Minggu orientasi sekolah

2,686 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,686
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
38
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Minggu orientasi sekolah

 1. 1. INSTITUT PENDIDIKAN GURU KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA ARAS 1, ENTERPRISE BUILDING 3, BLOK 2200, PERSIARAN APEC, CYBER 6, 63000 CYBERJAYANAMA : NUR HAYATI BINTI HAMIDNO. KAD PENGENALAN: ??UMUR : 25 TAHUNKURSUS : (KPLI-SR j-QAF LPBS) AMBILAN JANUARI 2012KUMPULAN ;1.07PENGKHUSUSAN : BAHASA ARABNAMA SEKOLAH : SEKOLAH KEBANGSAAN KAMPUNG LINDUNGAN JALAN PJS 10/11 PETALING JAYA, 46150 PETALING JAYA, SELANGOR.ALAMAT RUMAH : MENTARI COURT,JALAN PJS 9/8, 45100 PETALING JAYA, SELANGOR DARUL EHSANTEMPAT BELAJAR: INSTITUT PERGURUAN ISLAM SELANGOR (IPIS) BANDAR BARU BANGI SELANGOR DARUL EHSAN SUASANA PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN
 2. 2. a. Alatan FizikalAktiviti 1Bilangan murid keseluruhan :Bilangan bilik darjah : 64Saiz kelas/Jumlah muriddalam kelas : 30-40Maklumat murid : orang Tahun Bil. Kelas Jumlah Murid Jumlah Murid: Lelaki Perempuan (L+P) (L) (P) 1 9 142 165 307 2 9 171 173 344 3 9 150 181 331 4 11 167 179 346 5 8 191 193 384 6 9 164 146 310 Pendidikan 6 42 19 61 Khas Pra Sekolah 1 12 13 52 Jumlah Besar 01 1139 1069 2108Bilangan guru keseluruhan : 123
 3. 3. Lelaki Perempuan 50 73Nama Sekolah: SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN MEDAN KM.12 JALAN KLANG LAMA 46000 PETALING JAYA, SELANGOR DARUL EHSAN.Kedudukannya Bandar(Pilih satu) Luar Bandar
 4. 4. c) Peraturan dan Disiplin SekolahAktiviti 3 PERATURAN DAN DISIPLIN SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN MEDAN: i) Masa persekolahan  Sesi Pagi  Isnin hingga Khamis 7.30 pagi - 1.00 tengahari  Jumaat 7.30 pagi – 12.00 tengahari  Sesi Petang  Isnin 1.10 tengahari - 6.30 petang  Selasa hingga Khamis 1.10 tengahari – 6.00 petang  Jumaat 2.10 petang – 6.30 petang  Murid –murid hendaklah berada di kawasan sekolah di antara masa tersebut.  Murid- murid mestilah beratur di luar bilik darjah sebelum masuk.  Murid- murid tidak dibenarkan keluar dari kawasan sekolah tanpa kebenaran Guru Besar, Penolong Kanan atau Guru Bertugas. ii) Kehadiran  Murid yang tidak hadir ke sekolah mestilah membawa surat yang ditandatangani oleh doktor, ibubapa atau penjaga.  Murid- murid mestilah memakai pakaian seragam sekolah yang lengkap semasa berada di kawasan sekolah.  Adalah menjadi kesalahan jika seseorang murid datang lewat ke sekolah. iii) Perhimpunan  Perhimpunan akan diadakan setiap hari Isnin, melainkan sesuat sebab yan tertentu.
