLPdoet je realiserenNLP opleidingen op HBO niveauMeer persoonlijke begeleidingOpleiding in kleinere groepenBlijvende vaardigheid en terugkomdagenDe NLP opleiding waar NLP stromingen samenkomenAmersfoort of Den HaagVoordelige 3-daagse NLP basistrainingNLP Practitioner en NLP Coach opleiding inéén!Ook voor het vervolg: de NLP Master Practitioner opleidingLees meer op www.firstact.nl“De beste opleidingseuro’s spend, ever!““De trainers van First Act maken NLP levendig en toepasbaar. Je krijgt heel veel, zehebben mijn verwachting overtroffen.““NLP Rocks! Jij hebt een steen in een vijver gegooid en de rimpels die het veroorzaaktraken zo veel anderen. Dank voor alle wijze mooie lessen!““Het risico met deze opleiding is dat jouw leven hierna niet meer hetzelfde zal zijn. Jebewustzijn wordt zodanig verruimd dat je jezelf en je wereld op een compleet nieuwemanier gaat zien. In deze opleiding vond ik ruimte om als mens en als professionelecoach te groeien. De persoonlijke betrokkenheid en zeer intelligente interventies vande trainer hebben het verschil gemaakt. Kortom: een Topopleiding die ik graagaanbeveel aan mensen die veel meer uit zich zelf willen halen.““Er zijn geen woorden die beschrijven hoe belangrijk je dit gaat vinden““Een aanrader!“

×