Organització de matèries per àmbits d’aprenentatge

323 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
323
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Organització de matèries per àmbits d’aprenentatge

 1. 1. ORGANITZACIÓ DE MATÈRIESPER ÀMBITS D’APRENENTATGE 6è E. Primària Curs 2011/12 C.P. Sa Indioteria
 2. 2. Implicacions:• Trencament amb la rigidesa de la jornada escolar en funció de les necessitats del/la docent i de l’alumnat.• Definició dels àmbits d’aprenentatge i ubicació dins la jornada escolar.• Reorganització del suport que rep l’alumnat i el/la docent.• Reconsideració del material escolar (llibres).• Reconsideració de les especialitats.• Definició d’activitats competencials i globalitzades.
 3. 3. Una estratègia metodològica que permet:• Connectar els continguts.• Dotar els continguts de major significativitat i contextualització .• Una organització temporal més oberta i flexible.• Presentar les activitats amb un plantejament competencial.• Augmentar el compromís i la motivació de l’alumnat cap a l’aprenentatge.• Afavorir la capacitat de resposta de l’alumnat a les situacions d’ensenyament-aprenentatge.
 4. 4. Definició dels àmbits d’aprenentatge:• Partir de les necessitats tant del/la docent com de l’alumnat  Implica un coneixement de la realitat de l’aula i les característiques de l’alumnat.• Abordar el total desenvolupament cognitiu dels infants tenint en compte els diferents processos de pensament que han de treballar.• Definició del temps destinat a cada un dels àmbits d’aprenentatge considerant les necessitats temporals per a la resolució de les activitats.
 5. 5. Avaluació: • Elaboració i confecció de Rúbriques. Avaluació Avaluació competencial curricular
 6. 6. Horari de 6è A:
 7. 7. Horari de 6è B:
 8. 8. Justificació en el GESTIB:
 9. 9. Relació amb les àrees curriculars:
 10. 10. Objectius generals de tercer cicle(en torn els quals gira l’organització dels continguts):• Proporcionar estratègies personals de tractament de la informació (elaboració de resums, mapes conceptuals…)• Afavorir l’enfrontament de l’alumnat amb els continguts d’aprenentatge de forma individual i autònoma.• Augmentar l’autonomia personal en la construcció del coneixement.• Proporcionar estratègies que ajudin a la presa de consciència del propi procés d’aprenentatge.• Presentar i treballar els continguts de forma cíclica per a garantir la seva interiorització i aprenentatge.
 11. 11. Procés d’elaboració i redacció d’activitats: • Utilitzar el llibre de text com a material de suport i guia dels continguts. • Seguir i comprovar la programació de cicle per tal de complir amb el que marca el currículum. • Considerar diverses àrees en la redacció de cada activitat d’aprenentatge.
 12. 12. Exemple del procés d’elaboració i redacció de lesactivitats plantejades en la Resolució de Problemes: • Considerar com a referent la divisió dels temes que es fan al llibre de text. • Agrupar els continguts que s’han de treballar en cada trimestre. • Proposar diverses activitats en el temps de que es disposa per tal d’abordar la totalitat dels continguts. • Relacionar l’activitat amb el plantejament de qüestions complementàries que abordin altres àrees curriculars i ens ajudi a treballar la totalitat del currículum.