 5. 5.  Semua murid dikehendaki berhimpun pada tempat yang ditentukan dengan berpakaian seragam sekolah.iv) Waktu rehat  Mengikut jadual waktu seperti yang ditetapkan oleh pihak sekolah.  Murid- murid tidak dibenarkan makan atau minum sebelum atau selepas waktu rehat.  Murid –murid tidak dibenarkan berada dalam bilik darjah semasa waktu rehat.  Murid-murid dikehendaki beratur semasa membeli makanan dan minuman di kantin.v) Peraturan balik  Lima minit sebelum balik atau waktu akhir, pengawas/ ketua kelas , guru mata pelajaran setiap bilik darjah memastikan bilik darjah dalam keadaan bersih.  Selepas loceng dibunyikan murid-murid dibenarkan balik.vi) Pakaian dan kekemasan diri a)Pakaian Seragam Lelaki  Seluar panjang berwarna biru.  Baju berwarna putih dan berlengan pendek.  Murid lelaki diwajibkan memakai tali leher.  Lencana sekolah.  Berkasut kanvas putih dan berstoking putih.  Rambut mestilah sentiasa pendek dan kemas. b) Pakaian Seragam Perempuan  Pakaian murid-murid perempuan islam adalah baju kurung putih dan berkain sarung berwarna biru tua.
 6. 6.  Pakaian murid- murid bukan Islam adalah blouse berwarna putih dan pinafore berwarna biru tua dan labuhnya hendaklah dibawah lutut. Tudung / mini telekong yang dipakai mestialh berjahit kecauli pengawas (mengikut warna yang ditetapkan). Lencana sekolah. Berkasut kanvas putih dan berstoking putih. Rambut mestikan sentiasa kemas dan mesti sentiasa diikat.c) Pakaian seragam sekolah pengawas lelaki :- Bertali leher (merah hati) kecuali ketua (biru tua). Seluar panjang warna biru tua. Baju biru muda berlengan panjang. Lencana pengawas. Berkasut hitam. Pengawas perempuan:- Bertali leher (bukan Islam). Berbaju kurung biru muda dan berkain sarung biru tua. Baju/ blouse muda. Skirt/ sarung biru tua. Tudung biru muda berjahit. Lencana pengawas. Berkasut hitam. d) Perhiasan. Semua murid dilarang memakai sebarabg barang kemas seperti gelang, loket, subang, dan cincin walau dari apa barang sekalipun. Murid- murid dilarang sama sekali membawa telefon bimbit ke sekolah.
 7. 7. e) Rawatan Doktor  Murid –murid yang memerlukan rawatan doktor hendaklah mengisi/ memenuhi borang yang disediakan.  Kebenaran mestikan diperolehi daripada Guru besar/ Guru penolong kanan/ Guru bertugas sebelum ke hospital atau klinik. f) Budi pekerti dan kelakuan  Murid-murid mestilah berkelakuan baik dan bersopan santun.  Murid- murid hendaklah belajar tepat pada waktunya.  Ponteng sekolah akan mengambil tindakan jika tidak hadir lebih dari tiga hari.  Tidak dibenarkan keluar dari kawasan sekoalh semasa waktu persekolahn kecuali dengan kebenaran. g) Pelawat  Semua pelawat ibu bapa/ keluarga / saudara mara mestilah berjumpa dengan Guru Besar/ Guru Penolong Kanan untuk mendapat kebenaran sebelum berjumpa dengan guru atau murid.1)PERATURAN BILIK DARJAH:-  Bilik darjah mestilah sentiasa bersih.  Ketua kebersihan mestilah mengatur murid- murid bertugas secara bergilir- gilir setiap hari.  Kerusi dan meja mestilah sentiasa dalam keadaan teratur semasa persekolahan.  Sampah mestilah dibuang didalam tong sampah yang telah disediakan.
 8. 8.  Murid-murid tidak boleh menconteng papan tulis, dinding dan lain-lain.  Papan tulis mestilah sentiasa bersih jika tidak digunakan.  Kapur yang tidak boleh digunakan hendaklah dibuang ke dalam tong sampah.  Tingkap cermin mestilah dentiasa dibuka semasa belajar.  Semasa waktu rehat, murid- murid tidak dibenarkan berada di dalam bilik darjah.  Berjimat mwenggunakan elektrik, tutup semua suis lampu dan kipas apabila meninggalkan kelas. 2) Cara yang digunakan supaya murid tahu akan peraturan tersebut:  Setiap murid diwajibkan membeli buku peraturan sekolah yang beharga RM2.  Peraturan bilik darjah dilekatkan di setiap kelas.  Setiap minggu guru yang bertugas akan memberikan peringatan mengenai peraturan- peraturan yang patut setiap pelajar patuhi di perhimpuan.3) Buat pemerhatian bagaimana ianya ditangani di sekolah.  Jika murid tidak hadir ke sekolah lebih dari 3 hari tanpa bersebab, guru akan memanggil murid serta ibu bapa atau penjaga untuk mengetahui sebabnya.  Pengawas dan guru bertugas akan mengawal dan menjaga di kantin bagi memastikan murid –murid beratur semasa membeli makanan.
