Your SlideShare is downloading. ×
 • Like
898 sigurnost na_internetu
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Now you can save presentations on your phone or tablet

Available for both IPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

898 sigurnost na_internetu

 • 234 views
Published

 

 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
234
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3

Actions

Shares
Downloads
3
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Sigurnost na internetu
 • 2. Internet Internet je svjetska globalna mreža koja omogućuje elektroničku povezanost između računala i njihovu povezanost. Korisnici na internetu mogu pristupati različitim informacijama, razgovarati s drugim ljudima, koristiti elektroničku poštu ili pristupati forumima, kupovati na internetu, igrati online igre, koristiti stranice za internetsko bankarstvo, učiti i slično
 • 3. Loše strane interneta Internet nam daje mnoge mogućnosti i prednosti, ali u njemu se kriju mnoge opasnosti i prijevare. Neke od opasnosti su: virusi, hakeri, cyber bullying, lažna predstavljanja na chat-u.
 • 4. Virusi Virusi uništavaju podatke, programe te cijeli sustav, odnosno softver. Za zaštitu od virusa potrebno je instalirati antivirusni program. Postoje razne metode za pakiranje malicioznog programa, koji omogućava čak i dobro poznatom virusu da bude sakriven od anti-virus programa. Trebalo bi izbjegavati otvaranje sumnjivih ili nesigurnih stranica, te pokretanje sumnjivih programa
 • 5. Cyber bullying (Nasilje prekointerneta) Cyber bullying je psihičko i emocionalno zlostavljanje preko interneta. Uvrijede, psovke, kletve, snimanje nasilja, prijetnje… Za razliku od uobičajenog vršnjačkog nasilja, cyber bullying se može dogoditi uvijek i svugdje, a dijete izloženo takvom maltretiranju može doživjeti osjećaj bezizlaznosti i bespomoćnosti. Žrtve okrutnijih zlostavljača imaju veće izgleda za tjeskobu, depresiju i druge poremećaje vezane uz stres, a zabilježeni su čak i slučajevi u kojima je zlostavljanje završilo samoubojstvom.
 • 6.  Prema podacima organizacije Nemours, djeca i tinejdžeri nerado govore roditeljima i nastavnicima o zlostavljanju kojem su izloženi. Prvenstveno jer se boje da će u društvu biti ‘označeni’, a ponekad se boje i da će im roditelji uskratiti pristup internetu.
 • 7. Lažno predstavljanje Chat nam omogućuje dolaženje u kontakt s drugim osobama iz svijeta. Na chat-u se ljudi mogu lažno predstaviti te pronaći razne podatke o drugim osobama. Internet donosi niz opasnosti s obzirom da pruža mogućnost skrivanja identiteta, lažnog predstavljanja, skrivanja lokacije sa koje se preuzima određena radnja… Prema statističkim podacima, u svijetu je svako peto dijete je izloženo neprimjerenim seksualnim ponudama putem interneta. Koristeći internet, djeca su česta meta napada pedofila, prevaranata, kao i zlostavljača od strane vršnjaka.
 • 8. Facebook Priroda internet komunikacije je takva da u najvećem broju slučajeva niste sigurni u to tko se zaista nalazi s „druge strane”. Lažno predstavljanje na facebook-u je lako: neko će staviti tuđu sliku, upisati lažno ime i datum rođenja, muško lako postaje žensko i obrnuto, a odrastao čovjek lako će se predstaviti kao tinejđer. Treba paziti kod dodavanja za prijatelje osobe koje su nam nepoznate. Nikada sa nepoznatim osobama nemojte dogovoriti sastanak!
 • 9. Varljive reklme Opasnosti od virusa Golem račun, krađa novaca…
 • 10.  Internet nije siguran! Na njemu vrebaju razne opasnosti koje mogu imati drastične posljedice. Nije dobro ići na stranice na kojima se dolazi u kontakt s nepoznatim osobama. Moramo biti oprezni na internetu i ne vjerovati svakoj reklami i osobi te nikad ostavljati svoje osobne podatke.
 • 11. Izradila: Ivana Jazvo1.b