θυμιατηριο - θυμιαμα - καρβουνακια

1,515 views

Published on

Άλλη μία παρουσίαση στην κατηγορία αυτών, που πιστεύω ότι αξίζει να διαδοθούν και να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό. Με τον τρόπο αυτό προσπαθώ να βοηθήσω στο ελάχιστο ώστε να το μάθουν και να ενημερωθούν πολλοί περισσότεροι.

Η πηγή μου βρίσκεται στο τέλος της παρουσίασης.

2 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Όπως σου είχα πει και παλιότερα Νίκο μου, έχω ανοίξει πολλά μέτωπα και ανησυχώ μήπως δεν τα καταφέρω όσο καλά θέλω σε όλα. Η αλήθεια είναι πως ότι κάνω μ' αρέσει πολύ κι έτσι προσπαθώ ... με τη βοήθεια του Θεού όμως και τις ευχές σου πιστεύω ότι θα τα βγάλω πέρα !!!
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Ο Θεός να σε ευλογεί Ρεβέκα μου και η πίστη σου σαν θυμίαμα να ανεβαίνει προς το Θεό! Πολύ ωφέλιμο αυτό που μας έδωσες και ωραίο είναι να ξέρουμε κάποια πράγματα. Καλή συνέχεια στις πνευματικές σου παρουσιάσεις αγαπημένη φίλη μου, δουλεύεις σε πολλά ταμπλό και ευχή μου, να τα προλαβαίνεις σε όλα!!
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,515
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
2
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

