644 sigurnost na_internetu
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

644 sigurnost na_internetu

on

 • 974 views

 

Statistics

Views

Total Views
974
Views on SlideShare
498
Embed Views
476

Actions

Likes
0
Downloads
1
Comments
0

4 Embeds 476

http://www.ucitelji.hr 348
http://ucitelji.hr 122
http://www.ucitelji.org 4
http://ucitelji.org 2

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

644 sigurnost na_internetu 644 sigurnost na_internetu Presentation Transcript

 •  Još su poznate i kao virtualne zajednice. Okupljaju ljude širom svijeta sa istim ili sličnim interesnim područjima. Komunikacija može biti govorna, tekstualna, putem video zapisa i slično. Društvene mreže uređuju svi korisnici i komunikacija je svesmjerna.
 •  Osim raznih zloupotrebljavanja lozinki i korisničkih računa, i osobnih podataka....često i ljudi koji imaju razne profile na društvenih mrežama mogu postati meta raznih izrugivanja. Često niti roditelji ne znaju što im djeca rade na internetu, a kamoli s kim se dopisuju putem društvenih mreža, i tko ostali ima lažne profile da djeca nisu svjesna.
 •  Računalni virus je program koji može "zaraziti" druge programe tako da u njih unese kopiju samog sebe. Virus se može proširiti računalnim sustavom ili mrežom koristeći se ovlastima korisnika koji su zaraženi. Svaki program koji je zaražen postaje virus i tako zaraza raste. Računalnim virusima se često nazivaju i drugi štetni programi, npr. trojanski konji i crvi, iako oni zapravo ne inficiraju datoteke, već imaju druge funkcije, na primjer širenje mrežom te krađa korisničkih lozinki i brojeva kreditnih kartica ili omogućavanje pristupa neovlaštene osobe zaraženom računalu.
 • Računalni virus obično se sastojiod tri dijela: Prvi dio je dio koji omogućava razmnožavanje virusa - obvezan dio virusa Drugi dio je nosiva komponenta (payload) koja može biti bezopasna ili opasna - nije obvezna Treći dio je funkcija za okidanje ili takozvani trigger funkcija - određuje vrijeme (a ponekad i događaj) kada će se aktivirati nosiva komponenta virusa
 •  Prve društvene mreže nisu Friendster, Tribes ili Myspace, već E-MAIL. E-MAIL najveća mreža (Hotmail 375 milijuna, Yahoo 200 milijuna, Gmail nešto više od 100 milijuna -> Facebook 400 milijuna + 100 milijuna mobile facebook).
 • Mentor:Sabina Curić
 • OŠ 22. lipnja, Sisak