iPad opetuksessa: Kirjoittaminen ja ajatuskartat

6,616 views

Published on

iPad opetuksessa: Kirjoittaminen ja ajatuskartat on tehty aiheeseen liittyvän työpajan alustukseksi.

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
6,616
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4,710
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • iPad opetuksessa: Kirjoittaminen ja ajatuskartat, jonka tekijä on Riikka Vanninen, on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Jaa samoin 4.0 Kansainvälinen –lisenssillä (kuvissa käytetty muitakin lisenssejä). Tätä lisenssiä laajempia oikeuksia voi olla saatavilla osoitteessa  slideshare.net/RiikkaVanninen. Lisätietoja tekijänoikeuksista diasarjan viimeisessä diassa.
  Pirkanmaan II asteen yhteisöllinen kehittämisverkosto – PAOK:n rahoittajana ovat Euroopan sosiaalirahasto ESR, Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä yhteistyöoppilaitokset.
 • kuva: openclipart.org
 • Pirkanmaan II asteen yhteisöllinen kehittämisverkosto – PAOK:n (http://paokhanke.ning.com) rahoittajana ovat Euroopan sosiaalirahasto ESR, Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä yhteistyöoppilaitokset.
  Rahoituspäätöksessä todetaan kohdassa tekijänoikeudet seuraavasti:
  ”Hankkeen hyväksymisen, rahoittamisen ja maksamisen ehtona on, että tuensaaja luovuttaa kaikki taloudelliset oikeudet hankkeessa syntyneisiin tekijänoikeuslain (404/1961) mukaisesti suojattuihin aineistoihin, mukaan lukien oikeudet aineiston muokkaamiseen ja käyttöoikeuksien edelleen luovuttamiseen rahoittajaviranomaiselle sen varmistamiseksi, että aineistot ovat yleisesti käytettävissä korvauksetta rakennerahasto-ohjelmien tavoitteiden mukaisesti.
   
  Tuensaaja vastaa siitä, että sillä on ennen viranomaiselle luovuttamista oikeudet hankkeessa syntyneisiin tekijänoikeuslain mukaisesti suojattuihin aineistoihin tämän ehdon edellyttämässä laajuudessa, ja että aineisto ei loukkaa kolmannen tekijänoikeuslakiin perustuvaa oikeutta. Tuensaaja hankkii tarvittavat oikeudet niiltä, joiden teoksia tai muita suojattuja aineistoja on käytetty hankkeeseen syntyvien suojattujen aineistojen aikaansaamisessa. Tällaisia tahoja voivat olla esimerkiksi teosten luomiseen osallistuvat työntekijät tai alihankkijat. Taloudellisten tekijänoikeuksien haltijana rahoittajaviranomainen on päättänyt, että aineistoa saa käyttää ilman eri korvausta tai lupaa.
   
  Saattaessaan aineistoa yleisön saataville aineiston käyttäjän tulee liittää oheen maininta aineistoon liittyvien taloudellisten tekijänoikeuksien kuulumisesta rahoittajaviranomaiselle sekä siitä, että aineistosta saa vapaasti valmistaa kappaleita ja saattaa sen yleisön saataviin sekä sisällyttää muuhun aineistoon tai muulla tavoin kehittää sitä edelleen kuitenkin loukkaamatta tekijän moraalisia oikeuksia, samoin kuin sitä, että käyttäjän sitoutuminen näihin ehtoihin on käyttöoikeuden ehto.”
 • iPad opetuksessa: Kirjoittaminen ja ajatuskartat

