The Library departs from the norm of looking inward in a library. Instead, it is                      transparent, open an...
The Collegerequested a creativebuilding solution; asignature buildingimage that wouldidentify the libraryand the growingco...
The buildings atrium space doubles as a social hub for the student body as    DESIGN            well as an art gallery. Th...
The solution for the Library is a direct response to the colleges request for aprogram flexible column free universal spac...
In a larger context the library was designed to be a point of destination for ahistorically under served region of Souther...
RAW INTERNATIONAL      TEL. 213. 622.4993
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Compton Community College Learning Resources Center

557

Published on

The College requested a creative building solution; a signature building image that would identify the library and the growing college campus as high tech center for learning. The Client wanted a building that could change its image from hopeless to hopeful. Our belief is that architecture can be catalyst for change; it can inspire and motivate. The 45,000 s.f. library is in the center of the campus and will serve as the campus learning and social center. In a larger context the library was designed to be a point of destination for a historically under served region of Southern California. It was envisioned that the library would, one, serve as impetus for positive growth and two, develop a special research collection of documents that can only be viewed at this facility, thus making the Campus a point of destination. The Clients wanted a facility that could support their vision.
The design of the Library departed from the norm of looking inward in a library. Instead, it is transparent, open and day-lit. The solution for the Library is a direct response to the college's request for a program flexible column free universal space for both the reading room/stacks area and the second floor computer learning center. The unobstructed spans of the reading room, stacks area and the atrium were achieved by developing a three foot deep curved tube truss, with the top and bottom chords of the truss utilizing an 8 inch diameter extra strong curved steel tube. The two-dimensional truss vault of the reading room and atrium were designed to transfer lateral loading to a conventional moment resisting frame.

Published in: Design, Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
557
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Compton Community College Learning Resources Center

  1. 1. The Library departs from the norm of looking inward in a library. Instead, it is transparent, open and day-lit. Three foot deep curved tube trusses utilizing 8” diameter DESIGN extra strong curved steel tubes were used to achieve the unobstructed two-story volume of the main stack space. RAW’s resolve was to create design excellence to inspire AWARD students to strive for their own excellence in learning and development. WINNER Our belief is that architecture can be catalyst for change; it can inspire and motivate.COMPTONCOMMUNITYCOLLEGE LEARNINGRESOURCES CENTERCompton, California-Reading Rooms-Library Stack-Computer Labs-Offices-Art Gallery-Exterior Plazas44,768 Square FeetCompleted in 2008Estimated Cost:$14,000,000
  2. 2. The Collegerequested a creativebuilding solution; asignature buildingimage that wouldidentify the libraryand the growingcollege campus ashigh tech center forlearning. The Clientwanted a buildingthat could change itsimage from hopelessto hopeful. ARTESIA BLVD
  3. 3. The buildings atrium space doubles as a social hub for the student body as DESIGN well as an art gallery. The modular paneling has built-in tracks to hang artwork. There is a dedicated art gallery that has an adjacent exterior plaza for AWARD gathering during exhibits. The exterior plaza and the treatment of the west WINNER entrance were designed to set precedence for the beginning of a main boulevard and thoroughfare through the campus.COMPTONCOMMUNITYCOLLEGE LEARNINGRESOURCESCENTERCompton, California
  4. 4. The solution for the Library is a direct response to the colleges request for aprogram flexible column free universal space for both the readingroom/stacks area and the second floor computer learning center. Theunobstructed spans of the reading room, stacks area and the atrium wereachieved by developing a three foot deep curved tube truss, with the topand bottom chords of the truss utilizing an 8 inch diameter extra strongcurved steel tube. The two-dimensional truss vault of the reading room andatrium were designed to transfer lateral loading to a conventional momentresisting frame.
  5. 5. In a larger context the library was designed to be a point of destination for ahistorically under served region of Southern California. It was envisionedthat the library would, one, serve as impetus for positive growth andtwo, develop a special research collection of documents that can only beviewed at this facility, thus making the Campus a point of destination.
  6. 6. RAW INTERNATIONAL TEL. 213. 622.4993
  1. A particular slide catching your eye?

    Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×