Problem sets on Systematic Anatomy           《系统解剖学》                       习题集                   Dept. of Anatomy         ...
gǔ xué     guān jié xué                                      骨 学、 关 节 学                                 Osteology and syno...
C. Rotation D. Circumduction E. All movement of the above 8.The movements of pronation and supination of forearm take plac...
D. Subscapular bursa E. Ulnar bursa 14. The axis of rotation ( pronation /supination ) at the distal radioulnar joint is t...
wrist aretaken, the attending says, " You were lucky, there is no Collesnor scaphoid fractures, but you have dislocated th...
26.In    an    autoaccident,    thepatient′s    knee  strikes  the  dashboard  which  in    turn  pushes the head of thefe...
E. Tibial collateral ligament 32. Which ligament limits extension at the hip joint? A. Iliofermoral B. Ligament capitis fe...
jī xué                                              肌 学                                            Myology 1. The connecti...
cavity. Which structrure was damaged to produce the shoulder pain? A. Acromioclavicular ligament B. Long head of the bicep...
B. Flexor digitorum profundus to 2nd digit C. Flexor digitorum superficialis to 2nd digit D. Flexor pollicis longus E. Pal...
notes that the  dye  has  leaked  from  the  shoulder  joint  into the  subacromial  bursa.  What  tendon would need to be...
B. Extensor digitorum longus C. Extensor hallucis longus D. Plantaris E. Tibialis 26. During a strenuous game of tennis a ...
Answer: 1.A  2.A  3.E  4.C  5.B  6.D  7.E  8.A  9.D    10.C 11.C    12.A    13.D    14.B    15.A 16.D 17.A 18.A 19.D 20.C ...
xiao huà xì tǒng                                        消 化 系 统                                      Digestive system 1. T...
D. Mucosa of the alimentary cana E. Common bile duct 8. If an incision had to be made in the small intestine to remove an ...
E. Contacts the anterior abdominal wall on the left side of the falciform ligament 15. The celiac trunk: A. Normally has f...
B. In the adult, always courses between layers of mesentery C. Rarely contains vasa recta D. Commonly form anastomotic con...
D. Right gastro­omental (epiploic) E. Short gastrics 29. In order to do a vagotomy (section of vagal nerve trunks) to redu...
the  operative  field  is  filled  with  blood.  The  surgeon  realizes  he  has  failed  to  cut  a  mesenteric attachmen...
40. The fundus of the stomach receives its arterial supply from the: A. Common hepatic B. Inferior phrenic C. Left gastroe...
B. falciform ligament and ligamentum venosum C. gallbladder fossa and inferior vena cava D. falciform ligament and right h...
Answer 1.A  2.A  3.B  4.D  5.D  6. E  7.A  8.C                          9.D  10.C    11.D  12.E    13.E 14.A  15.D  16.C  ...
hū xī xì tǒng                                        呼 吸 系 统                                    Respiratory system 1. The ...
C. The opentng of the maxillary sinus is in the inferior meatus D. The frontonasal duct drains into the semilunar hiatus E...
B. Lingula C. Lower lobe D. Middle lobe E. Superior segment of lower lobe 15. The pleural space into which lung tissue jus...
D. Lower lobe from middle lobe only E. Upper from middle lobe 21.  A  35­yeai­old  man  was  stabbed  in  the  back  with ...
E. Xiphoid process 27. A sick person,  lying supine  in  bed, aspirates (breathes  in) some  fluid  into their  lungs whil...
B. Anterior segment­superior lobe C. Lateral segment­middle lobe D. Superior segment­inferior lobe E. Superior lingual seg...
D. Vestibular ligament E. Vocal ligament Answer: 1.C  2.C  3.B  4.C  5.C  6.A  7.D  8.E  9.C  10.E    11.C    12.E  13.C 1...
mì niào shēng zhí xì tǒng                                    泌 尿           生      殖 系 统                                   ...
7. Concerning the renal arteries: A. The right renal artery is longer than the left B. Each gives off an inferior supraren...
14. In the prostatic portion of the male urethra: A. Can be found the navicular fossa B. The urethral crest can be seen on...
21. The deep dorsal vein of the penis (clitoris): A. Passes between the arcuate pubic and transverse perineal ligaments B....
E. Urethral orifice 28. Which structure is found only in males? A. Anterior recess of ischoianal fossa B. Genital hiatus C...
B. Interureteric crest C. Ampulla D. Trigone E. Uvula 35. The part of the male reproductive tract which carries only semen...
C. Fomix D. Rectouterine Pouch E. Uterovesical Pouch 42. Under normal conditions, fertilization occurs in which part of th...
B. Round ligament of uterus C. Ovarian artery D. Lumbosacral trunk E. Inferior hypogastric plexus 49.  Following  pregnanc...
D. Cervical mucosa E. Rugae 55. A  female patient isfoundtohaveanectopic (tubal) pregnancy (embryo develops  in the uterin...
xīn xuè guǎn xì tǒng                                     心 血        管 系 统                                    Cardiovascula...
D. The right ascending lumbar vein E. The portal vein 8. Which of the veins below drains the venous blood from periumbilic...
C. Arch of the aorta and the four pulmonary veins D. Inferior vena cava and the four pulmonary veins E. Pulmonary trunk an...
A. On the anterior wall of the atrium B. On the interatrial septum C. In the right ventricle D. On the sinus venarum E. On...
28. Which of the following does NOT drain into a brachiocephalic vein? A. Inferior thyroid vein B. Vertebral vein C. Arch ...
D. Oblique pericardial sinus E. Transverse pericardial sinus 35. Which valves would be open during ventricular systole? A....
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Mid term exam(anatomy) 2012
Upcoming SlideShare
Loading in...5

Mid term exam(anatomy) 2012


Published on

it is a file that help MBBS 1st year students for prepare 1st exam ....

Published in: Health & Medicine, Technology
  • Be the first to comment

No Downloads
Total Views
On Slideshare
From Embeds
Number of Embeds
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Mid term exam(anatomy) 2012

  1. 1. Problem sets on Systematic Anatomy  《系统解剖学》 习题集  Dept. of Anatomy  Guilin Medical College系统解剖学习题(留学生)  1 
  2. 2. gǔ xué guān jié xué  骨 学、 关 节 学 Osteology and synosteology 1.A Joint united by dense fibrous tissue that permits a slight degree of movement is a: A. Suture B.Syndesmosis C. Symphysis D. Synchondrosis E. Synostosis 2.The intervertebral foramen is surrounded by the: A.Vertebral boby and vertebral arch B.Vertebral boby and pedicle of vertebral arch C.Vertebral boby and lamina of vertebral arch D.Pedicle and lamina of vertebral arch E. Superior and inferior notches of each contiguous pair of vertebrae 3.    joint of the body that contains    a    broad,  A  fIat disc of fibrocartilage would    be classified as a: A. Ball and socket joint B. Suture C. Symphysis joint D. Gliding joint E. Hinge joint 4.The sternal angle articulates on either side with the : A .First costal cartilage B.Sencond costal cartilage C.Third costal cartilage D.Fourth costal cartilage E.Sixth costal cartilage 5.The highest point of the crest of the ilium is on a level passing through the    : A .First lumbar spinous process B.Sencond lumbar spinous process C.Third    lumbar spinous process D.Fourth    lumbar spinous process E.Fifth lumbar spinous process 6.The ligaments, which connect the laminae of adjacent vertebrae, are the : A. Anterior    lonlongitudinal ligament B. Posterior    lonlongitudinal ligament C. Ligmenta flava D. Supraspinal ligaments E. Interspinal ligaments 7.The should joint is capable of : A. Flexion and extension B. Adduction and abduction系统解剖学习题(留学生)  2 
  3. 3. C. Rotation D. Circumduction E. All movement of the above 8.The movements of pronation and supination of forearm take place at the    : A .A elbow joint B.Radio­carpal or wrist joint C.Elbow and wrist joint D.Radio­ulnar joints E.Radio­ulnar and wrist joints 9.Which movements are possible at both the shoulder and elbow joint : A .Abduction and flexion B.Circumduction and flexion C.Circumduction and extension D.Extention and flexion E.Rotation and flexion 10.Which types of joint provide triaxial movement ? A. Hinge B. Ball and socket C. Saddle D. Condyloid E. None do 11. When standing in the Anatomical Position the palms of the hands face : palms of the han< A. Anteriorly B. Laterally C. Medially D. Posteriorly E. Superiorly 12. After  ramming  the  point of  his  shoulder  into apractice  dummy,  a  football  player  suffered  a severe shoulder separation. Although this is a dislocation of the acromioclavicular joint, several structures could be torn, including the one that gives the joint its greatest strength and stability, namely the : A. Acromioclavicular ligament B. Coracoacromial ligament C. Coracoclavicular ligament D. Supraspinatus tendon E. Tendon of the long head of biceps 13. While performing an arthrogram to study an apparent rotator cuff injury, it was noted that the contrast  material  had  spread  from  the  shoulder  joint  onto  the  anterior  lateral  surface  of  the scapula  near  the  joint.  When  asked,  the  first  year  resident  responded  that  this  was  due  to  an anterior tear  in the cuff. Having just studied the shoulder joint you respond that the contrast is in is a normal extension of the joint cavity called the: A Bicipital bursa B. Olecranon bursa C. Subacromial bursa系统解剖学习题(留学生)  3 
  4. 4. D. Subscapular bursa E. Ulnar bursa 14. The axis of rotation ( pronation /supination ) at the distal radioulnar joint is through the: A Capitate bone B. Head of tha radius C. Head of the ulna D. Styloid process of the radius E. Styloid process of the ulna 15. A  two­year­old  child  will  not  go to take  her nap.  Her  mother tightly  holds  her  left  hand  as sheleads her to the bedroom. Refusing to go further, the child suddenly attempts to jerk awayand then sits down screaming and holding  her  left elbow. In a attempt to calm  her down hermother offers  her  a  cookie,  but  she  cannot  supinate  her  left  hand  to  receive  it.  Which  joint wasdislocated? A The glenohumeral joint B. The humero­ulnar joint C. The humero­radial joint D. The proximal radio­ulnar joint E. The distal radio­ulnar joint 16.  You  are  in  the  emergency  room  when  a  student  is  brought  in  with  a  shoulder  injury sustainedwhile  playing  touch  football.  In  comparing  the  symmetry  of  his  two  shoulders,  you notice  amarked  elevation  of  the  distal  end  of  his  clavicle  with  respect  to  the  acromion  on  the injured  side.X­ray  exam  reveals  a  grade  HI  shoulder  separation.  In  order  for  this  to  have occurred, whichligament must be torn? A. Coracoacromial B. Coracoclavicular C. Costoclavicular D. Superior glenohumeral E. Transverse humeral 17.  A  3­year­old  child  walking  hand­in­hand  with  her  father  screams  in  pain  as  he  jerks  her quickly  up  onto  the  curb  to  dodge  a  speeding  car.  The  examining  physician  calls  it  a  case  of "pulled elbow",a dislocation sometimes seen in young children and caused by:; A. The head of the radius slipping part way out of the annular ligament B. Tear of the common extensor tendon C.. Stretching of the radioulnar interosseous membrane D. Tear of the ulnar collateral ligament E. radial collateral ligament 18.  It  was  determined  that  a  football  player  tore  his  coracoclavicular  ligament.  This  is  an, example of a: A. Pulled elbow B. Rotator cuff tear C. Separated shoulder D. Dislocated shoulder E. Colles fracture 19.  While  walking  to  class  on  an  icy  winter  morning,  a  student  slips  and  falls  on  her outstretchedhand. The intense pain forces her to go td the emergency room. After X­rays of her系统解剖学习题(留学生)  4 
