Peranan guru n kurikulum

1,437 views
1,281 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,437
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
85
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Peranan guru n kurikulum

 1. 1.  Kejayaan seseuatu kurikulum yang digubal sangat bergantung kepada pelaksanaannya atau peranan guru di sekolah.  Bagi menjayakan seseuatu kurikulum, setiap warga pendidik mestilah menguasai kemahiran mentafsir sebarang perubahan kurikulum sekolah dengan tepat, malah mahir menyesuaikannya dengan kehendak pelajar, persekitaran serta kemudahan sumber sedia ada.
 2. 2. ANALISIS K/KULUM TENTUKAN KEPERLUAN PELAKSANAAN. PERANCANGAN P&P PELAKSANAAN P&P PENILAIAN KAJIAN SEMULA
 3. 3. MERANCANG Pemikiran Kurikulum .Falsafah .Matlamat .Objektif .Spesifikasi MEMBINA MENYEBAR MELAKSANA MENILAI Terjemah perancangan kepada tindakan - Pembinaan instruksi - Kejayaan pelajar - Program Pendidikan
 4. 4. Oliva, (1997) Perkembangan atau pembinaan kurikulum merujuk kepada proses untuk membuat keputusan tentang program kurikulum dan mengkaji semula hasil keputusan itu dalam penialaian berterusan.
 5. 5. PENYUSUNAN ISI KANDUNGAN KURIKULUM Urutan Kesinambungan Litupan Integrasi Imbangan KURIKULUM PERANCANGAN PENGALAMAN PELAKSANAAN PENILAIAN ISI KANDUNGAN
 6. 6. • Reka bentuk sesuatu kurikulum saling berkaitan. • Kurikulum Pendidikan di Malaysia (KBSR & KBSM) menggabungkan reka bentuk kurikulum: Pengetahuan + Nilai + Masyarakat + Proses + Nilai • Reka bentuk kurikulum yang sempurna + Teknik & Strategi pengajaran berkesan akan berfungsi untuk memandu guru mengajar dengan baik di sekolah.
 7. 7. • memahami dan menghayati falsafah dan matlamat kurikulum, struktur dan organisasi kurikulum serta sukatan pelajarannya • menganalisis objektif kurikulum & isi kandungannya •Menentukan keperluan pelaksanaan seperti kem.mengajar, penyediaan BBM, perancangan dan penilaian
 8. 8. ANALISIS KURIKULUM MENENTUKAN KEPERLUAN PELAKSANAAN PERANCANGAN PENGAJARAN PELAKSANAAN PENGAJARAN PEMBELAJARAN PENILAIAN KAJIAN SEMULA/REFLEKSI
 9. 9.  FALSAFAH  RASIONAL  OBJEKTIF  ISI KANDUNGAN
 10. 10.  Bahan-bahan dan alatan  Isi pelajaran  Strategi dan teknik  Susunan  Pengendalian bilik darjah • Pengetahuan dan kemahiran guru
 11. 11.  Rancangan pengajaran  Susunan bilik darjah  Bahan-bahan pengajaran dan pembelajaran (isi,susunan,aktiviti,penyerapan dan masa)  Teknik mengajar  Aktiviti Sokongan, Pengayaan , Pemulihan
 12. 12.  Kesan pembelajaran  Kesan bahan  Prestasi murid
 13. 13.  Rancangan  Bahan dan alatan  Strategi dan teknik
 14. 14.  Menterjemah Konsep-konsep kurikulum kepada proses pengajaran- pembelajaran.  Memahami dan menghayati falsafah dan matlamat kurikulum, struktur dan organisasi kurikulum, dan sukatan pelajaran.  Mempunyai pengetahuan tentang mata pelajaran pengkhususan.  Mempunyai kemahiran mengajar
 15. 15.  Menghubung pengetahuan, , kemahiran dan nilai.  Mengendalikan pengajaran bagi pelajar-pelajar pelbagai kebolehan dan mempunyai ciri-ciri keguruan yang positif dan kreatif untuk melaksanakan dan menjayakan kurikulum.
