Volcans i plaques tectòniques. Fotografies

2,892 views

Published on

Autor: Adrià Méndez

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,892
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,414
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Volcans i plaques tectòniques. Fotografies

 1. 1. Els volcans
 2. 2. Introducció● Els volcans constitueixen lúnic intermedi que posa en comunicació directa la superfície amb els nivells profunds de lescorça terrestre; és a dir, són lúnic mitjà per a lobservació i lestudi dels materials lítics dorigen magmàtic, que constitueixen aproximadament el 80 % de lescorça sòlida. En la profunditat del Mantell terrestre, el magma sota pressió ascendeix, creant càmeres magmàtiques dins o per sota de lescorça. Les esquerdes en les roques de lescorça proporcionen una sortida per a la intensa pressió, i té lloc lerupció. Vapor daigua, fum, gasos, cendres, roques i lava són llançades a latmosfera.
 3. 3. Parts de un volcàFocus volcànic → O zona de la litosfera a gran temperatura, on lesroques es fonen i es genera el magma.Xemeneia → Es a dir lesquerda que comunica el focus amb lexterior.Cràter → És lacabament de la xemeneia en forma dembut.Con Volcànic → Envolta el cràter i ésta format amb els expilsats pelvolcà. De vegades es formen a les faldes del volcà uns cons més petitsanomenats cons adventicis.
 4. 4. Una mica més...A que anomenem erupció? La freqüencia derupció dun volcà es directament proporcional amb el moviment deQuan la pressió a linterior de lescorça terrestre les plaques tectoniques, i la rapides de leses fa incontenible i troba una fuita a lexterior, mateixes, gracies a aixo, les futures erupcions,ocorre una erupció volcànica que acaba son facilment predectibles. Per ficar unes dades,únicament quan la pressió cedeix i els materials la mitjana de erupcions en volcans actius situatsvolcànics han sortit a l’exterior. Aquestes per Sud-Ameria es de uns cent anys. En canvi,explocions poden durar un minuts de intensa aqui en espanya, no tenim activiat volcanicaactivitat, o tambe anys, com es el cas del volca desde fa mes de 500 anys.Sangay, el cual porta me de 60 anys en erupció,clar esta que no amb la mateixa intensitat que un Les explocions poden tindre una força equivalentvolca que erupciona en una hora. a varies bombes atòmiques, aixi que una roca magmàtica, pot ser llançada a diversos quilómetres daltura.
 5. 5. L’illa de Thera (Santorini)
 6. 6. IntroduccióLilla de Thera, anomenada Santorini. Situada al sud del mar Egeo, es unarxipèlag en forma circular, format per diverses illes volcàniques. Enl’origen de la illa, la mateixa posseïa 16 quilometres de diàmetre.Actualment, Santorini es fruit duna explosió volcànica, que va ocórrerentre el 1650 -- 1500 a.C.Aquesta expiació va ser anomenada erupció minoica, degut a la època enla qual va ocórrer, Aquesta gran explosió, va ocórrer a la illa de Santorini,però va ser tan espectacular que es considera un dels fets messignificatius que han ocorregut en tot el mar Egeo durant l’Edat de Bronze.
 7. 7. Un sol fet pot canviar la historiaSegons diuen, actualment el nostre planeta, es veuria diferent, si el volcàThera ( daquí el nom de illa de Thera ) no hagués entrat en aquellaespectacular erupció, que segons creiem, va tindre lloc fa uns 3500 anys.Segons un grup de geòlegs, la explosió mes gran que sha vist a la terra( per ficar un punt de comparació, podríem dir, que aquesta erupció, va ser5 cops major que la de Krakatoa, produïda al 1883 ) La civilització Minoica,que era la que habitava el lloc en aquella època, va ser testimoni de lacatàstrofe, la qual va matar a unes 40.000 persones unes quantes horesdesprès, provocant també tsunamis duns 15 metres dalt ( el que vindria aser un edifici dunes 4 plantes ).Algunes persones relacionen aquesta catàstrofe amb dues possiblesllegendes; La desaparició de la Atlàntida, y algunes de les plaguesdEgipte que sanuncien en lAntic Testament
 8. 8. Les plaques tectòniques
 9. 9. IntroduccióLa superfície terrestre està construïda per una sèrie de peces de puzle que esdiuen plaques tectòniques o litosfèriques, que s’encaixen unes a altres.Aquestes plaques són grans blocs de roca. Les plaques que es troben al fonsdel mar es diuen plaques oceàniques i les que estan sota la superfície plaquescontinentals.La Terra no a tingut sempre la forma que té ara. Les plaques es mouen icanvien l’aspecte de l’escorça.Aquests moviments han fet que els continents se separin, abans era tot un, i esdeia Pangea. La Terra continua movent-se. Quan dues plaques es mouen, devegades poden xocar, quan ho fan, formen com unes ones. D’aquestes en diemels terratrèmols.
 10. 10. Les plaques més importants• Africana, placa tectònica continental que cobreix lÀfrica.• Antàrtica, placa tectònica continental que cobreix l’Antàrtica.• Australiana, placa tectònica continental que cobreix Austràlia, formava un continu amb la placa índica fa 50-55 milions danys.• Eurasiàtica, placa tectònica continental que cobreix Euràsia.• Nord-americana, placa tectònica continental que cobreix lAmèrica del Nord i la Sibèria nord-oriental.• Pacífica, placa tectònica oceànica que cobreix el Pacífic.• Sud-americana, placa tectònica continental que cobreix lAmèrica del Sud.
 11. 11. Fotografia
 12. 12. Allau
 13. 13. Terratrèmol
 14. 14. Inundacions
 15. 15. Tsunami
 16. 16. Huracà

×