 13. 13. Seqüència didàctica: RESOLUCIÓ DE PROBLEMESRESOLUCIÓ DE PROBLEMES Presentació i delimitació Planificació Treball individual Treball en grup Resultats i conclusions Coavaluació
 14. 14. Exposició del problema:Na Maria fa feina a una immobiliària i ha rebut un correu electrònic d’un matrimoni queestà interessat en vendre la seva casa. Els ingressos de la parella són de 1.972€ en total i elpagament que han de fer pel seu pis és del 40% del que guanyen. Com que a aquestadespesa s’ha de sumar la resta de factures de les que s’han d’ocupar no poden mantenir laseva llar.Al seu correu, la parella Menéndez ha adjuntat el plànol de la vivenda:“Bon dia Maria. Aquest és el plànol de la nostra vivenda. Consta de dues habitacions, un bany, una cuina, un saló i un petit balcó.” 0,8 cm 1,2 cm 1,5 cm 1,8 cm 1,2 cm 3 cm
 15. 15. Pla de feina: Amb el conjunt de dades que apareixen al problema, hauràs de resoldre les distintes qüestions que es plantegen a continuació: 2.Esbrina quina quantitat de doblers destina la parella Menéndez al pagament de la hipoteca per la seva vivenda. (Consulta llibre de Matemàtiques pàg.153 “RECORDA EL QUE EN SAPS”) 3.Dibuixa el plànol de la vivenda a un full mil·limetrat. (Consulta llibre de Matemàtiques pàg.158) 4.Calcula l’àrea de la superfície de la vivenda de la parella Menéndez. (Consulta llibre de Matemàtiques Tema 13) 5.Sabent que el preu de la vivenda és de 1.892€/m2, calcula a quin preu mínim es podria vendre la vivenda de la parella. 6.Analitza diferents tipus d’anuncis de venda de vivendes a la premsa i elabora un anunci per publicar la vivenda de la parella Menéndez tal com es podria fer des de la immobiliària. Si necessites alguna dada que no apareix al problema per completar el teu anunci te la pots inventar. Comprova, abans d’entregar la feina que hi apareixen totes les dades necessàries perquè l’anunci estigui complet.
 16. 16. Pla de feina: Amb el conjunt de dades que apareixen al problema, hauràs de resoldre les distintes qüestions que es plantegen a PRESENTACIÓ continuació: CÍCLICA DELS 2.Esbrina quina quantitat de doblers destina la parella CONTINGUTS Menéndez al pagament de la hipoteca per la seva vivenda. (Consulta llibre de Matemàtiques pàg.153 “RECORDA EL QUE EN SAPS”) 3.Dibuixa el plànol de la vivenda a un full mil·limetrat. (Consulta llibre de Matemàtiques pàg.158) 4.Calcula l’àrea de la superfície de la vivenda de la parella Menéndez. (Consulta llibre de Matemàtiques Tema 13) 5.Sabent que el preu de la vivenda és de 1.892€/m2, calcula a quin preu mínim es podria vendre la vivenda de la parella. 6.Analitza diferents tipus d’anuncis de venda de vivendes a la premsa i elabora un anunci per publicar la vivenda de la parella Menéndez tal com es podria fer des de la immobiliària. Si necessites alguna dada que no apareix al problema per completar el teu anunci te la pots inventar. Comprova, abans d’entregar la feina que hi apareixen totes les dades necessàries perquè l’anunci estigui complet.
 17. 17. Pla de feina: Amb el conjunt de dades que apareixen al problema, hauràs de resoldre les distintes qüestions que es plantegen a continuació: 2.Esbrina quina quantitat de doblers destina la parella Menéndez al pagament de la hipoteca per la seva vivenda. (Consulta llibre de Matemàtiques pàg.153 “RECORDA EL QUE CONTINGUTS DE EN SAPS”) MATEMÀTIQUES 3.Dibuixa el plànol de la vivenda a un full mil·limetrat. (Consulta llibre de Matemàtiques pàg.158) 4.Calcula l’àrea de la superfície de la vivenda de la parella Menéndez. (Consulta llibre de Matemàtiques Tema 13) 5.Sabent que el preu de la vivenda és de 1.892€/m2, calcula a quin preu mínim es podria vendre la vivenda de la parella. 6.Analitza diferents tipus d’anuncis de venda de vivendes a la premsa i elabora un anunci per publicar la vivenda de la parella Menéndez tal com es podria fer des de la immobiliària. Si necessites alguna dada que no apareix al problema per completar el teu anunci te la pots inventar. Comprova, abans d’entregar la feina que hi apareixen totes les dades necessàries perquè l’anunci estigui complet.