 16. 16. Peringkat sekolah  Menganalisis objektif kurikulum dan isi kandungan .  Menentukan keperluan pelaksanaan  Merancang dan melaksanakan pengajaran mengikut saranan kurikulum.  Membuat penilaian untuk mengenal pasti kelemahan dengan tujuan meningkatkan keberkesanan dalam pelaksanaan kurikulum  Berusaha meningkatkan keberkesanan dalam pelaksanaan kurikulum dengan membuat pengubahsuaian dalam Rancangan Mengajar.
 17. 17.  ANALISIS KURIKULUM  MENETUKAN KEPERLUAN PELAKSANAAN  PERANCANGAN PENGAJARAN  PELAKSANAAN PENGAJARAN-PEMBELAJARAN  PENILAIAN  KAJIAN SEMULA
 18. 18.  FALSAFAH  RASIONAL  OBJEKTIF  ISI KANDUNGAN
 19. 19.  BAHAN-BAHAN DAN ALATAN PENGETAHUAN  KEMAHIRAN GURU • Isi pelajaran • Strategi dan Teknik • Susunan • Pengendalian Bilik Darjah
 20. 20.  Rancangan Pengajaran  Susunan Bilik Darjah  Bahan-bahan Pengajaran & - Isi, Susunan, Aktiviti Pembelajaran - Penyerapan  Teknik Mengajar - Masa  Aktiviti Sokongan  Pengayaam, Pemulihan.
 21. 21.  Kesan Pembelajaran  Kesan Bahan  Prestasi Murid
 22. 22.  Rancangan  Bahan dan Alatan  Strategi dan Teknik
 23. 23.  Melahirkan tenaga kerja yang celik dan mahir teknologi dan berdaya fikir.  Pendemokrasian pendidikan  Meningkatkan penglibatan “stakeholders”.  Pembangunan menyeluruh dengan mengambil kira keupayaan individu.  Penekanan kepada aspek intelek, Emosi, Rohani dan Jasmani.
 24. 24.  Pengurusan dan pendidikan yang profesional.  Matlamat persekolahan yang jelas.  Memimpin pengajaran di sekolah.  Meningkatkan sokongan dan penglibatan komuniti dan ibu bapa.  Keterbukaan saluran komunikasi dengan semua pihak.  Pengagihan sumber bagi matlamat ramai pelajar.
 25. 25.  Mengesan prestasi terhadap objektif berasaskan kewangan dan bukan kewangan.  Menyediakan persekitaran sekolah yang kondusif terhadap pembelajaran – selamat, bersih, penyayang dan terurus.  Keseimbangan dan pembangunan kaki tangan dikekalkan.  Memastikan keselamatan sekolah dan penghuninya.  Menggunakan dan mengururuskan teknologi mengikut kesesuaian secara efektif dan efisien.
 26. 26. Kebaikan Effisien  Agihan semula sumber manusia ke arah aktiviti-aktiviti yang lebih bernilai.  Penjimatan kos bagi tempoh yang lama. Efektif  Membuat keputusan yang lebih berkualiti melalui capaian maklumat yang lebih baik.  Mempercepat proses membuat keputusan.
 27. 27. Pentadbiran.  Penghantaran dan penerimaan maklumat yang berkesan.  Pentadbiran kurikulum bersesuaian dengan persekitaran. Hal Ehwal Murid  Sistem rekod pelajar yang komprehensif untuk simpanan, capaian dan pelaporan bagi semua data.  Proses pendaftaran “off-site” yang fleksibel.  Keupayaan pengurusan kehadiran pelajar.  Keupayaan pengutipan yuran secara automatik.
