Korali

4,543 views
4,245 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
4,543
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,345
Actions
Shares
0
Downloads
44
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Korali

 1. 1. KORALI
 2. 2. O KORALIMA Korali (Anthozoa) su morske životinje iz redamješinaca (Coelenterata). Korali su pretežno sesilni (prirasli za podlogu) ili slabo pokretljivi polipi.
 3. 3. ~RAZNOVRSNOST KORALA~ okeanima, od tropskih doRazličite vrste korala mogu de nadi u svim svjetskim polarnih regiona. Koralni grebeni se prostiru kroz čitavu tropsku i supstropsku oblast;Zapadni Atlantik i Indo-pacifički okean ali i duž prostiranja kalifornijske struje, a uglavnom se nalaze između 30°s.g.š. i 30°j.g.š. a) Zapadno-atlantički grebeni uključuju oblasti:Bermuda, Bahama, Karipskih ostrva, Florida i duž prostiranja golfske struje počevši od meksičkog zaliva. b) Indo-pacifički grebeni se prostiru od Crvenog mora i Persijskog zaliva kroz Indijski i Tihi okean do zapadne obale Paname.
 4. 4. ~OBLICI~Koralni polip je životinja na čijoj se pločastoj osnovi nalaze usta koja su okružena prstenom pipaka.Suprotni kraj organizma koji se naziva baza služi za pričvršdivanje podlozi.
 5. 5. ~VELIČINA~ Zavisno od vrste korali mogu biti različite veličine; od par milimetara do nekoliko centimetara u prečniku. Jedna od najvećih vrsta Fungia je samostalan koral koji može dadosegne veličinu do 25 cm u prečniku. Kolonialni korali su mnogo manji u prosjeku od 1-3 mm u prečniku. Kolonije korala takođe variraju u veličini. Neke kolonije su dostamale veličine dok druge mogu doseći veličinu i do nekoliko metara visine.
 6. 6. ~BOJA~ Prirodni pigmenti u koralnom tkivu proizvode nizboja uključujući bijelu, crvenu, žutu, zelenu, plavu i ljubičastu. Alge koje mogu živjeti u simbiozi sa koralima takođe mogu davati boje koralima, npr. braon, zelenu ili narandžastu.
 7. 7. ~PIPCI~ Pipci predstavljaju izrasline na površini korala koji imaju dvostruku ulogu-mogu služiti za odbranu korala ali i za usmjeravanje hraneprema ustima. U zavisnosti od vrste korali mogu imati 6 ili 8 pipaka ili umnožak broja 6 ili 8. Pipci sadrže čahurice koje mogu da izazovu žarenje,a koje se nazivaju nematociste (koje sadrže spiralne prevojeispunjene otrovom). Kada se senzor u nematocistama stimuliše fizički ili hemijski čahurica se rasprši i izbacuje vlakno nevjerovatnomsnagom i brzinom. Nit se pričvrsti za kožu žrtve i injektuje otrov u nju.
 8. 8. Digestivni sistem (sistem organa za varenje) Digestivni sistem počinje sa ustima koja vode ka stomačnoj šupljini. Stomačna šupljina je podijeljena longitudinalnim membranama koje se nazivaju mesenterije (koje mogu sadržavati i reproduktivne delije). Mesenterije povedavaju područije stomačne šupljine što u mnogome pomaže pri varenju.
 9. 9. respiratorni sistem (sistem razmjene gasova) Respiracija korala se odvija duž čitave površine organizma.
 10. 10. ISHRANA Neki korali se hrane zooplanktonima (malim plutajućim životinjama), sitnim ribama ili nekom drugom hranomorganskog porijekla. S druge strane, korali koji učestvuju u građi koralnih sprudova hrane se sa zoonxanthellae. Hrane se uglavnom noću, tako što uz pomoć pipakazaustave hranu koju dalje prosljeđuju prema usnoj šupljini.
 11. 11. REPRODUKCIJA (RAZMNOŽAVANJE)Korali se mogu razmnožavati polno i bespolno. Korali mogu biti muškog ili ženskog pola, ali isto tako postoje i hermafroditi, tj. da imajuistovremeno oba pola. Bespolno razmnožavanje, koje je češće, vrši se pupljenjem i nepotpunim dijeljenjem. Na polipu raste pupoljak iz kojeg se razvije životinja; ona se od stare životinje odvoji ili na njoj ostaje.Tako nastaju ogromne tvorevine koralnih polipa, koji su na istoj podlozimeđusobno srasli i spojeni mrežom kanala. Kod polnog razmnožavanja razvije se u tjelesnoj šupljiniu polipa mlada životinja, koja kao planula (larvalni oblik) ili kao gotova životinja izlazi na usni otvor.
 12. 12. VRSTE KORALA Korali se prema građi, dijele u dvije grupe: Hexacoralla (Zoantharia) i Octacoralla (Alcynaria). Za grupu Hexacoralla karakterističan je broj 6, a za grupuOctacoralla broj 8. Grupi Hexacoralla pripadaju u tropskim morima crni korali (Antipatharia) i kameni korali (Scleroderma) koji stvaraju koralne grebene, a u Jadranskom moru crvena moruzgva (Actinia equina) i smeđa vlasulja (Anemonia sulcata). Grupi Octacoralla pripadaju porodiceAlcyonaceae, Gorgoniaceae, Pennatulaceae, Tubiporacea e i Helioporaceae.