 18. 18. Pla de feina: Amb el conjunt de dades que apareixen al problema, hauràs de resoldre les distintes qüestions que es plantegen a continuació: 2.Esbrina quina quantitat de doblers destina la parella Menéndez al pagament de la hipoteca per la seva vivenda. (Consulta llibre de Matemàtiques pàg.153 “RECORDA EL QUE EN SAPS”) 3.Dibuixa el plànol de la vivenda a un full mil·limetrat. (Consulta llibre de Matemàtiques pàg.158)AUTOAPRENENTATG 4.Calcula l’àrea de la superfície de la vivenda de la parellaE Menéndez. (Consulta llibre de Matemàtiques Tema 13) 5.Sabent que el preu de la vivenda és de 1.892€/m2, calcula a quin preu mínim es podria vendre la vivenda de la parella. 6.Analitza diferents tipus d’anuncis de venda de vivendes a la premsa i elabora un anunci per publicar la vivenda de la parella Menéndez tal com es podria fer des de la immobiliària. Si necessites alguna dada que no apareix al problema per completar el teu anunci te la pots inventar. Comprova, abans d’entregar la feina que hi apareixen totes les dades necessàries perquè l’anunci estigui complet.
 19. 19. Pla de feina: Amb el conjunt de dades que apareixen al problema, hauràs de resoldre les distintes qüestions que es plantegen a continuació: 2.Esbrina quina quantitat de doblers destina la parella Menéndez al pagament de la hipoteca per la seva vivenda. (Consulta llibre de Matemàtiques pàg.153 “RECORDA EL QUE EN SAPS”) 3.Dibuixa el plànol de la vivenda a un full mil·limetrat. (Consulta llibre de Matemàtiques pàg.158) 4.Calcula l’àrea de la superfície de la vivenda de la parella CONTINGUTS DE Menéndez. (Consulta llibre de Matemàtiques Tema 13) MATEMÀTIQUES 5.Sabent que el preu de la vivenda és de 1.892€/m2, calcula a quin preu mínim es podria vendre la vivenda de la parella. 6.Analitza diferents tipus d’anuncis de venda de vivendes a la premsa i elabora un anunci per publicar la vivenda de la parella Menéndez tal com es podria fer des de la immobiliària. Si necessites alguna dada que no apareix al problema per completar el teu anunci te la pots inventar. Comprova, abans d’entregar la feina que hi apareixen totes les dades necessàries perquè l’anunci estigui complet.
 20. 20. Pla de feina: Amb el conjunt de dades que apareixen al problema, hauràs de resoldre les distintes qüestions que es plantegen a continuació: 2.Esbrina quina quantitat de doblers destina la parella Menéndez al pagament de la hipoteca per la seva vivenda. (Consulta llibre de Matemàtiques pàg.153 “RECORDA EL QUE EN SAPS”) 3.Dibuixa el plànol de la vivenda a un full mil·limetrat. (Consulta llibre de Matemàtiques pàg.158) 4.Calcula l’àrea de la superfície de la vivenda de la parella Menéndez. (Consulta llibre de Matemàtiques Tema 13) 5.Sabent que el preu de la vivenda és de 1.892€/m2, calcula a quin preu mínim es podria vendre la vivenda de la parella. 6.Analitza diferents tipus d’anuncis de venda de vivendes a la premsa i elabora un anunci per publicar la vivenda de la CONTINGUTS DE parella Menéndez tal com es podria fer des de la LLENGUA I immobiliària. Si necessites alguna dada que no apareix al APRENENTATGE problema per completar el teu anunci te la pots inventar. CÍCLIC Comprova, abans d’entregar la feina que hi apareixen totes les dades necessàries perquè l’anunci estigui complet.
