214 cyberbullying

507 views
289 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
507
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
140
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

214 cyberbullying

 1. 1. Tko,što,kada,kako,gdje?Božidar Bartulović VII.a
 2. 2. Pojam “Cyberbullying” Cyberbullying je nasilje preko interneta.Opći je pojam za svaku komunikacijsku aktivnost cyber tehnologijom koja se može smatrati štetnom.
 3. 3. Cyberbullying kroz 4 faze…
 4. 4. Znakovi “Cyberbullyinga” Znakovi su najčešće sljedeća pitanja:
 5. 5. Znakovi “Cyberbullyinga” Znakovi su najčešće sljedeća pitanja: - Bok,šta radiš?
 6. 6. Znakovi “Cyberbullyinga” Znakovi su najčešće sljedeća pitanja: - Bok,šta radiš? - Koliko imaš godina?
 7. 7. Znakovi “Cyberbullyinga” Znakovi su najčešće sljedeća pitanja: - Bok,šta radiš? - Koliko imaš godina? - Da li su ti poruke pod šifrom?
 8. 8. Znakovi “Cyberbullyinga” Znakovi su najčešće sljedeća pitanja: - Bok,šta radiš? - Koliko imaš godina? - Da li su ti poruke pod šifrom? - Tko ti pregledava mobitel?
 9. 9. Znakovi “Cyberbullyinga” Znakovi su najčešće sljedeća pitanja: - Bok,šta radiš? - Koliko imaš godina? - Da li su ti poruke pod šifrom? - Tko ti pregledava mobitel? - Da li si sama?
 10. 10. Znakovi “Cyberbullyinga” Znakovi su najčešće sljedeća pitanja: - Bok,šta radiš? - Koliko imaš godina? - Da li su ti poruke pod šifrom? - Tko ti pregledava mobitel? - Da li si sama? - Nemoj nikome pričati o nama?
 11. 11. Znakovi “Cyberbullyinga” Znakovi su najčešće sljedeća pitanja: - Bok,šta radiš? - Koliko imaš godina? - Da li su ti poruke pod šifrom? - Tko ti pregledava mobitel? - Da li si sama? - Nemoj nikome pričati o nama? - Pošalješ mi fotku?
 12. 12. Znakovi “Cyberbullyinga” Ali ne samo pitanja,nego i laži:
 13. 13. Znakovi “Cyberbullyinga” Ali nisu samo pitanja,nego i laži: Živim u Zagrebu, treniram nogomet imam 15 godina, idem u 1. gimnaziju, slušam rap, a ti?
 14. 14. Znakovi “Cyberbullyinga” Ali nisu samo pitanja,nego i laži: Živim u Zagrebu, treniram nogomet imam 15 godina, idem u 1. gimnaziju, slušam rap, a ti? Ljubavi na mogu bez tebe... poludjeti ću ako mi na pošalješ sliku da lakše izdržim...
 15. 15. Znakovi “Cyberbullyinga” Ali nisu samo pitanja,nego i laži: Živim u Zagrebu, treniram nogomet imam 15 godina, idem u 1. gimnaziju, slušam rap, a ti? Ljubavi na mogu bez tebe... poludjeti ću ako mi na pošalješ sliku da lakše izdržim... Ti si najljepša cura koju sam ikada vidio sve bi dao za tvoj poljubac...
 16. 16. Znakovi “Cyberbullyinga” Ali nisu samo pitanja,nego i laži: Živim u Zagrebu, treniram nogomet imam 15 godina, idem u 1. gimnaziju, slušam rap, a ti? Ljubavi na mogu bez tebe... poludjeti ću ako mi na pošalješ sliku da lakše izdržim... Ti si najljepša cura koju sam ikada vidio sve bi dao za tvoj poljubac... Da me zaista voliš poslala bi mi fotku!
 17. 17. Znakovi “Cyberbullyinga” Ali nisu samo pitanja,nego i laži: Živim u Zagrebu, treniram nogomet imam 15 godina, idem u 1. gimnaziju, slušam rap, a ti? Ljubavi na mogu bez tebe... poludjeti ću ako mi na pošalješ sliku da lakše izdržim... Ti si najljepša cura koju sam ikada vidio sve bi dao za tvoj poljubac... Da me zaista voliš poslala bi mi fotku! Ako mi ne pošalješ kako sam tražio objaviti ću fotomontažu tvoga lica i golog tijela na Internet!
 18. 18. Znakovi “Cyberbullyinga” Ali nisu samo pitanja,nego i laži: Živim u Zagrebu, treniram nogomet imam 15 godina, idem u 1. gimnaziju, slušam rap, a ti? Ljubavi na mogu bez tebe... poludjeti ću ako mi na pošalješ sliku da lakše izdržim... Ti si najljepša cura koju sam ikada vidio sve bi dao za tvoj poljubac... Da me zaista voliš poslala bi mi fotku! Ako mi ne pošalješ kako sam tražio objaviti ću fotomontažu tvoga lica i golog tijela na Internet! Hoću još, cijelo tijelo, ili ću ti poslati poruku roditeljima.
 19. 19. Znakovi “Cyberbullyinga” Ali nisu samo pitanja,nego i laži: Živim u Zagrebu, treniram nogomet imam 15 godina, idem u 1. gimnaziju, slušam rap, a ti? Ljubavi na mogu bez tebe... poludjeti ću ako mi na pošalješ sliku da lakše izdržim... Ti si najljepša cura koju sam ikada vidio sve bi dao za tvoj poljubac... Da me zaista voliš poslala bi mi fotku! Ako mi ne pošalješ kako sam tražio objaviti ću fotomontažu tvoga lica i golog tijela na Internet! Hoću još, cijelo tijelo, ili ću ti poslati poruku roditeljima. Učini to... ili ću objaviti na internet, oblijepiti ću ti školu fotkama koje si mi poslala, dobro ti se vidi lice... svi će vidjeti.
