Laajennettu työssäoppiminen on yksi tapa
mahdollistaa opiskelijoille yksilölliset ja joustavat
opintopolut, ja tarjoaa mah...
:lla on maakunnassa 8 yksikköä
»Ilmajoki, Ilmajoentie ja
Pappilantie
»Kurikka, Jurva ja
Kauhajoki
»Lapua ja Lappajärvi
»Se...
Yksittäisen
opiskelijan
laajennettu
työssäoppiminen:
Ryhmäkohtainen,
opetussuunnitelmaan
sisällytetty laajennettu
työssäop...
Suunnittelutyöhön voidaan
käyttää Sedun yhteistä
”opintojen tunnistamisen ja
tunnustamisen”-lomaketta.
Opettaja,
opo tai
r...
Perustutkinnon
opettajat ja
vastuuopettaja
yhdessä suunnittelevat
laajennetun
työssäoppimisen
toteutuksen koko
opiskelijar...
Opetuspisteeseen
ollaan yhteydessä
projektityön
tilaajan taholta tai
vastaavasti
perustutkinto/opet
uspiste tiedottaa
halu...
 levittää ja juurruttaa
aiemmissa SeTREENi-
hankkeissa kehitettyjä
toimintamalleja
 edistää työelämään
siirtymistä niide...
Viimeinen opiskeluvuosi
suoritetaan joko
työssäoppien tai
oppisopimuksella.
Mallia suunnitellaan Sedun
puualan perustutkin...
Vahva yhteistyö
puualan yritysten
kanssa – tutkinnon
osien ja työtehtävien
yhteensovittaminen.
Laajennettu TO
ylitysajalla...
Asiakaspalvelun
ja myynnin
koulutusohjelma
Kaupan palvelu ja
myynti 20 ov sekä
Visuaalinen
myyntityö 20 ov
laajennetulla
t...
Yhteistyö työelämän edustajien ja työpaikkaohjaajien kanssa
» Selvitetään, kuinka laajennettu työssäoppiminen on järkevää
...
» Tavoitteena vahvistaa alueellista
yhteistyötä pohjalaisten koulutuksen
järjestäjien välillä.
» Koulutuskeskus Sedu toimi...
Vao:n opinto-ohjaajat esittelevät laajennettuun
työssäoppimiseen suunnittelemansa työkalun
Sedun opoille
Sedusta eri alojen opettajia esittelee Vao:n
opettajille laajennetun työssäoppimisen käytäntöjä
…
˃ Miten paljon tutkinnossa on
työssäoppimista?
˃ Toteutetaanko tutkinnossa
joitakin tutkinnon osia
kokonaan työssäoppien (...
» Julkaisu 20.8.2013 – vastausaikaa
Yrittäjän päivään 5.9.2013 saakka
(myös ruotsinkielisenä)
» Kysely lähetettiin Sedun j...
SeTreeni- ja VAO:n Luotsi -hankkeiden yhteinen
päätöstilaisuus 7.11.2013 Seinäjoella
» Kohderyhmä: Oppilaitoksen johto, es...
» Hankkeeseen osallistuneilla opettajilla on velvollisuus
raportoida laajennetun työssäoppimisjakson
suunnittelusta ja työ...
Projektikoordinaattori
Virpi Lahti
040 8680 218
virpi.lahti@sedu.fi
SeTreeni 5 Laajennettu työssäoppiminen Virpi Lahti
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

SeTreeni 5 Laajennettu työssäoppiminen Virpi Lahti

251 views
161 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
251
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

