Kezdetben teremtette Isten... A világegyetem keletkezése

1,458 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,458
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
13
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Bevezetés Köszönöm, hogy eljöttek Ki vagyok, és ki nem. Szabad Péter. Nem vagyok tudós! Villamosmérnökként végeztem a BME-n és jelenleg lelkészként dolgozom . „Sokkal érdekesebb emberekkel dolgozni, mint számítógépekkel. Sokkal n e hezebb is. ” Imádom a tudományt! Harmadéves egyetemista koromig ateista voltam. Méghozzá meggyőződéses ateista A szocializmus évei alatt azt tanultam, hogy Isten nem létezik, és a tudomány az, ami mindere választ ad. Elhittem mindent, amit tanultam kérdés nélkül. Élveztem tanulni – bizony egy kicsit próbáltak is csúfolni miatta egy kicsit, de nem mertek, mert mellette magas színvonalon röplabdáztam is. Nem vagyok szakértője egyik témának sem, amiről ma fogok beszélni – talán a PowerPoint pre zentáció összeállítása az, amihez legjobban értek. De műszaki egyetemistaként, amikor tanulmányoztam a Bibliát, meg kellett válaszolnom azt a kérdést, hogy mi a helyzet Istennel és a tudománnyal.
 • Van-e valami köze ennek a két dolognak egymáshoz? Isten és tudomány? Van-e kapcsolat? Összefügg-e? Vannak, akik azt gondolják, hogy egyáltalán nem Eldredge. – evolúcionista paleontológus SH: 18 évesen meglátogattam a nagyapámat két hétre, hogy felkészítsen a református hagyományok szerinti konfirmálásra. Két hétig vitatkoztunk. Nem tudta megcáfolni az evolúció mellett felhozott érveimet, maj d végül azt mondta, hogy a tudomány és az Isten-hit két különálló dolog, semmi közük sincs egymáshoz. De az igazság az, hogy mind a kettő arra kérdére próbál választ találni, hogy honnan jöttünk? Az dián látható kép egy messzi, messzi távoli galaxist ábrázol (nem a Csillagok Háborújából), hanem a Hubble Teleszkóp felvételén. ** Olyan időket élünk : ==> Hubble Telescope ... Az elmúlt 15 évben olyan dolgokat tanulunk más galaxisokról, amiket eddig nem is tudtunk. ==> Emberi Gén project – tudjuk, hogy hány génünk van, tavaly évvégére el is készült a géntérképünk. Hány gén ? 34,000 Tudjuk, hogy hányféle fehérje található az emberi szervezetben: 500,000 to 1 million. A tudomány felkészült, hogy megválaszolja a kérdésünket, de mik a válaszok?
 • * Keresd az igazságot – ne ijedj meg új felfedezésektől akár a te elképzelésed mellett, vagy ellen szól. * Szánj rá időt, legyen nyitott a gondolkodásod – vannak dolgok, amiket nehéz elfogadni. * Sok mindenről fogok ma beszélni, semmiről sem igazán mélyen. Elovastam nyolc könyvet teljesen, vagy részekben, és megnéztem jó néhány web oldalt, hogy ezt a mai előadást elkészítsem. * A mai előadásom fő mondanivalója: Az a filozófia , hogy az csak anyag létezik, més szóval a Materialista filozófia, eltér az igazi tudománytól, de sok ateista tudósra olyan hatással volt, ami meggátolta őket, hogy tudományosan közelítsék meg a kérdést. Igaz, hogy ezek közül a tudósok közül sokan rengeteget tudnak a saját szakterületükről, de ez nem jelenti azt, hogy helyesen érvelnek akkor is, amikor meg kell kérdőjelezni a saját feltevéseiket! Sok hívő sem hajlandó megkérdőjelezni a saját feltevését: 1992-ben a következő
 • A tudomány fejlődése azért kezdődött el, mert az emberek hittek Istenben, aki a rend Istene. Ő az, aki a természet törvényeit megalkotta. ** Newton – fizika, Boyle – Kémia, Faraday – Mágnesesség, Pasteur - bakterológia , Kepler – Astronomia , Maxwell – Elektrodinamika, Mendel – Genetika, Pascal – Hydrostatika, Kelvin - Thermodinamika ... És még sokan mások ... Hittek a teremtőben, Istenben . ** Ez volt az oka, hogy FELFEDEZÉSRE INDULTAK, hogy megismerjék a természet törvényeit, és meg is találták azokat .
