Your SlideShare is downloading. ×

Pp debar alb

170

Published on

Published in: News & Politics
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
170
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Shanija Ajrovski , Kryetar i Komisionit për marrëdhënie ndëretnike të Komunës së Dibrës Konferenca “Si deri te KMN më efikase? “ Shkup , 9 mars 2011 P ërvojat e Kimisionit e për marrëdhënie ndëretnike të Komunës s ë Dibrës The project is funded by European Union
 • 2. Përbërja e Komisionit për marrëdhënie ndëretnike - KMN
  • KMN si organ këshilldhënës, ë këtë përbërje është formuar në vitin 2009 , me 5 anëtarë, me nga 1 përfaqësues të :
  • bashkësisë etnike maqedonase
  • bashkësisë etnike rome
  • bashkësisë etnike turke
  • bashkësisë etnike maqedonase me besim islam
  • bashkësisë etnike shqiptare
  The project is funded by European Union
 • 3. Problemet me të cilat u ballafaqua KMN-ja
  • Hapësinore
  • Teknike-administrative
  • Realizimi i kontakteve me përfaqësuesit e bashkësive etnike
  • Definimi i mandatit , pozitës dhe kompetencave të KMN-së si organ këshilldhënës në kuadër të Këshillit të komunës.
  The project is funded by European Union
 • 4. Kompetencat e KMN-së
  • KMN-ja në mandatin e tij nuk ka të drejtë të vendosjes
  • KMN-ja jep mendime, rekomandime dhe sygjerime deri te Këshilli i komunës së Dibrës
  • I përfaqëson dhe i mbron të drejtat e të gjitha bashkësive etnike në komunën e Dibrës
  • Përkrah iniciativa të karakterit multietnik nga lëmia e kulturës, sportit dhe veprimtari të tjera shoqërore.
  The project is funded by European Union
 • 5. Përfitimet e KMN-së në kuadër të projektit MEK
  • Edukimi i anëtarëve të KMN-së
   • Të drejtat e njeriut, legjislacioni juridik, deklaratat, konventat për të drejtat e njeriut
   • Përdorimi i pajisjeve të TI
  • Përkrahje teknike për zyrën e KMN-së
   • Hapja e zyrës së KMN-së ( pajisje, kompjuter ...)
   • Nëpunës përgjegjës teknik në kuadër të administratës komunale
  The project is funded by European Union
 • 6. Përfitimet e KMN-së në kuadër të projektit MEK
  • Promovimi i punës së zyrës së KMN-së
   • Materiale propaganduese
  • Azhurim i rregullt i ueb-faqes
  The project is funded by European Union
 • 7. Përfitimet e KMN-së në kuadër të projektit MEK
  • Realizimi i kontakteve të drejtpërdrejta me qytetarët/bashkësitë etnike
   • Ditët e hapura – zyra rajonale e Avokatit të popullit
   • Ngjarje publike dhe takime
  The project is funded by European Union
 • 8. Përfitimet e KMN-së në kuadër të projektit MEK
  • Realizimi i kontakteve me mediumet lokale dhe OJQ-të lokale
  • Rezultati :
   • Të gjitha ngjarjet janë mbuluar nga mediumet
   • OJQ-të lokale treguan interes të madh për bashkëpunim
  The project is funded by European Union
 • 9. Përfitimet e KMN-së në kuadër të projektit MEK
  • Realizimi i takimeve rajonale, kontakteve me komunat tjera me qëllim të këmbimit të përvojave, mendimeve dhe shfrytëzimit të përvojave pozitive në të ardhmen
  • Arkiva e rasteve
  • Dukshmëri më e madhe e KMN-së ( këshilli, mediumet, qytetarët, OJQ-të dhe shoqëria ...)
  The project is funded by European Union
 • 10. Shembuj nga praktika e KMN-së
  • Propozimi për ndryshimin e emrave të një pjese të rrugëve të qytetit
   • Zbatimi i rregullit të Badenterit në procesin e marrjes së vendimeve .
  • Propozim-program për manifestimin “Vera kulturore dibrane”
   • Është paraparë pjesëmarrja e të gjitha bashkësive etnike
  The project is funded by European Union
 • 11. Sfidat dhe nevojat
  • Tradita e komun ës së Dibrës që të orgnizojë ditë të hapur për qytetarët
  • Mbajtja aktive e kontakteve me qytetarët
  • Bashkëpunimi me mediumet, KMN-të e tjera dhe OJQ-të
  • Ndjekja e programit të KMN-së
  • Ndjekja e vazhdueshme e gjendjes në komunë ( problemet ndëretnike, konfilktet, paragjykimet , stereotipet, të drejtat e njeriut )
  The project is funded by European Union
 • 12. Ju faleminderit për vëmendjen
   • Shanija Ajrovski
   • Kryetar
   • Komisioni për marrëdhënie ndëretnike – Dibër
   • tel . 070 241 283
   • dhe nëpërmjet www.mek.mk
  • Ylli Mirzo
  • koordinator
  • Komisioni për marrëdhënie ndëretnike – Dibër
   • е- maili: [email_address]
   • tel . 070 241 883
   • www.debar.gov.mk
  The project is funded by European Union

×