JURIDISCHE PROBLEMEN VOORKOMEN BIJ DE ORGANISATIE VAN EVENTS

482 views

Published on

Sébastien Ledure,Partner Lorenz

Hoe voorkomt u juridische problemen bij het organiseren van een evenement? Sébastien Ledure van Lorenz behandelt diverse cases met u tijdens dit seminarie.

U organiseert een concert van een bekende rockgroep. Wegens plots overlijden van één van de bandleden moet het concert worden geannuleerd. Kunnen de toeschouwers de prijs van de tickets van u terugvorderen? Wat als het concert moet worden geannuleerd wegens bv. dronkenschap van één van de bandleden? Kan u de rockgroep in rechte aanspreken?

Het is winter en u organiseert wedstrijden van de FED-cup tennis in het Sportpaleis. De internationale tennisfederatie vereist dat de wedstrijden worden gespeeld bij een temperatuur tussen de 18 en 22 graden. U huurt een verwarmingsinstallatie, maar enkele uren voor de eerste wedstrijd laat deze het afweten. De temperatuur daalt tot 15 graden. Hoe kan u hierop reageren en juridisch uw schade verhalen ?

U organiseert een evenement voor een vrouwelijk publiek. Al googelend komt u uit bij een foto van de Chippendales. Mag u deze foto gebruiken voor uw affiche of andere promotionele doeleinden?

U bent een cultureel huis dat jonge artiesten een podium wil bieden om zich te tonen aan een breed publiek. U bent gecharmeerd door de winnaar van Humo’s Rock Rally en nodigt hen uit om een optreden te geven tegen een kleine vergoeding. Welke verplichtingen heeft u op het vlak van sociale zekerheid?

U verkoopt tickets via internet. De kopers moeten hun e-mail adres opgeven. Mag u een lijst van deze e-mail adressen (i) gebruiken om praktische informatie te geven over het evenement, (ii) gebruiken om reclame te maken voor toekomstige evenementen, (iii) ter beschikking stellen van uw sponsors voor direct marketing?

Aan de hand van deze krijgt u handige aandachtspunten inzake contractenrecht, aansprakelijkheidsrecht, intellectuele eigendom, sociale zekerheidsrecht, ICT-recht, en meer!

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
482
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
81
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