 20. 20. Kada reagirati…. Reagirajte čim vidite neke od znakova Cyberbullyinga,obratite se učiteljima,nastavnicima ili roditeljima za pomoć.
 21. 21. Statistike…. Naime, čak 18 posto djece u dobi od 12 do 14 godina bilo je žrtva nekog od oblika nasilja preko interneta, a 11 posto njih izjasnilo se kao “internet nasilnici”.
 22. 22. Statistike…. Od djece koja su bila izložena učestalom nasilju na internetu, njih 62 posto izjavilo je kako je nasilnik bio njima poznata osoba ili čak kolega iz razreda. Uz to, djevojčice su češće žrtve, ali i češći nasilnici na internetu od dječaka.
 23. 23. Statistike…
 24. 24. Statistike…
 25. 25. Stručnjaci… ističu da internet briše društvene kočnice. Dopušta djeci da govore i čine stvari koje ne bi mogli napraviti u interakciji “licem u lice”, i ona imaju osjećaj da neće morati odgovarati za takva ponašanja. To im daje lažan osjećaj sigurnosti i moći.
 26. 26. Djeca… “E-mailovi i blogovi mnogo su manje osobni”, rekla je jedna 18- godišnjakinja. “Toliko su neformalni i neposredni da je ljudima lakše biti iskreniji i čak bezobrazniji zbog toga. Ljudi mogu biti bezobrazni i okrutni koliko žele jer se ne suočavaju izravno s osobom.No, ovo je još jedan korak dalje. Ne samo da ne moraš vidjeti reakciju osobe, ne moraš ni čuti njezin glas.”
 27. 27. Djeca… “Ako se situacija užari pri komunikaciji preko interneta”, dodaje druga 16- godišnjakinja, “tinejdžeri se mogu odjaviti, i kad ih se pita, glumiti kao da se ništa nije dogodilo. Mogu čak reći da se netko drugi koristio njihovim screen imenom. Ne moraju priznati vlastitu agresiju.”
 28. 28. Najčešde žrtve Najčešće žrtve su nažalost maloljetnici,a najčešće osobe od 10 – 15 godina.
 29. 29. Nasilje mobitelom Jedan od popularnih oblika nasilja među vršnjacima koji donosi moderno doba tehnologije je i nasilje putem mobitela. Uključuje bilo kakav oblik poruke zbog koje se osoba osjeća neugodno,kojoj je cilj uvrijediti ili na bilo koji način naštetiti primatelju.
 30. 30. …još malo savjeta… Oprezno sa slikama! Lijepo je ukrasiti svoj blog ili web stranicu fotografijama, no ako se na njima može prepoznati tvoje lice, lica članova tvoje obitelji ili prijatelja, onda možeš biti u opasnosti Pokušaj ne stavljati svoje i fotografije svojih prijatelja/obitelji, a ako ipak želiš, mogu se jednostavno prilagoditi tako da lica nisu prepoznatljiva.
 31. 31. …još malo savjeta… Čuvajmo sebe i druge! Sve što vrijedi za čuvanje naših podataka, vrijedi i za čuvanje tuđih. Kao što nećemo pisati svoje pravo ime i ostale podatke. Mnogi nisu svjesni opasnosti koje vrebaju iza ekrana.
 32. 32. …pod maskama… Ono što je zajedničko chatu, blogu i forumu jest korištenje nadimaka koje posjetitelji sami izaberu, što im pruža anonimnost. Anonimnost stoga omogućuje ljudima da budu otvoreni i podijele s drugima stvari koje bi im bilo neugodno izreći nekome tko ih poznaje.. Međutim, anonimnost može biti i otvorena pozivnica svima koji žele zloporabiti takav način komunikacije..
 33. 33. …pod maskama… Netko na chatu, forumu ili blogu može vrijeđati, prijetiti i/ili pisati o drugima stvari koje nisu istinite ili koje su privatne i tajne. Često je to netko koga poznajemo, možda prijatelj iz razreda s kojim smo se posvađali ili netko iz društva tko je ljubomoran. Ta osoba može misliti da, ako koristi nadimak i nitko ne zna kako se zove, može činiti što želi, pa i gnjaviti druge. Ali nije baš tako!
 34. 34. Kome se obratiti za pomod? Hrabri telefon: 0800 0800 Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba: (01/34 57 518) Policijska uprava zagrebačka: (01/63 33 333) Ergonet Internet centar: (01/36 89 417)
 35. 35. ZAPAMTITE!!! -Nikada ne odgovaraj na prijeteće poruke! -Potraži pomoć odraslih! -Pazite što radite,jer više ništa nije tajna! -Zaustavi Cyberbullying! -Blokiraj! -Prijavi! Slike preuzete od Google slika. Sva prava zadržana

×