Fem un Museu

292 views
228 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
292
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
11
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Fem un Museu

  1. 1. FEM UN MUSEU un projecte per la democratització de l’art al Museu de Sant Cugat Lluís Campins i Helena Minuesa Museu de Sant Cugat MÉS ENLLÀ DELS PROGRAMES D’ACTIVITATS XVI Jornades de Museus i Educació del Museu Marítim 21 i 22 de febrer de 2013PresentacióL’any 2010, i amb l’estreta col·laboració de l’àmbit de Polítiques Socials de l’Ajuntament de SantCugat, el Museu de Sant Cugat va endegar un projecte per tal de donar a conèixer la història i elsvalors vinculats al Monestir i al Museu del Tapís Contemporani subseus principals del museu a lespersones amb necessitats especials de la ciutat.Aquest projecte responia a la voluntat de fer més accessible i democràtica la cultura i, mésconcretament, l’àmbit museístic, i es dirigia a les entitats santcugatenques que treballen ambcol·lectius de persones amb necessitats especials: ASDI, ATAM, Taller Jeroni de Moragues i ResidènciaSant Medir.En aquesta línia, i obeint als propòsits del Pla d’accessibilitat que s’està treballant des del departamentd’educació del Museu, enguany durem a terme la 4a edició del projecte.Una experiència enriquidoraEl projecte «Fem un Museu» té com a propòsit principal l’acostar el món de l’art i dels museus acol·lectius en risc d’exclusió social i, més concretament a col·lectius de persones amb discapacitatintel·lectual.Es tracta d’un projecte de creació exclusivament pensat per aquest col·lectiu, i el qual ha de potenciarel fet que aquestes persones esdevinguin les veritables protagonistes del procés artístic.Les intervencions artístiques són avalades per un equip de professionals que participen de formavoluntària en el projecte conjuntament amb personal tècnic del Museu (departament d’Educació) ide l’àmbit de Polítiques Socials de l’Ajuntament de Sant Cugat.La nostra proposta es basa en criteris de qualitat i d’excel·lència en tant que comptem amb unbagatge de tres edicions que ens avalen. Considerem que és un projecte cultural amb un granpotencial i de gran necessitat, no només per a la gent que n’és beneficiària sinó pel conjunt de lasocietat en general, doncs permet dur a terme una tasca de sensibilització social i alhora posar demanifest la necessitat de ser inclusius i respectuosos amb l’altre. La nostra voluntat és la de fercréixer una proposta que pot esdevenir un referent cultural local en quant a accessibilitat als museus.En segon lloc, el fet de comptar amb professionals del sector aporta qualitat a les obres realitzades,les quals són exposades durant quinze dies a l’entrada del Museu de la ciutat. Així, el fet de crear unprojecte expositiu amb els resultats finals de la proposta consolida la iniciativa com a programa pera la inclusió i la sensibilització ciutadana.
  2. 2. Amb aquesta experiència volem posar de manifest que tothom pot ser creatiu i proactiu en el mónde l’art. I la mostra dels resultats finals d’aquest projecte a la mateixa seu del museu evidenciaaquesta voluntat integradora.Els objectius principals del projecte podrien resumir-se en... - Ajudar a les persones amb necessitats especials a que gaudeixin del seu dret a l’educació cultural i patrimonial - Potenciar i estimular la creativitat mitjançant recursos que propiciïn el desenvolupament dels sentits - Entendre la cultura com un dret, i veure el museu com un espai accessible per a tothom, obert a la ciutadania i al seu serveiA qui ens dirigim:El projecte que presentem es dirigeix a usuaris dels principals centres santcugatencs que treballenper a millorar la vida de les persones amb NNEE. Tots ells tenen seu al municipi: - Associació de pro-disminuïts físics i psíquics de Sant Cugat (ASDI) - Centre Ocupacional ATAM - Centre ocupacional per a persones amb discapacitat intel·lectual Jeroni de Moragues - Residència Sant MedirEs requereix que els participants tinguin un gran d’autonomia elevat i les