  5. 5. wrist aretaken, the attending says, " You were lucky, there is no Collesnor scaphoid fractures, but you have dislocated the middle carpal bone of the proximal row. " Which bone was dislocated? A. Capitate B. Lunate C.Scaphoid D.Trapezoid E. Triquetrum 20. The fibrocartilagious structure which deepens the shoulder socket is the: A.Articular capsule B. Articular cartiIage C. Glenoid labrum D. Lateral meniscus E. Superior glenohumeral ligament 21.  The  synovial  cavity  of  the  glenohumeral  joint  communicates  with  the  subdeltoid (subacromial )Bursa after the rupture of the: A. Infraspinatus tendon B. Middle glenohumeral ligament C. SubScapularis tendon D. Supraspinatus tendon E. Long head of the biceps brachii tendon 22. The interosseous membrane between the radius and ulna    is the uniting structure in a type of fibrous joint classified as a : A. Suture B. Synphysis C. Synchondrosis D. Syndesmosis E. Synostosis 23. An example of a temporary cartilaginous joint is a/an: A. Articular disk B. Epiphyseal    plate or growth plate C. Intervertebral disk D. Meniscus E. Primary    ossification center 24.Which    jointwouldbe    subject to    synovitis    (inflammation of the synovial membrane) ? A. Epiphyseal plate B. Metacarpophalangeal C. Pubic symphysis D. Radioulnar E. Suture 25.Which of the following structures is unique to a synovial joint? A.Accessory ligaments B.Bursae C.Collateral lIgamnents D.Fibrocartilage E.Joint cavity系统解剖学习题(留学生)  5 
  6. 6. 26.In    an    autoaccident,    thepatient′s    knee  strikes  the  dashboard  which  in    turn  pushes the head of thefemurposteriorly    out of its socket. Which ligament is most    likely ruptured    by this posterior    dislocation? A. I1iofermoal B. Ischiofermoal C. P ubofermoal D. Transverse    acetabular E. All    of    above 27.  To  test  the  integrity  of  the  knee  joint,  a  physician  pulls  anteriorly  on  the  flexed  leg  of  his patient.  This  “drawer”  test  is  positive  if  the  leg  moves  excessively  anteriorward.  This  would indicate a weakness in or rupture of the : A. Medial meniscus B∙ Posterior cruciate ligament C∙ Fibular collateral ligament D∙ Medial collateraI ligament E. Anterior cruciate ligament 28. One of the menisci of the knee is often injured in a sprain of the knee because the : A.Anterior cruciate ligament is attached to the lateral meniscus B.Anterior cruciate ligament is attached to the medial meniscus C.Lateral collateral ligament is attached to the lateral meniscus D.Medial collateral ligament is attached to the mediall meniscus E.Posterior cruciate ligament is attached to the lateral meniscus 29.A  soldier  developed”fallen    arches”  from  marching  with  a  heavy  pack  in  boots that  lacked arch  support  .  The  ligament  that  normally  supports  the  head  of  the  talus  and  is  primarily responsible for holding up the medial longitudinal arch of the foot is the : A.Calcaneometatarsal B.Deltoid C.Long plantar, D.Plantar calcaneonavicular (spring) E.Short plantar 30.  A  player  is  blocked  from  behind,  during  a  kick­off  return,  injuring  his  medial  collateral liga­ment. The team doctor tests his knee by pulling anteriorly on the leg with the knee flexed. If theleg translates (moves) forward significantly, this indicates damage to which structure? A. Anterior cruciate ligament B. Lateral collateral ligament C. Medial meniscus D. Medial collateral ligament E. Posterior cruciate ligament 31.  During  a  basketball  game,  the  center of  the team went  up  for  a  rebound  and  when  coming down,  her  foot  landed  da  the  foot  of  another;player,  sharply  everting  it.  She  limped  off  the floor,having severely sprained the medial side of her ankle. Which ligament was injured? A. Calcaneofibular B. Deltoid C. Short plantar ligament D. Plantar calcaneonavicular系统解剖学习题(留学生)  6 
  7. 7. E. Tibial collateral ligament 32. Which ligament limits extension at the hip joint? A. Iliofermoral B. Ligament capitis femorus C. Pubofemoral D. Zona orbicularis E. All of above 33. In in]uries of the knee, :the medial meniscis is frequently torn because it is firmly attached to which struclure? A. Anterior cruciate Iigamlent B. Fibular collateral ligament C. Tibial collateral ligamlen D. Patellar ligament E. Patellar retinaculum 34. At the temporomandibular    joint (TMJ) , hinge movements occur between the: A. Condyle and articular eminence B. Articular disk and articular eminence C. Condyle and articular disk D. Articular disk and articular cavity E. Condyle and articular cavity 35. The emiddle nasal concha is a part of    whish bone? A. Ethmoid B. Maxillary C. Palatine D. Sphenoid E. All of the above Answer: 1.B  2.A  3.C  4.B  5.D  6.C  7.E  8.D  9.D  10.B    11.A    12.C 13.D    14.E    15.D    16.B    17.A    18.C  19.B  20.C    21.D    22.D    23.B    24.B 25.E    26.B    27.E    28.D  29.D    30.A  31.B  32.A    33.C  34.C    35.A系统解剖学习题(留学生)  7 
  8. 8. jī xué  肌 学 Myology 1. The connective tissue component of a skeletal muscle that surrounds fasciculi is called the : A. Perimysium B. Epimysium C. Endomysium D. Tendomysium E. Superficial fascia 2. The trapezius muscle is named on the basis of : A. Shape B. Size C. Location D. Action E. Orientation 3. Which muscle is involved in moving the vertebral column? A. Scalene B. Sacrospinalis C. Sartorius D. Diaphragm E. A and B 4. A muscle that originates on both the spine of the scapula and the clavicle is the: A.Pectoralis major B.Trapezius C.Deltoid D.Stemocleidomastoid E.Erector spine 5. All of the following muscles are both the adductor and medial rotator of the arm except the: A. Pectoralis major B. Infraspinatus C. Teres major D. Subscapularis E. latissimus dorsi 6. Which muscle contributes to the "rotator cuff"? A. Deltoid B. Latissimus dorsi C. Pectoralis minor D. Supraspinatus E. Teres major 7. A patient presented to his physician with chronic shoulder pain. It was noted that when asked toabduct  his  arm,  he  initially  leaned  laterally?and  then  straightened  up.  When  iodinated contrastwas injected into his shoulder joint it was found to be in the subdeltoid bursa as well as in the joint系统解剖学习题(留学生)  8 
  9. 9. cavity. Which structrure was damaged to produce the shoulder pain? A. Acromioclavicular ligament B. Long head of the biceps braehii muscle C. Subscapularis muscle D. Superior glenohumeral ligament E. Supraspinatus muscle 8.  Because  the  biceps  braehii  muscle  flexes  the  forearm  when  it­contracts;  most of  the  muscle lies. A. Anterior to the humerus B. Posterior to the humerus C. Anterior to the ulna and radius D. Posterior to the ulna and radius E. Superior to the ulna and radius 9. One of the motor components of the cervical plexus, the ansa cervicalis, innervates all of the following muscles except the: A. Omohyoid B. Sternohyoid : C. Stemothyroid D. Stylohyoid E. Thyrohyoid 10.  A  six­year­old  child,  whose  medical  history  includes  a  rather  difficult  birth,  has  a permanently  tilted head posture, with the right ear near the right shoulder and the  face turned upward and tothe left. Which of the following muscles was very likely damaged during birth? A Anterior scalene B. Omohyoid C. Sternocleidomastoid D. Trapezius E. Platysma 11.  Which  of  the  following  hyoid  muscles  is  an  important  landmark  in  both  the  anterior  and poste­rior triangles of the neck? A. Geniohyoid B. Mylohyoid C. Omohyoid D. Sternohyoid E. Stylohyoid 12. An  elderly  man  complained  of  pain  in  his  shoulder  when  he  brought  his  forearm  and  hand be­  hind his back while dressing. It Was determined that stretching of the lateral rotators of his armduring­this motion caused the pain. Which muscle was most likely involved? A. Infraspinatus B. Latissimus dorsi C. Subscapularis D. Supraspinatus E. Teres major 13. What muscle tendon is enclosed within its own synovial sheath in the carpal canal? A. Flexor carpi ulnaris系统解剖学习题(留学生)  9 
  10. 10. B. Flexor digitorum profundus to 2nd digit C. Flexor digitorum superficialis to 2nd digit D. Flexor pollicis longus E. Palmaris longus 14.  After  falling  on  the  ice,  it  was  determined  that  a  patient  had  a  Colles  fracture?Caremust betaken  to  relieve  tension  on  the  broken  distal  end  of  the  radius  created  by  the  pull  of  which muscle? A. Extensor carpi ulnaris B. Brachioradialis C. Extensor carpi radialisl longus D. Pronator quadratus E. Extensor carpi radialisl brevis 15. lf the musculocutaneous    nerve    issevered at    its    orgin from the brachial plexus , flexion at the elbow is greatly weakened    but not abolished. What muscle remains operative    and    can contribute to flexion? A. Brachialis B. Brachioradialis CCoracobrachialis D. Long    head    of biceps brachii E. Short    head    of biceps brachii 16.  Development  of  “tennis  elbow"(lateral  epicondylitis)    involves  the  origin  of  which muscle? A. Abductor pollicis longus B. Anconeus C. Brachioradialis D. Extensor carpi radialis brevis E. Triceps brachii 17. Several deficits in muscle functbon of    the right upper limb were noted,including inabillty to abduct the arm .This was caused by denervation of which muscle? A. Deltoid B. Infraspinatus C. Latissimus dorsi D. Teres minor E. Trapezius 18. Later,    while undergoing physical therapy because of his shoulder injury, he comments that it is very painful when his forearm is brought across his chest (medial or internal rotation ofthe humerus)  .  You  deduce that  the  pain  is  due  to  stretching  of the  lateral (external)  rotators ofthe shoulder. Which muscle was most likely the source of his pain? A.Infraspinatus B.Latissimus dorsi C.Rhomboideus major D.Supraspinatus E.Teres major 19.  An  elderly  patient  complains  of  shoulder  and  has  difficulty  abducting  his  arm.Arthroscopy is  done  in  which  a  dye  is  injected  into  the  shoulder  joint  and  an  X­ray  taken.  The  radiologist系统解剖学习题(留学生)  10 
