Kertas kerja perjumpaan ibu bapa pemulihan & linus
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Like this? Share it with your network

Share

Kertas kerja perjumpaan ibu bapa pemulihan & linus

 • 11,212 views
Uploaded on

Khas untuk guru-guru pemulihan 1 Malaysia

Khas untuk guru-guru pemulihan 1 Malaysia

 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
 • sangat berguna..tqvm
  Are you sure you want to
  Your message goes here
 • terbaik
  Are you sure you want to
  Your message goes here
 • tq for sharing
  Are you sure you want to
  Your message goes here
No Downloads

Views

Total Views
11,212
On Slideshare
11,139
From Embeds
73
Number of Embeds
1

Actions

Shares
Downloads
1,040
Comments
3
Likes
11

Embeds 73

http://www.mefeedia.com 73

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. SK ISKANDAR PERDANA 32610 BANDAR BARU SERI ISKANDAR PERAK DARUL RIDZUAN KERTAS KERJAPERJUMPAAN IBU BAPA/PENJAGAMURID LINUS & PEMULIHAN KHAS
 • 2. SK ISKANDAR PERDANA, 32610 BANDAR BARU SERI ISKANDAR PERAK DARUL RIDZUAN------------------------------------------------------------------------------------------------- KERTAS KERJA PERJUMPAAN IBU BAPA/PENJAGA MURID LINUS & PEMULIHAN KHASPENGENALAN LINUS & PEMULIHAN KHASProgram LINUS adalah singkatan dari Literacy & Numeracy Screening di mana Minister KeyPerformance Indicators ( MKPI ) KPM telah menyasarkan bahawa semua murid normalberkeupayaan untuk menguasai asas literasi dan numerasi selepas tiga tahun mengikutipendidikan rendah menjelang 2012.Justeru,setiap segala yang diatur,disusun dan dijalankanadalah dengan satu hasrat iaitu kejayaan program LINUS. Sehubungan dengan itu,bagimerealisasikan hasrat ini,satu bentuk perancangan yang baik,tersusun,terarah,bermatlamat danbermakna perlu direncanakan.Perancangan Strategik LINUS merupakan satu usaha untukmenetapkan hala tuju perjalanan program LINUS sekolah ini agar dapat menyumbang sesuatukepada murid-murid tahap satu.Perancangan stategik yang disusun ini akan menjadi pelanoperasi bagi setiap program yang akan dilaksanakan oleh Jawatankuasa LINUS sekolah ini.Program Pemulihan Khas ialah satu usaha untuk mengatasi masalah murid yang menghadapikesulitan pembelajaran khususnya dalam menguasai kemahiranasas 3M iaitu membaca, menulis dan mengira. Kelas Pemulihan Khas dikendalikan oleh guru-guru pemulihan yang telah menerima latihan khas dalambidang ini. Pada tahun 2010, Guru Khas Pemulihan telah dipertanggungjawabkan untukmengajar murid Linus tegar yang tidak melepasi Konstruk 1 & 2.TUJUANKertas kerja ini disediakan sebagai makluman dan kelulusan pihak sekolah untuk mengadakanmajlis perjumpaan ibu bapa/penjaga LINUS dan Pemulihan Khas.MATLAMATMatlamat program ini adalah untuk memastikan semua murid Tahap 1 sekolah rendahberkeupayaan untuk menguasai asas literasi dan numerasi pada akhir tahun 2012 kecualimurid berkeperluan khas.
