Your SlideShare is downloading. ×
809 sigurnost na internetu
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

809 sigurnost na internetu

315
views

Published on


0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
315
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Izradio:Emanuel Bermanec 8.c OŠ Prelog 27.2.2013.
 • 2. Internet Internet je javno dostupna podatkovna mreža koja zajedno povezuje računala i računalne mreže. Svatko može imati pristup internetu pa s obzirom na to trebamo imati i veliki oprez kako bi zaštitili svoje podatke.
 • 3. Što je sigurnost na internetu? Kada pričamo o sigurnosti na internetu prvenstveno mislimo na tajnovitost podataka korisnika te sigurnost vlastitog računala. Iako nam se možda čini kao da sigurnost nebi trebala biti veliki problem u današnje vrijeme to je nadasve kriva predpostavka.
 • 4. Maliciozni(zloćudni) softver Radi se o računalnim programima koji se pokreću na računalo bez pravog pristanka korisnika. Svaki takav program ima nekakvu vrstu nepoželjnog učinka, kao što su oštećenje podataka i programa koji se nalaze na računalo ili krađa podataka gdje može doći i do većih šteta zbog mogučnosti krađe brojeva kreditnih kartica i sl.
 • 5.  Zbog svoje raširenosti internet je najveći izvor zloćudnih softvera. Najveći dio takvih softvera dolazi sa stranica s torrentima, crackovima, generatorima ključeva, serijskih brojeva i sličnih usluga. Takvi softveri rijetko se nalaze na stranicama koje su bolje kontrolirane ili se njihovo korištenje plaća. Maliciozni(zloćudni) softver dobija se na način da se pokreće zaražena datoteka ili ponekad je dovoljan i sam posjet na stranicu zaraženu takvim softverom.
 • 6. Stranice na kojima smo sigurni Internetske stranice čiji Url počine sa https:// umjesto s http:// sadržavaju šifrirane veze. Takve stranice onemogućuju druhim osobama da pročitaju informacije koje je korisnik unio na tim stranicama. No iako su stranice šifrirane ne znači da ne sadrže već prije spomenuti maliciozni softver.
 • 7. Chat sobe Osim raznih vrsta malicioznog softvera jedna od opasnosti na internetu nalazi se i u chat sobama. Jako često tamo se nalaze zlonamjerni ljudi koji namjerno provociraju,vrijeđaju i maltretiraju osobe što dovodi do nezgodnih situacija i straha prema tim ljudima.
 • 8. Savjeti za sigurnost Osobne informacije: Ne upisujte svoje pravo ime, adresu, ime skole ili telefonski broj na mobitelu. Ako vas netko pita za neki od tih podataka neznaci da ih morate i pružati. Vlastiti račun: Prilikom stvaranja vašeg računa nemojte iznositi informacije kao što su prezime ili datum rođenja. Lozinke: Svoje lozinke nemojte dijeliti sa drugim osobama i prilikom korištenja računala izvan kuće pazite da se uvijek odlogirate sa računala.
 • 9.  Slike i videozapisi: Ne stavljajte vaše slike ili videozapise na internet. Online prijatelji: Najbolje bi bilo ako se nebi sastajali sa vasim “online” prijateljia pogotovo ako ste maloljetni . U tom slučaju tražite dopuštenje roditelja.
 • 10.  Informacije: Konzultirajte se sa stručnim osobama kako bi dobili sigurne stranice za pretraživanje informacija i podataka. Maltretiranje: Nemojte odgovarati na poruke koje vas na bilo koji način napadaju ili vrijeđaju. Skidanje: Ponekad skidanje datoteka sadrži viruse pa budite sigurno da skidate sa sigurnih stranica.

×