  11. 11. notes that the  dye  has  leaked  from  the  shoulder  joint  into the  subacromial  bursa.  What  tendon would need to be ruptured for this to occer? A. Deltoid B. Infraspinatus C. Latissimus dorsi D. Supraspinatus E. Teres minor F. Latissimus dorsi 20. Which movement would fail in case of paralysis of the quadriceps femoris muscle? A. Adduction at the hip B. Extension at the hip C. Extension at the knee D. Flexion at the knee E. Medial rotation at the knee 21. Following a penetrating injury to the left femoral triangle, a patient related that walking was virtually  impossible  because  at  every  step  the  left  knee  collapsed  into  flexion.  This  history suggests paralysis of which muscle? A. Adductor magnus B. Biceps femoris Q Gluteus maximus D. Quadriceps femoris E. Sartorius 22.  An  obturator  hernia  that  compresses  the  obturator  nerve  in  the  obturator  canal  may affectfunction of all of the following muscles  EXCEPT: A. Adductor brevis B. Adductor longus C. Gracilis D. ObturatoreKtemus E. Pectineus 23. What muscle passes through the lesser sciatic foramen? A. Gluteus minimus B. Obturator internus C. Piriformis D. Quadratus femoris E. Superior gemellus 24.  When,  in  approximately  12%,  the  common  fibular  nerve  passes  through  the  piriformis muscle, the nerve may be compressed. This would affect part of which muscle? A. Adductor magnus B. Biceps femoris C. Gluteus maximus D. Semimembranosis E. Semitendinosis 25.  A  patient  with  painful  swelling  in  the  distal  calf  cannot  plantar  flex  at  the  ankle  with  any power. Which tendon was likely ruptured? A. Calcaneal系统解剖学习题(留学生)  11 
  12. 12. B. Extensor digitorum longus C. Extensor hallucis longus D. Plantaris E. Tibialis 26. During a strenuous game of tennis a 55­year­old woman complained of severe shoulder pain that  forced  her  to  quit  the  game.  During  physical  examination  it  was  found  that  she  could  not initiate abduction of her arm, but if her arm was elevated to 45 degrees from the vertical (at her side ) position, she had no trouble fully abducting it. Which muscle was injured responsible? A. Deltoid B. Infraspinatus C. Supraspinatus D. Teres major E. Trapezius 27. The rotator cuff is composed of all the following muscles EXCEPT: A. Infraspinatus B. Subscapula C. Supraspinatus D. Teres major E. Teres minor 28. Which muscle is the strongest medial rotator of the arm? A. Coracobrachialis B. Intraspinatus C. Subscapularis D. Supraspinatus E. Teres minor 29. In the lumbar region, tuberculosis may to spread from the vertebrae into an adjacent muscle to produce an abscess. Pus from the abscess may travel within the fascial sheath surrounding the affected muscle. A patient presents with pus surfacing in the superomedial part of the thigh. To which muscle did the tuberculosis most likely spread ? A. Internal oblique B. Obturator internus C. Psoas major D.Quadratus lumborus E. Rectus abdominus 30.  After  being  thrown  from  a  motorcycle  moving  at  high  spread,  a  16­  year­old  female  was found to have a paralyzed right pectoralis major muscle. Which set of movements at the shoulder joint would be found greatly weakened? A. Abduction and extension B. Abduction and lateral rotation Q Adduction and flexion D. Lateral rotation and extension E. All of the above系统解剖学习题(留学生)  12 
  13. 13. Answer: 1.A  2.A  3.E  4.C  5.B  6.D  7.E  8.A  9.D    10.C 11.C    12.A    13.D    14.B    15.A 16.D 17.A 18.A 19.D 20.C    21.D    22.E    23.B    24.B    25.A    26.C    27.D  28.C29.C    30.C Define the following Terms 1) Anatomical position 2) Sternal angle 3) Costal arch 4) Pterion 5) Vertebral column 6).thoracic cage 7) Intervertebral discs 8) Pelvis 9) Scalene fissure Essay question 1) Describe the structures of bone from superficial to deep . 2) Describe the general features of the vertebrae and the main characteristics of the vertebrae in each region. 3) Describe the essential structures of synovial joints. 4) Describe the composition,the structures and the movements of shoulder joint. 5) Describe the composition,the structures and the movements of elbow joint. 6) Describe the composition,the structures and the movements of knee joint. 7)  Please  compare  hip  joint  with  shoulder  joint  based  on  the  essential  structures,  accessory structures and the functions.. 8)Describe the composition and the movements of wrist joint and ankle joint.系统解剖学习题(留学生)  13 
  14. 14. xiao huà xì tǒng  消 化 系 统 Digestive system 1. The terminal (end) portion of the small intestine is the: A. Ileum B. Cecum C. Duodenum D. Jejunum E. Ascending colon 2. The bulk of a tooth is composed of: A. Dentine B. Enamel C. Cement D. Dental pulp E. Alveolar bone 3. Which of the following is not considered part of the digestive system? A. Pancreas B. Spleen C. Tongue D. Cecum E. Vermiform appendix 4. The palatine tonsil is placed at the lateral wall of the: A. Nasopharynx B. Oropharynx C. Laryngopharynx D. Oral cavity E. Laryngeal cavity 5. Fylonc stenosis will interfere most directly with the passage of materials from the: A. Esophagus into the stomach B. Pharynx into the esophagus C. Ileum into the cecmn D. Stomach into the duodenum E. Duodenum into the cecum 6. Which of the following statements concerning the stomach is false. A. It is the most dilated part of the digestive tube B. Lies in the left hypochondriac and epigastric regions of the abdomen C. The cardiac orifice communicates with the esophagus D. The pyloric orifice communicates with the duodenum E. Consists of the fundus and body of the stomach 7. Mesentery, lesser omentum, and greater ompntum are all directly associated with the : A. Peritoneum B. Liver C. Esophagus系统解剖学习题(留学生)  14 
  15. 15. D. Mucosa of the alimentary cana E. Common bile duct 8. If an incision had to be made in the small intestine to remove an obstruction­ which layer of tissue would be cut first? A. Muscularis B. Mucosa C. Serosa D. Submucosa E. None of these 9. Which of the following structures could not be seen when looking directly into the oral cavity? A. Dorsum of the tongue B. Uvula C. Palatine tonsil D. Epiglottis E. Papilla of parotid duct 10. Which of the following is NOT found within the hepatoduodenal ligament? A. Portal vein B. Fibroblasts C. Main pancreatic duct D. Proper hepatic artery E. Postganglionic sympathetic nerve fibers 11. The stomach: A. Is the first part of the alimentary canal B. Has a smooth interior surface lined by stratified squamous epithelium C. Receives the esophagus at its fundus D. Is normally covered by peritoneum on its posterior surface E. Lies anterior to both the omental bursa and the greater omentum 12. In a surgical approach to the stomach, upon opening the abdominal cavity, what peritoneal specialization (s) would you expect to encounter in the upper right quadrant? A. Median umbilical ligament B. Falciform ligament C. Conjoint tendon D. Greater omentum E. Both B and D are correct 13. The liver: A­ Usually cannot be palpated below the costal margin in a healthy person B. Is an exocrine gland that secretes erythropoietin C. Has a porta hepatis from which the common bile duct exits D. Is innervated by the vagus nerve, but lacks a sympathetic nerve supply E. Has superficial and deep lymphatics, some of which drain toward the diaphragm and thorax 14­ The gall bladder: A. When inflamed or distended may refer pain to the right shoulder region B. Is lodged in the porta hepatis of the liver C. Is retroperitoneal D. Is an exocrine gland that produces and secrets bile系统解剖学习题(留学生)  15 
  16. 16. E. Contacts the anterior abdominal wall on the left side of the falciform ligament 15. The celiac trunk: A. Normally has four main branches B. Usually is at the level of the esophageal hiatus C. Is located in the splenorenal ligament D. Has a branch, the splenic artery that supplies the body and tail of the panaceas E. Has branches which usually supply the suprarenal glands 16. Which of the following statements about the portal system is FALSE? A. Its tributaries lack valves B. It begins in capillaries and ends in hepatic sinusoids ? C. It usually drains only the alimentary canal D. It carries deoxygenated blood E. It has clinically important anatomoses with the systemic venous system 17. Which of the following is TRUE concerning the duodenum? A. It is completely retroperitoneal B. Its 2nd part isanterior to the hepatic flexure C. Its 3rd part is anterior to the path of the superior mesenteric artery D. Its 3rd part crosses anterior to the body of the first lumbar vertebra E. Its junction with the jejunum is stabilized by a fibromuscular band 18. The inferior mesenteric artery: A. Has only retroperitoneal branches B. Carries a plexus of vagal nerve fibers along its surface C. Branches from the aorta posterior to the neck of the pancreas D. Has a right colic branch that courses anterior to the inferior vena cava E. Gives rise to sigmoidal and superior rectal arteries 19. The large intestine: A. Has a right (hepatic) flexure that is normally higher than the left (splenic) flexure B. Has a mesentery suspending only the transverse colon C. Can be found in all four abdominal quadrants D. Is longer than the small intestine E. Has numerous plicae on its inner surface 20. The appendix: A. Lacks an outer longitudinal muscle layer B. Lies in the retroperitoneal space at McBurneys point C. Has lymphatic drainage into the inferior mesenteric nodes D. Typically receives its blood supply from an intestinal branch of the superior mesenteric artery E. Has its own mesentery and its own artery 21. One way to distinguish the jejunum from the ileum is that: A. Its external surface is characterized by haustra B. It contains fewer epiploic appendages than the ileum C. It lies in the left upper quadrant D. It lies intraperitoneal while the ileum lies retroperitoneal E. It is lined by stratified squamous epithelium 22. The blood supply to the gastrointestinal organs: A. Is constant in its pattern系统解剖学习题(留学生)  16 
