Un viatge pel món del whisk(e)y

1,327 views
1,256 views

Published on

Un passeig pels whiskies d'Irlanda, Escòcia, Estats Units i Japó

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,327
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
980
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Un viatge pel món del whisk(e)y

 1. 1. Un viatge pel món del whisk(e)y Joan Mitjavila Gubieras Febrer 2013
 2. 2. QUÈ ÉS EL WHISK(E)Y?El whisky o whiskey és un destil·lat elaborat a partir de cereal – sovint ordimaltejat.Es pot produir també emprant ordi sense maltejar, blat, sègol o blat de moro.Trobem whisk(e)y a molts països del món. En alguns per una conegudatradició històrica (Irlanda, Escòcia, Canadà, Estats Units). En altres llocss’elaborava whisky des de fa anys però només eren comercialitzats a nivelllocal (Índia, Japó). En altres països s’han anat creat destil·leries mésrecentment.En el nostre “viatge” ens centrarem en els llocs més representatius on esprodueix un whisk(e)y amb característiques pròpies: Irlanda, Escòcia, EstatsUnits i Japó.
 3. 3. ELS DESTIL·LATS A OCCIDENTSembla ser que la destil·lació ja era coneguda per les antigues civilitzacions iera emprada per usos diversos.Els processos de destil·lació van ser perfeccionats pels àrabs i d’aquípassarien a l’Europa medieval.Els destil·lats tenien aplicacions medicinals i eren coneguts en el mónmonàstic. De fet sembla ser que Ramon Llull és el primer autor europeu quedescriu el procés de destil·lació de l’alcohol.El nom whisk(e)y procedeix del gaelic uisge – que vol dir aigua. S’utilitzava elterme uisge beatha que volia dir “aigua de vida” (equivalent a l’”eau de vie”francesa, a l’aquavit escandinau, o al vodka eslau – que prové de voda,“aigua”).
 4. 4. L’irlandès pot haver estatel primer de tots elswhiskeys i té un pedigríimpecable, tot i que nosempre és apreciat.Michael Jackson
 5. 5. EL WHISKEY A IRLANDA – HISTÒRIA•A l’Edat Mitjana Irlanda era un important centre monàstic i moltprobablement la destil·lació va arribar a l’illa durant l’Alta Edat Mitjana através dels monjos.•En tot cas quan Enric II d’Anglaterra va envair l’illa durant el segle XII ja vapoder comprovar que els irlandesos bevien aqua vitae – que en principidevia ser força diferent del que avui coneixem com a whiskey.•En el segle XIX el whiskey irlandès era exportat a Anglaterra i Estats Units.La fil·loxera que va afectar el cognac francès va augmentar aquest domini.•A principis del segle XX els vigorosos whiskeys irlandesos van començar aperdre terreny davant els blended escocesos, més suaus. La prohibició aAmèrica i els problemes polítics amb Anglaterra van afectar molt laproducció i la indústria va patir un gran declivi.
 6. 6. EL WHISKEY A IRLANDA – CARACTERÍSTIQUESEn general el whisky irlandès és destil·lat tres vegades, tot i que nosempre.En gran part dels whiskies no es fa servir torba per assecar el malta,per tant no hi trobarem les notes fumades que podem apreciar aEscòcia.S’utilitza ordi maltejat juntament amb ordi sense maltejar i posteriormentpot ser barrejat amb whiskey obtingut a partir d’altres cereals.Actualment només hi ha tres destil·leries en producció.
 7. 7. LA DESTIL·LERIA MIDLETONAquesta destil·leria del sudde l’illa produeix 12destil·lats diferents. Entreells: Redbreast, Jameson,Tullamore, Green Spot,Paddy i Midleton...Redbreast 15 es produeixde forma discontínua, el 12anys és l’expressió méshabitual d’aquest single potstill
 8. 8. REDBREAST 15 ANYSÉs un whisky single pot still, només amb whiskeyprovinent d’un mateix alambí. Aquest és l’estilirlandès més tradicional.Notes de tast de Dominic Roskrow:•Nas: Notes brutes i sulfuroses al principi. Desprésés fresc, net, floral i afruitat.•Gust: Pomes vermelles, peres verdes, hi trobemcítrics i pebre.•Final: Afruitat i especiat.Segons l’autor podria ser un dels 20 millors whiskiesdel món.
 9. 9. Quan es parla dewhisky totcomença i acaba aEscòcia.Dominic Roskrow:
