898 sigurnost na_internetu
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

898 sigurnost na_internetu

on

 • 507 views

 

Statistics

Views

Total Views
507
Views on SlideShare
452
Embed Views
55

Actions

Likes
0
Downloads
2
Comments
0

3 Embeds 55

http://www.ucitelji.hr 37
http://ucitelji.hr 17
http://ucitelji.org 1

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

898 sigurnost na_internetu 898 sigurnost na_internetu Presentation Transcript

 • Sigurnost na internetu
 • Internet Internet je svjetska globalna mreža koja omogućuje elektroničku povezanost između računala i njihovu povezanost. Korisnici na internetu mogu pristupati različitim informacijama, razgovarati s drugim ljudima, koristiti elektroničku poštu ili pristupati forumima, kupovati na internetu, igrati online igre, koristiti stranice za internetsko bankarstvo, učiti i slično
 • Loše strane interneta Internet nam daje mnoge mogućnosti i prednosti, ali u njemu se kriju mnoge opasnosti i prijevare. Neke od opasnosti su: virusi, hakeri, cyber bullying, lažna predstavljanja na chat-u.
 • Virusi Virusi uništavaju podatke, programe te cijeli sustav, odnosno softver. Za zaštitu od virusa potrebno je instalirati antivirusni program. Postoje razne metode za pakiranje malicioznog programa, koji omogućava čak i dobro poznatom virusu da bude sakriven od anti-virus programa. Trebalo bi izbjegavati otvaranje sumnjivih ili nesigurnih stranica, te pokretanje sumnjivih programa
 • Cyber bullying (Nasilje prekointerneta) Cyber bullying je psihičko i emocionalno zlostavljanje preko interneta. Uvrijede, psovke, kletve, snimanje nasilja, prijetnje… Za razliku od uobičajenog vršnjačkog nasilja, cyber bullying se može dogoditi uvijek i svugdje, a dijete izloženo takvom maltretiranju može doživjeti osjećaj bezizlaznosti i bespomoćnosti. Žrtve okrutnijih zlostavljača imaju veće izgleda za tjeskobu, depresiju i druge poremećaje vezane uz stres, a zabilježeni su čak i slučajevi u kojima je zlostavljanje završilo samoubojstvom.
 •  Prema podacima organizacije Nemours, djeca i tinejdžeri nerado govore roditeljima i nastavnicima o zlostavljanju kojem su izloženi. Prvenstveno jer se boje da će u društvu biti ‘označeni’, a ponekad se boje i da će im roditelji uskratiti pristup internetu.
 • Lažno predstavljanje Chat nam omogućuje dolaženje u kontakt s drugim osobama iz svijeta. Na chat-u se ljudi mogu lažno predstaviti te pronaći razne podatke o drugim osobama. Internet donosi niz opasnosti s obzirom da pruža mogućnost skrivanja identiteta, lažnog predstavljanja, skrivanja lokacije sa koje se preuzima određena radnja… Prema statističkim podacima, u svijetu je svako peto dijete je izloženo neprimjerenim seksualnim ponudama putem interneta. Koristeći internet, djeca su česta meta napada pedofila, prevaranata, kao i zlostavljača od strane vršnjaka.
 • Facebook Priroda internet komunikacije je takva da u najvećem broju slučajeva niste sigurni u to tko se zaista nalazi s „druge strane”. Lažno predstavljanje na facebook-u je lako: neko će staviti tuđu sliku, upisati lažno ime i datum rođenja, muško lako postaje žensko i obrnuto, a odrastao čovjek lako će se predstaviti kao tinejđer. Treba paziti kod dodavanja za prijatelje osobe koje su nam nepoznate. Nikada sa nepoznatim osobama nemojte dogovoriti sastanak!
 • Varljive reklme Opasnosti od virusa Golem račun, krađa novaca…
 •  Internet nije siguran! Na njemu vrebaju razne opasnosti koje mogu imati drastične posljedice. Nije dobro ići na stranice na kojima se dolazi u kontakt s nepoznatim osobama. Moramo biti oprezni na internetu i ne vjerovati svakoj reklami i osobi te nikad ostavljati svoje osobne podatke.
 • Izradila: Ivana Jazvo1.b