• Save
Pecha kucha smc03 09122013: e-bakfiets
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Pecha kucha smc03 09122013: e-bakfiets

on

 • 625 views

Mijn eerste pecha kucha. Onderwerp: de elektrische bakfiets. Gegeven tijdens SMC03 in Antwerpen op 9 december 2013. ...

Mijn eerste pecha kucha. Onderwerp: de elektrische bakfiets. Gegeven tijdens SMC03 in Antwerpen op 9 december 2013.
Over de voordelen (snel, goedkoop, fun) en nadelen (bloemen aan het stuur, andere bestuurders snappen het niet).

Statistics

Views

Total Views
625
Views on SlideShare
403
Embed Views
222

Actions

Likes
1
Downloads
0
Comments
0

1 Embed 222

http://www.communicatiedier.nl 222

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment
 • Noud de Greef. Uit Eindhoven, en ik werk alweer drie jaar hier. Wie kent het Evoluon?
 • En nu hier. Du sik heb maar even gegoogled naar het publiek, en wat zegt google? Dom? Ik ben benieuwd. Wie heeft er allemaal een elektrische bakfiets? Niemand? Dan kan dat dom dus nog best kloppen. Zal jullie vertellen waarom een e-bakfiets slim is.
 • Ik kom dus uit Nederland, wij komen er al even slecht vanaf in google. Ook dom, racisme natuurlijk vanwege Zwarte Piet… En gierig. Kom ik zo op terug. Want waar denk je nog meer aan? Kaas, aan fietsen…
 • En fietsen. Bakfietsen. Zit in ons bloed. Enfin: dit is het standaard beeld voor bakfietsen. Maar da’s suf en niet de mijne.
 • Dit is de mijne. Haast een wielrenfiets vergeleken met dat andere model: Elektrisch, kleine bak. Gebouwd voor SNELHEID. Ik rij er nu bijna drie jaar mee. Niet voor niets zitten er gordels in voor de kinderen Geen verkeersdrempel is hoog genoeg!
 • En dan zou je kunnen zeggen dat vooroordeel 2 klopt: gierig. Want ik heb er al bijna 5.000 km opzitten. KM’s die ik anders voor een groot deel met de auto had gemaakt. 500*1,70=850 euro, plus verzekering. Terugverdiend! Dit plaatje is van vijf dagen.
 • Regen? Ach… Dit is van een meneer die elke dag bijhoud of het regende opw eg naar werk en terug. Vijf jaar lang al, en hij zit op 9,4%. Leve buienradar, ik pak dan toch de auto, bus, of ga gewoon wat later. Beetje kerel smelt trouwens niet, op weg naar huis boeit het me niet zo.
 • En natuurlijk is fietsen ook gewoon leuk. Je fiets en ziet dus veel. Geniet van het uitzicht. Onderweg van werk naar huis kun je makkelijk stoppen in de stad. Niet handig voor de portomonnee, zoals ik als zei heb ik mijn twijfels bij die vooroordelen….
 • Nog een voordeel: je fietst. Met gemak. En dus ook een beetje sport. Da’s nodig, want hoewel Nederlander en dus gierig, klopt dat vooroordeel dus niet. Ik ben ook Brabander en geef dat geld graag uit aan een biertje. Dit is even gezocht op Omnomnom & Noud. En toch zulke kuiten! Fietsen! Of je dronken mag fietsen weet ik niet, maar toch anders als met de auto nietwaar?
 • Maar vooral: Snel. Je kunt dwars door de stad. Kan er een fiets door, kun jij erdoor. Dus langs de auto’s, door het afgesloten centrum. Met 30 km/uur. En als je wilt, meer, want het blijft spul uit china zoals je ziet, en alsof je een horloge verzet kan hij naar 42 km/uur. Of dat slim is, is een tweede. Op lange stukken uiteraard wel.