 9. 9.  Guru yang bertugas untuk minggu ini, akan bertugas di hadapan pintu pagar bagi memastikan tiada ibu bapa atau penjaga membawa kenderaan masuk ke kawasan sekolah.  Masalah disiplin yang serius:-  Kesalahan Pertama : Amaran Pertama dengan catatan PKHEM.  Kesalahan Kedua : Amaran Akhir dengan kehadiran ibubapa penjaga  Kesalahan Ketiga : Dibuang sekolahAKTIVITI 4Pangajaran yang dibuat pemerhatian :Bahasa MelayuUmur murid : 8 tahun1) Cara murid memberi tumpuan  Murid memberi tumpuan sepenuhnya terhadap pelajaran yang diajar.  Berlaku interaksi antara guru dan murid untuk menarik minat terhadap pelajaran  Guru menggunakan kemahiran komunikasi yang sesuai dalam pegajaran supaya maklumat yang disampaikan dapat difahami oleh murid2) Penglibatan murid dalam perbincangan  Murid-murid akan dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk perbincangan.  Murid – murid bekerjasama di antara satu sama lain dalam sesi perbincangan.  Interaksi antara ahli kumpulan akan menggalakkan mereka mengemukakan pendapat dengan idea –idea yang bernas yang dapat dirumuskan di akhir perbincangan3) Cara guru memberi penekanan dalam pengajaran.  Guru boleh menggunakan teknik menyoal murid secara kelas ,individu dan kumpulan untuk untuk menguji kefahaman murid.
 10. 10.  Guru juga boleh menggunakan strategi memusatkan murid seperti perbincangan. Dengan ini murid akan melibatkan diri secara aktif dalam aktiviti pembelajaran  Menggunakan banyak bahan bantu mengajar untuk menimbulkan minat mereka dan meningkat pengetahuan terhadap pegajaran guru4) Bentuk arahan yang diberikan  Guru memberi arahan dengan suara yang kuat dan jelas .  Bahasa yang digunakan mudah, ringkas dalam memberi arahan agar mudah difahami oleh murid.  Guru juga memberi bimbingan kepada murid yang lemah agar dapat memahami arahan dengan jelas.5) Cara arahan diberikan kepada murid supaya menjalankan tugas dengan efektif.  Guru mengarahkan semua murid memberi tumpuan ketika arahan diberikan.  Guru juga memberi panduan dan penerangan tentang aktiviti yang akan dijalankan  Guru juga mengingatkan agar semua murid dapat menyiapkan tugasan mengikut masa yang diperuntukan.6) Cara guru menangani masalah disiplin semasa murid telah siap tugasan atau tiada tugasan  Mengadakan aktiviti – aktiviti yang dapat meransang minda murid  Memupuk nilai- nilai murni dalam jiwa murid dan memberi pujian kepada murid yang berkelakuan baik.  Mengadakan bahan bacaan ilmiah agar masa yang terluang didalam kelas dipenuhi dengan aktiviti membaca.7) Cara guru menguruskan murid dari satu aktiviti kepada aktiviti yang lain.  Memastikan semua murid dapat menyelesaikan tugasan yang pertama  Memberi bimbingan kepada murid lemah agar dapat menyelesaikan aktiviti pertama.  Memastikan semua murid mencapai objektif pelajaran dalam gerak kerja mereka.  Memasikan murid dalam kedaan bersedia ketika proses pemindahan aktiviti.8) Guru menyediakan murid supaya menyiapkan tugasan  Memastikan semua murid mematuhi arahan guru supaya menyempurnakan tugasan dengan sempurna mengikut jadual.  Guru membimbing murid yang lemah agar dapat mencapai objektif pengajaran  Guru memberi tugasan mengikut kemampuan murid supaya tugasan dapat diselesaikan mengikut masa yang ditetapkan.9) Cara guru menamatkan pengajaran  Guru membuat aktiviti pengukuhan untuk menilai tahap kefahaman murid.
