Karangan pp merokok

354 views
258 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
354
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Karangan pp merokok

  1. 1. KARANGAN:MEROKOKPunca-punca remajamerokok.
  2. 2. • Keprihatinan banyak pihak tentang bahayamerokok menyebabkan pelbagai usahadijalankan untuk membendung gejala negatifini daripada terus mempengaruhi para remaja.Kebanyakan remaja terutamanya pelajarsekolah mengakui bahawa mereka merokoklantaran pengaruh daripada rakan sebaya.Sikap terikut-ikut dengan tabiat tidak sihat iniseterusnya akan menghanyutkan merekasehingga merasakan bahawa merokok itubukanlah sesuatu yang buruk atau menyalahietika hidup.
  3. 3. • Tidak kurang juga yang secara jujur mengakuibahawa rasa bosan dengan beban tugas sebagaipelajar telah mendorong mereka menghisaprokok. Jika alasan ini dikaji, ternyatakebanyakan pelajar ini merupakan merekayang malas dan ada yang tidak menguasaikemahiran menulis, membaca, dan mengira(3M). Oleh itu, mereka dengan mudahmenuding jari kepada pihak lain. Ibu bapamenjadi sasaran untuk dipersalah keranadikatakan bahawa ibu atau bapa yang merokokakan menyebabkan anak-anak mengikut jejaklangkah mereka.
  4. 4. • Walaupun kita lihat banyak iklan mahupunkempen tidak merokok dijalankan namunremaja tetap remaja. Naluri ingin tahu yangada pada mereka acapkali mendorong merekamencuba sesuatu yang ditegah. Naluri ini jikatidak dikawal akan mengakibatkan rasaketagihan dan rasa seronok apabila dapatmenghisap rokok.
  5. 5. • Di Malaysia rokok boleh didapati denganmudah dan boleh dibeli walaupun hanyasebatang. Keadaan ini menjadikan tabiatmerokok semakin berleluasa kerana denganharga serendah empat puluh sen, pelajarsekolah sudah boleh membeli rokok.Memandangkan longgarnya penguatkuasaanterhadap penjualan rokok, kerajaan mestilahmengambil langkah-langkah pencegahansupaya masalah remaja merokok dapat diatasi.
  6. 6. • Amatlah malang seandainya remajaberanggapan bahawa mereka akan lebihbergaya dan kelihatan lebih dewasa apabilamerokok. Alasan ini ternyata salah keranamerokok sebenarnya tidak mendatangkansebarang kebaikan sebaliknya mengundangketagihan yang berpanjangan.

×