Sleight of Mouth - Jelena Ljubojević Porej

808 views
685 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
808
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Ai – harmonijaKi –duh energijeDo – Put, Sistem, Nacin
 • Inverzne predpostavke kao podkategorija , istrazujemo pozitivne posledice suprotnih uverenjaUkoliko bi imao bolji posao, mogao bi da zaradim vise novca.Da li si razmisljao o tome koji su najbolji nacini da zaradis vise novca a da pri tome ostanes na istom poslu?
 • Drugi primer je suprotstavljanje kriterijuma jedan drugom
 • Sleight of Mouth - Jelena Ljubojević Porej

  1. 1. Jelena porejNlp masterOktobar 2012
  2. 2.  Sleight of Hand Carolija govora Magija jezika
  3. 3.  Aikido “Ples” Ne povrediti neprijatelja
  4. 4. ...ALI GA, kao ilimitirajuceuverenje,razdrmati iSAVLADATI!
  5. 5.  ROBERT DILTS MODELOVAO JEZICKE OBRASCE RICARDA BENDLERA, KARLA MARKSA, MILTONA ERIKSONA, ABRAHAMA LINKOLNA, MAHATMU GANDIJA
  6. 6.  Prilikom provere i promene limitirajucih uverenja Prilikom utvrdjivanja korisnih uverenja U radu sa drugim ljudima  U prodaji  U pregovorima  Konfliktnim situacijama  Za Ubedjivanje sagovornika  U koucingu, terapiji, itd
  7. 7.  Najcesce se odnose na sledeca tri problema:  Beznadeznost - nije moguce  Bespomocnost – nisam sposoban  Bezvrednost – ne zasluzujem Najcesce nastala sa pozitivnom namerom: zastita, granice, snaga Cesto nesvesna
  8. 8.  Spoznati namere Odgovoriti na “kako” pitanja IDEntifikovati podsvesne predpostavke proširiti percepciju lanaca uzrok-posledica i kompleksnih ekvivalencija razvijati odnose sa ljudima koji daju podrsku na nivou svrhe I identita
  9. 9.  Promena ugla gledanja:  Sa okvira problema na okvir cilja  Sa okvira neuspeha na okvir fidbeka  Sa okvira nemogucnosti na okvir “kao da”  Kritičari - okvir problema ili okvir neuspeha  Sanjari - „kao da“ okvir  Realisti – okvir cilja ili fidbeka
  10. 10.  Osnovna primena obrazaca kada su uverenja u obliku:  Uzrok/posledica  Izludjuje me neljubaznost prodavaca.  Kompleksne ekvivalencije  Predstava je grozna.
  11. 11.  Koriscenje omeksivaca  Pitam se, da sam u tvojoj kozi ...  Pada mi na pamet da...  Izgledaš mi kao neko ko...  Ako mogu da te pitam... Prijateljski glas
  12. 12.  Nemoguce je sprovesti ovaj projekat, zato sto nemamo dovoljno resursa. To sto provodis puno vremena za kompjuterom je ne samo nekorisno, već te odvlači od druženja sa drugarima.
  13. 13.  Usmeravamo paznju na Pozitivnu nameru koja se nalazi iza uverenja Dobro je sto si realistican po pitanju resursa za sprovodjenje ovog projekta. Hajde da realisticno pogledamo koji bi nam to resursi bili potrebni da ga sprovedemo. Mama, ja znam da bi ti volela da sam ja mnogo više orijentisana na druge ljude, ali meni je ovako sasvim dobro.
  14. 14.  menjamo jednu rec novom koja ima slicno znacenje, ali drugaciju, pozitivniju implikaciju Slazem se da ce biti izazov dovesti ovaj projekat do kraja. Provodjenje vremena za kompjuterom ne samo da nije nekorisno, nego je veoma važno u današnje vreme: tako saznajemo najjnovije informacije, čitamo članke o pravilnoj ishrani, pratimo šta rade muzičke i filmske zvezde, itd .
  15. 15.  usmeravamo paznju na posledicu uverenja  U ovim vremenima kada su resursi limitirani, ne bi sproveli ni jedan projekat ako bi odmah na pocetku odustali, stagnirali bi, i kompanija bi na kraju propala jer nasa kompeticija radi na stalnim unapredjenjima, dok mi cupkamo u mestu.  Kada ne bismo koristile kompjuter, nikada ne bi mogle da se čujemo i vidimo sa našim rodjacima u Čikagu – i to sve besplatno preko Skajpa!
  16. 16.  usmeravamo paznju na detalje koji stoje iza uverenja Možda, ako bi pokušali da napravimo male korake i postepeno pocnemo da usmeravamo resurse ka ovom projektu, mozda ce nam tada rad na ovom projektu biti moguc. Kako me to tačno provođenje vremena za kompjuterom odvlači od druženja sa decom i šta je za tebe puno vremena?
  17. 17.  generalizacija dela uverenja u odnosu na vecu klasifikaciju Svakako je važno obezbediti dovoljno resursa za izvršenje projekta. Zašto ti je važno da se ja toliko družim sa decom? Ja: Zato što je bitno da razviješ socijalne veštine i ostvariš bliskost i sa ljudima van porodice. Mama, pa ja imam 450 prijatelja na fejsbuku.