  17. 17. B. In the adult, always courses between layers of mesentery C. Rarely contains vasa recta D. Commonly form anastomotic connections E. All of the above 23. The pancreas: A. Receives its only arterial supply from the splenic artery B. Has an uncinate process located posterior to the course of the superior mesenteric artery C. Becomes intraperitoneal at the hepatoduodenal ligament D. Has its head in contact with the hilus of the right kidney E. Is usually located at the level of the L4 vertebra 24. The cecum: A. Exhibits a complete longitudinal muscle layer R Has a lumen characterized by the opening of the vermiform appendix C. Is suspended on the transverse mesocolon D. Is in the left iliac fossa E. Receives its main arterial supply from the middle colic artery 25. Which of the following statements about the internal iliac system of arteries is FALSE? A. The posterior division of the internal iliac artery gives rise to parietal branches only B. The anterior division of the internal iliac artery gives rise to the umbilical artery C. The uterine and vaginal arteries may branch from a common trunk D. The internal pudendal artery exits the pelvis by passing through the lesser sciatic foramen E. The inferior vesical artery supplies both the bladder and the prostate gland in the male 26. Which of the following statements about the rectum is FALSE? A. The lower third of the rectum is entirely retroperitoneal B.  By  digital  examination  of  the  rectum  in  the  male,  the  prostate  can  be  palpated  through  the anterior wall of the rectum C. The inner surface of the rectum has three transverse rectal folds on the posterior wall D.  The  muscle  layers  of  the  wall  of  the  rectum  are  under  control  of  the  autonomic  nervous system E. Veins in the wall of the rectum from a clinically important communication between the portal and caval venous system 27. Concerning the anal sphincters: A.  The  internal  anal  sphincter  is  a  thickened  portion  of  the  inner  longitudinal  layer  ofsmooth muscle of the anal canal B. The superficial portion of the external anal sphincter is innervated by inferior rectalBranches of the pudendal nerve C. The deep portion of the external anal sphincter is fusiform in structure D. The subcutaneous portion of the external anal sphincter is the largest portion of the ex­ternal anal sphincter E. The puborectalis muscle does not usually contact any of the anal sphincters 28. A patient was diagnosed with  bleeding ulcer of the  lesser curvature of the stomach. Which artery is most likely involved? A. Gastroduodenal B. Left gastric C. Left gastro­omental (epiploic)系统解剖学习题(留学生)  17 
  18. 18. D. Right gastro­omental (epiploic) E. Short gastrics 29. In order to do a vagotomy (section of vagal nerve trunks) to reduce the secretion of acid by cells of the stomach mucosa in patients with peptic ulcers, one needs to cut the gastric branches and retain vagal innervation to other abdominal organs. Where would a surgeon look for these branches in relation to the stomach? A. Along the gastroepiploic vessels B. Along the greater curvature C. Along the lesser curvature D. In the base of the omental apron E. In the gastrocolic ligament 30. While performing a splenectomy (removal of the spleen) following an automobile accident, thesurgeons  were  especially  attentive  to  locate  and  preserve  the  tail  of  the  pancreas,  which  is closelyassociated with the spleen. This they found in the. A. Gastrocolic ligament B. Gastrospenic ligament C. Phrenicocolic ligament D. Splenorenal ligament E. Transverse mesocolon 31. Which of the following structures does not lie at  least partially in the retroperitoneum? A. Adrenal gland B. Duodenum C. Kidney D. Pancreas E. Spleen 32.  A  60­year­old  male  executive  who  had  a  his  of  a  chronic  duodenal  ulcer  was  admitted  to theER  exhibiting  signs  of  a  severe  internal  hemorhage.  He  was  quickly  diagnosed  with perforationof the posterior wall of the first part of duodenum and erosion of an artery behind  it by the gastric expel. The artery is most likely the: A. Common hepatic B. Gastroduodenal C. Left gastric D. Proper hepatic E. Superior mesenteric 33. An ulcer near the pyloroduodenal junction perforated and eroded a large artery immediately posterior  to  the  duodenum.  The  ligation  of  the  eroded  vessel  at  its  origin  would  LEAST affectarterial supply to the: A. First part of the duodenum B. Second part of the duodenum C. Greater curvature of the stomach D. Head of the pancreas E. Tail of the pancreas 34. You are observing an operation to remove the left suprarenal gland. To expose the gland. To expose  the  gland  the  surgeon  mobilizes  the  descending  colon  by  cutting  along  its  lateral attachment to the body wall and dissecting  medialward  in the fusion  fascia  behind  it. Suddenly系统解剖学习题(留学生)  18 
  19. 19. the  operative  field  is  filled  with  blood.  The  surgeon  realizes  he  has  failed  to  cut  a  mesenteric attachment  between  the  left  colic  flexure  and  another  organ.  As  a  result  of  the  traction,  the surface of the organ tore. Which organ was injured? A. Duodenum B. Kidney C. Liver D. Spleen E. Suprarenal gland 35. A patient was admitted with symptoms of an upper bowel obstruction. Upon CT examination, it  was  found  that  the  third  (transverse)  portion  of  the  duodenum  was  compressed  by  a  large vessel causing the obstruction. The vessel involved is most likely to be the : A. Inferior mesenteric artery B. Superior mesenteric artery C. Inferior mesenteric vein D. Portal vein E. Splenic vein 36.  During  emergency  surgery,  it  was  found  that  a  chronic  gastric  ulcer  had  perforated  the posterior  wall  of  the  stomach  and  eroded  a  large  artery  running  immediately  posterior  to  the stomach. The artery is the : A. Gastroduodenal B. Common hepatic C. Left gastroepiploic D. Splenic E. Superior mesenteric 37. Regarding the 2nd portion of the duodenum, all are correct EXCEPT: A. It is crossed by the transverse colon B. It is thin walled and circular folds are absent in is interior C. It has the opening for the common bile duct and pancreatic duct on its posteromedial wall D. It is secondarily retroperitoneal E. Both the gastroduodenal and superior mesenteric arteries supply it 38. In order to approach the area posterior to the stomach, a surgeon decided to go through the lesser omentum. Before incising the mesentery she was careful to find and preserve a nerve lying in the upper portion of the hepatogastric ligament, i.e., the : A. Celiac branch of the anterior vagal trunk B. Celiac branch of the posterior vagal trunk C. Greater splanchnic branch to the right suprarenal gland D. Hepatic branch of the anterior vagal trunk E. Hepatic branch of the posterior vagal trunk 39. Which of the following is NOT in contact with the spleen? A. Colon B. Diaphragm C. Duodenum D. Pancreas E. Stomach系统解剖学习题(留学生)  19 
  20. 20. 40. The fundus of the stomach receives its arterial supply from the: A. Common hepatic B. Inferior phrenic C. Left gastroepiploic D. Right gastric E. Splenic 41. During an emergency splenectomy, the surgeon accidentally tore the gastrosplenic  ligament and its contents. The artery (ies) likely to be damaged in this event is (are) the: A. Left gastric B. Splenic C. Short gastric D. Middle colic E. Caudal pancreatic 42.  While  performing  emergency  surgery  to  control  hemorrhage  brought  on  by  arterial erosioncaused  by  a  duodenal  ulcer,  surgeons  ligated  the  badly  .damaged  gastroduodenal  artery near its origin, which affected all of its branches as well. Assuming "average anatomy", in which of  thefollowing  arteries  would  blood  now  flow  in  retrograde  fashion  (backwards)  from collateralsources? A, Left hepatic B. Right gastroepiploic C. Short gastric D. Left gastric E. Omental branches 43.A  40  year­old  male  with  a  long  history  of  duodenal  ulcer  problems  was  brought  in  for emergency  to  control  severe  hemorrhage  into  the  peritoneal  cavity.  The  surgeons  found  that erosion by the ulcer of a vessel passing behind the first part of the duodenum was the source of the hemorrhage. Which of the following vessels passes behind the first part of the duodenum and would need to be clamped off to control the bleeding? A. Coronary vein B. Gastroduodenal artery C. Inferior pancreatoduodenal artery D. Proper hepatic artery E. Splenic vein 44.  During  a  cholecystectomy  (  removal  of  the  gall  bladder), the  surgical  resident  accidentally jabbed  a  sharp  instrument  into  the  area  immediately  posterior  to  the  epiploic  foramen  (its posterior  boundary).  He  was  horrified  to  see the  surgical  field  immediately  fill  with  blood, the source which he knew was the : A. Aorta B. Inferior vena cava C. Portal vein D. Right renal artery E. Superior mesenteroc vein 45.  The  division  between  the  true  right  and  left  lobes  (internal  lobes)  of  the  liver  may  be visualized on the outside of the liver as a plane passing through the : A. gallbladder fossa and round ligament of liver系统解剖学习题(留学生)  20 
  21. 21. B. falciform ligament and ligamentum venosum C. gallbladder fossa and inferior vena cava D. falciform ligament and right hepatic vein E. gallbladder fossa and right triangular ligament 46. Orally ingested contrast medium opening all of the following structures EXCEPT the: A. Colon B. Duodenum C. Esophagus D. Gall bladder E. Stomach 47.  To  stop  hemorrhaging  from  a  ruptured  spleen,  it  was  necessary  to  temporarily  ligate  the splenic  artery  near  the  celiac  trunk.  Which  structure  of  the  blood  supply  is  least  likely  to  be affected by the ligation? A. Duodenum B. Greater omentum C. Body of pancreas D. Tail of pancreas E. Stomach 48. A 50­year­old female patient with severe jaundice was diagnosed with pancreatic cancer­ You suspect that the tumor is located in­which portion of the pancreas? A. Head B. Neck C. Body D. Tail E. Uncinate process 49. A  patient  was  admitted  with  symptoms  of  bowel  obstruction.  Further  examination  revealed that  the  obstruction  was  caused  by  the  nutcracker  like  compression  of  the  bowel  between  the superior mesenteric artery and the aorta. The compressed bowel is most likely the: A. Duodenum B. Jejunum C. Ileum D. Ascending colon E Transverse colon 50. You are observing a laparoscope cholecystectomy. The surgeon states that he is next going to expose the cystic artery in order to staple across it. He asks you where he should look for it. You reply, "In the triangle of Calot” . What structures form this triangle and are the keys to finding the artery? A. Common hepatic duct, liver and cystic duct B. Cystic duct, right hepatic artery and right hepatic duct C. Gall bladder­ liver and common bile duct D. Left hepatic duct, liver and cystic duct E. Right branch of portal vein, liver and common bile duct系统解剖学习题(留学生)  21 