 11. 11.  Guru membuat rumusan dari hasil pengajaran di akhir pengajaran  Guru juga memberi latihan untuk meningkatkan kefahaman mereka terhadap pelajaran yang diajar.  Guru memberi bimbingan kepada pelajar yang lemah dan mengadakan aktiviti pemulihan  Guru juga boleh menguji kefahaman murid terhadap pembelajaran mereka dengan menyoal secara lisan untuk mendapat respon daripada murid.AKTIVITI 5KEMAHIRAN PROFESIONAL DAN KEMAHIRAN MENGAJAR.1)Penggunaan soalan  Peringkat permulaan, soalan-soalan mudah yang dapat dijawab oleh semua murid.  Peringkat kedua ,bentuk soalan yang sederhana yang mampu dijawad oleh sebahagian murid.  Peringkat ketiga, soalan yang agak susah untuk menguji pengetahuan murid  Setiap soalan yang diajukan perlulah mengikut aras pembelajaran.  Dengan menggunakan kaedah penyoalan, guru akan membimbing murid supaya dapat berfikir dan bertindak balas dengan memberi jawapan mereka.2)Memberi penerangan  Penerangan diberikan dengan suara yang jelas dan bahasa yang mudah difahami.  Alat Bantu mengajar juga boleh digunakan untuk memberi penerangan kepada murid. Dengan penggunaan alat ini, penerangan menjadi lebih mudah,menarik dan berkesan  Guru juga perlu memastikan murid dalam keadaan bersedia ketika penerangan diberikan.3)Pergerakan penyampaian dalam pengajaran  Penyampaian secara berpusat iaitu guru berada di hadapan kelas ketika memberi arahan kepada murid. Cara penyampaian ini agak kurang efektif.  Guru juga juga oleh menyampaikan pengajaran secara statik , dengan cara ini guru dapat mengenalpasti murid yang tidak dapat memberi tumpuan dalam pengajaran
 12. 12.  Guru juga boleh bergerak dari satu kumpulan kepada kumpulan yang lain mengikut kesesuaian pengajaran.4)Penggunaan alatan  Papan hitam dengan menggunakan tulisan yang jelas dan tersusun  Alat Bantu mengajar seperti kad imbasan, carta, gambarajah dan lain-lain lagi  Permainan minda dan nyanyian  Program power point iaitu kaedah pengajaran melalui komputer5)Respons kepada kerja murid  Guru perlu memasti semua murid menyelesaikan kerja masing- masing  .Guru akan menilai dan memeriksa setiap kerja yang dilakukan oleh murid.  Guru akan membuat pembetulan bagi kesalahan murid melalui perbincangan6)Penggunaan suara dan “eye contact”  Suara yang kuat dan jelas supaya murid dapat memahami pelajaran dengan efektif.  Pergerakan mata mestilah bertumpu kepada semua murid agar dapat mewujudkan interaksi antara guru dan murid7)Pergerakan badan  Guru hendaklah berdiri dengan bersemangat dan cergas ketika menyampai pengajaran kepada murid  Guru juga perlu bergerak setiap sudut kelas untuk memastikan semua murid memberi tumpuan terutama murid yang duduk di belakang kelas.Kesimpulannya, seorang guru hendaklah mempunyai pengetahuan dalam bidangpengajaran mereka. Guru juga perlu mempunyai kemahiran motivasi untuk menarikminat murid kepada pengajaran mereka. Di samping itu juga, guru juga perlu mengaturstrategi pengajaran mengikut kemampuan dan kemahiran murid. Guru juga perlumemberi respon dan pujian atau perghargaan kepada kerja murid. Denganmenggunakan kemahiran dan kaedah yang sesuai pengajaran akan berjayadisampaikan dengan berkesan. Guru hendaklah peka terhadap peranan dan tugasanmereka secara terpirinci untuk memberi ilmu pengetahuan yang berkualiti sertaberusaha menghasilkan pengajaran yang berkesan.