 10. 10. EL WHISKY A ESCÒCIA: HISTÒRIAAlgunes dates clau:•1494: Trobem un document on es cedeix una mesura de malta al monjo John Cor;amb aquesta quantitat es podien elaborar 1500 ampolles de uisge beatha.•1644: Es posen taxes sobre el whisky. Comença la destil·lació il·legal,especialment a les zones més remotes. La pressió augmenta després de la unióamb Anglaterra el 1707.•1823: Es legalitzen els alambins més petits i així neixen “oficialment” lesdestil·leries de les highlands i les illes.•1826: Es comença a desenvolupar la destil·lació amb el mètode “Coffey still”. Ambaquesta tècnica es produeixen whiskies suaus de gra i es barregen amb els maltesper crear un destil·lat més fàcil pel públic anglès i forani.•1860: La fil·loxera al continent ajuda a l’expansió del whisky blended a Europa.•1909: Es creen les normes que defineixen el whisky escocès.•1961: Glenfiddich comença a comercialitzar la seva ampolla triangular amb singlemalt. Comença la progressiva expansió del whisky de malta que augmenta aprincipis dels 90 amb els classic malts de Diageo.
 11. 11. EL WHISKY A ESCÒCIA – CARACTERÍSTIQUESTrobem bàsicament dos tipus de whisky:•Whisky blended (whisky de gra amb whisky de malta, de qualitats moltdiferents: Alguns blended són productes molt equilibrats i d’elevadaqualitat amb una combinació de molts maltes amb whisky de gra. Altres,molt barats estan composats de whisky de gra madurat en bótesreutilitzades amb només una petita proporció de malta.•Whisky de malta (amb gustos molt més individualitzats). Elaborat nomésa partir d’ordi maltejat. S’elabora en més de cent destil·leries en sisregions de producció ben diferenciades.•El whisky escocès ha d’haver madurat un mínim de tres anys en unabóta de roure a Escòcia i ha de tenir un mínim de 40% de volum d’alcohol.
 12. 12. LES REGIONS DEL WHISKY A ESCÒCIA
 13. 13. LA DESTIL·LERIA ABERLOURAberlour és el sisè single malt mésvenut del món – és especialmentpopular a França.La destil·leria es troba al cor deSpeyside en un poble que té elmateix nom. És un bonrepresentant d’aquesta regió i enpresenta les característiquesprincipals.Tot i la seva popularitat la meitatde la producció es destina alsblended.
 14. 14. ABERLOUR 15 ANYSÉs un embotellament destinat al mercat francès ique no es troba fàcilment. Madurat en bótes dexerès i bourbon.Notes de tast:Nas: Aromes dolços de mel i toffee.Gust: Ric i rodó. Notes de vainilla.Final: Pebrós, intens, amb notes especiades i decoco.Un malta amb l’elegància d’Speyside.
 15. 15. LA DESTIL·LERIA ARRANÉs una de les destil·leries mésnoves d’Escòcia – la sevaproducció va començar el 1995.És l’única destil·leria d’aquesta illa.Amb tot durant aquests anys haproduït maltes ben diversos – ambuna varietat àmplia de finals.•Els finals en el whisky escocès.•Els whiskies cask strength.
 16. 16. ARRAN SASSICAIAUna edició limitada de 5,670 ampolles, aquest whiskyd’Arran va madurar durant 8 anys en bótes de xerèsabans de ser “acabat” durant 9 mesos en bótes de vinegre Sassicaia de la Toscana.Notes de tast de “Master of Malt”:Nas: Notes herbals i afruitades, notes de vi, moltcomplex.Paladar: Agredolça complexitat d’espècies, cítrics inotes de vi.Final: Roure, notes de coco. Fumat amb notes decafè.
 17. 17. LA DESTIL·LERIA ARDBEGFa poc més de quinze anys ladestil·leria Ardbeg – tot i haverproduït uns excel·lentswhiskies - estava tancada i apunt de ser aterrada.En els darrers anys, però, haexperimentat un renaixementamb una elaboració de maltesfantàstics.Juntament amb Laphroaig iLagavulin, Ardbeg és un delsmaltes més fumats d’Escòcia.
 18. 18. ARDBEG 10Notes de tast de Jim MurrayNas: Complex, amb notes cítriques. Elegantdesplegament d’aromes de torba. També hitrobem notes de mar i sal.Paladar: Fum i torba. Alguns aspectes oliososaporten notes cítriques de llima o llimona.Final: Net, notes de fum. La fusta aporta unamica de vainilla.Per aquest expert és un malta excel·lent,simplement cal tancar els ulls i disfrutar-lo.