  22. 22. Answer 1.A  2.A  3.B  4.D  5.D  6. E  7.A  8.C  9.D  10.C    11.D  12.E    13.E 14.A  15.D  16.C    17.E  18.E  19.C    20.E    2l.C  22.D    23.B    24.B  25.D    26.C 27.B    28.B    29.C    30.D    31.E  32.B    33.E    34.D    35.B  36.D    37.B    38.D    39.C 40.E    41.C    42.B    43.B    44.B    45.C    46.D    47.A    48.A  49.A    50.A系统解剖学习题(留学生)  22 
  23. 23. hū xī xì tǒng  呼 吸 系 统 Respiratory system 1. The lining of the chest cavity is called the: A. Pleural cavity B. Endocardium C. Costal pleura D. Visceral pleura E. Mediastinal pleura 2. Which part of laryngeal cavity is the narrowest part? A. Aperture of larynx B. Rima vestibuli C. Fissure of glottis D. Laryngeal vestibule E. Infraglottic cavity 3. The portion of the pharynx that contains the palatine and lingual tonsils is the: A. Laryngopharynx B. Oropharynx C. Nasopharynx D. Esophageopharynx E. Laryngeal cavity 4. The visceral pleura is known as the: A. Costal pleura B. Diaphragmatic pleura C. Pulmonary Pleura D. Mediastinal pleura E. Cupula of pleura 5. All of the following statements about the nasopharynx are the true EXCEPT: A. It communicates with the nasal cavity via choanac B. The auditory tube opens along the lateral wall C. The inferior border is the epiglottis D. Pharyngeal recesses are found in the lateral walls E. The levator veli palatine muscle forms a fold on the lateral wall 6. Concerning the lateral nasal wall: A. The frontal sinus drains inferior to the middle nasal concha B. The ethmoidal bulla is inferior to the inferior nasal concha C. The maxilIary sinus drains superior to the middle nasal concha D. The middle meatus is superior to the middle nasal concha E. The sphenoethmoidal recess is direclly posterior to the inferior nasal concha 7. When examining the  nasal cavity of a patient by spreading the  nostril with a speculum,  you can confirm that: A. The opening of the nasolacrimal duct is in the atrium B. The opening of the anterior ethmoidal air cells is in the sphenoethmoidal recess系统解剖学习题(留学生)  23 
  24. 24. C. The opentng of the maxillary sinus is in the inferior meatus D. The frontonasal duct drains into the semilunar hiatus E. The choanae are between the vestibule and the atrium 8. The ethmoidal air cells: A. Are normally filled with fluid B. Drain poorly because their duct exits the superior aspect of the air cells C. Are fully formed at the time of birth D. Are separated from the orbit by a thick plate of bone E. Are lined by mucous membrane that is innervated by branches of the nasociliary nerve 9. Which of the following statements about the muscles of the soft palate is FALSE? A. The palatopharyngeus muscle underlies the palatopharyngeal fold B. The salpingopharyngeus muscle is part of the longitudinal muscle layer of the pharynx C. The levator veil palatini is the only muscle of the palate that is innervated by CN V D.  The  musculus  uvulae  is  located  at  the  boundary  between  the  oral  pharynx  and  the  nasal pharynx E. The palatoglossus muscle is innervated by the vagus nerve 10. Which of the following structures does not drain into the region inferior to the middle nasal concha? A. Maxillary sinus B. Anterior ethmoidal air cells C. Middle ethmoidal air cells D. Frontal sinus E. Sphenoid sinus 11. The larynx has: A. A quadrangular membrane which extends from the epiglottis to the tongue B. A vocal ligament which extends from the arytenoid cartilage to the cricoid cartilage C. A vestibular fold located superior to the vocal fold D. An aryepiglottic fold along the upper margin of the conus elasticus E. A thyroepiglottic muscle which courses parallel to the vocal ligament 12. In the larynx: A. The vestibule opens posteriorly into the oropharynx B. The saccule lies medial to the quadrangular membrane C. The glottis lies inferior to the vocal folds D. The vestibule lies superior to the vocal folds E. The infraglottic cavity lies between the vocal and vestibular folds 13. Adduction of the vocal folds is a function of the: A. Posterior cricoarytenoid muscle B. Cricothyroid muscle C. Lateral cricoarytenoid muscle D. Aryepiglottic muscle E. Thyroartenoid muscle 14.  Your  patient,  an  86­year­old  female  who  has  been  bed­ridden  and  lying  supine  for  many weeks; has developed a right lung abscess that is draining by gravity into one particular region of the lung. Where is the most likely site of fluid accumulation? A. Apical segment of upper lobe系统解剖学习题(留学生)  24 
  25. 25. B. Lingula C. Lower lobe D. Middle lobe E. Superior segment of lower lobe 15. The pleural space into which lung tissue just above the cardiac notch would tend to expand during deep inspiration is the: A. Anterior mediastinum B. Costodiaphragmatic recess C. Costomediastinal recess D. Cupola E. Pulmonary ligament 16.  A  16­year­old  male  suffered  a  stab  wound  in  which  a  knife  blade  entered  immediately superior to  the  upper  edge  of  the  right  clavicle  near  its  head.  He  was  in  extreme  pain.  which  was interpreted by the physician as a likely indicator of a collapsed lung following disruption of the pleura. If that was true­ what portion of the pleura was most likely cut or torn? A. Costal pleura B. Cupola C. Hilar reflection D. Mediastinal pleura E. Pulmonary ligament 17.  During  a  lung  transplant  procedure,  a  doctor attempted  to  pass  his  index  finger  posteriorly inferior  to  the  root  of  the  left  lung,  hut  he  found  passage  of  the  finger  blocked.  Which structurewould most likely be responsible for this? A. Costodiaphragmatic recess B. Cupola C. Inferior vena cava D. Left pulmonary vein E. Pulmonary ligament 18. Which feature is found only in the left lung? A. Cardiac notch B. Horizontal fissure C. Oblique fissure D. Superior lobar. bronchus E. Three lobes 19. Which part of the left lung might partially fill the costomediastinal recess in full inspiration? A. Apex B. Cupola C. Hilum D. Lingula E. Middle lobe 20. The oblique fissure of the right lung separates which structures? A. Lower lobe from lingula B. Lower lobe from upper lobe only C. Lower lobe from both upper and middle lobes系统解剖学习题(留学生)  25 
  26. 26. D. Lower lobe from middle lobe only E. Upper from middle lobe 21.  A  35­yeai­old  man  was  stabbed  in  the  back  with  a  knife  that  just  nicked  his  left  lung halfwaybetween  its  apex  and  diaphragmatic  surface.  Which  part  of  the  lung  was  most  likely injured? A. Hilum B. Inferior lobe C. Lingula D. Middle lobe E. Superior lobe 22. A 4­year­old girl is brought in with severe chest pain, and you are told by her mother that she had been playing with some beads and had apparently aspirated one (gotten it into her airway). Where would you expect it to most likely be? A. Apicoposterior segmental bronchus of left lung B. Left main bronchus C. Lingular segment of left lung D. Right main bronchus E. Terminal bronchiole of right lung, lower lobe 23. A 78­year­old female presented with edema of the left upper limb due to poor venous return. Examination  revealed  an  aneurysm  of  the  ascending  aorta  that  was  impinging  on  a  large  vein lying immediately anterosuperior to it, most likely the: A. Azygos v. B. Internal thoracic v. C. Left brachiocephalic v. D. Left superior intercostal v. E. Right brachiocephalic v. 24. Which statement is true about the right lung? A. It is slightly smaller than the left lung B. It has a lingular segmental bronchus C. It occupies the right most portion of the mediastinum D. Its upper lobar bronchus lies behind and above the right pulmonary artery E. It has the right phrenic nerve passing posterior to the lung root 25.  During  a  surgical  procedure  in  the  vicinity  of  the  descending  aorta,  a  surgeon  accidentally cuts the first aortic intercostal arteries. Which of the following structures might be deprived of its main source of blood supply? A. First posterior intercostal space B. First anterior intercostal space C. Left bronchus D. Right bronchus E. Fibrous pericardium 26. The first rib articulates with the sternum in close proximity to the: A. Nipple B. Root of the lung C. Sternal angle D. Stemoclavicular joint系统解剖学习题(留学生)  26 
  27. 27. E. Xiphoid process 27. A sick person,  lying supine  in  bed, aspirates (breathes  in) some  fluid  into their  lungs while swallowing. It would most likely end up in which of the following bronchopulmonary segments. A. Anterior segmental bronchus of right superior lobe B. Medial segmental bronchus of right middle lobe C. Superior segmental bronchus of right inferior lobe D. Medial basal segmental bronchus of left inferior lobe E. Inferior segmental bronchus of lingular lobe 28. You  are  caring  for  a  68­year­old  male  who  has  copious  amounts  of  fluid  in  the  left  pleural cavity  due  to  acute  pleurisy.  When  you  exam  him  as  he  sits  up  in  bed  (trunk  upright)  ,  where would the fluid tend to accumulate? A. Costodiaphragmatic recess B. Costomediastinal recess C. Cupola D. Hilar reflection E. Middle mediastinum 29. The portion the parietal pleura that extends above the first rib is called the: A. Costodiaphragmatic recess B. Costomediastinal recess C. Costocervical recess D. Cupola E. Endothoracic fascia 30. An 8­year­old boy  is  found to have a mid­line tumor of the thymus gland that is  impinging posteriorly on a blood vessel. The affected vessel is most likely the: A. Left brachiocephalic vein B. Left pulmonary vein C. Left bronchial vein D. Right pulmonary artery E. Right superior intercostals vein 31.  A  frail,  elderly  man,  suspected  of  having  widespread  cancer  of  the  lungs  and  bronchi, isBrought  in  for  bronchoscopic  examination.  The  instrument  is  inserted  into the  airway,  where itaccidentally  punctures  the  thin,  brittle  posterior  wall  of  the  diseased  right  main  bronchus. Asudden  gush  of  blood  immediately  indicates  that  the  instrument  has  also  torn  the  wall  of thebloodvessel immediately behind the right main bronchus, i.e. , the: A. Azygos vein B. Left brachiocephalic artery C. Pericardiacophrenic artery D. Right pulmonary vein E. Superior vena cava 32.  A  10­year­old  boy  underwent  a  tonsillectomy  under  general  anesthesia.  At  home  he  lay supine  in  bed  for two  weeks  and  developed  a  fever  and  chest  pain  with  cough.  He  returned to thehospital  and  was  diagnosed  as  having  right  lung  pneumonia  due  to  aspiration  of  infectious material during the tonsillectomy. In which bronchopulmonary segment of the lung would fluid (pus) most likely have accumulated by the simple force of gravity? A. Anterior basal segment­inferior lobe系统解剖学习题(留学生)  27 