JURIDISCHE PROBLEMEN VOORKOMEN BIJ DE ORGANISATIE VAN EVENTS

 1. 1. Festivak21.11.2012 Event Law
 2. 2. Juridische problemen voorkomen bij de organisatie van evenementen 1) Gebruik van beelden 2) Annulatie van concerten 3) Sociaal statuut van artiesten 4) Verzameling en gebruik van e-mailadressen 5) Contractuele tekortkomingenDit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 3. 3. 1) Gebruik van beelden U organiseert een evenement voor een vrouwelijk publiek. Al googelend komt u uit bij een foto van een bekende groep mannelijke strippers. Mag u deze foto gebruiken voor uw affiche of andere promotionele doeleinden?Dit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 4. 4. Gebruik van beeldenIntellectueel eigendomsrecht  de rechten op de afbeelding  principe: originele beelden automatisch beschermd  geen officiële registratie vereist  gebruik vereist toestemming van de eigenaar  in geval van schending kan de eigenaar:  stopzetting van het gebruik vorderen  schadevergoeding vorderen van de gebruikerDit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 5. 5. Gebruik van beelden  uitzondering: generieke beelden  voorbeeld  verkeersbord  voorwaarde  duidelijk niet verbonden aan een eigenaar  gevolg  mogen vrij worden gebruiktDit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 6. 6. Gebruik van beeldenPersoonlijkheidsrecht op afbeelding  de rechten van de afgebeelde  principe: toestemming vereist voor gebruik van afbeelding  toestemming restrictief geïnterpreteerd  toestemming kan worden ingetrokken  in geval van schending kan de afgebeelde persoon:  stopzetting van het gebruik vorderen  schadevergoeding vorderen van de gebruikerDit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 7. 7. Gebruik van beelden  uitzondering: geoorloofd gebruik van afbeelding  publieke personen  niet voor commerciële doeleinden  vrijwaring recht op eerbiediging privé-levenDit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 8. 8. Gebruik van namen  principe: geen toestemming vereist voor gebruik naam  uitzondering:  namen van natuurlijke personen  merknamen  geregistreerd bij het Benelux-Bureau voor Intellectuele Eigendom; én  gebruikt in hetzelfde domein als waarvoor geregistreerd  gevolg  gebruik vereist toestemming van de eigenaar  in geval van schending kan de eigenaar:  stopzetting van het gebruik vorderen  schadevergoeding vorderen van de gebruikerDit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 9. 9. 2) Annulatie van concerten U organiseert een concert van een bekende rockgroep. Wegens plots overlijden van één van de bandleden moet het concert worden geannuleerd. Kunnen de toeschouwers de prijs van de tickets van u terugvorderen? Wat als het concert moet worden geannuleerd wegens bv. dronkenschap van één van de bandleden? Kan u de rockgroep in rechte aanspreken?Dit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 10. 10. Annulatie van concertenSituatie 1: plotse overlijden artiest  overmacht, want:  onvoorzienbaar op moment dat contract wordt gesloten  onafhankelijk van menselijke wil  onvermijdbaar door artiest  onmogelijkheid voor artiest om op te treden  gevolgen  de organisator moet de gage niet betalen aan de artiest  de organisator moet tickets terugbetalen aan de bezoekersDit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 11. 11. Annulatie van concertenSituatie 2: dronkenschap artiest  geen overmacht, want:  afhankelijk van menselijke wil  vermijdbaar door artiest  gevolgen  organisator kan schadevergoeding vorderen van artiest  bezoekers kunnen schadevergoeding vorderen van organisator  aansprakelijkheid kan niet volledig worden uitgesloten in algemene voorwaarden indien het één van de voornaamste verplichtingen betreftDit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 12. 12. 3) Sociaal statuut van artiesten U bent een cultureel huis dat jonge artiesten een podium wil bieden om zich te tonen aan een breed publiek. U bent gecharmeerd door de winnaar van een wedstrijd en nodigt hen uit om een optreden te geven tegen een kleine vergoeding. Welke verplichtingen heeft u op het vlak van sociale zekerheid?Dit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 13. 13. Sociaal statuut van artiestenPrincipe: artiesten worden geacht betaalde werknemers te zijn in dienst van de organisator  iedere persoon die artistieke prestaties levert en/of artistieke werken produceert wordt beschouwd als een betaalde werknemer  gevolg: de opdrachtgever wordt beschouwd als werkgever (patronale bijdragen, onmiddellijke aangifte van tewerkstelling, sociale documenten...)Dit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 14. 14. Sociaal statuut van artiestenUitzondering 1: artiest wordt betaald via forfaitaire onkostenvergoedingen  voorwaarden  maximum 118,08 €/dag en 2.361,52 €/jaar  maximum 7 opeenvolgende dagen  maximum 30 dagen/jaar  artiestenkaart  geen arbeidsovereenkomstDit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 15. 