 13. 13. AKTIVITI 6Kekuatan  Penggunaan kemahiran mengajar yang berkesan dapat menarik perhatian dan tumpuan murid kepada pembelajaran  Pemusatan murid memberi peluang untuk mereka dengan lebih efektif di samping bimbingan dari pada guru  Kerjasama dan kesediaan murid terhadap pembelajaran akan meningkatkan lagi pengetahuan mereka terhadap pembelajaran.Kelemahan  Bilangan murid terlalu ramai akan mendatang masalah disiplin dalam kelas seperti bising dan kurang tumpuan terhadap pelajaran.  Kekurangan bahan Bantu mengajar menyebabkan murid terpaksa berkongsi terutama pengajaran bahasa arab  Teknik penyampaian kurang berkesan terutama pelajaran bahasa arab kerana murid masih belum dapat menguasai bahasa tersebut.Persamaan  Kaedah pengajaran yang digunakan sama kerana peringkat permulaan pengajaran, guru akan menerangkan isi pelajaran dan murid mendengar.  Teknik penyoalan yang digunakan adalah sama iaitu soalan – soalan mudah untuk tujuan pengukuhanKelainan  Penggunaan bahasa yang berlainan ketika pengajaran aitu bahasa melayu dan bahasa arab  Alat Bantu mengajar yang digunakan: Bahasa melayu menggunakan petikan cerita manakala bahasa arab menggunakan kad perkataan dan gambar. Kesimpulannya , guru hendaklah bijak mengaplikasikan pengajaran meraka
 14. 14. agar pelajaran dapat disampaikan dengan berkesan. Guru juga perlu mengenalpasti masalah yang dihadapi dan berusaha mencari jalan penyelesaian bagi masalah tersebut. Guru juga perlu sentiasa bersedia dengan kemungkinan yang akan berlaku. Oleh itu, guru hendaklah melengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan yang mencukupi.Kemudahan fizikal dan peralatanBil Bentuk kemudahan dan Ada/ tiada cadangan alatan 1. Bilik komputer ada Semua murid harus diberi peluang untuk menggunakannya. Meningkatkan mutu capaian internet. Memberi peluang kepada semua murid meneroka teknologi maklumat. 2. Pusat sumber ada Menggalak murid membaca seperti program nilam Menambahkan dan memperbanyakkan bahan bacaan. 3. Taman sains ada Kurang penjagaan sentiasa memantau kebersihan kawasan taman tersebut. Mengadakan tugas kepada murid mengikut kelas. 4. Padang permainan ada Keluasan padang permainan agak terhad untuk aktiviti sukan.
 15. 15. 5. Bilik j-QAF ada Kekurangan tempat penyimpan peralatan pembelajaran. Memperbanyakan bahan bacaan jawi6. Bilik muzik ada Mengadakan bilik kalis bunyi agar tidak mengganggu pembelajaran kelas lain7. Makmal sains ada Menambah peralatan ujikaji. Menyediakan pembantu makmal8. Bilik kecemerlangan ada Hendaklah digunakan sepenuhnya untuk tujuan kecemerlangan9. Bilik kemahiran hidup ada Menambah peralatan pertukangan dan lain-lain kerana peralatan yang sedia ada terhad10. Bilik kesihatan dan rawatan ada Hendaklah sentiasa dibuka dan dilengkapi dengan peralatan kecemasan seperti peti kecemasan.11. Bilik kelas pemulihan ada Menambah bahan bacaan yang bersesuaian12. Surau ada Menceriakan surau dengan mural tulisan jawi.13. Bilik j_QAF ada Perlu lebih banyak bahan bantu mengajar14. Bilik SPBT ada Perlu lebih kemas15. Perpustakaan ada Perlu ditambah dengan bahan bacaan yang terkini16. Bilik pendidikan seni ada Bahan kreativiti yang terbaik perlu disimpan alamri cermin sebagai paparan contoh17. Klinik gigi tiada Perlu diwujudkan untuk kemudahan murid-murid mendapatkan rawatan pergigian

×