Power pont cd s

142 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
142
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Power pont cd s

  1. 1.  Construïda el 1918, shiemmagatzemava laigua del Ripoll perdistribuir-la a la població. Va funcionardes del 1922 fins al 1967. Forma part dels100 elements del Patrimoni Industrial deCatalunya per la seva singularconstrucció de formigó armat. Obra deLluís Homs i Moncusí i de Josep Renom iCosta, arquitectes, i de Francesc Izard iBas, enginyer industrial. És un dels símbolsde la ciutat.
  2. 2.  Casa pairal construïda al pedregar entre 1578 i 1606 perFeliu Duran, procurador reial i jurat del Consell de la Vila.Home de destacat protagonisme a la vila. La casacombina els elements senyorials amb les característiquesduna casa de pagès, i tot i ser reformada el s. XVIII,conserva lestructura original.[8] A la planta pis, on residiala família Duran, hi ha el que eren les estancesdomèstiques, de les quals es conserven: la sala noble, labiblioteca i les cambres amb la decoració pictòrica de lesparets i el sostre. La planta baixa, dedicada a activitatseconòmiques relacionades amb lagricultura i els tints,consta dun gran vestíbul dentrada, un pati a cel obertamb lescala i un magnífic celler amb les bótes, unapremsa i els cups on saixafava el raïm. És un bépatrimonial protegit des del 1958 i és declarada BéCultural dInterès Nacional. És propietat municipal des delany 2003.
  3. 3.  Es va començar a construir en 1724 coincidintamb les obres de reforma i dampliació delesglésia de Sant Fèlix, bastida el segle XV.Destil barroc, disposa duna planta octogonal iquatre cossos: tres de pedra i un de terra cuita.Al capdamunt shi troba el comunidor, el pis deles campanes, lhabitació del rellotge i el terrat.Al pis de les campanes, de les tres que hiha, dues són litúrgiques i la tercera, penjada almig, és horària; cal destacar-ne ladecoració, obra de lartista Joan Vila Cinca.Dalt de tot del campanar hi ha un àngelpenell i dues campanes
  4. 4.  El bosc de Can Deu forma part de la ciutat deSabadell, està situat al parc periurbà dels barrisde Sant Julià i Can Deu. Dins del bosc hitrobem la masia de Can Deu de més de cinc-cents anys dhistòria, lany 1964 la CaixadEstalvis de Sabadell la va adquirir perconservar el ric patrimoni del món rural de laciutat i oferir el Bosc de Can Deu com un espaide lleure i de conservació del medi natural.També hi podem trobar les ermites de SantJulià dAltura i la de Sant Vicenç deVerders, aquesta última essent traslladada perevitar de quedar colgada pel pantà de Sau.
  5. 5.  Situada al terme de Jonqueres hi ha elmas dels Feu. Aquesta família ladquirí alsegle XV, qui a les darreries del segleXVIII obtingué el títol de noblesa, sent elprimer en ser-ho Pau de Feu. I aleshoressobre aquesta masia shi erigí lactualcastell. Actualment Can Feu dóna nomal 5è districte de la ciutat.
  6. 6.  Al segle XIV, concretament a lany 1367, elsprimers pobladors agafaven laigua duna fontprincipal anomenada la font Rosella i dunparell més de fonts situades entre ca nOriac ican Borgonyó. En memòria de lantiga fontRosella lany 1980, la Companyia dAigües deSabadell va fer una font al final del carrer de laVia Aurèlia, on hi ha lanomenat Bosc de laConcòrdia, part del que era el bosc de CanBorgonyó i a prop don era loriginària fontRosella. Per la proximitat a aquesta font agafael nom lescola Font Rosella, situada al barri dela Concòrdia.
  7. 7.  Situat a un antic casal construït el 1859 pel fabricant localAntoni Casanovas, el 1931 va ser fundat amb el nom deMuseu de la Ciutat. El seu primer fons eren col•leccionsdarqueologia, de paleontologia i dart. No ve ser fins el1970 que es va constituir com a Museu dHistòria.Actualment té mostres de la història de la ciutat des de laprehistòria fins a lactualitat. Exposicions permanents: Elpoblament del territori de Sabadell, de la prehistòria alantiguitat tardana dedicada a la història més antiga delterritori, Sabadello, el naixement duna vila (segles XI-XV)dedicada als primers anys de la ciutatactual, Manufactura i menestrals, Sabadell del segle XVIal XVIII dedicada als inicis de lexpansióindustrial, Maquinària tèxtil, segles XIX i XX dedicada alèpoca daurada de la indústria a la ciutat i Del vapor alelectricitat.
  8. 8.  LAgrupació Astronòmica de Sabadell[9]té la seva seu al parc de Catalunya desdel 1993. Ledifici compta amb una saladexposicions, un auditori, biblioteca, i unobservatori en forma de torre cilíndricaon hi ha la cúpula amb el telescopi.

×