11 oplossingen voor 11 SDE+ knelpunten

2,086 views

Published on

De SDE+ (Stimuleringsregeling Duurzame Energie) is een populaire subsidie met een omvangrijk budget (3,5 miljard euro in 2015), die ondernemers aanzet om duurzame energie te produceren. De subsidie compenseert het verschil in de marktprijs voor duurzame energie en de marktprijs voor fossiele energie.

Published in: Economy & Finance
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,086
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
118
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

11 oplossingen voor 11 SDE+ knelpunten

 1. 1. HOGE SUBSIDIEVOOR IEDEREEN DIE DUURZAME ENERGIE PRODUCEERT OPLOSSINGEN VOOR UW SDE+ KNELPUNTEN
 2. 2. Projectfase I Projectfase III Projectfase II BEKIJK DAN SNEL DE 11 OPLOSSINGEN KOMEN DEZE KNELPUNTEN U BEKENDVOOR? Hoe vergroot ik de slaagkans van mijn SDE+ aanvraag? Hoe neem ik een verantwoorde investeringsbeslissing? Hoe herken ik binnen mijn bedrijf SDE+ projecten? Benut ik dezelfde SDE+ kansen als mijn concurrenten? Wat is het beste indienmoment? Hoe omschrijf ik mijn productie-installatie om maximale SDE+ te krijgen? Benut ik de maximale subsidie(potentie) van mijn productie-installatie? Heb ik mijn aanvraag goed opgesteld? INITIËREN AANVRAGEN Kan ik de milieusteunkadertoets zelf uitvoeren? (en zo ja hoe?) Hoe krijg ik mijn subsidie uitbetaald? Haal ik elk jaar wel het maximale uit mijn lopende SDE+ subsidie? UITVOEREN
 3. 3. 1 HOEVERGROOT IK DE SLAAGKANSVAN MIJN AANVRAAG? OPLOSSING: VOER EEN SDE+ HAALBAARHEIDSANALYSE UIT. De SDE+ is een complexe regeling waarbij het vaak niet duidelijk is wat de slaagkans is. Of wat de opbrengsten zijn van een aanvraag. Het aanvragen is een tijdrovende bezigheid. Let op!Vanaf 2014 moet u in veel gevallen bij uw aanvraag een haalbaarheidsstudie meesturen. Door van tevoren een haalbaarheidsanalyse uit te voeren, krijgt u inzicht in de slaagkans van uw SDE+ aanvraag en het mogelijke subidievoordeel.
 4. 4. 2 HOE NEEM IK EEN VERANTWOORDE INVESTERINGS- BESLISSING? OPLOSSING: ONTWIKKEL EEN FINANCIËLE BUSINESS CASE PNO heeft veel ervaring bij het opstellen van deze financiële business cases en kan u helpen bij het ontwikkelen en vormgeven hiervan. Een goede business case brengt de financiële resultaten van een investering in kaart. Deze business case is een voorwaarde voor het bereiken van een definitieve investeringsbeslissing. Weten hoe de business case voor uw SDE+ project is opgebouwd, helpt u met het maken van een goede en strategische aanvraag. Op het juiste moment.
 5. 5. 3 HOE HERKEN IK BINNEN MIJN BEDRIJF SDE+ PROJECTEN? OPLOSSING: VRAAG PNO VOOR ‘N INCOMPANY SDE+ WORKSHOP In een SDE+ workshop nemen wij u mee in de achtergrond van de regeling en focussen wij op de specifieke SDE+ aanvraagcategorieën die voor uw bedrijf of bedrijfstak interessant zijn. Het herkennen van een goed SDE+ project is geen vanzelfsprekende vaardigheid. Helemaal niet wanneer subsidieverwerving en investeringsbeslissingen gescheiden verantwoordelijkheden zijn. Een incompany SDE+ training, afgestemd op uw processen en problematiek, zorgt voor helderheid. Kansen voor SDE+ worden niet meer gemist.
 6. 6. 4 BENUT IK DEZELFDE SDE+ KANSEN ALS MIJN CONCURRENTEN? OPLOSSING: VOER EEN SDE+ BENCHMARK UIT Met een SDE+ benchmark onderzoeken we wat vergelijkbare partijen of projecten SDE+ aan voordeel realiseren. Dit helpt u kansen te ontdekken die u daarvoor niet had herkend. Bent u bang dat u subsidiekansen laat liggen? Kansen die uw concurrent wel oppakt, waardoor er concurrentienadelen kunnen ontstaan?
 7. 7. 5 WAT IS HET BESTE INDIENMOMENT? OPLOSSING: BEPAAL EEN AANVRAAGSTRATEGIE Wij kunnen u helpen bij het bepalen van het juiste indieningsmoment. Soms maximaliseert u de subsidiepotentie zelfs door uw SDE+ aanvraag een jaar uit te stellen. Samen bepalen we de beste aanvraagstrategie. Hoe langer u wacht met aanvragen, hoe hoger het subsidievoordeel vaak is. Maar, wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Wacht u dus te lang, dan kan dit betekenen dat het subsidiebudget uitgeput is. Om het maximale te halen uit de subsidiepotentie, is het erg belangrijk om een goed beeld te hebben van de markt. Maar, ook van de overige partijen die in de betreffende SDE+ ronde een aanvraag willen indienen.