SeTreeni 5 Laajennettu työssäoppiminen Virpi Lahti

 1. 1. Laajennettu työssäoppiminen on yksi tapa mahdollistaa opiskelijoille yksilölliset ja joustavat opintopolut, ja tarjoaa mahdollisuuden edetä opinnoissa omaan tahtiin.
 2. 2. :lla on maakunnassa 8 yksikköä »Ilmajoki, Ilmajoentie ja Pappilantie »Kurikka, Jurva ja Kauhajoki »Lapua ja Lappajärvi »Seinäjoki, Kirkkokatu »Seinäjoki, Koskenalantie »Seinäjoki, Koulukatu ja Upankatu »Seinäjoki, Törnäväntie »Ähtäri, Koulutie ja Tuomarniementie
 3. 3. Yksittäisen opiskelijan laajennettu työssäoppiminen: Ryhmäkohtainen, opetussuunnitelmaan sisällytetty laajennettu työssäoppiminen Tilaus/projektityön tekeminen laajennettuna työssäoppimisena esim.:  taitava opiskelija → erikoistuminen tai osaamisen syventäminen  erityinen kiinnostus laajennettuun työssäoppimiseen  tunnistettu tarve työvaltaiseen oppimisympäristöön (esim. ohr todennut tarpeen)  Toiminta messuilla (Pytinki-, Käsityö-, Ruoka-, Opinlakeus-messut jne.
 4. 4. Suunnittelutyöhön voidaan käyttää Sedun yhteistä ”opintojen tunnistamisen ja tunnustamisen”-lomaketta. Opettaja, opo tai ryhmänohjaaja löytävät opiskelijan. Suunnitteluryhmä tekee laajennetun to-suunnitelman. Aikataulutus laajennetun työssäoppimisen sovittamiseksi lukujärjestykseen. Kun ohjaava opettaja on määritelty, tehdään sopimus laajennetusta työssäoppimisesta. Opiskelijan lisäksi ryhmään voi kuulua projekti- koordinaattori, opettaja, opo, ryhmänohjaaja ja koulutuspäällikkö.
 5. 5. Perustutkinnon opettajat ja vastuuopettaja yhdessä suunnittelevat laajennetun työssäoppimisen toteutuksen koko opiskelijaryhmälle. Suunnitelman tekijät laativat aikataulutuksen laajennetun työssäoppimisen sovittamiseksi lukujärjestykseen. Toteutusvaiheessa opettaja toimii sekä työssäoppimista ohjaavana opettajana että tiedotus- kanavana ja raportoijana. Kun ohjaava opettaja on määritelty, tehdään sopimus laajennetusta työssäoppimisesta.
 6. 6. Opetuspisteeseen ollaan yhteydessä projektityön tilaajan taholta tai vastaavasti perustutkinto/opet uspiste tiedottaa halukkuudesta vastaanottaa asiakas- ja tilaustöitä. Opetuspisteessä opettajat ja koulutuspäällikkö suunnittelevat projektityöhön liittyvät sisällöt ja opsiin soveltuvat opinnot. Laaditaan aikataulutus yhteistyössä tilaajan kanssa laajennetun työssäoppimisen sovittamiseksi lukujärjestykseen. Määritellään projektityön ov- määrä ja valitaan mukaan tulevat opiskelijat Kun ohjaava opettaja on nimetty, tehdään sopimus laajennetusta työssäoppimisesta.  Toiminta esim. messuilla (Pytinki-, Käsityö-, Ruoka-, Opinlakeus-messut jne.
 7. 7.  levittää ja juurruttaa aiemmissa SeTREENi- hankkeissa kehitettyjä toimintamalleja  edistää työelämään siirtymistä niiden opiskelijoiden osalta, joilla on eri syistä vaikeuksia sijoittua työelämään  aktivoida työelämää työvaltaisten oppimistapojen kehittämiseen (kysely)
 8. 8. Viimeinen opiskeluvuosi suoritetaan joko työssäoppien tai oppisopimuksella. Mallia suunnitellaan Sedun puualan perustutkintoon ja liikealan perustutkintoon (asiakaspalvelu ja myynti – ko.) Kehittämistyössä mukana vahvasti myös talotekniikka- ja metsäalan koulutus. 2+1 ja 1+1 -mallien kehittäminen.
 9. 9. Vahva yhteistyö puualan yritysten kanssa – tutkinnon osien ja työtehtävien yhteensovittaminen. Laajennettu TO ylitysajalla oleville (ATOT suoritettuna) Ammatillisten valinnaisten opiskelu laajennettuna TO:na Erityisopiskelijoiden laajempi ja perusteellisempi työhön ja työllistymiseen perehdytys Huippuosaaja voi suorittaa viimeisen vuoden ammatillisia opintoja laajennettua työssäoppimisena Opiskelija voi valmistua etuajassa, jos suorittaa kesäisin työssäoppimista Koko viimeinen vuosi voi olla laajennettua TO:ta, mikäli se auttaa työllistymisessä
