401 sigurnost na internetu

1,140 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,140
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
420
Actions
Shares
0
Downloads
15
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

401 sigurnost na internetu

 1. 1. SIGURNOSTNA INTERNET
 2. 2. INTERNET Internet je javno dostupna globalna paketna podatkovna mreža koja zajedno povezuje računala i računalne mreže korištenjem istoimenog protokola (internet protokol = IP). To je "mreža svih mreža" koja se sastoji od milijuna kućnih, akademskih, poslovnih i vladinih mreža koje međusobno razmjenjuju informacije i usluge kao što su elektronička pošta, chat i prijenos datoteka te povezane stranice i dokumente WorldWide Weba.
 3. 3. KAKO JE NASTAO INTERNET? Internet, globalna mreža, nastala je 1968. godine, tada zvana ARPANET i korištena je kao vojna mreža američkog Ministarstva obrane. Cilj nastanka ARPANET-a (Advanced Research Project Agency Network) bio je povezivanje određenog broja računala u SAD-u. Sam razvoj te mreže napredovao je tokom Hladnog rata. Početkom 70-ih mnoge akademske institucije su vidjele svoju šansu za razmjenu informacija, rad na zajedničkim projektima bez potrebe fizičkog okupljanja znanstvenika na jednom mjestu, sinkronizaciju podataka itd. Broj umreženih računala je rastao; ispočetka UNIX računala, kasnije sve više i osobna računala.
 4. 4. KAKO JE INTERNET UTJECAONA BROJ RAČUNALABroj računala na Internetu vrtoglavo je rastao:1984. premašio je 1000 računala1987. 10 000 računala1989. 100 000 računala1992. 1 milijun računala1996. 10 milijuna računala1998. ima više od 30 milijuna računala2000. ima više2011. blizu 2 milijarde računala !
 5. 5. SIGURNOST Kada se priča o sigurnosti na Internetu prvenstveno se misli na tajnost i cjelovitost vlastitih osobnih podataka, sigurnost vlastitog računala, čuvanja tajnosti vlastitog web i mail prometa, a u zadnje vrijeme možda najpopularnije pristupa stranicama Internet bankarstva. Da bi se ostvarila zadovoljavajuća razina sigurnosti potrebno je na postojeći operacijski sustav instalirati određene programe za obranu od različitih vrsta malicioznog softvera. Sama instalacija najmodernijih zaštitnih programa nije dovoljna za zadovoljavajuću razinu sigurnosti jer niti jedan sigurnosni sustav nije 100% siguran. Potrebna je i određena količina znanja tj. informatičke pismenosti i svijesti o mogućnostima i sigurnosnim aspektima prilikom pregledavanja sadržaja na Internetu.
 6. 6. JE LI INTERNETSIGURAN? Ako se povezujete s Internetom, dopuštate drugima pristup svojem računalu ili dijelite s njima datoteke, trebali biste poduzeti korake radi zaštite svog računala od štete. Zašto? Zato što postoje računalni kriminalci (često nazivani hakerima ili provalnicima) koji napadaju tuđa računala. Oni mogu napasti izravno, provalom u vaše računalo putem Interneta i krađom vaših osobnih podataka, ili neizravno, stvaranjem zlonamjernog softvera (poznatog i pod engleskim nazivom malware) s ciljem oštećivanja ili krađe vaših podataka. Srećom, možete se zaštititi poduzimanjem nekoliko jednostavnih mjera opreza.
 7. 7. RAČUNALNI VIRUSI Računalni virus je program koji može "zaraziti" druge programe tako da u njih unese kopiju samog sebe (koja može biti modificirana). Virus se može proširiti računalnim sustavom ili mrežom koristeći se ovlastima korisnika koji su zaraženi. Svaki program koji je zaražen postaje virus i tako zaraza raste. Računalnim virusima se često nazivaju i drugi štetni programi, npr. trojanski konji i crvi, iako oni zapravo ne inficiraju datoteke, već imaju druge funkcije, na primjer širenje mrežom (crvi) te krađa korisničkih lozinki i brojeva kreditnih kartica i/ili omogućavanjev pristupa neovlaštene osobe zaraženom računalu (karakteristično za trojanske konje).
 8. 8. PRIJENOS VIRUSA Virusi se mogu prenositi na puno načina, a u današnje vrijeme se skoro svi virusi prenose preko interneta, a mogu se prenositi i disketama, izmjenjivim hard diskovima, CD-ovima i drugim prenosivim medijima.
 9. 9. VRSTE PREGLEDNIKA
 10. 10. VRSTE PRETRAŽIVAČA
 11. 11. LITERATURA Internet Udžbenici
 12. 12. PREZNTACIJU IZRADILA :MONIKA GELENČIR 7.A

×