Bengkel Memperkasakan Sistem Pengurusan dan Pengeluaran
Bumiputera di dalam Sektor Pembuatan

Pengurusan Kos & Kewangan
Ol...
Pengurusan Kos
Pengurusan Kos adalah suatu proses di mana organisasi menggunakan
perakaunan kos (cost accounting) bagi mel...
PROSES PERNIAGAAN
JUALAN
UNTUNG

FAKTOR
INPUT

PROSES
TAMBAH
NILAI
(PROSES
PENGELUARAN)

OUTPUT
Pengurusan Kos bukanlah satu konsep yang asing, tetapi menjadi implimentasi
penting dalam strategi asas pengurusan perniag...
Pengurusan Kos mengikut aktiviti perniagaan


Aktiviti utama mendapatkan bahan mentah ( input ), tukarkan kepada
barang siap ( proses pengeluaran ) dan menghasilkan ...
Jualan :- Output / produk yang telah siap akan dijual kepada

pelanggan dan pengusaha atau peniaga bagi mendapatkan hasil ...
Barang Niaga dan Perkhidmatan
a)

Barang Niaga
- Produk fizikal yang boleh disentuh, dipegang dapat dilihat
dan boleh dini...
c)

Konsep Keuntungan
- Matlamat utama perniagaan
- Diperolehi setelah hasil tolak belanja
- Kayu pengukur dalam perniagaa...
Keuntungan dapat dilihat daripada pelbagai perspektif yang berbeza.
Antaranya adalah :
 Keuntungan Perniagaan : Untung = ...
Keuntungan dapat dilihat daripada pelbagai perspektif yang berbeza.
Antaranya adalah :
 Keuntungan Perniagaan : Untung = ...
Umumnya konsep faedah dan kepuasan adalah :
- pengguna mempunyai keperluan semulajadi terhadap keperluan
harian dan kehend...
Kepentingan Perniagaan Kepada Pihak Berkepentingan
Meningkatkan peluang
pekerjaan

Penuhi Keperluan
masyarakat

Kepentinga...
Fungsi-fungsi Perniagaan
a) Pengeluaran
- satu proses transformasi input kepada output yang lebih bernilai.
- Dikenali seb...
b) Pemasaran
- Meliputi aktiviti yang luas seperti penyelidikan pemasaran,
produk, harga, pengedaran dll.
- Ianya merupaka...
c) Kewangan
- Melibatkan aktiviti menguruskan sumber dana seperti mendapatkan
sumber dana dan perancangan kewangan yang la...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Pengurusankoskewangan 130426051935-phpapp01

366 views
264 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
366
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pengurusankoskewangan 130426051935-phpapp01

