Social Media Roadmap & RealDolmen Case

2,836 views

Published on

Presentation by Thomas Verschueren (Marketing Manager) about a roadmap to developing a social media presence, illustrated with the RealDolmen case.

Published in: Business, Technology
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,836
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
311
Actions
Shares
0
Downloads
34
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Er zijn, zeker in België, nog steeds zeer veel B2B bedrijven die zich afvragen “moeten wij iets doen met social media?” en indien het antwoord “ja” is, “wat dan wel?”Daarom wilde ik graag met jullie heel kort de ervaring van wat we hebben gedaan en hoe we dat gedaan hebben bij RealDolmen delen.
 • Nu, Social Media is niet een of andere hippe technologie, of een technologische bevlieging. Een groot deel van de wereldbevolking gebruikt de verschillende platformen op dagelijkse basis, zowel voor privé doeleinden als voor zakelijk gebruik. De huidige generatie is er mee opgegroeid, dus het hoe kan zeker nog veranderen, maar verdwijnen zal het zeker niet meer…
 • Voor RealDolmen was het antwoord zowiezo ja, we moeten hier mee aan de slag. We zijn immers vertrokken van het geloof dat Social Media in de eerste plaats een communicatietool is, op gelijke voet met telefoon en email. Vanuit dat standpunt kan je dus terug naar toestanden van 30 jaar geleden toen bedrijven hangslotjes op telefoontoestellen plaatsten ofwel kan je, veel gezonder, de juiste manier zoeken om er mee om te gaan. Plus, hoe betrek je meer dan 1000 geografisch verspreide werknemers in de communicatie?
 • Net zoals ieder van ons hier deze netwerken gebruikt om uit te vissen of een product ok is, of een hotel geen ongeadverteerde mankementen heeft, gebruiken B2B bedrijven social media kanalen ook om informatie te zoeken om hen te helpen in hun aankoopproces.
 • Volgens Base One, zijn dit (slide met de grafieken van de studie) de top kanalen voor B2B buyers. Het leeftijdsverschil toont een voorspelbaar verschil in de kanalen die de gebruikt worden of die de voorkeur genieten.
 • Maar net zo goed zien we dat dit meer en meer dé preferente kanalen worden voor recruitering, waar er vaak heel open gediscussieerd wordt over werkgevers en hun jobs en voorwaarden. Als je dus niet in die kanalen aanwezig bent, al was het alleen maar al om te luisteren, mis je wel heel wat.
 • Laten we zeggen dat we op een kantelpunt aan het geraken zijn. 15 jaar geleden was je nog redelijk mee als je een website had, maar enkele jaren later werd je als achter, oudbollig beschouwd als je er geen had. Zo ook met social media, er loopt een hele generatie rond daarbuiten die je niet serieus zal nemen als je niet aanwezig bent in social media.
 • Aanwezig zijn, betekent echter veel meer dan snel even een facebook pagina aanmaken en je logo daarop zetten en dan de receptionist vragen hier af en toe eens naar te kijken. Dat is een heus recept voor een ramp.
 • Leuke quote, strategie zonder executie is hallucinatie, maar net zo goed is executie zonder strategie gewoon chaos. Je moet een social media strategie uitwerken met realistische doelstellingen. Wat wil je bereiken, & bovenal wie wil je bereiken zijn belangrijke vragen. Alsook de vraag hoe ga je succes meten?
 • Wij zijn er door workshops te houden achter gekomen dat social media bij ons voornamelijk een recruterings en etaleren van expertise inslag moet hebben, en dat we dit zelfs als dragend project kunnen gebruiken om werknemers een groter gevoel van betrokkenheid bij RealDolmen te geven.
 • Content hiervoor echter is het moeilijkste onderdeel. Voordien werd onze social media aanwezigheid voornamelijk gezien als een marketing spreekbuis. Logisch, het was ook marketing die alles deed. Maar goede social media content moet persoonlijk, zeer relevant en bovenal eerlijk zijn. Daarom hebben we een groep Brand Ambassadors ingelijfd.
 • (grafiek over controle/interactie/memorabiliteit) Er is een duidelijk verband tussen hoeveel controle je uitoefent op je communicatie en hoe interactief die als gevolg daarvan kan zijn. Hoe groter de betrokkenheid trouwens in de communicatie des te effectiever, of toch zeker hoe langer die interactie blijft hangen bij de deelnemer.
 • Maar alle begin is moeilijk en iets nieuws leren is niet vanzelfsprekend, zeker niet de controle af geven. Iedereen moet toch nog wel voeling krijgen met wat wel en wat niet kan, dus enerzijds hebben wij ook een intern social media platform (Yammer) dat als een soort van trainingsgrond gebruikt worden, en voor de brandedchannelszit er toch nog een filter tussen de content van die Brand Ambassadors en de buitenwereld. In de beginfase is het toch nog steeds marketing of HR die op de publicatieknop drukt.
 • We hebben een Social Media Policy uitgewerkt die aangeeft hoe elke medewerker, dus niet enkel de Brand Ambassadors moet omgaan met Social Media in een professionele context. Hier focussen we heel duidelijk op de tips en de do’s en minder op de dont’s omdat we er graag een zeer positieve ervaring van willen maken.
 • We hebben ook guidelines uitgewerkt die aangeven hoe een specifiek kanaal zoals Facebook, Twitter, LinkedIn en blogs te gebruiken. Al deze kanalen hebben een specifiek doelpubliek, dus vragen ook een eigen frequentie van gebruik, tone of voice en type van content.
 • We hebben onze Brand Ambassadors van in het begin betrokken in het project, hun input gevraagd ne hen nu ook echt getrained in deze policy en de channel guidelines. Maar net zo belangrijk is dat we hen ook heel goed getrained hebben in het RealDolmen verhaal. Waarom RealDolmen vonden we net zo belangrijk dat zij daar het antwoord op kennen, dit is per slot van rekening de context voor al de rest.
 • Deze brand ambassadors komen echt vanuit heel het bedrijf. We hebben ook een incentive programma voor onze Brand Ambassadors. Maar dit is voornamelijk gebaseerd op erkenning en niet op materiele incentives.
 • Buiten de brand ambassadors is dit project natuurlijk ook gepromoot en verduidelijkt naar heel het bedrijf toe. Onze utopie, onze finale goal is natuurlijk 1600 Brand Ambassadors te hebben op termijn, die allemaal de goede boodschap uitdragen. Belangrijk is dat mensen weten dat het loopt binnen het bedrijf en dat als ze willen, ze mee kunnen doen.
 • Belangrijk hiervoor is ook dat er een governace board of social media team aangesteld is die dit hele project opvolgt, verder kan sturen en bijsturen, nieuwe initiatieven zal initiëren, de resultaten in kaart brengt en rapporteert, en als authoriteit kan dienen in geval van problemen, vragen etc.
 • De RealDolmen social media kanalen, boven de lijnzijn extern, onderaanzijnenkel intern tegebruiken.
 • Mijn 8 DO’s om succesvol met social media bezig te zijn, eender welk bedrijf.
 • Social Media Roadmap & RealDolmen Case