 • Először is : kell, hogy legyen kezdet? ** Évek során sok tudós próbált elszakadni attól, hogy kell egy kezdet ** Mert az alapfelállás az, hogy ha van kezdet, akkor kell valaki, aki ezt okozta
 • Az egész égbolton közel 50 milliárd galaxis található.
 • 1774-ben már felfedezték ezt a két galaxist. Mindössze 12 millió fényévre vannak tőlünk.
 • Kozmológia
 • Eddig tart általában a fizikakönyv. Majd jön Einsten és az „ezt már nem értem” rész.
 • Ezen felfedezés jelentőségét nehéz lenne túlbecsülni . Cefeidának hívják a változó fényességű, pulzáló csillagok.
 • Einstein matematikai alapon jutott el felfedezéseihez, amik ezért szilárdak, szinte megtámadhatatlanok voltak. Innentől kezdve ú jra kellett értékelni sok-mindent.
 • Mára az ősrobbanás elmélete egyre megalapozottabb. Iskolákban tanítják. De ez nem volt mindig így.
 • Nincs kezdet – mindig is létezett ( ha ez igaz, akkor már halottak lennénk, mert minden energiát elhasználtunk volna. * Ez egy nagyon népszerű elmélet volt az ateisták körében – Állandó Állapot Elmélet, amíg 1929 Hubble nevű fizikus – felfedezte, hogy a távoli csillagok által kibocsátott fény más frekvenciájú, mutatva, hogy ezek nagy sebességgel távolodnak – „Vörös eltolódás” van a spektrumképükben (EX: Car coming towards you and then going away from you) Számára és más tudosok számára is ez arra utalt, hogy a világegyetemünk egy robbanás eredmény, ezt hívják ŐSROBBANÁS elméletnek Ez az elmélet egy mikrohullámú tartományban kibocsájtott háttérsugárzást jósolt meg ( 1964) . 1989 -ben Műholdas mérések nagy pontossággal igazolták ezt a feltevést. Az eredmény igazolja az elméletet – legjobb tudományos bizonyíték .
 • 37 évvel Hubble felfedezése után 1976 -ban ( 31 évvel ezelőtt) John Gribbin fizikus a híres „Nature” folyóiratban a következőt írta: az Ősrobbanás elméletével a legnagyobb probléma filozófiai jellegű, mi volt az Ősrobbanás előtt? Ez az érv adta alapját az Állandó Állapot elméletnek. Sajnos ez az elmélet már ellentmond a legújabb megfigyeléseknek. Javaslata a probléma megoldására: egy Oszcilláló Világegyetem – sok sok kezdet - találkoztam valakivel, aki ebben hisz * Volt valós tudományos tény e mögött ? Nem, csak filozófai . - később be is bizonyosodott, hogy ez téves: Nincs elég anyag a világegyetemeben, hogy a gravitáció hatására újra zsugorodni kezdjen. Sőt nem volt EGYETLEN EGY bizonyíték sem, ami alátámasztotta. Az elmélet a hinduizmusból indult ki.
 • ** Stephen Hawking „ Az idő rövid története” – fizikus, kozmológus ... „ az időnek kezdete van " De nem vezeti le ezt a következtetést, hogy ez mit is jelent. Az emberek nagyon élvezték ... De a következő könyvében már másképp ír: ... „ ez csak egy javaslat. Nem lehet igazán más módon eljutni ide ." Más szóval : csak filozófia. Legújabb könyve: A világegyetem története dióhéjban.
 • Kozmikus naptár Ha az ősrobbanás január 1-én történt, és ma december 31-e van, akkor: A tejútrendszer kialakulása május 3-án történt A naprendszer szeptember 14-én alakult ki, A Földön élet legkorábban szeptember 30-án alakulhatott ki, és az oxigéndús légkör csak december 1-re. A dinoszauruszok kihalása december 30-án délutánra tehető, és Az ember léte az év utolsó 10 percére tehető, ebből az általunk ismert történelem az utolsó 10 másodpercet jelenti.
