All your phones are belong to us

415 views
370 views

Published on

Fronteers Pecha Kucha presentation on November 1st at Netvlies in Breda

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
415
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Ik ben Paul Verbeek en ik ben front-end developer hier bij Netvlies. Vandaag worden hier 9 PechaKucha presentaties gehouden. Voor degene die het niet weten, PechaKucha is een presentatievorm waarbij elke presentatie uit 20 slides bestaat die elk 20 seconden in beeld zijn. Zo krijg je korte, snelle presentaties. Deze intro hoort dan ook direct bij de eerste presentatie.
 • Zoals ik al zei werk ik bij Netvlies Internetdiensten. Opgericht 15 jaar geleden door 3 jongens van 16 jaar, die blijkbaar grote Bon Jovi fans waren. Netvlies was toen het jongste bedrijf van Nederland. Nu is het een full-service internetbureau met 40 medewerkers en twee kantoren. Eén hier en het hoofdgebouw aan de overkant van de straat.
 • Zelf werk ik hier nu anderhalf jaar en één van de dingen waar ik me de mee bezig heb gehouden is het testen van websites op mobiele apparaten. Het gebruik van verschillende apparaten om het web te bekijken wordt telkens groter, maar is nog minimaal in vergelijking met het desktop gebruik. Natuurlijk is het niet altijd even handig om je telefoon te gebruiken, maar dat is niet de enige reden waarom sommige mensen afhaken.
 • Als je regelmatig zulke websites te zien krijg op je telefoon, zal je telkens minder vaak je telefoon pakken om websites te bekijken. De kwaliteit van het volledige web is dus belangrijk voor de aantal gebruikers die überhaupt op het web komt. Dit is iets waar we met z’n allen verantwoordelijk voor zijn. Als je zelf begint met goeie websites te maken voor verschillende apparaten, dan zullen de mensen vanzelf komen.
 • Maar websites die helemaal niet werken zijn niet het enige probleem, ook websites waarbij niet goed is nagedacht over de gebruiksvriendelijkheid vormen 1 van de struikelblokken voor veel gebruiker. Als je op een pagina als deze komt waar je erg kleine vingers nodig hebt om een link in te drukken, kan dat veel frustraties opleveren.
 • Deze overduidelijke problemen kunnen verholpen worden als je gewoon iets meer test. Misschien wordt jij dan zoals hij, maar je klant of gebruiker raakt niet gefrustreerd. Het meeste is vaak verholpen door logisch nadenken, of door alleen al te testen op je eigen telefoon. Maar helaas geld dat niet voor alles.
 • Want het web wordt bekeken op een steeds grotere diversiteit aan apparaten. Het zijn nu voornamelijk de mobiele telefoons en tablets, maar ook daar is een groot verschil tussen. Alleen al bij deze 5 apparaten heb je een verschil tussen bijvoorbeeld resolutie, operating system en browser. En bij elk apparaat zijn er weer andere unieke eigenschappen waar je mee te maken kan hebben.
 • Maar als je alleen al kijkt naar fabrikant, OS en browser combinaties heb je bij de huidige telefoons veel verschil. Dit is wat momenteel allemaal verkocht wordt, en dan zijn dit alleen nog de populairdere fabrikanten en browsers. Je kan je dan wel voorstellen dat het erg moeilijk is om te voorspellen of je site wel goed werkt op al deze combinaties.
 • Zo ook bij oude apparaten. Deze zal je niet altijd ondersteunen vanwege het lage gebruik ervan. Dit komt omdat veel websites gewoon niet werken. Maar mocht je toch zo veel mogelijk willen ondersteunen zijn er veel meer factoren waar je rekening mee moet houden. Zo hebben sommige apparaten geen touch, ondersteunen ze weinig media querys of hebben ze hele rare regels.
 • Zoals de PSP. Om je site hier goed voor aan de praat te krijgen is een uitdaging. Hij heeft bijvoorbeeld een hele slechte JavaScript engine. De enige manier om iets aan de DOM toe te voegen is met document.write. Daarnaast ondersteund hij maar 2 fonts, serif en sans-serif en maar 5 font grootes. Je kan niet scrollen in een iframe, ondersteunt geen flash of nieuwe html5 elementen.