 8. 8. 6 HOE OMSCHRIJF IK MIJN PRODUCTIE- INSTALLATIE OM MAXIMALE SDE+TE KRIJGEN? OPLOSSING: POSITIONEER UW PROJECT Het is van groot belang om in uw SDE+ aanvraag nadrukkelijk rekening te houden met uw projectpositionering. Dit kan zowel het in aanmerking komen als de hoogte van uw SDE+ subsidie bepalen.Wij kunnen u hierbij van dienst zijn. De definitie van een “productie-installatie” die in aanmerking komt voor de SDE+ is vaak niet gelijk aan de productie-installatie zoals u die zelf ziet. Soms moet u verschillende installatieonderdelen combineren. Soms is slechts één onderdeel van de totale installatie de hele “productie-installatie”. Herpositionering van een project is daarom in sommige gevallen essentieel voor het krijgen van maximale SDE+.
 9. 9. 7 BENUT IK DE MAXIMALE SUBSIDIEPOTENTIE VAN MIJN PRODUCTIE- INSTALLATIE? OPLOSSING: OPTIMALISEER UW AANVRAAG Door deze uitgangspunten kritisch te (laten) onderzoeken en de maximale wettelijke projectomvang te bepalen, kunnen wij de omvang van uw aanvraag optimaliseren. De subsidiepotentie van uw SDE+ aanvraag hangt af van een groot aantal factoren. Vaak worden verkeerde uitgangspunten gebruikt voor het bepalen van de maximale subsidie. Bijvoorbeeld het opgestelde vermogen van de installatie en het aantal draaiuren.
 10. 10. 8 HEB IK MIJN AANVRAAG GOED OPGESTELD? OPLOSSING: LAAT EEN REVIEW UITVOEREN Deze review kan variëren. Van een ‘sanity check’ op de inhoud tot een volledige review en optimalisatie van uw aanvraag. U wordt ontzorgd over de volledigheid en juistheid van de aanvraag. Een volledige en juist ingediende aanvraag is essentieel voor het verkrijgen van SDE+ subsidie. Bent u niet zeker van de volledigheid of juiste positionering van uw eigen SDE+ aanvraag?
 11. 11. 9 KAN IK DE MILIEU- STEUNKADER- TOETS ZELF UITVOEREN? (EN ZO JA, HOE?) OPLOSSING: VRAAG HULP BIJ DE MSK-TOETS PNO is goed thuis in de complexe wet- en regelgeving die bij zo’n toets komen kijken. Wij kunnen u ondersteunen bij het opstellen van de MSK-toets en het bijvoegen van de juiste gevraagde gegevens. Wanneer u de productie-installatie -waarvoor u SDE+ subsidie heeft gekregen- een jaar gebruikt, toetst de subsidieverstrekker of u een milieusteunkadertoets (MSK- toets) moet opstellen. Dit kan als bij uw project wordt ‘gestapeld’ met verschillende subsidies. Deze toets laat zien of er sprake is van overstimulering van subsidies volgens de Europese wet- en regelgeving.
 12. 12. 10 HOE KRIJG IK MIJN SUBSIDIE UITBETAALD? OPLOSSING: ZORG DAT U VOLDOET AAN DE WETTELIJKE EISEN Wanneer u niet aan deze eisen voldoet, kan de volledige subsidie ingetrokken worden! Wij kunnen uw organisatie adviseren over, en ondersteunen bij, het voldoen aan deze wettelijke eisen. Na het krijgen van een SDE+ beschikking moet u aan verschillende wettelijke eisen voldoen om de SDE+ subsidie ook echt te kunnen claimen. Denk hierbij aan: • wettelijke voortgangsrapportages • vastgelegde data voor ingebruikname van de installatie • opdrachtverstrekking voor de installatie en • het afstemmen van eventuele wijzigingen in de uitvoer van het project met de subsidieverstrekker.
 13. 13. 11 HAAL IK ELK JAAR WEL HET MAXIMALE UIT MIJN LOPENDE SDE+ SUBSIDIE? OPLOSSING: LAAT EEN JAARLIJKSE ‘SDE+ APK’ UITVOEREN Door jaarlijks een ‘SDE+ APK’ uit te voeren, krijgt u inzicht in de verhouding tussen uw activiteiten en de toegekende subsidie (onder- of overrealisatie). Ook weet u of u de subsidiepotentie maximaal benut. Bovendien kan PNO tijdig signaleren welke rapportages u moet opstellen om te kunnen voldoen aan de wettelijke vereisten van de regeling. Voor veel organisaties is het onduidelijk of zij het maximale uit hun lopende SDE+ beschikking halen. Wist u bijvoorbeeld dat een wijziging in een project, dat soms wel 12 tot 15 jaar kan duren, gevolgen heeft voor het verkrijgen van de maximale subsidie?
 14. 14. Ga dan naar: www.pnoconsultants.nl/Subsidies/SDE en leer meer over deze regeling. Of, neem contact op met één van onze SDE+ specialisten: MEER WETEN OVER SDE+?
 15. 15. PNO CONSULTANTS? PNO Consultants biedt financieringsoplossingen voor innovatie, onderzoek en investeringsambities.Waar publieke en private partijen gedeelde ambities hebben, is vaak aanvullende financiering mogelijk. Hierbij benutten wij Nederlandse en Europese subsidies, fiscale maatregelen, garanties, kredieten en investeringsfondsen. Zo verbinden wij al 30 jaar universiteiten, start-up’s, mkb's, corporate ondernemingen, kennisinstellingen en brancheorganisaties met elkaar en met elkaars projecten. LinkedIn @PNOConsultantswww.pnoconsultants.nl WAARVINDT U ONS ONLINE?

×