 • De mit is jelent az ősrobbanás? Milyen következtetéseket vonnak le ebből a tudósok? John Maddox – fizikus, kémikus, a „Nature” – legjelentősebb tudományos folyóirat főszerkesztője
 • Talán létezik biztos magyarázat a Világegyetem robbanásszerű születésére, de ha létezik is, a tudomány képtelen megtalálni ezt a magyarázatot. A tudós múltra vonatkozó kutatása véget ér a teremtés pillanatával. Ez egy egyre furcsább fejlemény, a teológusokat kivéve mindenki számára teljesen váratlan. Ők mindig is elfogadták a Biblia szavait: Kezdetben teremtette Istern a mennyet és a földet... Ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy a tudomány soha nem lesz képes lerántani a leplet a teremtés rejtélyéről. Az értelem hatalmában bízó tudós számára a történet vége olyan, mint egy rossz álom. Megmászta a tudatlanság hegyét, már majdnem felér a legmagasabb csúcsra, és ahogy felhúzza magát a sziklákon szembetalálja magát a teológusokkal, akik már évszázadok óta ott ültek.
 • Befejezésül egy a modern kutatások során igen érdekes és meggyőző érv a világegyetem nem véletlenszerű keletkezésére.
 • Az antropikus elv alapja az, hogy az Univerzum kialakulását, a csillagok fejlődését és más folyamatokat tárgyaló fizikai modellek eredményei nagyon érzékenyen változnak, ha megváltoztatjuk a modellekben szereplő alapvető fizikai állandók értékeit. Ilyen alapvető fizikai állandók az elektron, a proton és a neutron tömegei valamint az erős, elektromágneses, gyenge és erős kölcsönhatások erősségei. Ezek az állandók finomhangoltaknak tekinthetők abban az értelemben, hogy értékeiknek, pontosabban a belőlük valamint a fénysebességből és a Planck-állandóból képzett dimenzió nélküli számok értékeinek nagyon kis változása olyan Világegyetem létének felelne meg, amelyben nem fejlődhetne ki az élet. In all: 40 different other parameters (other than the 32 mentioned here), which are needed csillagászati szempontból . Tudtad azt, hogy nem alakulhatott volna ki az élet a Földön, ha nincs a Jupiter? (2.5 times size of all other planets together) , hogy távolt tartsa tőlünk az üstökösöket ?
 • A következtetést neked magadnak kell levonni. Mik azok a következtetések, amiket én vonok le mindebből?
 • SLIDE És akkor minden okunk megvan arra, hogy megismerjük ezt az inteligens alkotót. A tudomány nem ellensége a hitnek! Sőt, minnél jobban megismerjük az Isten alkotta világot, annál inkább megerősödhet a hitünk a Biblia szavaiban!
 • Az eredetkutatásunk még nem ért véget, következtő alkalommal az élet keletkezését, majd a fajok kialakulását fogjuk megvizsgálni tudományos szemszögből.
 • Kezdetben teremtette Isten... A világegyetem keletkezése

  1. 1. Kezdetben teremtette Isten... A világegyetem keletkezése Szabad Péter 2007. március 28.
  2. 2. Az előadás vázlata• Isten és tudomány• A világegyetem felépítése• A világegyetem megismerésének története• Az ősrobbanás elmélete• Antropikus világegyetem• Következtetés
  3. 3. Isten és tudomány
  4. 4. Isten és tudomány• Van-e bármiféle kapcsolat Isten és a tudomány között?• Niles Eldredge: „vallás és tudomány két merőben eltérő területe az emberi tapasztalásnak”, és „nem sok közük van egymáshoz”• Pedig mindkettő ugyanazt a kérdést próbálja megválaszolni: Honnan jöttünk?
  5. 5. Hogyan közelítsük meg ezt a kérdést?• Keressük az igazságot, ne a véleményeket – Szánjunk rá IDŐT, és legyen NYITOTT A GONDOLKODÁSUNK• Rengeteg könyv és publikáció olvasható – Olvass!• Válaszd külön a MATERIALISTA FILOZÓFIÁT az EMPIRIKUS TUDOMÁNYTÓL – Sok tudós nem hajlandó megkérdőjelezni a saját feltevéseit – Sok hívő sem hajlandó megkérdőjelezni a saját feltevéseit
  6. 6. Vatikán (1992): Galileo ártatlanul szenvedett • „A föld mozgásának leírásáért ítélték el. Most az egyház visszavonta ítéletét. VATIKÁN VÁROS – Végre hivatalos. A Föld a Nap körül kering, még a Vatikán számára is. A Római Katolikus Egyház elismerte, hogy hibázott az elmúlt 359 év során azzal, hogy Galileo Galilei tudományos állításait eretnekségnek ítélte.”
