BBDO Connect: How brand experiences help building stronger brands

1,553 views
1,498 views

Published on

Today, the stakes are raised and the bar is set even higher. More than ever, interaction, conversation and customer experience are key elements of your brand strategy that can make the difference. Discover how interactive events and unique experiences can fit into a global communication plan. With some insights, examples and lessons learned, we’ll show you how to increase your customer’s commitment towards your brand.

Published in: Business, Technology
0 Comments
9 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,553
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
222
Actions
Shares
0
Downloads
105
Comments
0
Likes
9
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Important!This template has theme colors which can be shared with other Office software (Word & Excel)Click the menu “Design” on PC or “Themes” on a Mac -> then Choose “Colors” -> click “Create New Theme Colors” (at the bottom)The colors of the presentation appear.Name the Color Scheme, e.g. BBDO Colors -> click “Save”This “Theme Colors” can now be used in Word and Excel (go to the menu Design in Word or Excel) –> Colors -> Choose BBDO Colors
 • Vader van 2 schitterende dochtersCommunicatiewetenschappen & Politieke wetenschappen: vrije tijd politiek volgenGrootste hobby: wine & dineBinnenkort 1 maand naar canadaESFJ
 • Om succesvol te zijn is het belangrijk om aan de mensen hun verwachtingen te voldoen. Dus lijkt het met makkelijkste om jullie verwachtingen klaar en duidelijk naar voren te schuiven, kwestie van geen valse verwachtingen te scheppen. 
 • Het is vandaag niet de bedoeling jullie dood te slaan met grote theorieën, waarvan jullie de helft vergeten. Wel wil ik jullie een aantal praktische inzichten meegeven, waarmee jullie morgen aan de slag kunnen.
 • De bedoeling is dat ik jullie vandaag vertel hoe ik naar de wereld van experiences, events, activaties kijk. Hoe wij bij BBDO Live naar briefings kijken en hoe wij ermee aan de slag gaan om er leuke, creatieve en effectieve merkbelevingen van te maken.
 • Kort samengevat: jullie krijgen mijn visie op evenementiele communicatie. Mijn ambitie is dat jullie hier straks buitengaan met een paar praktische inzichten en ook veel inspiratie.
 • Daarom ga ik straks ook veel cases tonen. Natuurlijk zijn jullie hier opuitnodiging van BBDO. Dat is zo, maar ik heb er bewust voor gekozen om straks ook cases te tonen die mij geïnspireerd hebben. Het wordt dus geen zuiver verkoopspraatje met alleen BBDO cases. Jullie zullen ook veel internationaal werk zien, dat hopelijk ook jullie kan inspireren.
 • Tot zover het juist zetten van de verwachtingen. Hoe ga ik dit op een min of meer gestructureerde manier tot bij jullie brengen?Eerst wil ik toch even kort stilstaan bij hetcontainerbegrip van Experience Marketing en wat ik er vandaag exact onder versta.Daarna staan we kort stil bij de context waarbinnen we vandaag leven als consument en werken als marketeer. En bekijken we de rol die merkbelevingen hierbij kunnen spelen. En wat de succesfactoren zijn die we moeten invullen om succesvol te zijn.Tot slot geef ik 4 manieren/insteken om mee aan de slag te gaan bij de conceptualisering van jullie merkbelevingen. Met telkens een aantal cases die dit illustreren.En tot slot krijgen jullie nog het obligate boterbriefje mee.
 • Experience marketing >>> ook custumorexperience. Alle ervaringen die een klant heeft met een merk, met een product. Daarover gaan we het vandaag niet hebben. Vandaag sta ik niet stil bij winkelervaringen, ervaring bij dienstverlening, callcenterervaring, smaakervaring, …
 • Het is ook niet de bedoeling om Brand Experience te herleiden tot pure en onversneden event marketing. Event als tool, binnen een bredere campagne.Vandaag gaan we het hebben over live communicatie. Ik heb volgende definitie gevonden die de essentiële elementen samenvat.
 • Dus een insight is wezenlijk om succesvolle brandexperiences te kunnen opzetten/realiseren
 • Het is in deze wereld dat de consument vandaag leeft. Bovendien wordt hij overladen met boodschappen, en is hij mondiger dan ooit. In de 2-wegs communicatie die er vandaag bestaat zijn merken en organisaties kwetsbaarder dan ooit. Alleen al door de huidige revolutie in social media, kan de consument op elk ogenblik zijn mening kwijt.
