Kajian Jurnal : Isu Psikologi Faktor Remaja Sekolah Merokok

9,784 views
9,350 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
9,784
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
130
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kajian Jurnal : Isu Psikologi Faktor Remaja Sekolah Merokok

 1. 1. KPP 3014 PEMBELAJARAN DANPERKEMBANGAN PELAJAR.Dasar Warga Sihat : Isu Psikologi Faktor RemajaSekolah Merokok.Kajian : Universiti MalayaNAMA AHLI KUMPULAN:Nor Ayu Binti ShamsudinNurul Jannah Binti Mohd. FudziNoor Shafinar Binti Md. SalehSiti Khadijah Binti SalehNooraini Binti Mohamed Fadzil.
 2. 2. PENGENALAN.Kewujudan fenomena masyarakat merokok dapatditafsir dari aspeksosiobudaya, kelumrahan, psikologi, pengaruhiklan, dan pengaruh sosial.• Sosiobudaya = satu cara hidup• Kelumrahan = perkara biasa• Psikologi = cara meredakan kepenatan• Pengaruh iklan = imej yang dipaparkan• Pengaruh sosial = desakan rakan sebaya
 3. 3. Berdasarkan beberapa teori psikologi danpenyelewengan sosial, satu kajian yang melibatkan7499 remaja dari sekolah menengah telah dijalankandi seluruh Semenanjung Malaysia3
 4. 4. Psikologi merokokTerbahagi kepada beberapa fasa iaitu :• Fasa perkembangan merokok• Fasa pemerhatian• Fasa induksi• Fasa peneguhan• Fasa penikmatan• Fasa terbiasa• Fasa ketagihan
 5. 5. Free Template from www.brainybetty.coma) Teori model peranan ( Bandura)Teori ini menyatakan bahawa individu bolehmempelajari sesuatu melalui pemerhatian danpeniruan dari persekitaran.b) Teori pelaziman tingkah laku (Skinner)Teori ini menjelaskan bahawa sesuatuperbuatan yang dilakukan itu,memberikanganjaran dan kepuasan terhadap individutersebut.
 6. 6. c) Teori psikoanalitik (Freud)Teori ini menjelaskan sesuatu perbuatan ituadalah untuk menonjolkan kelebihan diri atauuntuk menutup kelemahan diri.
 7. 7. Terdapat dua teori :1. Teori pengaruh sosial nomartifTeori ini menjelaskan bahawa remajamempunyai perkumpulan yang sama2. Teori pengaruh sosial informatifTeori ini menyatakan bahawa remaja dalamproses pembinaan identiti mengumpul pelbagaimaklumat melalui persekitaran mereka.5/29/2013 7
 8. 8. KAEDAH KAJIAN.• Berteraskan teori psikologi dan teori sosiologi.• Kaedah tinjauan (survey) soal selidik (29 soalan)7499 perokok remaja markat 1-5(12-17 tahun)1= tidak langsung5= sangat tinggi
 9. 9. HASIL KAJIANJENIS 1 2 3 4 5 %Dipengaruhi kawan 21.5Hilangkan bosan 19.5,22.1Mendapatkan nikmatrokok 22.1Teman wanita/lelakiyang merokok 76.7Ikut markat (ranking)
 10. 10. Peratusan Faktor Penyebab Utama Remaja SekolahMerokokUntuk menghilangkan bosanBerasa cool dan unikUntuk diterima rakan dalam kumpulan1012(13.5 %)1660(22.1%)275( 3.7%)
 11. 11. CARA MENGATASI MASALAH MEROKOKDALAM KALANGAN PELAJAR.1. PERANAN IBU BAPA Ibu bapa memainkan peranan utama keranamereka insan yang paling rapat dengan anak-anak. Ibu bapa perlu memberikan kasih sayang danperhatian yang secukupnya kepada anak-anakagar mereka rasa di sayangi. Ibu bapa perlu mengawasi tingkah laku anak-anaksama ada di rumah mahupun di sekolah supayamereka tidak terlibat dalam aktiviti yang tidak sihat.
 12. 12. 2. PERANAN PIHAK SEKOLAH Pihak sekolah perlu menguatkuasakan peraturansekolah yang ditetapkan oleh Kementerian PelajaranMalaysia. Pihak sekolah melalui badan displin perlumelaksanakan tindakan displin yang tegas kepadapelajar yang terlibat dengan aktiviti merokok dalamkawasan sekolah. Kes merokok dalam kalangan pelajar boleh diatasidengan langkah pemantauan pihak pentadbiran danpengurusan sekolah mengenai keberkesanan programsahsiah pelajar.
 13. 13. 3. PROGRAM MOTIVASI Mewujudkan program motivasi untuk meningkatkankesedaran pelajar tentang kesan merokok di awal usia. Program motivasi yang dianjurkan haruslah menekankanimplikasi yang boleh mereka perolehi daripada merokokseperti kesan ke atas kesihatan diri.
 14. 14. 4. PENCEGAHAN MELALUI NIQUITIN• Dengan terapi ini keinginan dan keperluan terhadapnikotin (bahan dalam rokok yg menyebabkan ketagihan)akan berkurang secara beransur-ansur. Ia akanmengurangkan simptom-simptom biasa apabila seseorangitu berhenti merokok seperti ketagihan, resah & gelisah.• Produk ini sesuai digunakan oleh perokok yang benar-benar mahu berhenti merokok.• Beberapa kajian mengenai Niquitin terbukti secaraklinikal dalam membantu berhenti merokok1. menggandakan peluang berhenti merokok2. perlindungan 24 jam - walaupun terhadap ketagihankuat di awal pagi3. melegakan ketagihan dalam beberapa minit
 15. 15. KESANMEROKOK !!!!!!
 16. 16. MAUT !!!
 17. 17. KESIMPULAN.Dapatan utama kajian ini mendapati bahawa remajamerokok adalah disebabkan faktor psikologi.Ingin meredakan tekanan dan menghilangkankesepian dan kebosanan.Merokok dijadikan sebagai gerak balas terhadaprangsangan untuk mencari jalan keluar daripadakeadaan tertekan dan bosan.Merokok ialah satu elemen budaya.Tindakan remajauntuk merokok merupakan satu cara amalan budaya.Sebab remaja merokok ialah untuk berjaga malamdan dianggap sebagai instrumental untuk fungsiberkawan dan bersembang hingga jauh malam.
 18. 18. Pengaruh rakan sebaya adalah salah satu faktoryang mendorong remaja untuk merokok.¼ remaja berasa ketagihan sekiranya tidakmerokok.
 19. 19. SEKIAN …TERIMAKASIH!

×