Ouderschap & Werk - Marjet winsemius | 21 jan

567 views

Published on

Marjet Winsemius – bedenker en oprichtster van Voor Werkende Moeders (VWM) – vertelt hoe deze balans er in het buitenland uitziet. Hoe hebben ze het daar geregeld en hoe doen wij het hier in Nederland? De vraag is: hoe zou het voor jou moeten zijn?

Doe 21 januari ideeën op hoe je deze perfecte balans nog meer werkelijkheid kan laten worden. En inspireer anderen met jouw aanpak! Meld je aan via de website: www.openinloopwerk.nl

Marjet is zelf moeder van een tweeling en freelancer en liep tegen de uitdagingen van haar rollen aan en zag het ook om haar heen. Ze besefte zich dat ze niet de enige is maar merkte ook op dat er nergens een plek was om het te verbeteren. Verontwaardigd over de bezuinigingen en het tegenstrijdige geluid dat werkende moeders meer moeten werken en hogere posities moeten invullen, is ze met VWM gestart.

21 januari 19.00 – 21.00
Cybersoek
Timorplein 22, Amsterdam
Deelname gratis
www.openinloopwerk.nl

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
567
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ouderschap & Werk - Marjet winsemius | 21 jan

  1. 1. Werk & Zorg‘It takes a village to raise a child.’ Afrikaans gezegde
  2. 2. Werk & De Europese Unie wil dat in 2020 75 procent van de bevolking tussen 20 en 64 jaar werk heeft. Nederland streeft naar een arbeidsmarktparticipatie van 80% in 2020. In 2011 bedroeg de arbeidsparticipatie in Nederland 72%. Van de mannen was 80% actief op de arbeidsmarkt, van de vrouwen 64%.In geen enkel land in de Europese Unie wordt er door vrouwen echter zoveel in deeltijd gewerkt als Nederland (74%). Duitsland staat met een aandeel van 45% in deeltijd werkende vrouwen op de tweede plaats in de EU. Hoger opgeleiden werken vaker dan lager opgeleiden. Dat geldt voor vrouwen nog meer dan voor mannen. De arbeidsparticipatie van niet-westerse migranten is lager dan die van autochtone Nederlanders. Dat geldt zowel voor vrouwen (51%) als voor mannen (67%). Vrouwen van Turkse en Marokkaanse herkomst kennen de laagste arbeidsparticipatie. De tweede generatie, werkt vaker dan de eerste generatie. 52% van de vrouwen is in 2011 economisch zelfstandig. Vooral de aankomende vergrijzing baart zorgen. Dan is de arbeidsparticipatie van alle vrouwen van essentieel belang.
  3. 3. & ZorgIn 2010 waren er 11.114 kinderopvangorganisaties in Nederland die 416.015 kinderen opvingen voor een gemiddeld uurtarief van 6,16 euro. Kindbewaarplaatsen bestaan al sinds 1872. Daarvoor waren het wiegeninrichtingen of matrassenschooltjes.Ouders kunnen tegenwoordig gebruik maken van zwangerschapsverlof (16 weken voor de moeder),kraamverlof (2 dagen voor de vader), onbetaald ouderschapsverlof (26x je wekelijkse arbeidsduur), adoptieverlof (4 weken) en zorgverlof (kort of lang in overleg met de werkgever). Het percentage vrouwen dat in deeltijd werkt in Nederland is de hoogste van Europa, 77%. Van de Nederlandse mannen werkt 25% parttime.
In de EU werkt gemiddeld 23% van de vrouwen parttime en 9% van de mannen. Vrouwen besteden 35 uur per week aan onbetaalde arbeid en mannen 20 uur per week (2005). Het Nieuwe Werken wordt als de oplossing gezien om werk en zorg beter te combineren.
  4. 4. Werk & Zorg
  5. 5. Werken en Zorgen; Kan dat wel? Vrouwen moeten naar de top. Vrouwen moeten meer werken, maar willen ze dat wel? De vergrijzing komt eraan. In het buitenland is het veel beter geregeld. De kinderopvang is veel te duur.Papa – dagen, carierretijgers en munttheemoeders Glazen plafonds Schuldgevoelens Bezuinigingen kinderopvang Ouders verantwoordelijk voor geweld op het sportveld. Vrouwen onderling zijn afschuwelijke wezens! Brede scholen, integrale kindcentra Taskforces, onderzoeken, rapporten….Kwaliteit kinderopvang? Dat gesleep van kinderen, van hot naar her. Wachtlijsten? Kinderen moeten gewoon thuis zijn. Kinderopvang voor iedereen of alleen voor werkende ouders? Kunnen we eigenlijk werken en zorgen tegelijkertijd en wat is daarvoor nodig?
  6. 6. Werk & ZorgZweden en Denemarken Arbeidsmarktparticipatie ligt hoog; 74% in Zweden en 73% in Denemarken. Qua deeltijdpercentage staat Zweden op de derde plek van Europa (25%) en Denemarken op plek 5 (23%). In Denemarken en Zweden heb je een jaar ouderschapsverlof. Kinderen gaan 5 dagen per week naar de opvang voor zo’n 145 euro per maand. Er is gekwalificeerd personeel met een HBO - opleiding. De rolverdeling tussen vaders en moeders is beter verdeeld. Overheid bemoeit zich serieus met de kwaliteit.
  7. 7. Werk & Zorg Ja, maar De kosten van de overheid zijn vele malen hoger dan in Nederland. De belastingen zijn daarmee ook fors hoger. (onderste schaal 33%)Er woedt een hevige discussie over de rol van het gezin en het belang van opvoeden binnen het gezin. Ook staat ter discussie hoe ze met elkaar omgaan; grootouders in het bejaardentehuis, ouders aan het werk en kinderen op de opvang. Bovendien; Als je wel brengt en zelf naar de huisarts moet, word je raar aangekeken.
  8. 8. Werk & Zorg;Het ideale plaatje Ouderschapsverlof van 1 jaar Kinderopvang voor 1 euro per uur, 7 dagen per week 24 uur per dag voor iedereen Eigen keuze waneer en hoeveel je brengt Versbereide maaltijden op de kinderopvang Het Nieuwe Werken Brede scholen waar ook muziek, dans en sport wordt gedaan.Maaltijden en boodschappen staan al klaar op de kinderopvang om mee naar huis te nemen. Openingstijden gemeentehuis, tandarts etc Leuke, uitdagende activiteiten op de kinderopvang ……..

×