 • Het is in deze wereld dat de consument vandaag leeft. Bovendien wordt hij overladen met boodschappen, en is hij mondiger dan ooit. In de 2-wegs communicatie die er vandaag bestaat zijn merken en organisaties kwetsbaarder dan ooit. Alleen al door de huidige revolutie in social media, kan de consument op elk ogenblik zijn mening kwijt.
 • Het is in deze wereld dat de consument vandaag leeft. Bovendien wordt hij overladen met boodschappen, en is hij mondiger dan ooit. In de 2-wegs communicatie die er vandaag bestaat zijn merken en organisaties kwetsbaarder dan ooit. Alleen al door de huidige revolutie in social media, kan de consument op elk ogenblik zijn mening kwijt.
 • Al in 2005 schreef Joseph Jaffe dat we naar andere oplossingen moesten gaan in plaats van de traditionele reclamecampagnes met 30sec spots.
 • Nadien kwam het credo om alles digitaal te gaan oplossen en vooral in social media. Maar is dat dan het juiste antwoord? Is social het antwoord?
 • Een goede collega van mij, jullie ongetwijfeld niet onbekend, schreef net een boek met als titel “Reclame: dood of levend?” Waar hij probeert een antwoord te destilleren uit tal van onderzoek rond deze toppic. Ik ga natuurlijk z’n ganse boek hier niet vertellen: daar hebben we tijd niet voor en ik zou niet willen dat jullie z’n boek niet meer gaan kopen. Maar de bottum line is zeker niet dat reclame vandaag niet meer nuttig is. Alleen moeten we nog veel meer dan vroeger gaan denken in campagnes, want goede creatieve campagnes werken meer dan ooit. Campagnes die vertrekken van de juiste insight en die kiezen voor de juiste kanalen.Dit is ook iets waar we bij BBDO Live onverkort achterstaan. De events, de ervaringen die wij organiseren zullen steeds in het teken staan van de communicatie doelstellingen, zullen passen in een communicatieplan. Daarom ook niet een event voor het event, maar alleen als het juist is, als het toegevoegde waarde geeft. Je zal straks zien dat dit ook duidelijk naar voor komt in de cases die ik jullie ga tonen.
 • Ikzei al dat we bij BBDO steeds goednadenken over hoe en wanneer we exact event marketing, live communication inzettenalstechniek. Maar natuurlijkzijn we ervanovertuigddatditeenvorm van communcatie is die zeersterk is. De redenwaaromditzo is, kunnen we samenvatten in de volgende 4 basiselementen, de bouwstenen van een goed event/experienceWat zijn de 4 noodzakelijke succesfactoren??
 • Eerst is er het aspect van de vertaling van een merk in een ervaring. Wanneer we erin slagen om dit goed te doen, ervaart de consument het merk als een actieve deelnemer, in plaats van een passieve toeschouwer te blijven. Hij maakt het merk in al zijn aspecten mee.
 • Aangezien we bij events steeds fysiek aanwezig zijn bij de deelnemers, is er automatisch ook interactiviteit. De klant heeft ook de kans om in dialoog te treden met het merk via de vertegenwoordigers van het merk bij het event, hetzij promo’s, hetzij verkopers, … Bovendien is het zo dat zaken die mensen meemaken ook die zaken zijn die ze gaan delen met hun vrienden, kenissen; Dit zijn de zaken ook die ze gaan sharen op de diverse social media.
 • Een ander voordeel is dat we als marketeer de regie van een event zelf in handen hebben. We bepalen zelf hoe en in welk tempo de consument de merkbeleving voorgeschoteld krijgt. Bovendien kan er ook veel makkelijker bijgestuurd worden, indien dit nodig zou blijken. Maar dan ook gebruik van als marketeer. Gebruik dit voordeel, zet de merkbeleving naar je hand, wees de regisseur ervan!
 • En tot slot kunnen we op een event perfect de techniek van storytelling gebruiken om ons merk tot leven te brengen. Hierdoor kunnen we de merkboodschap op een sterke, narratieve manier brengen. Niet alleen onthouden onze participanten de boodschap veel makkelijker. Zulke ervaringen zijn ook zaken die veel makkelijker gedeeld worden met kennissen en vrienden. Enkele een evenement slaagt erin om klanten een fysieke live ervaring te geven, en een verhaal maakt het enkel sterker qua emotie. De boodschap die je brengt zal ook veel makkelijker te onthouden zijn. Heel veel goede evenementen blijven bij dit niveau steken. Goed drama, een goed verhaal, maar geen communicatie.