 28. 28. Pengurusan Sumber  Sumber pengkalan data yang komprehensif bagi capaian yang cepat dan mudah oleh pendidik dan pelajar/murid.  Borang dan latihan secara elektronik.  Pengurusan perisian kurikulum.  Capaian kepada pengakalan data dan penyelidikan kebangsaan dan antarabangsa.
 29. 29. Pengurusan Sumber Luar  Pengkalan data direkabentuk untuk membantu mengindeks sumber luaran yang berguna untuk perancangan pengajaran dan pembelajaran.  Memperkenalkan “virtual visit” yang menarik.  Menyediakan dan menguruskan sumber luaran secara efektif.
 30. 30. Pengurusan Kewangan  Sistem kewangan pendidikan yang komprehensif dan berkeupayaan menghasilkan laporan secara automatik.  “Direct Interface” dengan sistem kewangan di Kementerian Kewangan.  Subsistem pelaporan yang efisien dan fleksibel.  Sistem pengurusan tunai.  Keupayaan proses audit dan kawalan tunai.  Belanjawan yang efisien.  Mengngkatkan mutu perkhidmatan bekalan  Pengesanan pelbagai kemududahan proses kawalan
 31. 31.  Budaya kaya ilmu.  Berfikiran kritis dan kreatif  Berpusatkan pelajar – akses kendiri – kadar kendiri – terarah kendiri.  Konteks global  Penggunaan kemudahan teknologi multimedia dalam pengajaran dan pembelajaran.
 32. 32.  Apakah Kajian Masa Depan? Kajian Masa Depan (KMD) cuba memberi inspirasi, cabaran dan, keupayaan untuk berfikir secara berkaedah, bermakna, dan bertanggungjawab tentang bagaimana sepatutnya rupa bentuk masa depan yang akan kita punyai.  Hal ini memastikan bahawa kita semua boleh menyumbang ke arah masa depan yang diingini itu khasnya kepada golongan remaja dan pelajar.
 33. 33.  Dalam konteks persekolahan, KMD membolehkan pelajar rnengambil babagian dalam penciptaan masa depan rnereka.  Penentuan arah adalah peringkat yang paling sukar dilakukan dan di sinilah sumabangan KMD yang piling penting dan utama.
 34. 34.  Mengikut kata ahli futurist Perancis, Gaston Berger, semakin laju kereta yang kita pandu, semakin jauh patut lampu depan kereta dapat menyuluh untuk mengelakkan bahaya yang mungkin berada di sepanjang jalan. Oleh itu, semakin laju kadar perubahan yang kita lalui, semakin jauh pula perlu kita melihat ke hadapan.  Maka Pemikiran Masa Depan amat penting khususnya bagi negara kita yang pesat membangun.
 35. 35.  Prinsip 1 Masa depan sahajalah merupakan ruang di mana kita mempunyai kuasa/ pilihan untuk bertindak atau melakukan sesuatu.  Prinsip 2 Terdapat bukan hanya satu masa depan tetapi beberapa dan pelbagai masa depan (many possible futures)
 36. 36.  Oleh itu, pemilihan masa depan perlu dilakukan dengan beretika dan bertanggungjawab. Dalam konteks ini, KMD memaklumkan kewujudan:    Possible future -masa depan yang baranngkali wujud  Probable future -masa depan yang mungkin wujud  Plausible future -masa depan yang berkemungkinan besar wujud  Preferable/ Desirable Future -masa depan yang diingini atau diidamkan  KMD mengajar kita bagaimana desired future boleh dirancang atau diusahakan penzahirannya.
 37. 37.  Menguasai ilmu pengetahuan dalam teori pembelajaran dan psikologi manusia.  Menunjukkan sikap jujur yang dapat menggalakkan pembelajaran serta mewujudkan interaksi yang positif dalam pelbagai hala.  Memperoleh ilmu pengetahuan yang lengkap dalam mata pelajaran yang diajar.  Menggunakan kaedah dan teknik mengajar yang memudahkan murid-murid menjalankan aktiviti pembelajaran mereka.

×