15. Sociaal statuut van artiestenUitzondering 1: artiest wordt betaald via forfaitaire onkostenvergoedingen  gevolg  de artiest wordt niet beschouwd als werknemer  de opdrachtgever wordt niet beschouwd als werkgeverDit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 16. 16. Sociaal statuut van artiestenUitzondering 2: zelfstandige artiesten  mogelijkheden  onder de vorm van een vennootschap (NV, BVBA...)  bewijs van afwezigheid van verhouding werknemer- werkgever via een verklaring van zelfstandige activiteit  gevolg  zelfstandig sociaal statuut  geen werkgeverskosten voor de opdrachtgeverDit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 17. 17. 4) Verzameling en gebruik van e-mailadressen a) Een festivalorganisator stuurt e-mails naar tickethouders om hen op de hoogte te houden van een wijziging in het programma. b) Een festivalorganisator stuurt een e-mail aan personen die tickets hebben aangekocht voor de vorige editie van het festival om reclame te maken voor de volgende editie. c) Een producent van bouwmaterialen wenst de door u georganiseerde bouwbeurs te sponsoren, op voorwaarde dat u alle e-mailadressen van tickethouders doorgeeft zodat hij deze personen kan contacteren om reclame te maken voor zijn producten.Dit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 18. 18. a) Gebruik om praktische informatie te verschaffen aan klantenMag dat?  Ja, indien de klanten op het ogenblik van het verzamelen van hun e-mailadres hierover duidelijk worden geïnformeerd.Hoe?  Plaats ‘Privacy Statement’ op de registratiepagina waar de koper contactgegevens ingeeft die omschrijft voor welke doeleinden en op welke manier uw organisatie de verzamelde e-mailadressen gebruikt.Dit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 19. 19. b) Gebruik om reclame te maken voor nieuwe evenementenMag dat?  Ja, indien:  de reclame verstuurd wordt aan bestaande klanten;  de reclame betrekking heeft op een gelijkaardig en zelf georganiseerd evenement; én  de klant de mogelijkheid heeft zich te verzetten.  Anders is voorafgaande toestemming vereist.Hoe?  Via hyperlink in de footer van iedere elektronische reclameboodschap die bestemmeling kan aanklikken om zich te verzetten tegen toekomstige reclame.Dit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 20. 20. c) Doorgifte aan sponsors voor het versturen van reclameMag dat?  Ja, op voorwaarde dat de tickethouders voorafgaandelijk worden geïnformeerd over deze doorgifte en hoe zij zich hiertegen kunnen verzetten.Hoe?  Voorzie een privacyverklaring op de registratiepagina die doorgifte aan sponsors voor reclamedoeleinden omschrijft met onderaan een vakje dat de koper kan aanvinken om zich te verzetten.Dit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 21. 21. 5) Contractuele tekortkomingen Het is winter en u organiseert een indoor tennistornooi. De tennisfederatie vereist dat de wedstrijden worden gespeeld bij een temperatuur tussen de 18 en 22 graden. U huurt een verwarmingsinstallatie, maar enkele uren voor de eerste wedstrijd laat deze het afweten. De temperatuur daalt tot 15 graden. Hoe kan u hierop reageren en juridisch uw schade verhalen?Dit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 22. 22. Contractuele tekortkomingenStap 1: vaststelling van de tekortkoming  wanneer?  vóór enige andere handeling  door wie?  uzelf  expert  gerechtsdeurwaarderDit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 23. 23. Contractuele tekortkomingenStap 2: ingebrekestelling  inhoud  definieer de tekortkoming  uit uw wil om het contract te zien worden uitgevoerd  bepaal een deadline  bepaal de gevolgen ingeval van niet-nakoming  vervanging  contractuele of geschatte schadevergoeding  contractuele of wettelijke (4,25%) interesten  geen vormvereistenDit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 24. 24. Contractuele tekortkomingenStap 3: éénzijdige vervanging door een derde  voorwaarden  dringende noodzakelijkheid  onmiddellijk na verstrijken deadline  in geval van middelenverbintenis: zware fout vereist  te goeder trouw zijn  verplichting om uw schade te beperken  steeds op eigen risicoDit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 25. 25. Contractuele tekortkomingenStap 4: schadevergoeding  voorwaarden  fout  schade  oorzakelijk verband  kan enkel worden toegekend door een rechterDit document is geen juridische advies en kan niet worden beschouwd of gebruikt als juridisch advies. Lorenzkan niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke onjuistheden of onvolledigheden. Het gebruikt vaninformatie uit dit document gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid.
 26. 26. We appreciate the opportunity to be of service to you. Lorenz Regentlaan 37-40 Boulevard du Régent 1000 Brussels, Belgium Telephone +32 2 239 2000 - Fax +32 2 239 2002 www.lorenz-law.com

×