Përdorimi i Web 2.0

817 views
707 views

Published on

Ky prezantim është një punim i M.Sc. Armand Brahaj mbi botën e Web 2.0 e Blogut.
Të gjithë të drejtat e përdorimit edhe shumëfishimi i shkojnë atij.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
817
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
58
Actions
Shares
0
Downloads
17
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Përdorimi i Web 2.0

 1. 1. Përdorimi i Web 2.0 për një fushatë të sukseshme politike by Armand Brahaj, M.Sc.
 2. 2. ShqiperiaCom Shpk Përmbajtja • Prezantim • Blog ▫ Shpjegimi praktik i një blogu ▫ Përkufizimi i “blogut” ▫ Motivimi për të pasur një blog ▫ Termat e përdorur në një blog ▫ Përfitimet e një blogu politik • Rrjetet shoqërore (Social Networking) ▫ Twitter ▫ Facebook ▫ Youtube • Avantazhe teknologjike ▫ Sitemaps for Search Engines • Mirëmbajtja
 3. 3. ShqiperiaCom Shpk Shpjegimi praktik i një blogu • Një blog është “pak a shumë” një faqe interneti • Një blog është “pak a shumë” një ditar • Një hapësirë e lirë e shprehjes së mendimeve dhe projekteve • Një mjet për komunikimin e ideve • Një mënyrë për të mbajtur në korrent të ngjarjeve personat e interesuar • Një faqe ku shkruhet në mënyrë individuale, në vetën e parë
 4. 4. ShqiperiaCom Shpk Përkufizimi i “blogut” • Një Blog është një faqe interneti (ang: website) që ofron përshkrime ose lajme mbi një subjekt të veçantë si politika, ekonomia etj. • Blogu funksionon si një ditar personal (ang: a journal) ku përshkruhen eksperiencat personale në lidhje me temën • Një blog lejon autorin që të publikojë në çast nga çdo vend ku ka lidhje interneti
 5. 5. ShqiperiaCom Shpk Motivimi për të pasur një blog • Një vend ku reflektohet mbi pasionet tuaja • Pjesë e një bashkëbisedimi • Një vend ku mund të vazhdohen shtjellime temash jashtë medias apo kufinjve institucional • Një vend për të shprehur opinionet tuaja • Një vend ku promovohet vetvetja juaj dhe opinionet tuaja • Një vend ku adresohen probleme profesionale • Një vend pa kufinj gjeografik idesh
 6. 6. ShqiperiaCom Shpk Termat e përdorur në një blog • autori: Shkruesi i blogut, blogger • postim : çdo shkrim i publikuar në blog • lidhje permanente : lidhje e përhershme në një postim të veçantë • arkiva : postimet e vjetra • kategori : ndarje e postimeve në kategori • blogroll : listë me bloge të tjerë të rekomanduar • kommente : lexuesit mund të komentojnë mbi postimet tuaja • RSS: Strukturë për leximin e postimeve nga site të ndryshme
 7. 7. ShqiperiaCom Shpk Përfitimet e një blogu politik • Nje blog politik promovon transparence ▫ “Nese nje institucion do te paralelizohej me nje ndertese, bloget jane si dritaret qe hedhin drite mbi aktivitetin qe kryhet ne kete ndertese” ▫ Nje blog u tregon njerezve se zoteruesi i blogut nuk ka asgje per te fshehur. Ne nje fare menyre nje blog krijon besim. ▫ Nje blog eshte nje faqe interaktive ku jo vetem shkruesi hedh informacion, por dhe masat mund te diskutojne e komentojne mbi idete e zoteruesit te blogut.
 8. 8. ShqiperiaCom Shpk Përfitimet e një blogu politik • Një blog politik gjallëron komunikimin me masat ▫ Nje blog politik do te ngjallë interes dhe trafik- interneti tek autori i blogut ▫ Afron politikanin me masat