  7. 7. Miben hittek a tudósok a múltban? • A legtöbb tudós hitt a teremtőben, hittek a világegyetem törvényeiben, csak meg kellett találni ezeket a törvényeket. • Ez volt az oka, hogy FELFEDEZÉSRE INDULTAK, hogy megismerjék a természet törvényeit, és meg is találták azokat.
  8. 8. Kezdetben teremtette Isten...• Mi történt a kezdetben? – A világegyetem kezdete – ma – Az élet kezdete – április 25. – Az emberi faj kezdete – május 23.
  9. 9. A világegyetem felépítése
  10. 10. A Hubble űrteleszkóp • 1990-ben került Föld körüli pályára. • 11 tonnás berendezés (akkora mint egy busz). • Hetente 1 km hosszú polcot töltenének meg a képek, amiket a Hubble a Földre sugároz.
  11. 11. A Naprendszer felépítése • A Föld és a Hold távolsága 384,404 km • A Nap és a Föld távolsága 149,6 millió km • A Plútó 40-szer olyan messzire van a naptól, mint a Föld.
  12. 12. • A Nap• A Naprendszer tömegének több mint 99%-a a Napban található.
  13. 13. A Tejútrendszer felépítése • A Naprendszerünk a Tejút része. • A Galaxis középpontjától 30.000 fényévre van a Napunk. • 1 fényév = 9460 milliárd kilométer. • A Galaxisunk teljes átmérője 100.000 fényév
  14. 14. • A Tejútrendszer a földről nézve.• Kb. 100 millió csillag alkotja.
  15. 15. A „Lokális rendszer” • A Galaxisunk egy úgynevezett lokális rendszernek a része más galaxisokkal együtt. • Ennek a sugara körülbelül 2 millió fényév. • Az egyik legismertebb galaxis a lokális rendszerünkből az Androméda-köd.
  16. 16. • Androméda- köd (M31)• Egy a mienkhez hasonló spirál galaxis.• 100 millió csillag
  17. 17. Az ismert világegyetem • A Lokális rendszerünkön kívül is „túllátunk” már. • A legmesszebb kb. 25 milliárd fényévnyire. • Az egész égbolton 50 milliárd galaxis található. 50.000.000.000
  18. 18. Galaxisok • M81 és M82 galaxisok. • Könnyen látható házi távcsővel is. • A Nagymedve csillagképben található.
  19. 19. A világegyetem megismerésének története
  20. 20. Nikolausz Kopernikusz• 1473-1543• Kimondta, hogy a Föld a saját tengelye körül napi mozgást, a mozdulatlan Nap körül pedig éves mozgást végez.• Ezzel megalkotta az égitestek kopernikuszi rendszerét
  21. 21. Johannes Kepler• 1571-1630• Ő fedezte fel, hogy a Föld és a többi bolygó ellipszispályán kering a Nap körül. Az égbolt régi, geometrikus leírását dinamikus csillagászattá alakította át.
  22. 22. Galileo Galilei• 1564-1642• Felfedezi a Jupiter négy holdját, amely megerősíti hitét a kopernikuszi világkép helyességében, majd felfedezi a Szaturnusz bolygó gyűrűjét és a napfoltokat.
  23. 23. Isaac Newton• 1643-1727• Newton azt a következtetést vonta le, hogy annak a centripetális erőnek, amely a bolygókat a Nap körüli pályán tartja, a bolygó és a Nap négyzetes távolságával kell csökkennie.
  24. 24. William Herschel• 1738-1822• Elsőként ő kezdte módszeresen, a csillagok eloszlásának vizsgálatával feszegetni a Tejútrendszer mibenlétének kérdését, és ő ismerte fel először, hogy egy valamiféle karokkal- nyúlványokkal rendelkező ovális térrészben eloszló csillagok rendszere a Tejút.