 • Nu als we ervoor gezorgd hebben dat we de 4 succesfactoren perfect hebben ingevuld, moeten we er ook zeker van zijn dat de consument bereid is om deel te nemen, te participeren. Hoe zorgen we er met andere woorden voor dat het concept dat we kiezen ervoor zorgt dat we de consument betrekken, dat hij bereid is, dat hij geïnteresseerd is om deel te nemen aan onze merkbeleving, aan ons event.
 • Hiervoor vertrekken wij altijd vanuit een insight, we gaan altijd op zoek naar een manier om het merk nuttig te maken in de belevingswereld van de consument op de plek waar we hem gaan treffen. Het zijn 4 assen waarrond we de consument kunnen triggeren om deel te nemen. We hebben deze alle vier samengebracht onder de noemer brandedutility. Meer bepaald in deze context: het merk dat helpt om de consument 1 of meer van de volgende noden in te vullen.
 • Usful,connect, entertain & educate. Op zich behoeven deze woorden niet veel uitleg, daarom illustreer ik ze liever met cases.
 • Waarom dan experiences, events?
 • De voorbije jaren hebben wij op de festivals voor KBC steeds ingestaan voor hun sponsorstand. Bij hen is de briefing altijd zeer kort en duidelijk: wij willen dat het fun is.
 • http://www.youtube.com/watch?v=dy_FLWT81hI&feature=player_embedded
 • http://www.youtube.com/watch?v=dy_FLWT81hI&feature=player_embedded
 • http://www.youtube.com/watch?v=dy_FLWT81hI&feature=player_embedded
 • Succes of “How to …” movies
 • Recent onderzoek van JIM Youth lab toont trouwens zeer duidelijk aan hoe sterk deze band vandaag is bij jongeren. 70% van de jongeren geeft aan dat ze makkelijker een merk zullen kopen, wanneer ze dit merk kunnen ervaren of wanneer dit merk hen toelaat iets onvergetelijk te beleven. Bij jongeren die zeggen al iets beleefd te hebben van een bepaald merk, stijgt dit naar 78%. Bij dezelfde vraag naar aanbeveling is dit nog sterker: hier zegt opnieuw 70% dat ze dat merk zouden aanbevelen. Bij jongeren die dit al hebben beleefd stijgt dit naar maar liefst 93%!
 • BBDO Connect: How brand experiences help building stronger brands

  1. 1. Hello!
  2. 2. Bart De LeeuwHead of BBDO Live
  3. 3. From events toLive Communication
  4. 4. What toexpect?
  5. 5. Not only big theory: Let‟s keep it interesting 
  6. 6. An insight on how it could work
  7. 7. A vision on event communication
  8. 8. Lot‟s of inspiration and cases
  9. 9. ProgrammeExperience Marketing??The context & the solution4 easy ways to get their (inter)actionCasesWrap up
  10. 10. ExperienceMarketing
  11. 11. Experience in the broad sense
  12. 12. Today: Live Communication
  13. 13. “ ”The interactive communicationof brand values by stagingmarketing-events as3-dimensional brand relatedhyperrealities in whichconsumers are activelyinvolved on a behavioural leveland which would result in theiremotional attachment to thebrand.
  14. 14. The context
  15. 15. The consumer
  16. 16. The consumer
  17. 17. Online: social media is free
  18. 18. SuccessfulLiveCommunication?
  19. 19. Experience orientation
  20. 20. Interactivity
  21. 21. Self-initiation
  22. 22. Dramaturgy
  23. 23. Live Communication▸ Experience Orientation▸ Interactivity▸ Self-initiation▸ Dramaturgy
  24. 24. How to gettheirinvolvement?