  28. 28. B. Anterior segment­superior lobe C. Lateral segment­middle lobe D. Superior segment­inferior lobe E. Superior lingual segment­lingula 33.  You  are observing  a  doctor  perform  a  bronchoscopy.  As  he  passes  the  bronchoscope  down thetrachea,  a  cartilagenous  structure  is  observed  separating  the  right  and  left  main  stem bronchi.He asks what it is called? You reply that it really does look like a ship s keel and that it iscalled, the: A. Carina B. Cricoid cartilage C. Costal cartilage D. Pulmonary ligament E. Tracheal ring 34. The minor (horizontal) fissure separates. A. The lower lobe from the lingula B. The upper lobe from the lingula C. The lower lobe from both the middle and upper lobes D. The lower lobe from the middle lobe E. The middle lobe from the upper lobe 35. A 23­year­old man comes to you complaining that he cant stop crying, i.e. tears regularlyrun down the right side of his face. You suspect that one of the lacrimal ducts on the right side ofthe face is blocked. You look into an endoscope to see if the nasolacrimal duct is blocked. Intowhich part of the nasal cavity would you look to see the opening of the duct? A. Hiatus semilunaris B. Inferior meatus C. Middle meatus D. Sphenoethmoidal recess E. Superior meatus 36. The communication between the pharynx) and the nasal cavity is known as the: A. Aditus B. Auditory tube C. Choana D. Fauces E. Piriform recess 37. The muscle most responsible for the abduction of the vocal folds is the: A, Arytenoid B. Cricothyroid C. Lateral cricoarytenoid D. Posterior cricoarytenoid E. Thyroarytenoid 38.  The  vocalis  muscle  is  probably  the  one  most  responsible  for  the  fine  control  of phonationbecause of its attachment into the: A. Arytenoid cartilage B. Cricoid cartilage C. Thyroid cartilage系统解剖学习题(留学生)  28 
  29. 29. D. Vestibular ligament E. Vocal ligament Answer: 1.C  2.C  3.B  4.C  5.C  6.A  7.D  8.E  9.C  10.E    11.C    12.E  13.C 14.E    15.C    16.B  17.E    18.A  19.D    20.C  21.B    22.D    23.C    24.D    25.D    26.D 27.C    28.A    29.D    30.A    31.A  32.D  33.A    34.E    35.B    36.C  37.D    38.E系统解剖学习题(留学生)  29 
  30. 30. mì niào shēng zhí xì tǒng  泌 尿 生 殖 系 统 Urinogenital system 1.A  surgeon  approaching  the  anterior  aspect  of  the  left  kidney  would  encounter  all  of  the following structures EXCEPT the: A. Splenorenal ligament B. Renal fascia C. Tail of the pancreas D. Left colic flexure E. Second part of the duodenum 2. The right renal artery: A. Arises from the abdominal aorta near the level of the inferior mesenteric artery B. Passes posterior to the inferior vena cava C. Supplies the only arterial branches to the right suprarenal gland D. Is shorter than the left renal artery E. Is the usual source of the right testicular (or ovarian) artery 3. The suprarenal glands: A. Are not essential for life B. Have a cortex and medulla ? C. Are drained by the inferior phrenic vein D. Are enclosed in the capsule of the kidney E. Do not have lymphatics 4.  A  surgeon  approaching  the  posterior  aspect  of  the  right  kidney  would  encounter  all  of  the following structures EXCEPT the: A. 12th rib B. Central tendon of the diaphragm C. Quadratus lumborum muscle D. Iliohypogastric nerve E. Perirenal fat 5. A CT scan reveals a large tumor in the Superior pole of the right kidney; surgical removal of the kidney is required. What other organ ( s) are within the renal fascia? A. Spleen and tail of the pancreas B. Suprarenal gland and inferior Suprarenal artery C. 3rd part of the duodenum D. Psoas major and quadatus lumborum muscles E. None of the above is correct 6. Lymphatic vessels from the kidney and perirenal fat mainly drain: A. Along the renal vessels to lumbar lymph nodes B. Along the ureter to pelvic lymph nodes C. Toward the posterior abdominal wall D. Toward the bare area of the liver and its lymph nodes E. None of the above is correct系统解剖学习题(留学生)  30 
  31. 31. 7. Concerning the renal arteries: A. The right renal artery is longer than the left B. Each gives off an inferior suprarenal artery C. They are enclosed in renal fascia and surrounded with perirenal fat D.  Each  separates  into  branches  which  enter  the  renal  sinus  both  anterior  and  posterior  to  the renal pelvis E. All of the above are correct 8. Which of the following is NOT found in the renal sinus? A. Pelvis of the ureter B. Branches of the renal vein C. Perirenal fat D. Autonomic nerve fibers E. Parietal peritoneum 9. The renal pelvis is: A. A funnel­shaped tube, wide above and narrow below B. Formed by the junction of two or three major renal calyces C. Situated partly inside the renal sinus D. Situated partly outside the renal sinus E. All the above are true 10.  Urine  that  leaves  the  distal  convoluted  tubule  passes  through  the  following  structures  in which ; Sequence? A. Collecting duct, hilus, calyces, ureter B. Collecting duct, calyces, pelvis, ureter C. Calyces, collecting duct, pelvis, ureter D. Calyces, hilus, pelvis, ureter: E. Calyces, hilus, pelvis, ureter 11. The male urethra is encircled by which structure? A. Epididymis B. Scrotum C. Prostate gland D. Seminal vesicle E. Spermatic cord 12. The urinary bladder: A. Has a base that is covered by peritoneum entirely B. Has an apex that is continuous with the puboprostatic  (pubovesical)  ligament C. Has lateral surfaces related to the obturator internus fascia and the levator ani muscle D. Is supplied by branches of the middle sacral artery E. In the male, has the seminal vesicles contacting its anterior surface 13. By transvaginal digital examination: A. The rectum can be palpated through the posterior vaginal wall B. The ureters can be palpated through the lateral fornices C. Pulsations of the internal iliac system of vessels can be felt through the lateral wall D. The urethra can be palpated through the anterior vaginal wall E. All of the above系统解剖学习题(留学生)  31 
  32. 32. 14. In the prostatic portion of the male urethra: A. Can be found the navicular fossa B. The urethral crest can be seen on the anterior wall C. The seminal colliculus can be seen on the posterior wall D. The prostatic utricle is found inferior to the seminal colliculus E. The ductus deferens enters through the lateral wall 15. In their journey from the testis to the urethra, what is the correct order in which spermatozoa Encounter the following parts of the duct system? A. Efferent ductule, rete testis, duct of epididymis, ductus deferens, ejaculatory duct B. Rete testis, efferent ductule, ductus deferens, seminal vesicle, ejaculatory duct C. Ejaculatory duct, ductus deferens, duct of epididymis, efferent ductule, rete testis D. Rete testis, efferent ductule, duct of epididymis, ductus deferens, ejaculatory duct E. Rete testis, efferent ductule, duct of epididymis, ductus deferens, seminal vesicle, ejaculatory duct 16. In its normal position, the uterus: A. Is said to be anteflexed and anteverted B. Has its intestinal surface in direct contact with the rectum C. Has coils of ileum in contact with its vesical surface D. Is covered by peritoneum on its lateral surfaces E. Has the axis of its cervical canal aligned with the axis of the vaginal canal 17. In the female, the ureters: A. Enter the superior surface of the urinary bladder B. Course along the anterior wall of the vagina C. Are in contact with peritoneum throughout their extent D. Border the posterior aspect of the ovarian fossa E. Receive their blood supply solely from the ovarian arteries 18. Concerning the urinary bladder: A. It is covered by peritoneum on all surfaces B. Its wall is traversed tangentially by the ureters C. It includes an area called the trigone in its posteroinferior wall D. All of the above are correct E. Only B and C are correct 19. The pararenal fat in the kidney bed is an elaboration of: A. Peritoneum B. Extraperitoneal connective tissue C. Transversalis fascia D. Fusion fascia E. All of above 20. All the following statements about the male genital organs are true except that: A. The testis are two glandular organs B. The epididymis consists of the head, body and tail C. The ductus deferens traverses the inguinal canal D. The ejacculatory duct open into the urinary bladder E. The prostate is around the commencement of the urethra系统解剖学习题(留学生)  32 
  33. 33. 21. The deep dorsal vein of the penis (clitoris): A. Passes between the arcuate pubic and transverse perineal ligaments B. Is a tributary of the internal pudendal vein C. Is a tributary of the internal iliac vein D. Is a tributary of the external pudendal vein E. Is located in the corpus spongiosum 22. The pudendal nerve: A. Arises from spinal cord levels L5, S1, S2 B. Contains no sensory nerve fibers C. Gives rise to the middle rectal nerve D. Continues as the dorsal nerve of the penis (clitoris) E. Usually gives rise to the anterior scrotal nerve in the male 23. Concerning the penis, the: A. Root (fixed portion) of the penis is attached to the perineal membrane and ischiopubic rami B. Corpus spongiosum is found dorsal to the corpora cavemosa C.  Tunica  albuginea  is  a thickened  layer  of  connective  tissue  surrounding  the  ischiocavemosus muscles ? D. Membranous urethra contains a dilated portion called the fossa navicularis E. The glands is the expanded distal portion of the corpora cavemosa 24. A 19­year­old  male suffers a tear to the psoas major muscle during the course of a  football game. A scar, which formed on the medial part of the belly of the muscle, involved an adjacent nerve, immediately medial to the muscle. The nerve is called the: A. Femoral B. Genitofemoral C. Iliohypogastric D. Ilioguinal E. Obturator 25. The male pelvis tends to differ from the female pelvis in that the male pelvis often has a: A. Larger pelvic inlet B. Smaller subpubic angle C. Straighter sacral curvature D. Larger pelvic outlet E. Rounder pelvic inlet 26.  After  agreeing  to  have  no  more  children,  a  man  and  his  wife  decided  he  should  have  a vasectomy. What structure would then be surgically ligated? A. Ductus deferens B. Ejaculatory duct C. Epididymis D. Fossa navicularis E. Seminal vesicle 27. Which structure does NOT form part of the boundary defining the trigone of the bladder? A. Interuteric crest B. Left ureteric orifice C. Right ureteric orifice . D. Urachus系统解剖学习题(留学生)  33 
