Kuliah graf garis

15,546 views

Published on

Bahan kuliah graf garis

Published in: Education
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
15,546
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7,757
Actions
Shares
0
Downloads
195
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kuliah graf garis

  1. 1. BAHAGIAN D GRAF GARIS -GRAF GARIS KOMPAUN- GRAF GARIS KOMPONEN- GRAF GARIS MEMESONG
  2. 2. Graf Garis Kompaun Tahukah anda, graf garis kompaun adalah seperti graf bar kompaun, iaitu untuk memaparkan maklumat bilangan untuk beberapatahun. Banyak garis berwarna dilukis untuk mewakili sektor-sektor yang terdapat dalam soalan ( bilangan)
  3. 3. Graf Garis KomponenGraf garis komponen adalah seperti graf bar komponen iaituuntuk menunjukkan jumlah, graf garis ini unik(a) dua paksi y(b) mula garis dari paksi y sebelah kiri dan bercantumdengan paksi y disebelah kanan.(c) harus dilorekkan atau warnakan kawasan antara graf-grafgaris tersebut(d) jadual mesti menunjukkan nilai tambah antara tahunsehingga jumlah maksimum dicapai(e) Garis paksi y sebelah kanan hanya perlu buat garisanufuk sahaja ( tidak perlu tulis nilai paksi/label/unit
  4. 4. Ciri-ciri Pembinaan Graf Garisan Komponen Pemilihan skala yang bersesuaian mengikut nilai yang diberi. Setiap pembolehubah diplotkan secara menegak dan selari mengikutmasa dan tempat yang sama. Garisan permulaan menyetuh paksi menegak sebelah kiri dan garisanakhir menyentuh satu garis tegak yang membatasi setiap komponen garisdisebelah kanan. Garisan paksi yang dibina haruslah lebih tebal daripada garis-garis yanglain. Titik- titik yang ditandakan hendaklah disambung sehingga membentukgarisan yang berlapis. Warnakan setiap lapisan tersebut dengan warna yang berbeza. Gunakan ton warna yang lebih gelap di bahagian bawah. Ini keranauntuk menampakkan kejelasan media yang dibina. Elakkan sebarang penulisan angka di dalam komponen atau padagarisan yang dibina.
  5. 5. Teknik Melukis Graf Garis Kompaun
  6. 6. Teknik Melukis Graf Garis Komponen
  7. 7. Graf Garis Memesong

×