 • Maar genoeg over de oudere apparaten, we krijgen telkens met meer apparaten te maken die over internet beschikken. Smart TV’s zijn in opkomst en om hiervoor te ontwerpen en ontwikkelen is weer een hele andere manier van denken. Ook al is het scherm groter moet je toch hele grote knoppen en teksten. Mensen zitten namelijk van ver en gebruiken vaak pijl toetsen om te navigeren.
 • Maar we moeten niet alleen rekening houden met de verschillende apparaten, maar ook met de verschillende mensen. We moeten nadenken over de vreemde manier hoe ze onze websites kunnen gaan gebruiken. Hoe klein de waarschijnlijkheid ook is, je moet ervoor zorgen dat ook jouw website te gebruiken is rennend naar de trein, op de fiets, of terwijl je maar 1 hand kan gebruiken.
 • En we weten nog niet wat de toekomst gaat brengen. Hoe kan je nu al ervoor zorgen dat je website later gaat werken op de meest vreemde apparaten en aparte situaties? Als je er nu al voor zorgt dat het werkt op de huidige apparaten kom je al ver, maar hou het toekomst vriendelijk. Gebruik geen rare hacks die later voor grote problemen zouden kunnen zorgen. Focus op wat het meest belangrijk is voor je gebruikers.
 • En in de meeste gevallen zal dat de content zijn, zorg er dus voor dat dit door iedereen zo makkelijk mogelijk benaderbaar is. Een responsive design is daar tegenwoordig een basis in. Natuurlijk zou je voor sommige gevallen nog aparte html kunnen serveren, bijvoorbeeld als je een andere beleving van je website wilt geven voor een tv of mobiele telefoon. Maar wat je ook doet, zorg ervoor dat je zo goed mogelijk test.
 • En hoe je test is ook belangrijk, test met wat er binnen je mogelijkheden ligt. Het minimale wat je kan doen is testen op je eigen desktop, met zoveel mogelijk browsers. Of met een emulators en simulators. De test-resultaten die je hieruit krijgt zijn niet helemaal betrouwbaar, maar als het daarop werkt heb je sowieso iets extra’s gedaan en misschien een paar bugs eruit gehaald.
 • Het beste is natuurlijk testen op de apparaten zelf. Als je wilt weten hoe de user experience is op alle apparaten moet je hem in je handen hebben om het gewicht te voelen, het scherm te zien en de touch te proberen. Als je moeite heb om je formulier in te vullen op een Blackberry heb je waarschijnlijk iets fout gedaan. Maar het grootste probleem met testen op echte apparaten is vaak het budget.
 • Testen in winkels is vaak wel een goeie oplossing als je heel even op heel veel verschillende apparaten wilt testen. Je word soms een beetje raar aangekeken, maar meestal vindt het personeel het toch niet erg. Zo kan je ook op Smart TV’s testen, als ze tenminste aangesloten zijn aan de WiFi. Dit is jammer genoeg niet vaak het geval.
 • Een andere oplossing is een Open Device Lab. Dit zijn locaties die vrij te bezoeken zijn voor iedereen. Waar je je website op kan testen op een groot aantal verschillende apparaten. Bij Netvlies heb ik zo’n device lab opgericht waar we nu 15 verschillende apparaten hebben liggen, van iPad’s tot PSP’s. Bij de meeste device labs worden de apparatenlijst uitgebreid door donaties, van collega’s, bedrijven of mensen die komen testen.
 • Ook ons lab kan altijd oude telefoons, een nintendo ds of een ander apparaat met wifi gebruiken. Hiermee help je niet alleen ons, maar ook iedereen die in het lab wilt testen. Maar we zijn niet de enige in Nederland. Naast Netvlies heeft 80beans in Amsterdam en Eight in Arnhem een Device Lab opgericht. Ook daar kan je gewoon gratis op hun apparaten testen.
 • We zijn dus al aardig verspreid, en met deze initiatieven wordt het telkens makkelijker om te testen op echte apparaten, dus als je tijd hebt kom een keer bij ons langs. Als je nog vragen hebt, spreek me dan even aan na de presentaties. Bedankt.
 • ×