διαιρετες και πολλαπλασια

875 views
653 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
875
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
77
Actions
Shares
0
Downloads
17
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

διαιρετες και πολλαπλασια

  1. 1. Διαιρέτες και πολλαπλάσια (1) 28/2/111. Σημειώνω Σ για τις σωστές προτάσεις και Λ για τις λανθασμένες.• Το 25 είναι πολλαπλάσιο του 5.• Το 14 είναι κοινό πολλαπλάσιο των αριθμών 2, 7.• Το 36 είναι κοινό πολλαπλάσιο του 2 και του 6.• Το 9 είναι διαιρέτης του 3.• Το 100 είναι πολλαπλάσιο του 8.• Το 12 είναι διαιρέτης του 24.Ποια είναι τα πολλαπλάσια ενός αριθμού;Είναι οι αριθμοί που προκύπτουν όταν πολλαπλασιάζουμετον αριθμό αυτό με άλλους ακέραιους αριθμούς. Μάλισταδε μπορούμε να βρούμε όλα τα πολλαπλάσια ενός αριθμούγιατί είναι άπειρα.Ποια είναι τα κοινά πολλαπλάσια δυο ή περισσότερων αριθμών;Είναι οι αριθμοί , τα πολλαπλάσια που είναι ίδια στους δυο αυτούςαριθμούς. Μάλιστα δε μπορούμε να βρούμε όλα τα κοινάπολλαπλάσια δυο ή περισσότερων αριθμών γιατί είναι άπειρα.Ποιοι είναι οι διαιρέτες ενός αριθμού;Είναι οι αριθμοί που διαιρούν ακριβώς αυτόν τον αριθμό. Θυμήσου:Ένας αριθμός διαιρεί ακριβώς έναν άλλον όταν το υπόλοιπο τηςδιαίρεσης τους είναι μηδέν.Π.χ 24 : 6 = 4 το 6 είναι διαιρέτης του 24 γιατί η διαίρεση είναι τέλειακαι αφήνει υπόλοιπο μηδέν.Το 1 είναι διαιρέτης όλων των αριθμών.Κάθε αριθμός διαιρεί ακριβώς τον εαυτό του.Κάθε αριθμός διαιρεί ακριβώς τα πολλαπλάσιά του.
  2. 2. 2. Βρίσκω:Τα πολλαπλάσια του 7 μέχρι το 70.…………………………………………………………………………………………………………………………………………Τα πολλαπλάσια του 4 μέχρι το 36.…………………………………………………………………………………………………………………………………………Τα πολλαπλάσια του 11 μέχρι το 99.…………………………………………………………………………………………………………………………………………Τα πολλαπλάσια του 20 μέχρι το 200.………………………………………………………………………………………………………..………………………………Τα πολλαπλάσια του 14 μέχρι το 112.……………………………………………………………………………………………………..…………………………………3. Συνεχίζω τις αριθμητικές αλυσίδες του 3, του 6 και του 9 μέχρι το 50.3, ……………………………………………………………………………………………………………………6, ……………………………………………………………………………………………………………………9, ……………………………………………………………………………………………………………………Ποια είναι τα κοινά πολλαπλάσια του 3 και του 6;ΚΠ (3,6)= ………………………………………………………………………………………………….Ποια είναι τα κοινά πολλαπλάσια του 3 και του 9;ΚΠ (3,9)= ………………………………………………………………………………………………….Ποια είναι τα κοινά πολλαπλάσια του 6 και του 9;ΚΠ (6,9)= ………………………………………………………………………………………………….Ποια είναι τα κοινά πολλαπλάσια του 3, του 6 και του 9;ΚΠ (3,6,9)= ………………………………………………………………………………………………….Ποιο είναι το ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο τους;ΕΚΠ (3,6,9) = ……………………………………………………………………………4. Βρίσκω τους διαιρέτες των αριθμών:2  ……. ……..3  ……. ……..4  ……. …….. ………8  ……. ……. .……. ……..12  ……. ……. .……. …….. .……. ……..24  ……. ……. .……. …….. .……. …….. .……. ……..
  3. 3. 5. Η Έλλη φτιάχνει ένα βραχιόλι με κόκκινες και πράσινες χάντρες. Για κάθε 4κόκκινες χάντρες βάζει 1 πράσινη. Αν το βραχιόλι της έχει συνολικά 40 χάντρεςσυμπληρώνω ό,τι λείπει.κόκκινες πράσινες5 χάντρες 4 120 χάντρες40 χάντρες6. Το σχολείο του Άγγελου έχει 168 μαθητές. Μπορούν όλοι οι μαθητές ναπαραταχθούν (δηλαδή να μπουν σε σειρά) σε:• Δυάδες; …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………• Τριάδες; …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………• Τετράδες; …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………• Πεντάδες; …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………7. Ένας ελαιοπαραγωγός έβγαλε 1.500 κιλά ελαιόλαδο και θέλει να το μοιράσει σεδοχεία. Αν δε θέλει να του περισσέψει καθόλου ελαιόλαδο ποιο από ταπαρακάτω δοχεία πρέπει να διαλέξει;Εξηγώ πως σκέφτηκα: ………………………………………………………………………………………..……..……………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….…………………….……Όνομα: ………………………………………………………………………………………………………………………Κάνω ένα σχήμα που θα με βοηθήσει….12 κιλών 17 κιλών

×