θυμιατηριο - θυμιαμα - καρβουνακια

 1. 1. ΘΥΜΙΑΤΗΡΙΟ - ΘΥΜΙΑΜΑ -ΚΑΡΒΟΥΝΑΚΙA
 2. 2. Αυτά τα ιερά αντικείμενα βρίσκονται στα περισσότεραΟρθόδοξα σπίτια. Οι πιστοί όταν προσεύχονται, μαζί μετο καντηλάκι που θα ανάψουν θυμιατίζουν το χώρο καιτα εικονίσματα...Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν έχουμε να κάνουμεμε αιρετικούς οι οποίοι όταν μας ρωτούν για ποιό λόγοθυμιατίζουμε δεν γνωρίζουμε την σημασία του.Δυστυχώς αρκετοί από τους πιστούς που προσφέρουνστον Κύριο επιμελώς και με ευλάβεια θυμίαμα, ότανβρεθούν αντιμέτωποι με άνθρωπο αιρετικό, δενγνωρίζουν τί να του απαντήσουν.
 3. 3. Αν παραδείγματι ένας αιρετικός μας ρωτήσει:Για ποιό λόγο θυμιατίζετε στην εκκλησία σας;Είπε ο Χριστός να θυμιατίζουμε;Γράφει πουθενά στη Γραφή ότι ο Χριστός θυμιάτιζε;‘Τί θα απαντήσουμε αλήθεια;Όπως είναι γνωστό οι αιρετικοί δέχονται μόνο όσαγράφονται στην Αγία Γραφή.Οτιδήποτε άλλο τους παρουσιάσετε ως επιχείρημα θασας το απορρίψουν.
 4. 4. Για το λόγο αυτό, το σημερινό μας άρθρο απαντά στουςαιρετικούς για το θυμίαμα μέσα από την Αγία Γραφή καιεπιπλέον διευρύνει τις γνώσεις των Ορθοδόξων σε ότιαφορά στη χρήση, τις κατασκευές και τουςσυμβολισμούς του θυμιατίσματος.Το θυμιατήριο λοιπόν είναι ένα από τα αρχαιότερασκεύη!Είναι σε χρήση από την εποχή που ο Αδάμ δίδαξε σταπαιδιά του να προσφέρουν θυσία στον Θεό. Ο καπνόςπου ανεβαίνει προς τα επάνω, από τα γεννήματα ή απότα ζώα που καίονταν, γινόταν προσφορά στον Θεό.
 5. 5. Πλήρης περιγραφή για την κατασκευή τουθυσιαστηρίου των θυμιαμάτων δίνεται στον προφήτηΜωϋσή από τον ίδιο τον Θεό.και ποιήσεις θυσιαστήριο θυμιάματος εκ ξύλωνΠαλαιά Διαθήκη Έξοδος Κεφ. 30, Στίχοι 1 - 10..Διαβάζουμε στο βιβλίο του Λευϊτικού της ΠαλαιάςΔιαθήκης:Εάν δε ψυχή προσφέρη δώρον θυσίαν τωΚυρίω, σεμίδαλις έσται το δώρον αυτού, και επιχεει επ΄αυτό έλαιον και επιθέσει επ΄ αυτό λίβανον θυσίαεστι,... θυσία, οσμή ευωδίας τω Κυρίω
 6. 6. (Λευϊτ. Κεφ. 2, Στίχοι 1 - 2)Αρχικά οι προσφορές τουθυμιάματος γίνονταν σε κλίβανο, θυσίαν εψημένην ενκλιβάνωΠαλαιά Διαθήκη Λευϊτικό Κεφ. 2, Στίχος 4..Αυτός ο κλίβανος ήταν άλλοτε σταθερός και άλλοτεμετακινούμενος, φορητός.Μέσα σε αυτόν έριχναν τα προσφερόμενα προς θυσίαείδη.Ήταν κατασκευασμένος από μάρμαρο, πηλό ή πολύτιμαμέταλλα:
 7. 7. Καινή Διαθήκη Προς Εβραίους Κεφ. 9, Στίχος 4..Eκεί υπήρχε ένα χρυσό θυμιατήρι..Το θυμιάμα χρησιμοποιούσαν για να θυμιάσουν τηνΣκηνή του Μαρτυρίου και τα Άγια των Αγίων.Κατά Λουκά Κεφ. 1, Στίχος 9..σύμφωνα με τη συνήθεια του ιερατείου, έπεσε σ’ αυτόνο κλήρος να μπει στο ναό του Kυρίου για να θυμιατίσει.