 21. 21. Rúbrica Resolució de Problemes: Excel·lent Notable Bé Suficient InsuficientHa copiat l’enunciat amb Ha tingut cura de tots els Ha descuidat un delscorrecció (marges, ordre, Ha descuidat 2 dels aspectes Ha descuidat els 3 aspectes. Ha descuidat els 4 aspectes. aspectes. aspectes.ortografia, grafia). Presenta alguna errada en L’elecció de les operacions L’elecció de les operacions L’elecció de les operacions La justificació és vàlida però l’elecció de les operacions iHa elegit les operacions i és correcta però presenta és incorrecta i presenta és correcta i ha justificat presenta alguna errada en alguna dificultat perha justificat la seva tria. alguna dificultat en la seva problemes per explicar la correctament la seva tria. l’elecció de les operacions. expressar la seva justificació. justificació. justificació. Compren l’algoritme Presenta dificultats en la Ha resolt totes les Ha resolt correctament lesHa resolt les operacions matemàtic però comet més comprensió d’algun No comprèn els algoritmes operacions i els càlculs operacions però comet 1correctament. d’un error en el càlcul algoritme tot i que realitza matemàtics. correctament. error en el càlcul. d’alguna operació. bé els càlculs. Les respostes són clares i Les respostes són directes i Hi ha respostes que no Les respostes són clares,Expressió escrita en directes, i presenten contenen el resultat però contesten a tots els Les respostes s’elaboren directes i completes, il’elaboració de les coherència i cohesió textual manca algun element en aspectes que es demanaven únicament amb el resultat presenten coherència irespostes. tot i caracteritzar-se per ser l’oració que la fa tot i presentar claredat numèric o són intel·ligibles. cohesió textuals. curtes. incompleta. textual. Participa gairebé en tot elCorregeix i fa la feina en Només participa i funciona Es distreu amb facilitat i no Realitza una correcció procés de correcció, Funciona correctament en lagrup respectant la en una de les fases del segueix el ritme de acurada individualment i en presentant alguna dificultat fase individual i en una detècnica 1, 2, 4; i la procés de correcció: correcció: individual ni petit i gran grup. en una de les fases: 1, 2, 4 o les fases en grup: 2 o 4.correcció en gran grup. individual o en grup. grupal. gran grup.Presentació: Ha tingut cura de tots els Ha descuidat un delsBloc I: neteja i grafia Ha descuidat 2 aspectes: un Ha descuidat els 2 aspectes Ha descuidat 3 aspectes o aspectes en la presentació aspectes del Bloc I o del BlocBloc II: estructura i del Bloc I i un del Bloc 2. d’un mateix bloc. els 4. del treball. II.compleció Respon amb precisió iResponsabilitat en el Respon amb precisió i sinceritat a tots els apartats Respon amb precisió i Respon amb precisió i Manca sinceritat i precisiótreball de coavaluació sinceritat a 1 dels apartats i aporta una observació sinceritat a tots els apartats. sinceritat a 2 dels apartats. en la valoració realitzada.dels treballs. de l’avaluació. constructiva i original.Continguts propis de Ha aplicat de forma correcta Ha aplicat els coneixements Només ha aplicat alguns Presenta una noció molt No ha interioritzat elsl’àrea (Matemàtiques, C. tots els continguts sobre la majoria dels aspectes sobre els superficial dels continguts continguts d’àrea treballats.Medi, etc.) treballats. continguts d’àrea treballats. continguts treballats. d’àrea treballats.
 22. 22. Seqüència didàctica: ESTUDI DE CASOSESTUDI DE CASOS Exposició del cas Estudi individual Activitat prèvia Estudi en equips Elaboració de conclusions Avaluació
 23. 23. Seqüència didàctica: ESTUDI DE CASOSAUTOAVALUACIÓ MOLT BÉ MILLOR BÉ ABLE i COAVALUACIÓ INDIVIDUAL 1.HE FET LACTIVITAT PRÈVIA La rúbrica 2.HE ACABAT EL MEU TREBALL DESTUDI INDIVIDUAL... 3.AL GRUP HE DONAT LA MEVA OPINIO I POSSIBLES SOLUCIONS... 4.HE ESCOLTAT ATENTAMENT LES OPINIONS DELS ALTRES... 5.HE REFLEXIONAT SOBRE EL QUE HE APRÈS I EXPÒS AQUESTA PREGUNTA.... 6. DESPRÈS DAQUEST ESTUDI LES MEVES CONCLUSIONS PERSONALS..... LEQUIP 7.HEM INTERCANVIAT IDEES... 8.HEM ELABORAT UNES CONCLUSIONS.. 9.HEM CONTROLAT EL TEMPS.... 10.HEM PARTICIPAT TOTS RESPECTANT EL TORN DE DEBAT...