 13. 13. Montastrea cavernosa je vrsta čiji mali polipi formiraju saćaste ravni. Njihove kolonije formiraju kupolaste oblike.Polipi su uglavnom smeđi ili zeleni, ali se mogu naći i crveni ili narandžasti. Hrane se uglavnom noću. Oxycirrhites typus je čvrsta vrsta korala, koja formirarazgranatu strukturu koja podsjeća na rogove jelena. Kolonije su obično zlatno-smeđe sa blijedim vrhovima, ali mogu davariraju od plave pa do roze, ljubičaste, narandžaste, zelene i žute. Ova koralna vrsta je česta za oblast Kariba. Diploria strigosa. Postoji nekoliko varijacija ove koralne vrste u svijetu. Njihova površina je izbrazdana i podsjeda na moždanebrazde. Kolonije rastu u velike oblike, koje u prečniku mogu imati i do 60 cantimetara. Mogu se nadi od Floride do Bahama. Caulastrea furcata je šareni koral koji formira oblike koji podsjećaju na bombone. Polipi su smeđi sa žutim prugama, sa neonski zelenim središtem. Obično formiraju male, tijesne grupe. Hrani se noću, pružajući svoje složene
 14. 14. VRSTE – DRUGI DEO Galaxea fascicularis je jedna od čvrstih koralnih vrsta koje imaju kamenoliki kalcijumski skelet. Mali ovalni panjevi se izdižu iznad žudkastog jezgra i svaki se završava složenim zvjezdanim bijelim polipom. Može se nadi u Karibskoj oblasti i u zapadnom dijelu indijskog okeana. Rastu obično do tridesetak cantimetara u visinu. Turbinaria reniformis je čvrsti koral koji raste u različitim oblicima. Skelet je prekriven džombastim izraslinama. Složeni polipi u obliku cvijeta izlaze kada se koral hrani. Može se naći u nekoliko boja, ljubičaste, sive, zelene i smeđe. Mogu se naći u oblasti Pacifika i Indijskog okeana. Tubastrea aurea. Ovi narandžasto žuti korali rastu uglavnom na tamnim lokacijama, i mogu se naći na ulazima u podvodne pećine i šupljine. Obično imaju kamenu čisto narandžastu bazu sa živopisnio žutim polipima. Može se naći uglavnom u Indo-pacifičkoj regiji. Plerogyra sinuosa je koral interesantnog izgleda. Građen je od osnove i polipa u obliku balončića koji se šire tokom dana. Koral upija svjetlost tokom dana, što je od presudnog značaja za njegov rast. Noću se njegovi pipci izdužuju radi hranjenja. Može se naći u indo-pacifičkoj regiji i u Australiji. Goniopora lobata. Ovo je jedna od najljepših koralnih vrsta. Građena je od čvrste loptaste baze iz koje izrastaju mnogobrojni pipci u obliku cvjetova. Ovaj koral se može naći u indo-pacifičkoj regiji.
 15. 15. VRSTE – TREDI DEO Muricea muricata raste u grupama i imaju prstast oblik. Obično su žudkaste ili zelene boje i mogu se nadi u tropskim grebenima Kariba ili Indijskog okeana. Štapidi su prekriveni malim koralnim polipima koji upijaju hranjive materije iz vode. Goregonian flabellum je vrsta korala veoma povezana sa vrstom Muricea muricata. Glavna razlika je u tome što Goregonian flabellum pravi ravne površine. Veoma je česta u karipskom regionu gdje se mogu nadi u bojama od crvene do žute i ljubičaste. Dendronephthya rubeola.Ovo je jedna od najljepših koralnih vrsta.Ovaj koral se može nadi u Indo-pacifičkoj regiji i duž dugih koralnih grebena. Translucentne su strukture a boja im varira od čisto crvene do tamno narandžaste. Ova vrsta se hrani nodu, a danju se trasformiše u loptasti oblik. Stoichactis gigas je jedna od najvećih vrsta korala uopšte.Ako dođe u dodir sa kožom čovjeka izaziva osip.
 16. 16. VRSTE – ČETVRTI DEO Heteractis magnifica je jedna od najvedih vrsta korala i služi kao dom mnogim vrstama riba. Uglavnom se nalazi u Pacifiku ali i u indijskom okeanu. Donji dio im je jasno roze boje, dok su im polipi svijetlo zelene boje (koja potiče od alge sa kojom živi u simbiozi) Anthopleura xanthogrammica je prelijepi koral čisto zelene boje koji može narasti do veličine 12 inča. Izgledom veoma podsjeca na cvijet, a nalazi se duž Pacifika; od Aljaske do Paname. Corynactis californica ime je dobila po kružnim izraslinama koje rastu na polipima. Ova vrsta je veoma male veličine (do 1 inča) a uglavnom se mogu nadi blizu kamenitih obala Pacifika; od sjeverne Kalifornije do poluostrva Baja.
