7 penyertaan politik

3,320 views

Published on

2 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
3,320
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
82
Comments
2
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

7 penyertaan politik

 1. 1.  T/jawab untuk membangunkan negara bukan terletak semata-mata di bahu kerajaan tetapi juga rakyat Rakyat perlu melibatkan diri dalam aspek pemerintahan negara samada secara langsung ataupun tidak langsung. Inilah yang disebut sebagai penyertaan politik (political participation).
 2. 2.  Penyertaan politik ialah ”satu konsep yang menggambarkan keadaan di mana rakyat keseluruhannya, termasuk individu dan kumpulan bukan politik, membabitkan diri dalam proses politik” Robertson, “penyertaan politik ialah satu bentuk aktiviti kolektif yang dijalankan oleh institusi formal dalam sistem politik” McClosky (1968), Roberts dan Edwards (1991), serta Axford dan Rosamond (1997), “Penyertaan politik ialah satu bentuk aktiviti yang bersifat sukarela (voluntary act).”
 3. 3.  Penyertaan politik amat penting bagi memastikan kelangsungan (survival) negara Menurut Burns, Schlozman dan Verba (2001), tujuan utama penyertaan politik ialah untuk mempengaruhi kerajaan samada secara langsung seperti mempengaruhi proses pembuatan dan pelaksanaan dasar negara, ataupun secara tidak langsung dengan mempengaruhi pemilihan pegawai- pegawai kerajaan.
 4. 4.  Parti politik ialah satu mekanisma utama rakyat dalam proses penyertaan politik Rakyat bebas memilih untuk menyertai mana-mana parti politik mengikut aliran pemikiran mereka dan ianya juga bukanlah sesuatu yang wajib.
 5. 5.  Istilah „parti‟ berasal daripada perkataan Latin „pars‟ yang bermaksud „part‟ (bahagian). Ia sering dikaitkan dengan ideologi berbanding dengan orang-orang yang menganggotainya Kebanyakan nama parti politik itu sendiri menggambarkan ideologi yang menjadi asas penubuhannya Parti demokrat ditubuh berdasarkan kepada ideologi demokrasi, parti liberal berdasarkan ideologi liberalisme, parti nasionalis berdasarkan ideologi nasionalisme, dll.
 6. 6. 1. Penghubung antara Rakyat dan Kerajaan Ia sebagai „jambatan‟ antara rakyat dan kerajaan Masalah dan permintaan rakyat dikemukakan kepada kerajaan Dengan menyertai parti politik dan mengundinya, rakyat dapat mempengaruhi proses pembuatan dasar dalam negara.2. Mengumpul Kepentingan Rakyat Berfungsi mengumpul kepentingan rakyat yang berbagai2 Membantu rakyat jelata dan semua jenis kumpulan berkepentingan (interest group) dikemukakan kepada kerajaan
 7. 7. 3. Sebagai Ejen Sosialisasi Politik Ia menjalankan kempen dan memberi penerangan mengenai politik serta dasar parti politik Menimbulkan kesedaran politik serta menarik sokongan mereka terhadap parti politik Ia juga merekrut ahli baru ke dalam parti.4. Sebagai Ejen Memobilisasikan Pengundi Sewaktu kempen pilihanraya dan mengajak rakyat untuk keluar mengundi pada hari pilihan raya
 8. 8. 5. Membentuk Kerajaan Parti politik yang menang dalam pilihan raya berfungsi membentuk kerajaan dalam negara Melaksanakan semua janji-janji dalam manifesto6. Parti Pembangkang Parti politik juga berfungsi sebagai parti pembangkang dalam negara Berusaha mengurangkan sokongan rakyat terhadap parti pemerintah
 9. 9.  Matlamat utama parti politik ialah untuk mendapat kuasa politik dan seterusnya menguasai pemerintahan negara Faktor utama yang mempengaruhi pembentukan sesebuah parti politik ialah ideologi. Samada ia berfahaman kekiri (leftist), kekanan (rightist), ataupun ketengah (centrist).