 24. 24. AVALUACIÓRÚBRICA ESTUDI EXCELENT NOTABLE BÉ SUFICIENT INSUFICIENT DE CASOS1 Activitat prèvia * Ha llegit el tema i analitza la informació Ha llegit el tema i ha presentat el Ha llegit el tema i ha presentat el Ha presentat el mapa conceptual o No ha presentat lactivitat prèvia per elaborar aun mapa conceptual o resum mapa conceptual o resum segons les mapa conceptual o resum però li el resum amb dificultats per lliurar encara que li recordin. seguint les instruccions daquest tipus de instruccions però ha de cuidar més costa extreure les idees principals -lo en la data marcada. text amb bona presentació. la presentació. i/o la presentació.2 Documentar- se a Té interés, curiositat i cerca informació Qualque vegada cerca informació Normalment no cerca informació Normalment no cerca informació No cerca mai informació daltres altres fonts daltres fonts per comentar-la a classe daltres fonts per comentar-la a daltres fonts però dóna lopinió daltres fonts però sinteressa. fonts i no sinteressa per la que mostrant un esperit crític. classe. sobre la que duen . duen.3 Estudi individual És capaç d aplicar els coneixements És capaç d aplicar els coneixements No relaciona el coneixements Falta qualcun dels ítems de lestudi No ha presentat lestudi individual * adquirits a lactivitat prèvia per explicar adquirits a lactivitat prèvia per treballats però explica quin és el individual o les respostes són malgrat li han recordat. quin és el problema, descobrir més duna explicar quin és el problema, problema, descobreix una possible repetitives o amb defectes d possible causa i proposar solucions descobrir una possible causa i causa i proposa qualcuna solució. explicació. novedoses. proposar qualcuna solució.4 Proposta Ha realitzat les activitats proposades i Ha realitzat les activitats proposades Ha realitzat les activitats Ha realitzat les activitats No ha realitzat les activitats dactivitats totes són correctes. però hi ha qualcuna incorrecta o amb proposades però amb vàries proposades però falta qualcuna. proposades o falta més duna. dampliació * mala presentació. incorrectes.5 Estudi dequips * A lestudi dequips figura la seva aportació A lestudi dequips figura la seva A lestudi dequips figura la seva A lestudi dequips figura la seva A lestudi dequips no figura la de forma destacada , ha explicat al grup el aportació, ha explicat al grup el seu aportació, però ha fallat en un dels aportació, però ha fallat en dos dels seva aportació, està incomplet i/ seu treball com equip dexpert i sintegra treball com equip dexpert amb altres aspectes: ajustar-se al temps altres aspectes. o li costai ntegrar-se en la en lequip en el temps marcat. dificultats. Sintegra en lequip marcat o lexplicació al grup. dinàmica de lequip. participant en el temps marcat.6 Cas breu * Fa transferència dels no us coneixements i Fa transferència dels nous No fa transferència dels nous Fa una adequada explicació a quasi No aplicar dels coneixements el nou vocabulari amb una adequada coneixements i el nou vocabulari coneixements i el nou vocabulari totes les qüestions plantejades. apresos per contestar a les explicació a totes les qüestions amb una adequada explicació a quasi però una adequada explicació a qüestions apreses. plantejades. totes les qüestions plantejades. totes les qüestions plantejades.7 Text Elaborar un text argumentatiu de 7 a 10 Elaborar un text argumentatiu de 7 a Elaborar un text argumentatiu de 5 Fa una explicació argumental que No ha elaborat un text argumentatiu * línies segons indicadors, amb tres o més 10 línies segons indicadors, amb a 7 línies amb una prova i/o no segueix indicadors, amb un argumentatiu malgrat