 • 3. OBJEKTIF PENDIDIKAN NKRAObjektif Program Literasi Pada akhir Program Literasi murid berupaya: i. mengeja dan membunyikan suku kata terbuka dan tertutup ii. membaca dan menulis perkataan daripada suku kata terbuka dan tertutup iii. membaca dan menulis serta memahami ayat tunggal dan ayat majmuk yang mudah iv. dengan menggunakan kata hubung ‘dan’.Objektif Program Numerasi: Pada akhir Program Numerasi murid berupaya: i. membaca, menulis, membilang dan menyusun nombor hingga angka 1000 ii. membilang dua-dua, lima-lima dan sepuluh-sepuluh dalam lingkungan 1000 iii. bermula daripada sebarang nombor iv. menyatakan fakta asas tambah, tolak, darab dan bahagi v. mengaplikasikan pengetahuan operasi asas aritmetik dalam wang, menyatakan vi. waktu, ukuran dan sukatan.SASARANMurid tahap 1 yang berkeupayaan untuk menguasai asas literasi dan numerasi kecuali muridberkeperluan khasTEMPOHMac – November 2012 (Sepanjang Tahun mengikut Plan Taktikal)OBJEKTIF PROGRAM IBU BAPA 1. Memberi pengenalan & pemhaman mengenai program LINUS & Pemulihan Khas 2. Mendapatkan sokongan ibu bapa dalam membantu pihak sekolah untuk menghapuskan buta 3M tahap 1 pada 2012.
 • 4. TARIKH, HARI DAN TEMPAT PROGRAM Tarikh : 7 April 2012 Hari : Sabtu Tempat : Bilik Darjah 5 CemerlangSENARAI PENCERAMAH 1. En.Mohd Hanifah bin Main ( Penolong PPD Pendidikan Khas) 2. Pn. Nik Hasni bt. Mamat ( Fasilinus)TENTATIF PROGRAMMASA AKTIVITI9.00 pg Pendaftaran Ibu Bapa9.15 pg Ucapan pengerusi9.20 pg Bacaan Doa9.25 pg Ucapan Tuan Guru Besar9.45 pg Taklimat Fasilinus mengenai LINUS & Pemulihan Khas10.45 pg Sesi soal jawab11.00 pg Jamuan Ringan11.15 pg BersuraiSENARAI AHLI JAWATANKUASA PELAKSANA DAN SENARAI TUGASPengerusi : En Shahari B. Embon (Guru Besar)Timbalan Pengerusi : Pn. Hjh Khairiah bt Lahamad (Penolong Kanan Pentadbiran)Naib Pengerusi 1 : Pn Nor Samsuniah bt Musa (Penolong Kanan HEM)Naib Pengerusi 2 : En Abdullah Radzi b. Abbas (Penolong Kanan Kokurikulum)Pengurus : Cik Noraini bt Abdul HamidPen. Pengurus : Pn. Hjh Aniah bt NohSetiausaha : Pn. Norazita bt JasdiPengacara : Pn. Hjh Aniah bt NohAJK Brosur : Pn. Faridah Anom bt Harun Pn. Fuziah Bt Alang AhmadAJK Siaraya & peralatan : En. Salam Izwan B. Ramly En. Shah Alim b. Baharuddin
 • 5. AJK Makanan : Pn. Siti Haslina bt Syed AliAJK Backdrop : Pn. Arbaayah bt Salleh HoodinAJK Pendaftaran : Pn. Mariam Megat bt Alg MohdAJK Bilik Taklimat : Pn. Halimatun Maimunah Bt Mior Hamzah En. Khairil Azam b. Mohd IdrisJuru Foto : Pn.Nor Jamilatun Bt JonidANGGARAN KEWANGANBil Perkara Kos & Bil Jumlah (RM) Sumber1 Backdrop 1 x RM50.00 50.00 B&Kaunseling2 Jamuan 30x RM2.00 60.00 PIBG3 Hadiah para jemputan 3x RM10 30.00 PK JUMLAH 140.00SUMBER KEWANGAN 1) Panitia Bahasa Malaysia 2) Panitia Bimbingan & KaunselingKEPERLUAN PERALATAN1) LCD - mohon pinjaman daripada bilik komputer2) Skrin Projektor - mohon pinjaman daripada bilik komputerPENUTUPAdalah diharapkan agar kertas kerja ini diluluskan untuk membanteras buta 3M di sekolahdan sekaligus menegaskan usaha Kementerian Pelajaran Malaysia untuk mengatasi masalahliterasi dan numerasi. Komitmen semua pihak adalah diharap untuk memastikan program iniberjaya selaras dengan sasaran NKRA. Kerjasama semua pihak didahulukan dengan ribuan terimakasih.Disediakan Oleh, Disemak Oleh, Diluluskan Oleh,........................... .......................... ..........................(NORAINI ABDUL HAMID) (KHAIRIAH LAHAMAD) (SHAHARI EMBON)Setiausaha Program Pemulihan, PK Pentadbiran, Guru Besar,SK Iskandar Perdana SK Iskandar Perdana, SK Iskandar Perdana,Tarikh: Tarikh: Tarikh: .