 8. 8. Τα φορητά τα κρατούσαν από τη βάση ή είχαν κάποιαλαβή ή ήταν κρεμασμένα από αλυσίδες με μεταλλικάελάσματα.Η χρήση των θυμιατών και του θυμιάματος σταχριστιανικά χρόνια γενικεύτηκε.Εκτός από το Ιερό Θυσιαστήριο, θυμιάζουμε τις εικόνες,τα ιερά αντικείμενα, τα ιερά λείψανα, ακόμη καιπρόσωπα προς ένδειξη τιμής.Τον συμβολικό χαρακτήρα του θυμιάματος τοναποτυπώνει στην Αποκάλυψη του ο Άγιος Ιωάννης οΘεολόγος:
 9. 9. Kι ο καπνός, μαζί με τις προσευχές των πιστών,ανέβηκε από τα χέρια του αγγέλου μπροστά στον Θεό.Αποκάλυψη Κεφ. 8, Στίχος 4..Αλλά τα θυμιάματα είναι και οι προσευχές τωνχριστιανών : Kι όταν πήρε το βιβλίο, τα τέσσερα όντακαι οι εικοσιτέσσερις πρεσβύτεροι έπεσαν μπροστά στοAρνί κρατώντας ο καθένας από μια κιθάρα και φιάλεςχρυσές γεμάτες με θυμιάματα, που είναι οι προσευχέςτων πιστών.Αποκάλυψη Κεφ. 5, Στίχος 8..
 10. 10. Τα τρία στοιχεία από το κάρβουνο συμβολίζουν:α) Η στάχτη, το Σώμα του Χριστού,β) το κάρβουνο, την ψυχή του Χριστού και,γ) το αναμμένο κάρβουνο, την Θεότητα του Χριστού.Τα σκεύη στα οποία βάζουμε το θυμίαμα λέγονταιθυΐσκες..και ποιήσεις και τας θυΐσκας..Π.Διαθήκη Έξοδος Κεφ. 25, Στίχος 28..
 11. 11. Σήμερα προς χρήση έχουμε:α) Το κρεμαστό θυμιατήρι, το οποίο κρέμεται απόαλυσίδες που έχουν επάνω κουδουνάκια.Όταν είναι δώδεκα , συμβολίζουν τους Αποστόλους καιτο κήρυγμά τους.Όταν είναι τέσσερα τους Ευαγγελιστές.Το πάνω μέρος όταν έχει σχήμα θόλου, συμβολίζει τονουρανό και όταν έχει σχήμα ναού, συμβολίζει τηνθριαμβεύουσα Εκκλησία ή την άνω Ιερουσαλήμ.
 12. 12. Η βάση όπου τοποθετούνται τα κάρβουνα, συμβολίζειτον επίγειο κόσμο, που δια των προσφορών τωνθυμιαμάτων ανεβάζει τις προσευχές και τα δίκαιααιτήματα προς τον Θεό.Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόνσουΠαλαιά Διαθήκη Ψαλμός 140, Στίχος 2..Το κρεμαστό θυμιατό με τα κουδουνάκια τοχρησιμοποιούν οι κληρικοί των τριών βαθμίδων,επίσκοπος, πρεσβύτερος, διάκονος, οι οποίοι έχουν τολειτουργικό και κηρυκτικό προνόμιο.
 13. 13. β) Το κατζίο είναι φορητό και χρησιμοποιείται στιςλατρευτικές συνάξεις εντός του Ναού όταν ψάλλονταιύμνοι από την Παλαιά Διαθήκη ή αναγινώσκονται οιΜεγάλες Ώρες.Το χρησιμοποιούν οι μοναχοί που έχουν το διακόνηματου εκκλησιαστικού.Είναι μεταλλικό με μακριά χειρολαβή και κουδούνια, ταοποία συμβολίζουν τα βήματα του Θεού στονΠαράδεισο και προτρέπουν τους μοναχούς σεεγρήγορση
 14. 14. Και άκουσαν τη φωνή του Κυρίου του Θεού, ναπερπατάει στον παράδεισο προς το δειλινόΠαλαιά Διαθήκη Γένεση Κεφ. 3, Στίχος 8..Όταν οι εκκλησιαστικοί θυμιάζουν με το κατζίο φέρουνστον ώμο τους ένα τετράγωνο ύφασμα που λέγεταιαήρ συνήθως είναι χρυσοποίκιλτο και δηλώνει τοαγγελικό τάγμα που εξέπεσε από τη πατρώα δόξα καιπου αντικαταστάθηκε από τους μοναχούς.Ο εκκλησιαστικός κρατά το κατζίο με τοχειρομανδήλιον, το οποίο είναι μικρότερο από τον“αέρα”.