  25. 25. Branded Utility
  26. 26. Useful
  27. 27. Volkswagen, Belgium▸ Sponsor on different music festivals▸ Position VW as a brand that is aware of his ecologicalresponsabilities
  28. 28. Volkswagen
  29. 29. Volkswagen, USA▸ American festival: DMB The Gorge▸ What are the things people would like as service?▸ Very practical, but gives a natural VW-feeling
  30. 30. Volkswagen, USAhttp://www.youtube.com/watch?v=XaPSSuFXuxg
  31. 31. Vodaphone, India▸ A religious festival of 50 days▸ Commerce is dangerous▸ Looked for a real insight to help people experience theirreligious journey better
  32. 32. Vodaphone, India▸ http://www.youtube.com/watch?v=KgVALMo04sM
  33. 33. DE, the Netherlands▸ Insight: on the camping of a festival, there is no real coffeein the morning▸ Lets give them a good cup of coffee in the morning▸ A real service but in essence a sampling
  34. 34. DE, the Netherlands▸ http://www.youtube.com/watch?v=S-0B2KKQ3Ps
  35. 35. An insight = can you make something …• Simpler• Faster• More inspiring• More available• Nicer• effortless
  36. 36. Connect
  37. 37. HP, Belgium▸ We have only a small budget but want to get noticed withour new touch-devices▸ “Give your touch to the place” in the center of Brussels
  38. 38. HP, Belgium
  39. 39. Coca Cola, Israel▸ Big annual Coca Cola party▸ I was there …▸ Facebook linked
  40. 40. Coca Cola, Israel▸ http://www.youtube.com/watch?v=yu-oG67PNIs
  41. 41. Asics, NY Marathon▸ Every participant is an athlete and has a circle of„fans‟▸ Lets give them a tool to show their support
  42. 42. Asics, NY Marathon▸ http://www.youtube.com/watch?v=SnrzClsOlyU
  43. 43. I share …I exist▸ Give people content toconnect▸ Make them part ofsomething greater▸ Make them VIP, give thema look behind the scenes
  44. 44. Entertain
  45. 45. KBC, Belgium
  46. 46. KBC, Belgium
  47. 47. KBC, Belgium▸ KBC Hopper
  48. 48. Sprite, Brazil▸ This is a guerilla action, but could have beenused as an activity on a sponsored event▸ Idea: when it‟s hot, Sprite comes in for therefreshment
  49. 49. Sprite, Brazil▸ http://www.youtube.com/watch?v=ocCYlqvJKC4
  50. 50. Smart, Germany▸ Goal: Smart is not only an ecological car, it‟s alsofun to drive▸ Smart becomes part of a video-game
  51. 51. Smart, Germany▸ http://www.youtube.com/watch?v=dy_FLWT81hI&feature=player_embedded
  52. 52. Care Aware, Australia▸ Goal: Raise awareness for all the volunteers thattake care of their loved ones▸ Organise a special classic concert
  53. 53. Care Aware – Australia▸ http://www.youtube.com/watch?v=dy_FLWT81hI
  54. 54. Easy(to do – to understand)Experience(fun to do – to watch)Shareable(WOM – Social Media)
  55. 55. Educate
  56. 56. Flair Shopping Day, Belgium▸ Bring Flair to live by organising the shoppingexperience of the year▸ 6th year in a row
  57. 57. Flair Shopping Day, Belgium▸ http://www.youtube.com/watch?v=gqM6e-3FbEM
  58. 58. Pedigree, UK▸ Position Pedigree as the ultimate brand in thecategory of dog food▸ A brand with a heart for dogs▸ Relaunch their adoption program for abandoneddogs
  59. 59. Pedigree, UKhttp://www.youtube.com/watch?v=apu7MvtVhbI
  60. 60. American Express, USA▸ How can we educate the most important targetgroup of our clients?▸ To show that we care about their businesses!
  61. 61. American Express, USA▸ http://www.youtube.com/watch?v=NgmLC6jbxfg
  62. 62. Help them topick up ideas▸ Learn themeasy tricks▸ Give theminformationthat is usefull
  63. 63. Wrap up
  64. 64. Why all this…Youth lab resultaten▸ Considering to buy:70%  78%▸ Considering to recommend:75%  93%
  65. 65. What are the 3 things …▸ Advertising is not dead… we need good CAMPAIGNS
  66. 66. What are the 3 things …▸ 4 Key ingredients for Live communication- Experience- Interactivity- Self-initiation- Dramaturgy
  67. 67. What are the 3 things …▸ The techniques of Branded Utility- Useful- Connect- Entertain- Educate
  68. 68. ThxBart.deleeuw@bbdo.be

  ×