  1. 1. Our Social Media Roadmap<br />
  2. 2. Headcount (in FTE, 2011)<br /><ul><li>Belgium1170
  3. 3. France 347
  4. 4. Luxemburg 57
  5. 5. Total 1574</li></ul>We make ICT work for your business<br />
  6. 6. SHOULD I? OR NOT?<br />AND WHY?<br />
  7. 7. JUST ANOTHER CRAZE?<br />
  8. 8. IT’S ABOUT<br />COMMUNICATION<br />AND<br />BEING PERSONAL<br />
  9. 9. IT’S ABOUT<br />INFORMATION<br />
  10. 10. WHERE TO LOOK?<br />
  11. 11. RECRUITMENT 2.0<br />
  12. 12. On average 60 hours online per month<br />60% YOUNGER THAN 44<br />12H ON SOCIAL NETWORKS<br />
  13. 13. BUT DON’T RUSH INTO IT…<br />
  14. 14. YOU NEED A STRATEGY…<br />
  15. 15. SOCIAL MEDIA = SOCIAL<br />SO GET FEEDBACK…<br />
  16. 16. Creating an engaged work force by optimizing internal communication & collaboration, and consequently improving RealDolmen’s perception and imageto attract new talent andcreate positive Word of Mouth. <br />OurSocial Media Strategy<br />
  17. 17.
  18. 18. High<br />Attention<br />Attentionspan<br />LowAttention<br />Phase 3<br />Phase 1<br />Low<br />control<br />empower<br />.crowdsourcing<br />.intranet 2.0<br />engage<br />.brand ambassadors<br />.social recruiment<br />.social media interaction<br />dialogue<br />Control<br />.social media newsroom (hub)<br />.channel optimization<br />.taskforce<br />.social media integration<br />listen<br />.monitoring<br />.guidebooks<br />.training<br />publish<br />.social media policy<br />3.0<br />.SEO<br />1.0<br />2.0<br />.Websiteredesign<br />High<br />Control<br />LowInteraction<br />HighInteraction<br />Interaction<br />
  19. 19. BE CAREFUL…<br />
  20. 20. MAKE GUIDELINES<br />OR A POLICY<br />
  21. 21. AND CHANNEL<br />GUIDELINES<br />
  22. 22. ABOVE ALL<br />WHAT’S YOUR BRAND STORY<br />
  23. 23. HAVE APPROPRIATE <br />INCENTIVES<br />
  24. 24. ME TOO!<br />
  25. 25. OUR WORK IS<br />NEVER DONE<br />
  26. 26. Sharepoint MySite Blogs<br />
  27. 27. MONITOR YOURSELF & COMPETITORS<br />GET TOP MANAGEMENT BUY-IN/PARTICIPATION<br />DEVELOP A STRATEGY<br />PUBLISH GUIDELINES AND/OR POLICY<br />YOU NEED AN INTERNAL SUPPORT STRUCTURE<br />DEFINE & MEASURE KPI’S<br />BE PREPARED FOR WHEN IT GOES WRONG<br />INVOLVE AS MANY EMPLOYEES AS ARE WILLING<br />
  28. 28. For more information:<br />visit our website WWW.REALDOLMEN.COM<br />Follow us on:<br />Selected presentations are available on:<br />Thank You<br />Or scan this QR code with your Smartphone to immediately go to the website<br />

  ×