inscripcions es limiten aun nombre màxim de 15 participants per tal de garantir un servei òptim a l’hora de dur a terme elstallers de creació.Els participants vénen acompanyats de personal voluntari i/o assalariat dels centres respectius, i amés a més ens acompanyen diversos artistes locals que de forma voluntària aporten els seusconeixements professionals al fet creatiu.MetodologiaAmb el suport de professionals de les diferents disciplines artístiques, i del personal voluntari delscentres, es treballa en vàries sessions (entre quatre i cinc). Cadascuna d’aquestes visites-tallerconsta d’una introducció prèvia en la qual l’educadora del Museu parlarà d’un aspecte genèricvinculat al món de l’art i dels museus, al qual es dedicarà després la sessió monogràfica. Aquestspunts de partida seran, entre d’altres, els següents: - El valor dels museus com a transmissors de l’art i la cultura - El sentiment d’identitat i de pertinença a un grup a partir de la creació col·lectiva de peces artístiques - Els sentiments i sensacions que ens poden transmetre les obres d’art - La diversitat de materials que poden compondre les peces artístiques - La llibertat d’imaginació, sense tabús ni restriccions, a l’hora de crear i expressar els sentiments i sensacions pròpies; una llibertat que ha de veure’s plasmada finalment a l’obra d’art que creem.
  3. 3. Durant el desenvolupament del projecte comptem amb diverses exposicions temporals al museu,les peces de les quals serveixen d’estímul o de motivació per a la creació.Després de les visites introductòries, es duen a terme els tallers d’expressió artística als espaispropis del museu dedicats a espais didàctics.El temps previst per a l’activitat és de 2 hores, distribuïts en trenta minuts per a la visita prèvia decontinguts i una hora i mitja dedicada al taller d’arts plàstiques, aproximadament.Després de les quatre sessions en què es divideix el procés creatiu, tots els participants i els voluntarisdel projecte es reuneixen per a dur a terme la celebració de la inauguració de l’exposició, al claustródel Museu del Monestir. És un acte que segueix el protocol clàssic de les inauguracions, i en lesquals els artistes són els màxims protagonistes de l’acte. Amb aquesta «posta en escena» del treballque hem dut a terme, s’evidencia la voluntat democratitzadora del museu, en tant que elevem lesobres a autèntiques obres d’art, valuoses i úniques, dignes de ser exposades al museu per a gaudide tota la ciutadania.Calendari del projecte - Mitjans de març: Presentació de la proposta a la Taula de persones amb discapacitat de Sant Cugat - Mitjans d’abril: Tancament de les inscripcions amb els participants de tots els centres - Principis de maig: presentació a la premsa, amb convocatòria de familiars i participants - Mitjans de maig- fins a mitjans de juny: Sessions de treball al museu - Juny: Exposició de les obres a l’entrada del museu (Claustró del Museu-Monestir), les quals es poden veure fins a finals de mes. Coincidint amb la festa major del municipi (finals de juny) s’hi realitzen visites guiades comentades pels propis participants de la iniciativa.Recursos humansEl projecte Fem un Museu és conduït per una educadora del Museu de Sant Cugat i la tècnicad’Educació del Museu. Compta amb el suport especialitzat dels centres participants (acompanyantsvoluntaris dels usuaris) i de la tècnica de Polítiques Socials del mateix Ajuntament de Sant CugatAny rere any comptem amb el suport indispensable de personal voluntari de les associacionsparticipants.Comunicació del projecteElements de difusió: - Notícia a la premsa - Fulletons per donar a conèixer l’exposició, que es repartiran a tots els edificis municipals, entitats, i a través de la tramesa de correu municipal - Panell a l’exposició on s’explicaran els objectius del projecte - Passi d’audiovisual amb imatges i textos explicatius del procés de creacióEn tots els elements de difusió es donarà a conèixer l’empresa o empreses que hagin col·laborat enel projecte i hi apareixerà el seu logotip.

×