  34. 34. E. Urethral orifice 28. Which structure is found only in males? A. Anterior recess of ischoianal fossa B. Genital hiatus C. Ischiocavemosus muscle D. Rectovesical pouch E. Sphincter urethrae muscle 29. The prostate is often imaged using an ultrasound translation placed in which location? A. Penis B. Perineum C. Rectum D. Urethra E. Urinary bladder 30. The prostate gland: A. Contains upper/middle and lower lobes B. Encircles the urethra C. Is well imaged radiologically using an intravenous urogram D. Is extraperitoneal E. BandD 31. During a vasectomy, the ductus deferens is ligated in the superior part of the scrotum. Two months following this sterilization procedure, the subsequent ejaculate contains: A. Prostatic fluid only B. Seminal fluid and prostatic fluid C. Sperm only D. Sperm and seminal fluid E. Sperm, seminal fluid, and prostatic fluid 32.  An  elderly  male  patient  presents  with  dysuria  and  urgency.  You  suspect  benign  prostatic hypertrophy which has caused an enlargement of the: A. Interureteric crest B. Prostatic utricle C. Seminal collicus D. Sphincter urethrae E. Uvula 33.  An  elderly  patient  notices  red  blood  in  his  stool.  As  part  of  his  examination,  you  insert  a proctoscope  (sigmoidoscope)  through  his  anal  canal.  As  you  pass  the  scope  superiorly through the rectum, the most prominent features to be seen are: A. Longitudinal muscle bands B. Tenia coli C. Transverse rectal folds D. Rectovesical pouches E. Haustra 34. An elderly patient is having difficulty in voiding (urinating). He complains that after voiding, he still feels as though he needs "to go" again. You suspect that this patient suffers from benign prostatic hypertrophy, which has caused enlargement of the __ of the bladder. A. Seminal colliculus系统解剖学习题(留学生)  34 
  35. 35. B. Interureteric crest C. Ampulla D. Trigone E. Uvula 35. The part of the male reproductive tract which carries only semen within the prostate gland is the: A. Prostatic urethra B. Membranous urethra C. Seminal vesicle D. Ductus deferens E.Ejaculatory duct 36. Which of the following does not conduct spermatozoa? A. Ampulla of the ductus deferens B. Duct of the seminal vesicle C. Epididymis D. Prostatic Urethra E. All of the above 37. The suspensory ligament of the ovary; A. Connects the ovary to the uterus B. Is continuous with the round ligament C. Passes inferior to the ureter D. Contains the ovarian artery and vein E. Is firmly attached to the bifurcation of the aorta 38. The duct of the greater vestibular gland opens: A. At the posterior­lateral edge of the introitus of the vagina B. Just superior to the hymen C. At the posterior labial commissure D. Between the labium minus and labium majus E. Between the introitus and the urethra 39. Anterior extensions of the labia minima meet in the midline to form the; A. Mons pubis B. Introitus C. Body of the clitoris D. Frenulum of clitoris E Opening of the uretha 40­  You  are  observing  a  doctor  perform  an  abdominal  hysterectomy­  He  notes  that  it  is  vitals protect the ureter which is found in the base of the: A. Mesometrium B. Mesovarium C. Mesosalpinx D. Round ligament of the uterus E. Suspensory ligament of the ovary 41. The extension of the vaginal lumen around the intravaginal part of the uterine cervix is the; A. Cervical canal B. Uterine lumen系统解剖学习题(留学生)  35 
  36. 36. C. Fomix D. Rectouterine Pouch E. Uterovesical Pouch 42. Under normal conditions, fertilization occurs in which part of the female reproductive tract? A. Infundibulum of uterine tube B. Ampulla of uterine tube C. Isthmus of uterine tube D. Uterien lumen E. Cervical canal 43. Which structure is outlined with contrast on a CT using intraperitoneal contrast material? A. Ovary B. Prostate C. Rectum D. Seminal vesicles E. Vagina 44. Which of the following is considered a part of the broad ligament? A. Mesovarium B. Proper ovarian ligament C. Round ligament of proper uterus D. Suspensory Ligament of ovary E. Uterosacral ligament 45.  A  gynecologist  examines  a  27­year­old  woman.  Upon  rectal  examination,  a  firm  structure, directly in front of the rectum in the midline, is palpated through the anterior wall of the rectum. This structure is the: A. Bladder B. Body of uterus C. Cervix of uterus D. Pubic symphysis E. Vagina 46. The most inferior extent of the peritoneal cavity in the female is the; A, Pararectal fossa B. Paravesical fossa C. Rectouteime pouch D. Rectovesical pouch E. Vesicouterine pouch 47. During a hysterectomy and an oophorectomy, the uterine and ovarian vessels must be"ligated. These vessels can be found in vVhich ligaments? A. Broad and proper ovarian B. Broad and suspensory C. Round and proper ovarian D. Round and suspensory E. Suspensory and proper ovarian 48.  During  a  hysterectomy,  care  must  be  taken  in  ligation  of  the  uterine  vessels  because  they crossthe superiorly. A. Ureter系统解剖学习题(留学生)  36 
  37. 37. B. Round ligament of uterus C. Ovarian artery D. Lumbosacral trunk E. Inferior hypogastric plexus 49.  Following  pregnancy  and  delivery,  a  32­year­old  woman  continued  to  have  problems  with urinary  incontinence,  which  developed  during  pregnancy.  Her  obstetrician  counseled  her  to strengthen the muscle bordering the vagina and urethra, increasing its tone and exerting pressure on  the  urethra,  This  physical  therapy  was  soon  adequate  to  restore  urinary  continence.  What muscle was strengthened? A. Coccygeus B. Ischiocavemosus C. Obturator Intemus D. Piriformis E. Puborectalis 50.  After  giving  birth,  a  patient  complains  of  urinary  stress  incontinence  characterized  by dribbling of urine with an increase in intra­abdominal pressure. Her physician suspects injury to the pelvic floor during delivery, which may have altered the position of the neck of bladder and the urethra. Which muscle was most likely damaged during the vaginal delivery? A. Bulbospongiosus B. Coccygeus C. Levator ani D. Obturator intemus E. Piriformis 51. The vestibular bulbs/bulb of the corpus spongiosum are firmly attached to the; A. Inferior fascia ofurogenital diaphragm B. Sacrotuberous ligament C. Ischiopubic rami ! D. Pubic symphysis E. Ischial tuberosities 52. A structure which takes the form of a hood anterosuperior to the clitoris: A. Frenulum of clitoris B. Labia majora C. Labia minora D. Prepuce E. All of the above 53. A structure which is homologous to the male scrotum: A. Labia minora B. Labia majora C. Glans D. Shaft of corpus cavernosum E. All of the above 54. The part of the internal lining of the uterus which is shed during menstruation is the: A. Endometrium B. Myometrium C. Mesometrium系统解剖学习题(留学生)  37 
  38. 38. D. Cervical mucosa E. Rugae 55. A  female patient isfoundtohaveanectopic (tubal) pregnancy (embryo develops  in the uterine tube). In order to gain access to the peritoneal cavity endoscopically to remove the embryo, the instrument can be passed into the vagina and through the : A. Anterior fornix B. Cervix C. posterior fornix D. Retropubic space E. Vesicouterine pouch Answer 1.E  2.B  3.B  4.B  5.B  6.A  7.E  8.E  9.E  10.B  11.C 12.C    13.E    14.C  15.D    16.A    17.D    18.C    19.B    20.D    21.A    22.D 23.A    24.E    25.B    26.A    27.D    28.D    29.C    30.E    31.B    32.C    33.C 34.E    35.E    36.B    37.D    38.A    39.D    40.A    41.C    42.B    43.A  44.A 45.C  46.C    47.B    48.C    49.E  50.C    51.A    52.D    53.B    54.A    55.C  Viscera Define the following Terms 1) Isthmus of fauces 2) Superior alimentary canal 3) Porta hepatic 4) Hepatobiliary triangle 5) Dentate line 6) Douglas pouch 7) Hilum of lung 8) Costodiaphragmatic recess 9) Renal hilum 10) Trigone bladder 11) Interureteric ridge 12) Spermatic cord 13) fornix of vagina Essay question 1.  Describe  the  parts  and  the  main  structures  of  each  parts  of  the  pharynx  and  their communication. 2. Describe the shape and location of esophagus and the location of its 3 narrow parts. 3. Describe the position , the external shape and the parts of the stomach. 4. Describe the shape, the lobes and the location of liver. 5. Describe the drainage way of bile. 6. Describe the position , the shape and the lobes of the two lungs. 7. Describe the location, the shape, the structure of the two kidneys.  a  male  patients,  through  which  constrictions  and  curvatures  can  a  small  stone  within  the renal pelvis be excreted to the outside? 9. Describe the position , the external and internal features ,and the fixed apparatus of uterus。系统解剖学习题(留学生)  38 
  39. 39. xīn xuè guǎn xì tǒng  心 血 管 系 统 Cardiovascular system 1. These are branches of abdominal aorta EXCEPT: A. The middle suprarenal arteries B. The celiac trunk C. The renal arteries D. The uterine arteries E. The ovarian arteries 2. These are structure in right atrium,EXCEPrT    : A. Fossa ovalis B. Orifice of the coronary sinus C. Valve of the inferior vena cava D. Trabeculae carneae E. Crista terminalis 3. The left atrium: A. Is situated on the left side of right atrium B. Forms the left border of the heart C. Projects forwards to form the left auricle D. There are no pectinate muscle in the left atrium E. Communicates posterioinferiorly with the left ventricle 4. The blood supply of the lateral wall of left ventricle is mainly from: A. The anterior interventricular artery B. The main trunk of left coronary C. The circumflex branch D. The main trunk of right coronary E. The posterior interventricular artery 5. W hen the left atrium is enlarged which structure will be compressed first? A. Trachea B. Inferior vena cava C. Vagus nerve D. Esophagus E. Aortic arch 6. These are structures in left ventricle EXCEPT: A. Mitral valve B. Conus arteriosus C­ Trabeculae cameae D. Chordae tendineae E. Papillary muscles 7. Which of the following vein is tributary of inferior vena cave: A. The right suprarenal vein B. The left suprarenal vein C. The left ovarian vein系统解剖学习题(留学生)  39 