 10. 10. 1. Mass Party Parti yang memerlukan sejumlah besar sokongan rakyat bagi membolehkannya memenangi pilihanraya dan menguasai negara2. Cadre party Parti yang hanya menarik sokongan daripada elit-elit politik dan mempunyai satu bentuk organisasi yang bersifat terpusat (centralized) seperti parti Komunis di China dan Vietnam.3. Devotee party Parti yang dibentuk bagi mempromosikan imej seseorang pemimpin diktator seperti Hitler (Parti Nazi), Peron (Argentina), Vargas (Brazil) dan Saddam Hussein (Parti Baath).
 11. 11. 1. Sistem Satu Parti  Satu parti yang dibenarkan ditubuhkan di sesebuah negara yg mengamalkan sistem totalitarian dan pemerintahan scara diktator seperti di bekas USSR, China, Korea Utara, dan beberapa buah negara di Asia dan Afrika2. Sistem Parti Dominan Wujud satu parti yang dominan dalam negara di samping parti2 lain, contoh Parti Kongres (India), LDP (Jepun) dan Barisan Nasional (Malaysia).3. Sistem Dua Parti Wujud di negara demokrasi Barat seperti Amerika Syarikat dan Britain di mana kedua-dua parti yang bertanding mempunyai peluang yang sama rata untuk memenangi pilihan raya
 12. 12. 4. Sistem Pelbagai Parti Kewujudan pelbagai parti dalam negara yang bertanding dalam pilihan raya seperti di Sweden, Israel, Italy, Holland, dan Norway5. Sistem Dua Parti dan Lebih Sistem ini menyaksikan kewujudan dua buah parti yang besar di samping beberapa buah parti kecil seperti di Jerman dan Austria.6. Sistem Tiada Parti Tiada parti politik wujud kerana negara tersebut mengamalkan sistem pemerintahan monarki seperti di Arab Saudi, negara-negara Teluk (Gulf states) dan Brunei.
 13. 13.  Kekeliruan mengenai pendefinisian istilah ini. Kumpulan-kumpulan berkepentingan juga kadangkala disebut sebagai kumpulan-kumpulan pendesak (pressure groups) Kumpulan2 berkepentingan dan parti politik mempunyai banyak persamaan dan juga banyak perbezaan. Sbg contoh, parti politik berjuang untuk mendapat kuasa politik dan ia juga bertanggungjawab kepada rakyat
 14. 14.  Roskin (2004: 170), perbezaan yang wujud antara kumpulan-kumpulan berkepentingan dan parti politik seperti berikut:1. Matlamat Matlamat parti politik ialah untuk mendapatkan kuasa politik dan kumpulan2 berkepentingan lebih mementingkan kepada program dan isu-isu tertentu Kumpulan2 berkepentingan juga cuba untuk mempengaruhi parti politik dan pemimpin mereka untuk menyokong dasar-dasar tertentu tetapi tidak bertindak sebagai pembuat dasar.
 15. 15. 2. Bentuk Keahlian Kebanyakkan parti politik memerlukan sokongan daripada rakyat bagi memenangi pilihanraya manakala kumpulan2 berkepentingan yang tidak perlu bertanding dalam pilihanraya. Bentuk keahlian dalam kumpulan ini bersifat „selective‟ dan bergantung kepada bentuk isu, Contoh, Greenpeace dianggotai oleh mereka yang berjuang dalam isu mengenai alam sekitar, manakala CUEPACS pula dianggotai oleh kakitangan perkihdmatan awam di Malaysia.
 16. 16. 3. Jumlah Bilangan Sistem pelbagai parti (multi party system), jumlah parti politik biasanya terhad Jumlah kumpulan2 berkepentingan pula tiada had dan boleh dibentuk dan ditubuhkan pada bila-bila masa sahaja yang diperlukan
 17. 17. 1. Kumpulan Berkepentingan ‘Associational’ Kumpulan ini mempunyai nama yang tertentu, ibu pejabat, keahlian yang profesional, serta menggunakan prosedur yang efektif untuk menjayakan matlamat mereka Terdiri daripada ahli perniagaan, industri, pertubuhan perdagangan, kesatuan buruh, persatuan ahli-ahli profesional, kumpulan petani dan lain-lain.
 18. 18. 2. Kumpulan Berkepentingan ‘Non- associational’ Kumpulan ini tidak mempunyai nama ataupun bentuk struktur organisasi formal Masih mempunyai identiti yang tersendiri dan mempunyai ciri-ciri dan kepentingan yang sama. Kumpulan ini terdiri daripada kumpulan yang berbentuk budaya, etnik, sosial dan keagamaan.