 15. 15. Ο συμβολισμός του απορρέει από την απάντηση τουΑναστημένου Κυρίου μη μου άπτου (μην με αγγίζεις),στην Μαρία την μυροφόρο, όταν αυτή από την χαρά τηςήθελε να Τον αγγίξει.Κατά Ιωάννη Κεφ. 20, Στίχος 17..Επειδή το θυμιατήριο συμβολίζει τις δύο φύσεις,ανθρώπινη και θεϊκή, και τις τρείς υποστάσεις Πατήρ,Υιός και Άγιο Πνεύμα και επειδή ο εκκλησιαστικός δενέχει ιεροσύνη, πιάνει το κατζίο με το χειρομάνδηλοαπό ευλάβεια και σεμνότητα.
 16. 16. γ) Το φορητό είναι το θυμιατό που χρησιμοποιείταιεκτός του Ναού για το θύμιασμα των σπιτιών και τωντάφων.Χρησιμοποιείται από λαϊκούς και κληρικούς.Στο μέγεθος είναι μικρό, χωρίς κουδούνια και ιδιαίτερεςδιακοσμήσεις και με μικρή χειρολαβή. Συνήθως είναιμεταλλικό ή πήλινο.δ) Το ιδιότυπο θυμιατήριο, το οποίο χρησιμοποιείται σταμνημεία των ηρώων, έχει ως βάση τρία όπλα και τοστρατιωτικό κράνος, μέσα στο οποίο καίγεται τοθυμίαμα, σε ένδειξη τιμής προς τους πεσόντες υπέρπατρίδος.
 17. 17. ε) Τα τιμητικά θυμιατήρια, που τοποθετούνται μπροστάή πλάγια στις ιερές εικόνες και στα ιερά λείψανα, είναιπάνω σε ορθοστάτες.Το θυμιατήριο ονομάζεται και λιβανιστήρι από τολιβάνι, θυμίαμα, που καίγεται.Την ονομασία αυτή την πήρε από τας κέδρους τουΛιβάνου.Ο λίβανος είναι δέντρο που, όταν το χαράζουν, βγάζειένα υγρό σαν το ρετσίνι, το λιβάνι.
 18. 18. Όταν μέσα σε αυτό προστεθούν αρωματικά έλαια,γίνεται το μοσχοθυμίαμα.Ο ιερός λιβανωτός, που περιγράφεται στο βιβλίο τηςΕξόδου της Παλαιάς Διαθήκης, γίνεται κατόπιν εντολήςτου Θεού προς τον Μωϋσή ΄λάβε σεαυτῷ ἡδύσματα, στακτήν, ὄνυχα, χαλβάνηνἡδυσμοῦ καὶλίβανον διαφανῆ, ἴσον ἴσῳ ἔσται· καὶποιήσουσιν ἐν αὐτῷ θυμίαμα, μυρεψικὸν ἔργονμυρεψοῦ, μεμιγμένον, καθαρόν, ἔργον ἅγιον.Έξοδος Κεφ. 30, Στίχοι 34 - 35..
 19. 19. Όπως είδαμε λοιπόν μόνον τυχαίο δεν μπορεί ναθεωρηθεί το γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία μαςχρησιμοποιεί το θυμίαμα.Παρόλα αυτά, είναι πολύ δύσκολο να πείσει κανείς έναναλλόθρησκο κι ας επιχειρηματολογεί μέσα από την ΑγίαΓραφή.Όταν παρουσιάσαμε όλα αυτά τα επιχειρήματα σε ένανΠεντηκοστιανό, δεν δίστασε να μας πει ότι:τα χωρία τα οποία χρησιμοποιείτε είναι της ΠαλαιάςΔιαθήκης και όχι της Καινής.
 20. 20. Συμπεραίνουμε από αυτό ότι οι αιρέσεις χρησιμοποιούντην Παλαιά Διαθήκη μόνο όταν υπάρχει κάποιο εδάφιοπου να βολεύει τις διαστρεβλώσεις τους.Αν και του είχαμε παρουσιάσει επιχειρήματα και απότην Καινή Διαθήκη, ισχυρίζονταν ότι παρερμηνεύουμε.Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάνουμε τοθάρρος μας.Η γνώση στα πράγματα του Θεού, ωφελεί κυρίως εμάςτους ιδίους και ποτέ δεν ξέρει κανείς,
 21. 21. ίσως οι γνώσεις αυτές κάποια στιγμή ωφελήσουνκάποιον από τους συνανθρώπους μας, ακόμη καιαιρετικό.Ο Θεός να μας προστατεύει από την πλάνη τωναιρέσεων!Πηγή : Αρχιμανδρίτου Ισαάκ Τσάπογλου τουΙεροκήρυκοςΒιβλίο : Ηγάπησα, Κύριε, ευπρέπειαν οίκου σου...Πηγή : http://www.agioritikovima.gr

×