Canvi de paradigma educatiu

772 views

Published on

Canvi de paradigma segons Ken Robinson.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
772
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Canvi de paradigma educatiu

 1. 1. Jose Antonio Canal Larrea Aleix Guitart Gastó
 2. 2. PARADIGMA“Conjunt de supòsits teòrics generals,les lleis i les tècniques per a la sevaaplicació, que adopten els membresduna determinada comunitatcientífica”. THOMAS KUHN
 3. 3. Sir Ken Robinson (Liverpool1950) és un educador, escriptor iconferenciant britànic, expert enassumptes relacionats amb lacreativitat, la qualitat delensenyament, la innovació i elsrecursos humans.Actualment és professor emèritde la Universitat de Warwick i laseva conferència “les escolesmaten la creativitat” exposada alcongrés Tecnologia,Entreteniment i Disseny, TED, ésuna de les més comentades.
 4. 4. “Hi ha 3 tipus depersones al món:els inamovibles,els movibles i elsque es mouen”Benjamin Franklin
 5. 5. Tots els països estan reformant leducació pública. Hi ha 2 raons:La 1ª és econòmica, i pretén integrar als nostres nens enleconomia del segle XXI.La 2ª és cultural, que és com llegar la nostra identitat cultural ialhora formar part del procés globalitzador.
 6. 6. Lactual sistema educatiu va ser dissenyat, concebut i estructurat per auna època diferent: en la cultura intel·lectual de la il·lustració, i en lescircumstàncies econòmiques de la Revolució Industrial. Dirigit per unimperatiu econòmic de lèpoca i la visió dintel·ligència de la il·lustració queidentificava 2 classes de persones: acadèmiques i no acadèmiques, gentintel·ligent i gent no intel·ligent.
 7. 7. Les escoles estan encara organitzades com les línies de muntatge de lesfàbriques: toc de timbres, instal·lacions separades, matèriesespecialitzades i separades.Encara eduquem als nens en grups, els ingressem al sistema per grupsdedat. És com si el més important fos la data de fabricació.
 8. 8. Lepidèmia moderna, es diu TDAH, Trastorn de Dèficit dAtenció iHiperactivitat. Però és una epidèmia "fictícia". Així com en les dècades del 40als 60, la gent es feia treure les amígdales, de la mateixa manera avui en diaels nens estan sent medicats, basant-se en els mateixos capritxos , i en lesmateixes raons mèdiques de moda.
 9. 9. Els nostres nens viuen el període destímuls més intens de la història de lahumanitat. Estan sent assetjats per informació que crida la seva atenció, decada plataforma, ordinadors, etc. Per això són penalitzats, perquè esdistreuen. De què? De coses avorrides, la majoria de lescola.
 10. 10. Sembla que no és total coincidència que l„augment de TDAH va ser paral·lela l„augment dels exàmens estandaritzats. A aquests nois sels dóna Ritalin ialtres medicacions amb freqüència, drogues bastant perilloses, perquè escalmin.
 11. 11. Les arts es dirigeixen especialment a la idea dexperiència estètica. Ilexperiència estètica és quan els nostres sentits operen a la seva màximaexpressió, quan estàs impactat dentusiasme pel que estàs vivint, quanestàs totalment viu.
 12. 12. Fa un parell danys es va publicar un interessant estudi sobre el PensamentDivergent. El pensament divergent no és el mateix que la creativitat, peròlajuda, perquè és una capacitat essencial per a la creativitat. És lhabilitatde veure moltes possibles respostes a una pregunta, de interpretar-la dediferents formes, de pensar, no només de forma linial o convergent.
 13. 13. Un estudi publicat on van enquestar a 1500 persones, nens de jardí d‟infància (entre 3 i 5 anys)amb la idea de que si superaves un cert nivell eres considerat un geni en el Pensament Divergent. Com que és un estudi longitudinal, aquests mateixos nens van ser enquestats 5 anys després, quan tenien 10 anys, i finalment 5 anys més tard, quan tenien entre 13 i 15 anys dedat.El resultat va ser:
 14. 14. Lestudi ens mostra 2 coses interessants:1-Tots tenim aquesta capacitat, i2-En la seva major part es deteriora.
 15. 15. Pensament DivergentÉs aquell que exploraalternatives diferents,buscant diversespossibilitats, davantduna situació i / opregunta.
 16. 16. Un parell de jocs d‟enginyAquest matí se m‟ha caigut unaarracada al cafè. Tot i que la tassaestava plena, l‟arracada no s‟hamullat. Com és possible això?Tenim dues llaunes plenesd‟aigua i un gran recipient buit. Hiha alguna manera de posar total‟aigua dins del recipient gran demanera que després es puguidistingir quina aigua ha sortit decada llauna?
 17. 17. “Todos los niñosnacen artistas” -Pablo Picasso-
 18. 18. “Si quierestrabajadores creativos,dales tiempo suficientepara jugar”. John Cleese
 19. 19. ¡Gràcies per lavostra atenció!

×