 17. 17. KORALNI GREBENI Koralni grebeni su vapljenačke organogene tvorevine u tropskim morima; nastaju djelovanjem različitih organizama, naročito korala. Korali, koji uglavnomizgrađuju koralne grbene, žive u plitkoj (najviše 50 do 60 metara dubokoj) čistoj i normalno slanoj (oko 35‰) vodi tropskih mora. Prema obliku razlikuju se obalni ili rubni i barijerni koralni grebeni. Obalni ilirubni koralni grebeni pružaju se uz kopnene ili otočne obale, od kojih su odjeljeni plitkim kanalom ili lagunom. Barijerne koralne grebene rastavlja od obale mnogo širi kanal (između Velikog koralnog grebena i Australskog kopna, oko 2000 kilometara dug i 30 do 40 kilometara širok kanal). Poseban je oblik barijernog koralnog grebena atol. Po Darvinu su barijerni koralni grebeni i atoli nastali postepenim poniranjem obale ili opštim spuštanjem morskog dna. Da se korali održe u životu na površinskom sloju vode, gdje su im uslovi za život najpovoljniji, grade greben u visinu. Koralni grebenisu najbogatije životne zajednice (biocenoze) u moru iu njihovoj izgradnji učestvuje znatan broj životinjskih i biljnih vrsta.
 18. 18. LEKOVITA SVOJSTVAKalcijum u kostima nije trajno vezan, već se iz njih oslobađa ako nedostaje u ostalim delovima organizma. Zato je važno da se održava stalno nivo kalcijuma u krvi, a ovo se postiže svakodnevnim unosom dovoljne količinenamirnica koje ga sadrže. U suprotnom kalcijum se "krade" iz kostiju, što dovodi do njihove krhkosti, poroznosti i lake lomljivosti. U poslednje vreme sve više se govori i o značaju kalcijuma za prevenciju visokog krvnog pritiska i gojaznosti, a pokazalo se da ovaj sastojak pomaže i kod predmenstrualnih simptoma, utiče na koncentraciju i intelektualne sposobnosti. Mnogo je faktora koji povećavaju gubitak kalcijuma. Tako prehrana bogata belančevinama životinjskog porekla i natrijumom podstiče gubitak kalcijuma, kao i kofein i alkohol. U slučaju većeg gubitka kalcijuma, koji se ne moženadoknaditi ishranom, propisuju se preparati kalcijuma, ali vrlo često postalja se pitanje delotvornosti i mogućnosti organizma da ih iskoristi.Najnovija naučna istraživanja govore da su preparati od koralnog kalcijuma jedini veštački kalcijum koji organizammože iskoristiti odmah i u potpunosti. Naše telo ne odbacuje koralne umetke, pa tako hirurzi ortopedi koriste deliće korala prilikom operacija na kostima. Prednost je u organskom poreklu takvog kalcijuma, koji je bio korišćen kao gradivni element korala. Oni su, gradeći skelet, tokom dugog perioda, "provarili" velike količine okeanskih minerala. Pored kalcijuma iz morskih dubina, farmaceutska industrija sve više preparata bazira na plodovima mora. Utoku su i istraživanja lekovi za lečenje mnogih teških bolesti kao što je karcinom, za koje se osnovne sirovine crpe iz mora.
 19. 19. NAKIT Vekovima korali se koriste za izradu nakita i poštuju se kao zaštitna amajlija.Prvi koji su koristili korale za izradu nakita bili su stari Rimljani koji su vjerovali danošenje korala kao amajlije donosi sreću. Kako prije mnogo vijekova, tako se i danas u mnogim kulturama korali se koriste za tjeranje zlih duhova. Drevno vjerovanje o zaštitnim moćima korala nastavilo se u vidu tradicionalnih poklona, ogrlica od crvenog korala, za malu djecu. Za djevojčice korali su popularan izbor za prvi komad nakita. Ali, korali su više od ovoga. Na čudesan način oni reflektuju karakter onoga ko ih nosi, a najbolje pokazuju neodoljivu ljepotu kada su nošeni na goloj koži. Nošenje korala vezuje se za sreću ubraku i trebaju se skinuti noću. Takođe sepreporučuje djevojkama pred udaju da ga nose jer donosi sreću.
 20. 20. Korali pripadaju najatraktivnijoj vrstimaterijala za izradu nakita i nastavljaju da inspirišu svjetski poznate dizajnere nakita u kreiranju novih, očaravajućih i jedinstvenih kreacija.Da bi bio upotrebljen za izradu bilo koje vrstenakita koral mora biti savršeno okrugao ili ovalan i veoma gladak i mora pripadati vrsti Corallium rubrum iliCorallium japonicum. Kao i biseri koralipripadaju organskim vrstama materijala za izradu nakita. Interesantno je da i biseri i korali nastaju djelovanjemodređenih elemenata u vodama, ali i dasu po hemijskom sastavu veoma slični.(sadrže preko 90% kalcijum karbonata)

×