 9. 9. ShqiperiaCom Shpk Përfitimet e një blogu politik • Një blog për të tejkaluar çensurën mediatike ▫ Në ditët e sotme, mediat jane ndikuese të rëndësisshme të opinionit te njerëzve. Një blog i mirëafirmuar dhe i njoftuar në masë mund të bëjë përhapjen e mendimit të cdo politikani në cdo situate, edhe atëherë kur mediat censurojnë sipas interesave
 10. 10. ShqiperiaCom Shpk Rrjetet shoqërore • Faqe interneti qe mundësojnë njerëzit që të bashkëpunojnë, të shkëmbejnë opinione dhe eksperienca. • Komunitete online bazuar në interesa të përbashkëta, faqe personale, galeri etj.
 11. 11. ShqiperiaCom Shpk Twitter • Çfarë është? ▫ Twitter është krijuar si një shërbim për të komunikuar mes miqsh, familjarë dhe bashkëpunëtorë. Aktualisht twitter përdoret nga mediat si një pikë publikimi të aktiviteteve më të reja. ▫ Për çdo llogari në twitter ka shumë ndjekës që njoftohen sa herë që ka ndryshime në atë llogari (psh shkrim i ri në blog).
 12. 12. ShqiperiaCom Shpk Twitter • Përse mund të përdoret? Arsyet dhe përfitimet ▫ Promovim i artikujve(shfaqje ndaj publikut) ▫ Krijon lidhje dhe marrëdhënie në twitter ▫ Njofton ndjekësit për njoftime, lajme, speciale, aktivitete etj ▫ Krijon trafik-interneti për në faqen personale
 13. 13. ShqiperiaCom Shpk Facebook • Çfarë është? ▫ Një rrjet shoqëror ku të rinjtë diskutojnë, komentojnë mbi profilet personale dhe krijojnë postime mbi tema të ndryshme ▫ Një nga rrjetet më të përhapura tek të rinjtë dhe intelektualët shqiptarë  Rreth 80% e përdoruesve të internetit shqiptarë janë anëtarë të këtij rrjeti • Mundësitë e auto-promovimit ▫ Politikanë të ndryshëm krijojnë „grupe“ ku simatizantë dhe të interesuar anëtarësohen. ▫ Këto grupe „ushqehen“ me njoftime nga Blogu Personal
 14. 14. ShqiperiaCom Shpk YouTube • Çfarë është? ▫ Një website ku çdo përdorues mund të vendosë video personale ▫ Një nga rrjetet më të përhapura tek të rinjtë shqiptarë • Mundësitë e auto-promovimit ▫ Në YouTube, mund të krijohen “kanale” dhe në to publikohen një seri videosh promovuese në formë ditari ▫ Këto video reklamohen dhe në bloget individuale
 15. 15. ShqiperiaCom Shpk Avantazhe teknologjike • Kapja e vëmendjes ▫ RSS  RSS është një format që gjeneron një file që njofton sa herë ka ndryshime në faqe  Është një skedar XML i ndërtuar për të përhapur titujt kryesorë nëpër web  !Mendojeni si një sistem që njofton “Çfarë është e re në faqe • Rritja e trafikut ▫ Sitemaps  Një tjetër skedar XML që lexohet nga makinat e kërkimit dhe njofton ato për ndryshimet
 16. 16. ShqiperiaCom Shpk Qëllimi • Të rinjtë shqiptarë janë vizitorë të përditshëm të faqeve të mëposhtme • Nëpërmjet blogut tentohet të përhapet audienca Blog dhe në këto kanale të Web 2.0 Rrjetet Shoqerore • Të rifreskohet imazhi politik Video Images
 17. 17. ShqiperiaCom Shpk Mirëmbajtja • Stafi Politik ▫ 2-3 persona aktiv  Të paktën një postim në ditë  Pasqyrim me foto të aktivitetit ne Flickr  Pasqyrim me video të aktiviteve në YouTube • Stafi Teknik ▫ 1 person aktiv  Probleme Sigurie  Mbështetje teknike
 18. 18. ShqiperiaCom Shpk Diskutime

×