  40. 40. D. The right ascending lumbar vein E. The portal vein 8. Which of the veins below drains the venous blood from periumbilical venous network to great saphenous vein: A Inferior epigastric vein B. Superior epigastric vein C. Thoracoepigastric vein D. Superficial circumflex vein E. Superficial epigastric vein 9. The base of heart: A. It faces forwards and to the right B. Is formed by the right atrium C. Is formed mainly by the left atrium and to a small extent, by the right atrium D. Is formed by the right ventricle E. Is formed by the left ventricle 10. The pericardium: A. Has a fibrous layer which is fused to the central tendon of the diaphragm and adventitia of the great vessels B. Has a serous layer loosely attached to the heart C. Extends superiorly to the level of the jugular notch D. Has a transverse sinus between the superior vena cava and pulmonary veins E. Has an oblique sinus between its anterior wall and the right ventricle 11. The left coronary artery: A. Courses with the middle cardiac vein B.  Has  an  anterior  interventricular  branch  which  supplies  blood  to  part  of  the  interventricular septum C. Emerges from the aorta between the pulmonary trunk and the right auricle D. Has an important branch to the sinoatrial node E. Arises from the arch of the aorta  12. The coronary sinus: A. Opens into the transverse pericardial sinus B. Courses in the posterior interventricular sulcus C. Receives anterior cardiac veins as major tributaries D. Drains into the right atrium E. Is fused to the fibrous pericardium  13. A pathologist examining a heart at autopsy would find the middle cardiac vein; A. In the coronary sulcus B. In the posterior interventicular sulcus C. Draining into the left atrium D. Coursing adjacent to the left coronary artery E. Draining into the superior vena cava 14.  During  heart  transplantation,  the  surgeon  cuts  the  pericardial  reflection  that  forms  the boundary of the oblique pericardial sinus. The oblique pericardial sinus is found between the: A. Superior and inferior vena cava B. Pulmonary trunk and ascending aorta系统解剖学习题(留学生)  40 
  41. 41. C. Arch of the aorta and the four pulmonary veins D. Inferior vena cava and the four pulmonary veins E. Pulmonary trunk and superior vena cava 15. The fibrous pericardium receives its major arterial supply from branches of the : A. Inferior phrenic arteries B. Coronary arteries C. Posterior intercostals arteries D.Pericardiacophrenic arteries E.Bronchial arteries 16. The right atrium : A. Is the most posterior chamber of the heart B. Has musculi pectinati on the interior of its wall C. Has a smooth vertical ridge, the terminal crest, on its septal D. Forms the apex of the heart E. Has the superior and inferior vena cava as its only sources of blood 17. Which of the following is TRUE concerning the specialized conduction system of the heart? A. Contractions of the atria are initiated at the atrioventricular node B. Stimulation of the vagus nerve tends to increase heart rate C.  Activation  of  the  ventricles  is  achieved  by  spread  of  the  conduction  impulse  through  the atrioventricular bundle D.  The  hearts  fibrous  skeleton  forms  a  complete  electrical  barrier  between  the  atria  and ventricles E. The septomarginal trabecula carries the conduction impulse across the membranous portion of lhe interventricular septum 18. A deficiency in blood flow to the hearts sinuatrial node would probably result from blocking blood flow through which of the following? A. Anterior interventricular artery B. Circumflex artery C. Right coronary artery D. Right marginal artery E. Posterior interventricular artery 19. The interventricular septum : A. Has bolh muscular and membranous parts B. Receives its only arterial supply from the posterior interventricular artery C. Is concave on the right side when viewed in cross section D. Does not have a papillary muscle attached to it E. Is lined with visceral pericardium 20.  A  pediatric  surgeon  repairing  a  patent  (open)  forameen  oval  must  be  aware  that  the sinoatrialnode is located : A. Near the orifice of the mitral valve B. In the crista termnalis near the opening of the superior vena cava C. In the interatrial septum D. ln the moderator band E. Between the opening of the inferior vena cava and    the coronary    sinus 2l. Thepectinatemuscles arelocated within the heart:系统解剖学习题(留学生)  41 
  42. 42. A. On the anterior wall of the atrium B. On the interatrial septum C. In the right ventricle D. On the sinus venarum E. On the right side of the interventricular septum 22. The aortic semilunar valve : A. Usually has four cusps B. Is located anterior to the pulmonary C. When closed, prevents backflow of blood into the left ventricle D. Is superior to the origin of the coronary arteries E. Is supported by chordae tendineae 23. The apex    of the heart    is usually located deep to the : A. Xiphisternum B. 5th intercostals space about 8cm left of the midline C. Junction    of the 5th  costal cartilage with the sternum D. Right 4th intercostals space E. Left    4th intercostals space adjacent to the sternum 24. The thoracic aorta : A. Is the origin of all intercostals arteries B.  Enters  the  abdomen  behind  the  median  arcuate  ligament  at  the  level  of  the  12lh    thoracic ventebra where    it becomes    the    abdominal aorta C. Courses anterior to the esophagus D. Courses to the right of the midline E. Has only paired branches in the posterior mediastinum 25. Which of the following is FALSE concerning the azygos system of veins? A. The azygos vein collects blood from right intercostals veins B.  In  the  thorax,  the  azygos  vein  usually  ascends  on  the  vertebral  column  to  the  right  of  the midline C. The thoracic duct is between the aorta and the azygos vein D.  The  hemiazygos  vein  is  formed  by  the  junction  of  the  left  ascending  lumbar  and  subcostal veins E. The azygos vein is crossed anteriorly by the right posterior intercostal veins 26. The brachiocephalic veins are situated in the : A. Superior mediastinum B. Anterior mediastinum C. Middle mediastinum D. Posterior mediastinum E. Retropharyngeal mediastinum 27. In coarctation of the aorta the ribs may be notched due to enlarged collateral blood vessels. These collateral anastomoses would involve all of the following vessels EXCEPT the : A. Subclavian arteries B. Highest intercostals arteries C. Internal thoracic arteries D. Inferior thyroid arteries E. Anterior intercostal arteries系统解剖学习题(留学生)  42 
  43. 43. 28. Which of the following does NOT drain into a brachiocephalic vein? A. Inferior thyroid vein B. Vertebral vein C. Arch of the azygos vein D. Left superior intercostals vein E. Right internal thoracic vein 29. In reference to the lymphatics of the abdomen: A. The thoracic duct receives lymph from the lower extremities only B. Very few lymph nodes are associated with the abdominal aorta C. Lymph from the intestine may be whitish after a fatty meal due to absorption of fat D.  Lymphatic  return  from  the  GI  tract  is  limited  because  the  GI  tract  has  a  sparse  lymphatic capillary bed E. The cistema chyli is located at the level of the 4th lumbar vertebra 30. On its course to the cistema chyli, lymph from the lower extremity could pass through which of the following lymph nodes? A. External iliac nodes B. Common iliac nodes C. Lumbar nodes D. Inguinal nodes E. All of the above 31. The ovarian artery: A. Arises as a branch of the abdominal aorta on both the left and right sides B. Courses through the mesometrium C. Supplies blood to the anal canal D. Has an anastomosis with the inferior epigastric artery E. Passes inferior to the ureter to on its way to the uterus 32. Blockage of which of the following arteries would lead to ischemia of the apex of the heart? A. Anterior interventricular (descending) B. Left circumflex C. Posterior interventricular (descending) D. Right marginal E. Right coronary 33.  If  the  ductus  arteriosus  does  not  spontaneously  close  off  soon  after  birth  (to  become  the ligamentum  arteriosum),  it  may  have  to  be  surgically  ligated.  When  clamping  or  ligating  it, whatimportant structure immediately behind it must be identified and saved? A. Arch of the azygos vein B. Internal thoracic artery C. Left phrenic nerve D. Left recurrent laryngeal nerve E. Left superior intercostal vein 34.A hand slipped behind the heart at its apex can be extended upwards until stopped by a line of pericardial reflection that forms the : A. Cardiac notch B. Costomediastinal recess C. Hilar reflection系统解剖学习题(留学生)  43 
  44. 44. D. Oblique pericardial sinus E. Transverse pericardial sinus 35. Which valves would be open during ventricular systole? A. Aortic and pulmonary B. Aortic and tricuspid C. Mitral and aortic D. Tricuspid and mitral E. Tricuspid and pulmonary 36. Which statement is true of the right atrioventricular valve? A. It is also called the mitral valve B. It is open during ventricular diastole C. It transmits oxygenated blood D. It is opened by the pull of chordae tendineae E. It consists of 2 leaflets 37.  An  elderly  lady  suffers  a  coronary  occlusion  and  subsequently  it  is  noted  that  there  is  a complete  heart  block  (that  is,  the  right  and  left  bundles  of  the  conduction  system  have  been damaged. The artery most likely involved is the: A. Acute marginal branch B. Circumflex branch C. Anterior interventricular (Left anterior descending) D. Obtuse marginal E. Posterior interventricular (posterior descending) 38. Which event occurs during ventricular diastole? A. Filling of coronary arteries B. Closure of mitral valve C. Opening of pulmonary valve D. Closure of tricuspid valve E. Opening of aortic valve 39. The sound associated with tricuspid stenosis (narrowing) in a 40­year­old male would be best heard at which location on the anterior chest wall? A. Below the left nipple B. In the right 2nd intercostal space near the sternum C. Over the apex of the heart D. Over the sternal angle E. Xiphoid area, just off the sternum 40.  Blockage  of  blood  flow  in  the  proximal  part  of  the  anterior  interventricular  artery  could deprive a large area of heart tissue of blood supply, unless a substantial retrograde flow into this artery develops via an important anastomosis with which other artery? A. Circumflex B. Left marginal C. Posterior interventricular D. Right coronary E. Right marginal 41.  Traumatic,  acceleration/deceleration  injuries  to the  aorta  usally  occur  where  its  mobile  and fixed portions meet. This would be at the:系统解剖学习题(留学生)  44