  18. 18.  izuzetak od pravila Moja prijateljica je otvorila firmu bez sopstvenih sredstava. Uzela je bankarski kredit i za tri godine njena kompanija je postala jedna od najuspesnijih u polju organske proizvodnje hrane. Sigurno znaš neke ljude koji niti koriste kompjuter, niti se druže sa drugima. Evo komšinica, baka Mira, na primer. Ne zna da koristi kompjuter, a i niko joj ne dolazi u posetu.
  19. 19.  pronalazenje analognog odnosa koji dovodi u pitanje uverenje Znas kako studenti koji dodju iz manjih i siromasnijih mesta u Beograd cesto budu mnogo bolji na studijama nego deca rodjena u Beogradu – sve je stvar motivacije. To što si sada rekla je kao kad bih ti ja rekla da to što ti ideš na posao stvara jaz medju nama.
  20. 20.  procena izjave u odnosu na kriterijum uverenja Zar nas opstanak na trzistu ne bi bio nemoguć ukoliko bi prestali da radimo na inovativnim projektima koji će nas izdvojiti od kompeticije? Nekorisno je sedeti i ne raditi ništa.
  21. 21.  Pronalazenje drugacijeg ishoda Rekla bih da se ovde ne radi o tome da li imamo ili nemamo dovoljno resursa za ovaj projekat, vec da li radimo prave projekte koji će našu kompaniju bolje pozicionirati na tržištu. Mislim da se ne radi o tome da li je kompjuter koristan ili nekoristan, već da je u današnje vreme prosto neophodan.
  22. 22.  Procena uverenja u odnosu na visi kriterijum Inovativnost je drugo ime nase kompanije. Zasto ne bi ziveli tu vrednost i pokazali da je moguce uraditi fantasticne stvari sa limitiranim resursima? Da li ti je važnije da ja koristim kompjuter kao izvor informacija za sve što mi treba za školske zadatke i da pomoću njega mogu da radim referate za istoriju, geografiju i ostale predmete ili da umesto toga idem da vozim rolere sa drugaricama?
  23. 23.  Reevaluacija posledica uverenja u razlicitim okvirima Verovatno nisi ni prvi ni poslednji koji smatra da je nesto nemoguce uraditi jer ne postoji dovoljno resursa. Kada bi bilo više ljudi kojima je pošlo za rukom da sprovedu projekte bez mnogo resursa, sigurno bi bilo lakše ljudima da se odluče na akciju. Kada ne bih koristila kompjuter, ostala deca bi bila u prednosti što se tiče školskih zadataka i obaveza, jer danas puno toga radimo na kompjuterima.
  24. 24.  Napad na izvor uverenja Da li tako razmišljaš zato što želiš da stvari ostanu status quo? Gde si čula da je provođenje vremena za kompjuterom nekorisno?
  25. 25.  Reevaluacija uverenja iz perspektive drugacijeg modela sveta Mislim da je sjajno što o tome razmišljaš. Drugi nisu ni poceli da razmisljaju o tome koji su nam sve resursi potrebni. Zar zaista tako misliš o jednom od najvećih tehnoloških dostignuća 20 veka?
  26. 26.  Reevaluacija uverenja na osnovu cinjenice da se zasnivaju na percepcijama Od kojih aspekata implementacije ovog projekta strahujes? Zar želiš da budeš jedna od onih osoba kojima izmiču tolike prilike za networking? Pa čekaj, zar ti nisi našla posao preko oglasa na web sajtu?
  27. 27. Možeš bez brige da voziš auto igledaš u retrovizor, naravno pod uslovom da je put ispred tebe isti kao i put si prešao.
  28. 28. ANALITIČNOSTU PROCENI SITUACIJA I PRILIKOM DONOŠENJA ODLUKA
  29. 29. ANALITIČNOST - NEUSPEŠNA ANALITIČNOST -USPEŠNA STRATEGIJA STRATEGIJA Kontekst: posao Konteksti: posao, učenje, odnosi sa drugimaNeskoncentrisanost, neposvećenost, Fokus, mir, priprema, uklanjanje nebitnihnedostatak fokusa, neposvećivanje stvari kako bi bitne došle u fokus,vremena, izbegavanje, odustajanje. posvećenost, jasan cilj.Sumnja u sebe SamopouzdanjeStrah od nemogucnosti da kontrolise Definise cilj. Definise uspeh. Napravisituacije, sve je nestalno, nema nikakve plan. Posavetuje se. Izvrsava.sigurnosti, sama je. Izbegava i bezi. Svestan, odlucan, dobro procenjuje,Glupa, dosadna, neskoncentrisana. strpljiv, pozitivan, dobar takticar.Pogrbljenost OpuštenostRazlike SličnostiDetalji Velika slikaDrugi JaProšlost Sadašnjost, budućnostKinestetika, unutrašnji dijalog Vz VkKroz vreme U vremenuMir i harmonija Uspeh i pobedaVezana vreća Pobednik
  30. 30.  Danas sam ovde, a pre 2 nedelje sam htela da odustanem od certifikacije zbog previse obaveza Fokus, analiza situacije, plan Velika slika – zašto mi je ovo važno Ka umesto od Sadašnjost i budućnost Umesto okvira problema, okvir cilja Pripremi se dobro i uspeh sledi Ja Da li je bitnije da sada to završiš ili da bude savršeno?
  31. 31. HVALANA PODRŠCI!

  ×