Tavaszi virágok

955 views

Published on

Published in: Art & Photos
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
955
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tavaszi virágok

  1. 1. Tavaszi Virágok Papp Annamária
  2. 2. Tavaszköszöntő virágokA tél és a hideg időjárás után lassan közeledik atavasz! A tél elteltével megjelennek, atavaszköszöntő virágok. Februárban a hóvirág ,Márciusban a nárcisz és Áprilisban a tulipán alegnépszerűbb.
  3. 3. FebruárFebruárban megjelennek a legkorábbivirágok sokszor még a hó alól kibújva.Ilyen a hóvirág is. A pompáshóvirág (Galanthus elwesii) Dél-Ukrajnában, Kis-Ázsiában és aBalkánon őshonos. Viszonylag nagytermetű, kocsánya 15–20 cm magas islehet. Magyarországon védett.
  4. 4. MárciusMárciusban az idő elteltével szinte naponta nyílnak újabbtavaszköszöntő virágok. Márciusi hónap legjellegzetesebb virágaa nárcisz.A nárcisz (Narcissus) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe,az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozónövénynemzetség. Nagyobbrészt trópusi vagy szubtrópusi,ritkán északi mérsékelt övi elterjedésű, hagymás vagynéha rizómás, sokszor tőlevélrózsás növények tartoznak ide.
  5. 5. Április Áprilisban tavasz legkedveltebb virágai is szirmot bontanak. A tulipán (Tulipa) a liliomfélék (Liliaceae) családjának egy nemzetsége. Mintegy 100 faj és több ezer nemesített fajta tartozik ide. A tulipán neve a fárszi (perzsa) „toliban” szóból származik, mivel alakja hasonlít az iszlám világban használt fejfedőre, a turbánra . Régies magyar neve: tulipánt.
  6. 6. BeporzásA beporzás három módja létezik:• Az anemofil (anomophilae) virágokat a szél porozza be. Ezek a dísztelen virágok sok és apró virágporszemcsét termelnek, és a porzók hosszan kinyúlnak a virágból. Nem termelnek nektárt. Ez az egyszerű mechanizmus általánosan jellemző a nyitvatermőkre, de előfordul jó pár zárvatermőnél is (pl. diófafélék, fűzfafélék, perjefélék).• A hidrofil (hydrophilae) virágokat a víz porozza be — ez a megoldás értelemszerűen a víz alatt virágzó növényekre (pl. Ceratophyllales) jellemző.• A zoofil (zoidiophilae) virágokat állatok (a leggyakrabban rovarok) porozzák be. Ezek a szélnél jobb arányban juttatják célba a pollenszemcséket, ezért az ilyen virágokban kevesebb a porzó és a virágporszemcse
  7. 7. Köszönöm a figyelmet 

×