li hem arguments, dos arguments. fallen indicadors. argument. recordat o no exposa arguments asertius.8 Autoavaluació * És capaç dautoavaluar-se, És capaç dautoavaluar-se, És capaç dautoavaluar-se, i fer el És capaç dautoavaluar-se No ha fet lautoavaluació o està responsabilitzant-se del seu treball responsabilitzant-se del seu treball treball de forma mes autònoma malgrat no hi ha autocrítica ni incompleta. identificant problemes i proposant identificant problemes i proposant cada vegada però no proposa nous interrogants. solucions per escrit i nous interrogants. qualcuna conclusió per escrit. conclusions ni interrogants.9 Presentació de Presenta cada treball de lestudi amb bona Ha oblidat en el treball de lestudi Ha oblidat en el treball de lestudi Ha oblidat en el treball de lestudi Freqüentment oblida els aspectes lestudi presentació (títol, data, nom, marges, qualque aspecte de la presentació dos aspectes de la presentació tres aspectes de la presentació de la presentació. netedat), revisa lortografia i fa servir (títol, data, nom, marges, netedat), (títol, data, nom, marges, netedat), (títol, data, nom, marges, netedat) i vocabulari nou. revisa lortografia i fa servir revisa lortografia . no revisa lortografia . vocabulari nou.10 Continguts Ha aplicat de forma correcta tots els Ha aplicat els coneixements sobre la Només ha aplicat alguns aspectes Presenta una noció molt superficial No ha interioritzat els continguts propis de làrea continguts treballats . majoria dels continguts dàrea sobre els continguts treballats. sobre els continguts darea dàrea treballats. ( matemàtiques, treballats. treballats. llengua, artística...)
 25. 25. Seqüència didàctica: LA REVISTA LA REVISTA Activitat motivació Anàlisi de la informació Disseny pla de ruta Comprensió format text Activitat transferència Realitzar un producte
 26. 26. Seqüència didàctica: LA REVISTA MOLT BÉ MILLORABLEAVALUACIÓ BÉ CRITERIS DE CORRECCIÓ DE TEXTOS ESCRITS. He posat el títol? 1. La llista PLANIFICACIÓ d’ingredients? La rúbrica La preparació? I/O GUIÓ 2. Net i bona lletra PRESENTACIÓ Llegible però brut El que s’ha de fer Brut i il.legible està en l’ordre adequat? 2. Modalitat textual i ADEQUACIÓ extensió He escrit totes les ordres i Repetició paraules, s’entenen? vocabulari senzill. Està ben Vocabulari pobre i presentat? inadequat. 2.COHERÈNCI Idees clares i He fet servir verbs A ordenades. I utensilis Contradiccions, manca diferents? informació, desordre. He posat els signes Difícil comprensió. de puntuació? 2. COHESIÓ Concordança gramatical, ús de He aplicat les connectors i signes de normes puntuació ortogràfiques? 1. Errades ortogràfiques i He afegit altres ORTOGRAFIA accentuació. aspectos: OBSERVACIO TOTA dificultat, consells, NS L imatge, etc…
 27. 27. Seqüència didàctica: LA LECTURA LA LECTURA Presentació Expectatives Lectura Comprensió lectora i crítica Producte Avaluació
 28. 28. Seqüència didàctica: AUTOMATITZACIÓ D’APRENENTATGESAUTOMATITZACIÓD’APRENENTATGE S Presentació act. adq. conceptes Coneixements previs Aprenentatge del mecanisme 1–2-4 Avaluació números iguals Activitats transferència
 29. 29. Seqüència didàctica: TALLERS COMPARTITS TALLERSCOMPARTITS Act. Motivació: definir tasca Planificació Execució del producte Publicació Pensament crític Avaluació
 30. 30. Seqüència didàctica: LA TUTORIA LA TUTORIA Pla de feina Resolució de conflictes Treballar habilitats socials Acta
 31. 31. Programació d’aula:• Subratllar aquells objectius i continguts que s’estiguin treballant amb la proposta de cada activitat.• Considerar aquells objectius i continguts que no s’hagin treballat per a la redacció de la següent activitat.

×