 • En ook ín de stad erg praktisch. Met auto’s eerst een uur rondjes rijden op zoek naar een duur betaalde plek. Terwijl, kijk, er gewoon fietsenstallingen zijn met plekken gereserveerd alleen voor bakfietsen! Anders is er ook op straat altijd wel een plekje bij de fietsen. Mogen gewoon op de stoep. Ik weet dat sommige hier dat ook met hun auto doen, maar toch…
 • Hoe snel het is? Je houdt de gemiddelde amateurwielrenner bij. Zoals hier. Ik had nog tijd om er een filmpje van te maken. Hij schrok zich kapot met die rammelkar achter zich aan. Snelheid is leuk. Punt. Bij fietsen hoort tegenwind.. En zo dus zonder extra inspanning.
 • Het is dus ook gewoon fun. Je fiets mensen snel voorbij. Bij stoplichten is het gewoon nét dat zetje in de rug, waarmee je snel weg bent. Net zoals Armstrong met hulpmiddelen. In de binnenstad ga je geen 30 rijden, wel meer dan gemakkelijk meerijden met de rest. En op lange stukken natuurlijk wat feller. Je moet blijven trappen, want het is trapondersteuning. Soort doping dus.
 • Waarom dan geen ebike? Kijk, dat zijn vooral opa modellen, maar vooral: geen bagage. Ik heb er ook een week een getest, en die ruimte mis je. Net zoals een auto gebruik je die achterbank ook vooral om zooi te vervoeren. Of kinderen. Het is echt een tweede auto en zo gebruik je hem ook. Op weg naar kantoor, hop, tas en jas erin, op weg naar huis nog even snel boodschappen…
 • Dan doe ik dus mijn best om die bakfiets zo koel mogelijk te maken, krijg je meteen die 50+ in je nek. En nog een nadeel: vrouwen en bakfietsen. Daar komen dus bloemen aan te hangen. Ook die bel is hard nodig, wel roze, want dat een bakfiets snel kan zijn, dat ziet nog niet iedereen. Zo irritant als je voorbij wil en ze kijken eerst achterom…
 • En dus boem. Uiteraard met mijn vrouw achter het stuur, maar dat maakt niets uit: auto rijdt aan bij een STOP-bord. Voorwiel geraakt, ribben gekneusd en meer. Uit de roulatie. Niet gezien, was het excuus. Niet gezien is niet gekeken… Het lijkt een klein mankement, maar betekende geheel nieuwe voorvork, wiel , en afstellen van de inrichting.
 • Gelukkig blijft het dan wel een fiets. Want hij is natuurlijk niet zo goedkoop als een fiets: reken op 1500 inclusief alles. Reparatie is met een ANWB voor fietsen bij pech onderweg vaak gratis, of hij komt aan huis voor een acceptabel bedrag.
 • En wat de denken van zoiets: vrouwlief weekendje weg met de auto, dus ik zet de bakfiets op eigen parkeerplek. Meteen commentaar. Er zijn zelfs proeven gedaan in Eindhoven, waarbij één parkeerplek fietsenstalling werd. Meer fietsers, minder auto’s, meer parkeerplekken, maar toch werd het niet geaccepteerd…
 • Dus als slot: een e-bakfiets is goedkoper (dus dat vooroordeel over Nederlanders klopt een beetje), maar vooral gemakkelijker en sneller in de stad. Nadelen: overige weggebruikers en imago van elektrische fietsen.En een bakfiets is dus wel gewoon koel. Punt. Je kunt er zelfs mee racen. Stukken beter dan met een winkelwagentje toch?
 • Terug naar het eerste vooroordeel: Belgen zijn dom. Is dat werkelijk zo? Wie wil er ook een elektrische bakfiets?

Pecha kucha smc03 09122013: e-bakfiets Pecha kucha smc03 09122013: e-bakfiets Presentation Transcript

 • Noud de Greef Twitter: @Noud
 • #OMNOMNOM + Noud