  1. 1. iPad opetuksessa: Kirjoittaminen ja ajatuskartat Kevät 2014 Riikka Vanninen PAOK-verkosto slideshare.net/RiikkaVanninen paokhanke.ning.com twitter.com/riikkavanninen Kuvissa muitakin lisenssejä.
  2. 2. Kirjoittamiseen sopivia sovelluksia Google Drive Evernote Ilmainen, vaatii kirjautumisen Google-tunnuksilla. Voi tehdä asiakirjoja ja laskentataulukoita. Kansioiden tekeminen, kuvien ja videoiden lataaminen onnistuu. Sopii yhteisölliseen kirjoittamiseen, dokumenttien muokkaaminen useiden yhtäaikaisten käyttäjien voimin onnistuu. Mahdollisuus käyttää offline-tilassa. Ilmainen, monipuolinen. Voi lisätä myös kuvia ja ääntä. Voi lähettää sähköpostiin ja Twitteriin. Pages Maksullinen (uuden laitteen 1.9.2013 jälkeen ostaneille ilmainen) tekstinkäsittelyohjelma, valmiita asiakirjapohjia. Asiakirjaan voi liittää myös kuvia. Voi jakaa sähköpostilla: tulee liitetiedostona doc-muodossa, jonka voi avata jälleen Pagesiin. Muistiinpanot Sovellus, joka on iPadissa valmiina. Yksinkertainen, rajoittunut. Voi lähettää sähköpostiin. Kuva: Riikka Vanninen, CC BY
  3. 3. Kirjoittamiseen sopivia sovelluksia Notability Maksullinen, monipuolinen, mahdollisuus myös kirjoittaa/piirtää käsin. Muistiinpanoissa voi olla tekstin lisäksi hyperlinkkejä, kuvia, äänileikkeitä, muotoja. Muistiinpanot voi jakaa Dropboxiin, Google Driveen jne., sähköpostiin (myös pdf-muodossa). Keynote Maksullinen (uuden laitteen 1.9.2013 jälkeen ostaneille ilmainen) esitysgrafiikkaohjelma, jolla voi tehdä PowerPoint-tyyppisiä esityksiä. Voi jakaa sähköpostilla, tulevat liitetiedostoina ppt- muodossa. Vastaavasti ppt-tiedostot voi avata Keynoteen. SyncSpace Ilmainen (SyncSpace Free) ja maksullinen (SyncSpace Infinite). Valkotaulu, jossa voi jakaa ja työstää yhdessä reaaliaikaisesti. Jakaminen Twitterin, iMessagen kautta. Voi piirtää, kirjoittaa, lisätä kuvia. Kuva: Riikka Vanninen, CC BY
  4. 4. Selaimella toimivia palveluja yhteisölliseen kirjoittamiseen kirjoitusalusta.fi TodaysMeet muistio.tieke.fi Kuten kirjoitusalusta.fi mutta englanninkielinen Ilmainen, suomenkielinen, ei tarvitse rekisteröityä. Tekstieditori, jossa useat kirjoittajat voivat työskennellä yhtä aikaa. Muokkaukset näkyvät reaaliaikaisesti. Päästäkseen muokkaamaan dokumenttia on annettava jokin käyttäjänimi/nimimerkki. Tallentaa muokkaukset aina uudeksi tekstiversioksi. Erittäin helppokäyttöinen. Ei tarvitse rekisteröityä. Huoneen voi tallentaa (2 h – 1 v). Sopii esim. erilaisiin pikakeskusteluihin: äänestys, palaute, mielipiteet…
  5. 5. Ajatuskarttasovelluksia Popplet Idea Sketch Ilmainen, helppokäyttöinen. Ajatuskartan jakaminen mahdollista sähköpostiin, Facebookiin. Mindjet Ilmainen, helppokäyttöinen. Voidaan synkronoida Dropdoxiin. Ilmainen, helppokäyttöinen, vaatii kirjautumisen. Ajatuskartan voi jakaa rtf-, pdf- ja png-muodoissa. SimpleMind+ Ilmainen, helppokäyttöinen, rajoittunut MindMeister Ilmainen (Popplet lite) ja maksullinen (Popplet). Helppokäyttöinen, monipuolinen. Voi kirjoittaa, piirtää, lisätä kuvia. Ajatuskartan voi tallentaa kuvana (jpeg), jakaminen mahdollista sähköpostiin pdf- ja jpeg-muodoissa. Kuva: Riikka Vanninen, CC BY
  6. 6. Lisätietoja • CC-lisenssit: creativecommons.fi • CC BY-SA 4.0 eli Creative Commons Nimeä-Jaa samoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssi: creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.fi – Sinä saat jakaa ja muuntaa tätä diasarjaa, myös kaupallinen hyödyntäminen on sallittu. – Ehtona on, että viittaat aina alkuperäiseen tekijään ja lähteeseen, tämän diasarjan osalta: Riikka Vanninen, slideshare.net/RiikkaVanninen. Muokattu teos tulee jakaa tällä samalla lisenssillä.   • Tätä lisenssiä laajempia oikeuksia voi olla saatavilla diasarjan tekijältä. • Diasarjan taloudelliset tekijänoikeudet kuuluvat Pirkanmaan ELY-keskukselle Tämä diasarja on lisensoitu Creative Commons -lisenssillä CC BY-SA 4.0 HUOM: Kuvissa käytetty muitakin lisenssejä.
  7. 7. Lisätietoja • CC-lisenssit: creativecommons.fi • CC BY-SA 4.0 eli Creative Commons Nimeä-Jaa samoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssi: creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.fi – Sinä saat jakaa ja muuntaa tätä diasarjaa, myös kaupallinen hyödyntäminen on sallittu. – Ehtona on, että viittaat aina alkuperäiseen tekijään ja lähteeseen, tämän diasarjan osalta: Riikka Vanninen, slideshare.net/RiikkaVanninen. Muokattu teos tulee jakaa tällä samalla lisenssillä.   • Tätä lisenssiä laajempia oikeuksia voi olla saatavilla diasarjan tekijältä. • Diasarjan taloudelliset tekijänoikeudet kuuluvat Pirkanmaan ELY-keskukselle Tämä diasarja on lisensoitu Creative Commons -lisenssillä CC BY-SA 4.0 HUOM: Kuvissa käytetty muitakin lisenssejä.

  ×