  25. 25. Henrietta Leavitt• 1868 - 1921• A Kis és a Nagy Magelán Felhő változócsillagait vizsgálta fotografikus észlelések alapján• Felfedezte a cefeidák periódus-fényesség relációját (PL reláció)
  26. 26. Edwin Hubble• 1889-1953• Közeli galaxisok távolságban történő elhelyezése• A vörös eltolódás (Doppler effektus) révén történő táguló világegyetem modell megalkotása
  27. 27. Albert Einstein• 1889-1953• Általános és speciális relativitás elmélet• Az idő és a tér nem statikus fogalmak
  28. 28. Az ősrobbanás elmélete
  29. 29. Az idő kezdetén
  30. 30. Az ősrobbanás elméletének kialakulása • Georg Lemaître, 1929: „ A Világegyetem végtelenül kicsi és végtelenül görbült volt, az összes anyag és energia egy pontban zsúfolódott össze.”• Arthur Eddington, 1933: az első komoly számítások• Fred Hoyle, 1950: csúfnév: Nagy Bumm (Big Bang)
  31. 31. A kozmikus háttérsugárzás• George GAMOW- 1904 – 1968 – A héliumtöbblet magyarázata• Arno A. PENZIAS (1933- ) és Robert W. WILSON (1936- ) – A kozmikus háttérsugárzás műholdas műszerekkel történő mérése – 1978 Nobel díj
  32. 32. Stephen Hawking• „Az időnek kezdete van”• Anyag, energia, tér és idő az ŐSROBBANÁS során keletkeztek – SOK BIZONYÍTÉK• Híres deista ebben hisz, ő része volt az elmélet kidolgozásának (ebben hisz, de mégsem)
  33. 33. A csillagkor története s ö t é t k Tejútrendszerősrobbanás o kozmikus r Naprendszer háttérsugárzás az első csillagok az első galaxisok jelenkor 0 0,0003 0,3 1 5 10 15 milliárd év
  34. 34. John Maddox• „Nature” folyóirat főszerkesztője (1993)• „Az ősrobbanás elegendő bizonyíték a Teremtő létezésére.”• Ennek ellenére továbbra is bizonyítékokat keres ellene, ez nem állja meg a helyét.
  35. 35. Dr. Robert Jastrow• NASA Űrkutatási „Goddard” Intézetének alapítója és igazgatója:• „A tudós múltra vonatkozó kutatása véget ér a teremtés pillanatával. Ez egy egyre furcsább fejlemény, a teológusokat kivéve mindenki számára teljesen váratlan... Ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy a tudomány soha nem lesz képes lerántani a leplet a teremtés rejtélyéről.”
  36. 36. Antropikus világegyetem
  37. 37. Antropikus világegyetem• 2 %-kal erősebb nukleáris kölcsönhatás: nem keletkeznének protonok (atomok, molekulák)• 2 %-kal gyengébb nukleáris kölcsönhatás: a héliumnál nehezebb elemek instabilak lennének• kissé erősebb elektromágneses kölcsönhatás: a csillagok néhány millió év alatt kiégnének• kissé gyengébb elektromágneses kölcsönhatás: hideg, sötét csillagok
  38. 38. Következtetés
  39. 39. Következtetés• A tudomány magyarázattal szolgál arra, hogy a világegyetemünknek volt kezdete, ez a kezdet kb. 13-15 milliárd évvel ezelőtt történt.• Amikor is a semmiből létrejött az idő, az energia, az anyag és a tér!• Az univerzumunk hihetetlen finomhangolása egy intelligens alkotóra utal!
  40. 40. Mit ír a Biblia?• Mert ami megismerhető az Istenből, az nyilvánvaló előttük, mivel Isten nyilvánvalóvá tette számukra. Ami ugyanis nem látható belőle: az ő örök hatalma és istensége, az a világ teremtésétől fogva alkotásainak értelmes vizsgálata révén meglátható. Rómaiak 1:19-20
  41. 41. Néhány idézet a teremtésről• 1 Mózes 1:1 – Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a földet.• Zsidók 11:3 – Hit által értjük meg, hogy a világokat Isten szava alkotta, úgyhogy a nem láthatókból állt elő a látható.
  42. 42. Kezdetben teremtette Isten...• Az élet kezdete – április 25.• Az emberi faj kezdete – május 23. – Az előadások 18 órakor kezdődnek

  ×