Lab08 Topdorpen 7april2010

647 views

Published on

Op 7 en 8 april 2010 ging de tweede Ronde van het Onderzoekslab van start, een van de pijlers van Nederland wordt anders. Hier de presentatie van de mentoren van Lab 08: Topdorpen.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
647
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
78
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Lab08 Topdorpen 7april2010

 1. 1. Top dorpen: Oost Groningen krimp op het platteland
 2. 2. KRIMP!
 3. 3. Factoren krimp
 4. 4. Vragen aan het onderzoekslab • Wat kan een topdorp zijn? Is dit een bestaand en/of nieuw dorp? • Waar ligt dit topdorp of liggen deze topdorpen in de regio Noordoost Groningen? • Ontwerp de groei van zo’n topdorp met als uitgangspunt een daling van 500 naar 250 huishoudens in vijf jaar. • Welke effecten kan/kunnen zo’n topdorp of topdorpen hebben op hoger schaal - niveau, in casu het omringende platteland en de nabijgelegen grote(re) steden? • Wat is de toegevoegde waarde van een topdorp in vergelijking met alternatieve krimpstrategieën? • Wat kan de rol van het ontwerp en de ontwerper zijn bij het, via topdorpen, in topconditie brengen van het platteland?
 5. 5. STAP 1: Voor we deze vragen kunen beantwoorden stellen we eerst een aantal andere vragen: Wat is krimp en wat is Oost Groningen? We maken omtrekkende, analytische bewegingen in schaal, tijd en structuur om die vervolgens weer in Oost Groningen te laten landen.
 6. 6. Schaal: microcontext, de locale verschillen
 7. 7. Schaal: macrocontext, de A7 corridor
 8. 8. Schaal: macrocontext, krimpregio’s elders in Nederland en Europa
 9. 9. TIJD: historische krimpregio’s
 10. 10. TIJD: scenario’s en voorspellingen
 11. 11. TIJD: ‘Haal een baan uit de Eemshaven!’ Uniek BanenEvent op 18 maart 2010 tijdelijke Bustour Interactieve voorlichting Vakkrachtmeter Vacatures Speeddaten en nog veel meer... processen als Werkplein is een samenwerking van UWV WERKbedrijf en de gemeenten. Zin in avontuur? kans voor de Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Kom dan donderdag 18 maart naar de Eemshaven. Ontmoet bedrijven die op zoek zijn naar personeel. Maak op unieke wijze kennis met de dynamische wereld van dit havengebied. Er is vooral werk in de bouw, de infrastructuur en techniek, maar ook in andere sectoren zijn er mogelijkheden op LBO, MBO en HBO-niveau. toekomst Meer weten? Gratis toegangskaart reserveren? Vraag je werkcoach op het Werkplein of stuur een e-mail o.v.v. ‘BanenEvent’ naar gerda.venhuizen@uwv.nl. Een briefje naar Werkplein Eemsdelta, Postbus 112, 9930 AC Delfzijl kan ook. Meld je aan voor 15 maart. Het programma duurt anderhalf uur. De aanvangstijden liggen tussen 13.00 en 18.00 uur. Op de toegangskaart staat hoe laat je verwacht wordt. Surf voor actuele informatie over het programma naar www. werk.nl of naar www.groningen-seaports.com. ‘Haal een baan uit de Eemshaven’ is een initiatief van: Werkplein
 12. 12. Structuren: het ene dorp is het andere niet
 13. 13. Structuren: denk het noorden leeg en vol of in elke vorm die je wilt.
 14. 14. STAP 3: Terug naar het doel: hoe gaat deze vitaliteitsimpuls voor het krimpend platteland er uit zien ? Is dit een dorp, een structuur, een netwerk, een merk, een vereniging of een combinatie hiervan? Met de input uit de analyses teruggekoppeld naar de vraag start hier het ontwerpend onderzoek.
 15. 15. Externe inspiratie, bevlogenheid en kennis. Regelmatige gasten in het LAB: opdrachtgevers en betrokkenen LNV, VROM, Aedes, parkstad limburg, Lefier woningcorporatie. regelmatige, onregelmatig en incidenteel aanwezigheid Bureau Enno Zuidema, FM architecten, Bureau PAU, Phillip Oswalt, Provincie Groningen, Bewoners- en belangenorganisaties
 16. 16. Locatie
 17. 17. Locatie beilen den haag

×