 10. 10. Asiakaspalvelun ja myynnin koulutusohjelma Kaupan palvelu ja myynti 20 ov sekä Visuaalinen myyntityö 20 ov laajennetulla työssäoppimisella Pieni opiskelijaryhmä, missä paljon erityisopiskelijoita, jotka soveltuvat hyvin käytännön työtehtäviin kaupan alalla. Ryhmä, jolla pohjaopintoina yo- tai toinen ammatillinen tutkinto Toteutus: Oppilaitoksessa lähiopetuksessa ma ja ti 6-7 h/pvä, ke-pe työssäoppiminen,
 11. 11. Yhteistyö työelämän edustajien ja työpaikkaohjaajien kanssa » Selvitetään, kuinka laajennettu työssäoppiminen on järkevää toteuttaa, että se palvelisi mahdollisimman hyvin sekä opiskelijan että työpaikan tarpeita. » Työelämän edustajille esitellään millaisia harjoitustöitä ja näyttöjä oppilaitoksessa tehdään. ˃ Pyydetään työelämän edustajilta neuvoja ja ohjeita uusien kattavampien harjoitusten laatimiseksi. Esim. miten laajasti talotekniikka RYL -rakennusmääräys kokoelma tulisi käsitellä opetuksessa? ˃ Mitä taitoja/tietoja opiskelija tarvitsee onnistuakseen laajennetussa työssäoppimisessa? » Kartoitetaan ne opiskelijat, joilla on edellytyksiä mennä laajennettuun työssäoppimiseen. Laaditaan heille erillinen oma opetussuunnitelma. » Kartoitetaan työssäoppimiskohteita pääkaupunkiseudulla. Työpaikkaohjaajat ovat oppilaitoksesta aikaisemmin valmistuneita opiskelijoita, jotka ovat käyneet työpaikkaohjaaja-koulutuksen oppilaitoksella.
 12. 12. » Tavoitteena vahvistaa alueellista yhteistyötä pohjalaisten koulutuksen järjestäjien välillä. » Koulutuskeskus Sedu toimii mentorina Vaasan ammattiopistolle laajennetun työssäoppimisen levittämistyössä. » Vastaavasti Koulutuskeskus Sedu bencmarkkaa ja testaa Vaasan ammattiopistossa kehitettyä opoille suunnattua laajennetun työssäoppimisen työkalua sekä Luotsi- hankkeen kokemuksia.
 13. 13. Vao:n opinto-ohjaajat esittelevät laajennettuun työssäoppimiseen suunnittelemansa työkalun Sedun opoille
 14. 14. Sedusta eri alojen opettajia esittelee Vao:n opettajille laajennetun työssäoppimisen käytäntöjä …
 15. 15. ˃ Miten paljon tutkinnossa on työssäoppimista? ˃ Toteutetaanko tutkinnossa joitakin tutkinnon osia kokonaan työssäoppien (ei lähiopetusta lainkaan tai hyvin vähän) – mitä ja miten? ˃ Toteutetaanko ATTOja työssäoppien – mitä ja miten? ˃ Miten varmistetaan, että työssäoppimispaikka on laadukas? ˃ Miten arviointi toteutuu? ˃ Miten paljon kyseiseen tutkintoon on koulutettuja työpaikkaohjaajia? ˃ Miten toteutetaan työpaikkaohjaajien koulutus? ˃ Yhteistyön mahdollisuudet VAO:n ja SEDU:n välillä?
 16. 16. » Julkaisu 20.8.2013 – vastausaikaa Yrittäjän päivään 5.9.2013 saakka (myös ruotsinkielisenä) » Kysely lähetettiin Sedun ja VAO:n työssäoppimispaikoille ensisijaisesti Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueille TO- rekisteristä löytyneisiin sähköpostiosoitteeseen (kysely tavoitti n. 2000 henkilöä) » Vastauksia saimme 306 » Kyselyn purku ja analysointi parhaillaan työn alla Kysely (Webropol) työelämälle yhteistyössä VAO:n kanssa
 17. 17. SeTreeni- ja VAO:n Luotsi -hankkeiden yhteinen päätöstilaisuus 7.11.2013 Seinäjoella » Kohderyhmä: Oppilaitoksen johto, esimiehet, opettajat, työssäoppimimisesta vastaavat henkilöt, opinto-ohjaajat ja muut laajennetusta työssäoppimisesta kiinnostuneet Aiheita: » Työssäoppimisen kartoitus » Laajennetun työssäoppimisen toteutusmalleja » Työelämän puheenvuorot » Työelämälähtöiset oppimisympäristöt – kyselyn tulokset SeTreeni- ja VAO:n Luotsi -hankkeiden yhteinen päätöstilaisuus 7.11.2013 Seinäjoella
 18. 18. » Hankkeeseen osallistuneilla opettajilla on velvollisuus raportoida laajennetun työssäoppimisjakson suunnittelusta ja työelämän kanssa tehtävästä yhteistyöstä. » Raportointipohja Webropolissa osoitteessa http://www.webropolsurveys.com/S/8BF08CAEA49380 DA.par »
 19. 19. Projektikoordinaattori Virpi Lahti 040 8680 218 virpi.lahti@sedu.fi

×