 1. 1. Bengkel Memperkasakan Sistem Pengurusan dan Pengeluaran Bumiputera di dalam Sektor Pembuatan Pengurusan Kos & Kewangan Oleh: Md Silmi Abd Rahman MATRADE 21 Julai 2009
 2. 2. Pengurusan Kos Pengurusan Kos adalah suatu proses di mana organisasi menggunakan perakaunan kos (cost accounting) bagi melaporkan atau mengawal kos-kos yang terlibat dalam menjalankan perniagaan. Pengurusan Kos pada amnya menerangkan halatuju serta aktiviti pengurusan dalam perancangan jangka masa pendek serta panjang, yang dapat meningkatkan nilai kepada pelanggan dan menurunkan kos produk atau perkhidmatan. Cth: - Menentukan jumlah dan jenis bahan dalam produk - Mengubah proses-proses dalam pembuatan - Perubahan pada rekabentuk produk Kata Kunci = Kawalan kos yang berterusan Walaubagaimanapun, satu faktor yang tak dapat dipisahkan dari kawalan kos ialah; untuk meningkatkan perolehan serta keuntungan, pengurusan akan secara sengaja berbelanja dengan lebih, justeru akan menambahkan lagi kos. Antaranya ialah kos promosi dan pengubahsuaian produk.
 3. 3. PROSES PERNIAGAAN JUALAN UNTUNG FAKTOR INPUT PROSES TAMBAH NILAI (PROSES PENGELUARAN) OUTPUT
 4. 4. Pengurusan Kos bukanlah satu konsep yang asing, tetapi menjadi implimentasi penting dalam strategi asas pengurusan perniagaan Banyak konsep Pengurusan Kos telah sebati dengan konsep-konsep pembuatan dan pengeluaran seperti lean accounting, value chain analysis, throughput accounting, theory of constraints dan juga BPI. Fungsi - fungsi Perniagaan a) Pengeluaran b) Pemasaran c) Kewangan d) Sumber Manusia Asas-asas Pengurusan Kos yang baik • Kenalpasti kos-kos dalam setiap projek • Pastikan setiap pembelian/perbelanjaan mendapat kelulusan • Simpan segala rekod berhubung kos
 5. 5. Pengurusan Kos mengikut aktiviti perniagaan
 6. 6.  Aktiviti utama mendapatkan bahan mentah ( input ), tukarkan kepada barang siap ( proses pengeluaran ) dan menghasilkan barang siap (output) Input Proses Pengeluaran Output Input :- Mendapatkan bahan mentah untuk menjalankan aktiviti pemprosesan - Ianya terdiri daripada tanah, buruh, modal, usahawan dan lain-lain. Proses Pengeluaran :- Tukar bahan mentah kepada barangan siap - Gabungjalinkan mesin, kemahiran pekerja, bahan mentah dan sbgnya. Output :- Hasil terakhir dari aktiviti pemprosesan samaada dalam bentuk produk atau perkidmatan dan dinilai dlm bentuk kuantiti,berat dan sbgnya.
 7. 7. Jualan :- Output / produk yang telah siap akan dijual kepada pelanggan dan pengusaha atau peniaga bagi mendapatkan hasil dan keuntungan dari jualan produk tersebut . Pertukaran nilai akan berlaku setelah jualan dibuat di mana penjual memperolehi wang manakala pelanggan atau pengusaha memperolehi produk. Untung:- Perbezaan diantara hasil yang diperolehi dengan perbelanjaan yang telah dikeluarkan. Keuntungan yang diperolehi akan digunakan untuk membeli bahan mentah / input dan juga pembayaran hal – hal yang berkaitan gaji, utiliti , sewa dan sebagainya.
 8. 8. Barang Niaga dan Perkhidmatan a) Barang Niaga - Produk fizikal yang boleh disentuh, dipegang dapat dilihat dan boleh dinikmati. - Dihasilkan bagi bertujuan untuk dijual kepada pelanggan bagi memenuhi keperluan dan kehendak serta citarasa pelanggan; contohnya bas, pakaian, makanan, minuman. b) Perkhidmatan - Sesuatu produk yang tidak boleh dilihat atau disentuh secara fizikal tetapi boleh dirasai bila menggunakannya - Menawarkan faedah dan kemudahan kepada pelanggan contohnya; perkhidmatan hospital, salun kecantikan
 9. 9. c) Konsep Keuntungan - Matlamat utama perniagaan - Diperolehi setelah hasil tolak belanja - Kayu pengukur dalam perniagaan dan mampu bersaing dalam pasaran ; Untung = jumlah hasil - jumlah kos/belanja (Harga x Kuantiti) – ( Kos tetap + kos berubah) - Sumber hasil meliputi jualan, hasil sewa, faedah simpanan, dividen saham. - Sumber kos/belanja meliputi belian bahan, bayaran sewa, eletrik, air.
 10. 10. Keuntungan dapat dilihat daripada pelbagai perspektif yang berbeza. Antaranya adalah :  Keuntungan Perniagaan : Untung = Hasil - Belanja  Keuntungan Ekonomi : Untung = Hasil – Belanja – Kos Lepas d) Konsep Faedah dan Kepuasan  Faedah : - Manfaat yang diperolehi dari pengunaan sesuatu barangan atau perkhidmatan. - Pengguna akan memperolehi faedah bila membeli dan mengguna produk atau perkhidmatan tersebut contohnya; membeli motosikal dapat memudahkan pergerakan.  Kepuasan; - Tercapai apabila prestasi barangan memenuhi jangkaan /persepsi pengguna. - Ianya memberi penilaian berbeza oleh individu bagi menilai tahap kepuasan contohnya; Kereta kancil ada pelanggan rasa selesa bila menggunakannya dan sebaliknya.
 11. 11. Keuntungan dapat dilihat daripada pelbagai perspektif yang berbeza. Antaranya adalah :  Keuntungan Perniagaan : Untung = Hasil - Belanja  Keuntungan Ekonomi : Untung = Hasil – Belanja – Kos Lepas d) Konsep Faedah dan Kepuasan  Faedah : - Manfaat yang diperolehi dari pengunaan sesuatu barangan atau perkhidmatan. - Pengguna akan memperolehi faedah bila membeli dan mengguna produk atau perkhidmatan tersebut contohnya; membeli motosikal dapat memudahkan pergerakan.  Kepuasan; - Tercapai apabila prestasi barangan memenuhi jangkaan /persepsi pengguna. - Ianya memberi penilaian berbeza oleh individu bagi menilai tahap kepuasan contohnya; Kereta kancil ada pelanggan rasa selesa bila menggunakannya dan sebaliknya.
 12. 12. Umumnya konsep faedah dan kepuasan adalah : - pengguna mempunyai keperluan semulajadi terhadap keperluan harian dan kehendaknya adalah berbeza. - kehendak pelanggan tiada had kerana perubahan persekitaran - pengeluar perlu memastikan dapat memenuhi keperluan dan kehendak pengguna dengan pengeluaran pelbagai barangan dan perkhidmatan
 13. 13. Kepentingan Perniagaan Kepada Pihak Berkepentingan Meningkatkan peluang pekerjaan Penuhi Keperluan masyarakat Kepentingan Perniagaan Memenuhi kehendak Peluang global Tingkatkan Pembangunan Ekonomi & Negara
 14. 14. Fungsi-fungsi Perniagaan a) Pengeluaran - satu proses transformasi input kepada output yang lebih bernilai. - Dikenali sebagai pengurusan operasi. - Melibatkan aktiviti perancangan, penyusunan, pengstafan, pengarahan dan pengawalan dalam menguruskan operasi pengeluaran produk. - Pengeluar harus memastikan produk yang dikeluarkan memenuhi kehendak dan citarasa pengguna.
 15. 15. b) Pemasaran - Meliputi aktiviti yang luas seperti penyelidikan pemasaran, produk, harga, pengedaran dll. - Ianya merupakan satu bidang yang berkembang pesat dan mesti seiring dengan teknologi terkini. - Melalui aktiviti pemasaran, produk yang ditawarkan oleh pengeluar kepada pengguna akan dinikmati oleh pengguna.
 16. 16. c) Kewangan - Melibatkan aktiviti menguruskan sumber dana seperti mendapatkan sumber dana dan perancangan kewangan yang lain. - Jika kewangan tidak diuruskan dengan baik, matlamat kewangan perniagaan tidak dapat dicapai. d) Sumber Manusia - Menguruskan sumber manusia (pekerja) organisasi bagi menggerak jentera operasi pengeluaran, pemasaran dan kewangan. - Contoh pampasan, latihan, pemilihan pekerja dan sebagainya .

×