 19. 19. 3. Kumpulan Berkepentingan ‘Institutional’ Ia wujud dalam kerajaan dan mempunyai struktur organisasi yang tersusun seperti birokrasi kerajaan, angkatan tentera, ahli parlimen dan lain-lain.4. Kumpulan Berkepentingan ‘Anomic’ Wujud secara spontan apabila ada segelintir masyarakat memperjuangkan sesuatu isu atau dasar tertentu Tidak mempunyai perancangan awal, namun demikian ia tidak menghalang ahli2 membentuk satu organisasi secara „ad-hoc‟ bagi memperjuangkan sesuatu isu penting.
 20. 20.  Sebagai mekanisma rakyat dalam konteks perwakilan politik Membenarkan proses politik menjadi lebih „responsive’ dan seterusnya Kerajaan akan lebih peka bahawa setiap dasar yang dikeluarkannya Sebagai „orang tengah‟ (mediator)
 21. 21.  Membantu kerajaan dalam merangka dasar-dasar negara Sebagai platform bagi rakyat untuk bertidak secara kolektif dalam Mengemukakan permintaan dan masalah kepada kerajaan. Mengelakkan konsentrasi kuasa kerajaan secara total. Ia bertindak sebagai „watch-dog’ bagi pihak rakyat jelata
 22. 22.  Pilihan raya wujud dalam sistem demokrasi secara perwakilan (representative democracy) Rakyat memilih wakil daripada kalangan mereka untuk memerintah negaraDefinisi Pilihan Raya Istilah „pilihan raya‟ (election) berasal daripada perkataan Latin „eligere‟ yang bermaksud „untuk memilih‟ (to pick out; to choose). Ringkasnya pilihan raya ialah satu proses pemilihan pemimpin yang dilakukan secara mengundi untuk memilih wakil rakyat ke dewan perwakilan.
 23. 23. a. Sebagai cara rakyat memilih dan mengawal wakil-wakil mereka.b. Sebagai saluran penyertaan politik untuk rakyatc. Sebagai satu bentuk komunikasi antara memerintah dan yang diperintah.d. Sebagai cara untuk mengesahkan mereka yang memerintah.e. Sebagai cara sesebuah kerajaan mendapat pengesahan (legitimacy) daripada rakyat.
 24. 24.  Antara ciri-ciri sebuah pilihan raya bebas ialah seperti berikut:1. Diadakan Secara ‘Regular’ Pilihan raya mesti diadakan secara „regular’ atau mengikut tempoh tertentu yang ditetapkan oleh perlembagaan negara.2. Pengundi Mempunyai Pilihan Calon Pengundi mesti mempunyai pilihan calon lebih dari seorang atau sekurang- kurangnya dua orang sebagai alternatif dalam mengundi.
 25. 25. 3. Kebebasan Memilih Calon Pengundi mesti mempunyai kebebasan untuk memilih dan mengundi mana- mana calon yang mereka sokong tanpa apa-apa tekanan ataupun paksaan.4. Kebebasan Mengenal Calon Pengundi berhak mengenali calon- calon pilihan raya dan manifesto mereka sebelum mengundi
 26. 26. 5. Kebebasan Berkempen Calon berhak berkempen mengenalkan manifesto serta parti mereka kepada rakyat6. Hak Mengundi bagi yang Layak Setiap orang yang layak mengundi mesti diberikan hak tersebut tanpa sebarang sekatan, tekanan ataupun paksaan.7. Peluang Mengundi yang Sama Rata Setiap orang yang layak mengundi mesti diberikan peluang yang samarata Tanpa sebarang sekatan di mana setiap orang mempunyai satu undi.
 27. 27. 8. Mendaftar Mengundi Secara Bebas Tanpa sebarang sekatan, tekanan atau paksaan.9. Pengiraan Undi yang Betul Pengiraan undi mestilah dilakukan dengan betul dan tepat
 28. 28. Ranney (1993): Terdapat beberapa syarat umum yang boleh menentukan seseorang individu itu samada layak atau tidak untuk mengundi seperti berikut:1. Kewarganegaraan Warganegara mereka sahaja untuk mengundi, tidak kita samada individu tersebut lahir di negara tersebut ataupun di luar negara2. Umur Setiap negara memperuntukkan had umur tertentu untuk mengundi Misalannya berumur 21 tahun ke atas layak untuk mengundi manakala bayi, kanak-kanak atau remaja tidak dibenarkan mengundi.
 29. 29. 3. Pemastautin Pemastautin tetap di negaranya atau untuk tempoh tertentu bagi melayakkannya mengundi.4. Pendaftaran Mengundi Bagi mengelakkan sebarang bentuk penipuan undi,

×