Bmm3105 aplikasi garis penduan dan etika penggunaan internet

269 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
269
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bmm3105 aplikasi garis penduan dan etika penggunaan internet

 1. 1. Etika Penggunaan Komputer
 2. 2. Jangan menggunakankomputer untukmerugikan orang lain
 3. 3. Jangan melanggar atau menggangguhak atau karya komputer orang lain
 4. 4. JANGAN MENCEROBOHMASUK FAIL ORANG LAIN
 5. 5. JANGAN MENGGUNAKAN KOMPUTER UNTUKMEMBERIKAN KESAKSIAN PALSU
 6. 6. JANGAN MASUK KE BAHAGIANADMINISRATOR TANPA KEIZINAN TERLEBIH DAHULU
 7. 7. PERTIMBANGKANKESAN DARI PROGRAM YANG DIBUAT ATAU SISTEM KOMPUTER YANG DIRANCANG.
 8. 8. JANGAN MENGAMBIL HASIL INTELEKTUALUNTUK KEPENTINGAN DIRI SENDIRI
 9. 9. GUNAKANLAH KOMPUTERDENGAN PENJAGAAN YANG BAIK MEMPERTIMBANGKANSETIAP BAIK DAN BURUKNYA DAN JANGAN SAMPAI MERUGIKAN ORANG LAIN
 10. 10. Masalah Moral dan Etika
 11. 11. KeseimbanganKebaikan yang dibawa oleh teknologi mesti lebih baikdaripada risiko dan keburukan. Keizinan Termaklum Pengguna harus memahami dan menerima risiko yang dihadapi dan bersedia menerima sebarang risiko. Keadilan Segala manfaat dan keburukan yang diterima haruslah kepada kedua-dua pihak. Meminumumkan RisikoTeknologi maklumat mesti dilaksanakan dengan mengelak risiko yang tidak berkaitan agar manfaat yang diterima lebih daripada risiko.
 12. 12. PANDUAN KEPADA KOMPUTERSebagai seorang pengguna, kita perlulah sentiasaberetika semasa menggunakan komputer. Etikakomputer umumnya ialah satu bidang tentangpenggunaan komputer yang betul (panduan)
 13. 13.  Sambungan Hak peribadi individu, ketepatan dan kesahihan maklumat,harta intelek dan capaian adalah antara isu/dilema yang membabitkan etika penggunaan komputer dalam era maklumat. Berikut adalah panduan kepada pengguna supaya lebih beretika dalam penggunaan komputer
 14. 14.  Rukun Etika / Panduan Pengguna Tidak menggunakan komputer untuk membahayakan orang lain. Tidak mengganggu kerja komputer orang lain. Tidak menceroboh masuk fail komputer lain. Tidak menggunakan komputer untuk mencuri. Tidak menggunakan komputer untukmenipu.
 15. 15.  Segala maklumat atau bahan diaplikasikan dalam bentuk brosur dan powerpoint
 16. 16. Langkah Menghasilkan Brosur.Langkah 1 hingga 3Bukakan Microsoft Publisher 2007.Setelah application sudah dibuka screenakan memaparkan gambar sepertberikut,kemudian pilih BROCHERE.Langkah seterusnya pilih design yang andaminat mengikut kesesuaian brosur. Contohdesign yang dipilih ialah bubble.
 17. 17. *. Padamkan gambar-gambar yang tidak diperlukan.Setelah itu letekkan pula logo-logo atau gambar yang anda perlukan. Contoh gambar ialah logo syarikat.*Setelah itu masukakan butiran seperti:-Tajuk program yang diadakan.-Nama penaja.-Tarikh dan hari program akan diadakan.Aktiviti yang dijalankan.-Matlamat program diadakan
 18. 18. @ Proses seterusnya ialah proses untuk mencantikkan brosur anda. Ini bertujuan menarik minat orang ramai untuk membaca brosur tersebut.

×