 19. 19. EL WHISKEY A ESTATS UNITS – HISTÒRIA•Durant el segle XVIII onades d’immigrants escocesos i irlandesos arriben aAmèrica.•Els puritans de l’est americà no veien la destil·lació amb bons ulls i per tantels primers whiskeys es comencen a produir a finals del segle XVIII a altreszones com Virgínia, Pennsilvània i més a l’oest als estats de Kentucky iTennessee.•En la destil·lació s’utilitzen els elements que hom tenia més a mà: blat demoro, ordi, sègol, blat. També es fan servir bótes de roure per guardar elwhiskey.•Una part important de Kentucky era el comtat de Bourbon i aquest termees va fer servir primer a nivell local. No va ser fins el 1964 que aquestaseria la denominació oficial del whiskey americà.•1920-1933: Anys de la prohibició.•1964: S’elaboren les regulacions que defineixen el bourbon.
 20. 20. EL WHISKEY A ESTATS UNITS – CARACTERÍSTIQUES•El bourbon prové de diversos cereals i ha de contenir un mínim d’un 51% deblat de moro.•El bourbon s’ha de conservar en bótes noves de roure – el seu interior hauràestat torrat abans d’afegir-hi el destil·lat. D’aquí prové el seu color vermellóscaracterístic.•El clima extrem de Tennessee i Kentucky fa que el whiskey maduri mésràpidament.•No hi ha un mínim exigit en la maduració del bourbon. Si ha madurat durantmés de dos anys es pot anomenar straight bourbon.•El destil·lat ha de tenir un mínim de 40% de volum d’alcohol.
 21. 21. LA DESTIL·LERIA BUFFALO TRACEEn aquesta destil·leria dels afores deFrankfort a Kentucky s’hi elaborendiversos whiskeys. Entre ells BuffaloTrace, George T Stagg o Eagle Rare.Rep aquest nom perquè està situadaen un lloc on hi passaven moltsramats de búfals.És una de les destil·leries de bourbonmés antigues. Ja es destil·lava enaquest indret el 1787.Colonel Blanton va ser una de lespersones que va treballar més en eldesenvolupament de la destil·leria iper això un bourbon porta el seu nom.
 22. 22. COLONEL BLANTON SPECIAL RESERVENotes de tastAquest és un whiskey “single barrel”. És a dir elsembotellaments provenen d’una sola bóta. Per tant nopresenta unes característiques uniformes – en moltswhiskies es barreja el contingut de diverses bótes perobtenir un producte estandaritzat. L’ampolla tampoc ensdiu l’edat perquè segons la casa s’embotella quan esconsidera que el whiskey està a punt.En tot cas aquestes són les notes de tast més comuns deBlanton’sNas: Panses, llimona, vainilla i espècies.Gust: Llimona, vainilla i mel.Final: Notes d’espècia i canella.
 23. 23. Yoichi and Hakushu ara sóndegudament apreciades per laseva classe mundial.Jim Murray
 24. 24. EL WHISKY AL JAPÓ – HISTÒRIA•1923: Shinjiro Torii i Masataka Taketsuru funden la destil·leria a Yamazaki aprop de Kyoto. Taketsuru havia estat treballant a les destil·leries Hazelburn iLongmorn a Escòcia per tal de conèixer els secrets de la indústria i portar-los alJapó.•En els darrers anys els whiskies japonesos han guanyat en popularitat –ajudats per fenòmens com la pel·lícula “Lost in Translation” i per merescutspremis internacionals.•2001: un whisky japonès va obtenir un premi internacional per primera vegada.
 25. 25. EL WHISKY AL JAPÓ – CARACTERÍSTIQUES•Inicialment el whisky japonès pretenia imitar els maltes i blendedescocesos. Amb el temps, però, han anat adquirint unes característiquespròpies.•Generalment els whiskies japonesos són molt menys fumats que elsescocesos. Tenen més notes afruitades i vegetals.•Hi ha poques destil·leries al Japó i per tal d’afegir varietat en els seusblends sovint s’empra whisky escocès, tot i que en petita mesura (hem depensar que un blend escocès pot contenir maltes de 30 o 40 destil·leries).•La popularitat dels whiskies japonesos va en augment i actualment lluitaamb Irlanda pel ser el tercer país amb major mercat de whisky en el món.
 26. 26. LA DESTIL·LERIA HAKUSHUHakushu és una destil·leriadel grup Suntory construïdal’any 1970.És una de les destil·leriesmés grans del món. Estàsituada en una zona forçaelevada – 700m sobre elnivell del mar – i rodejadaper boscos.Sembla que aquest entorninflueix en la whisky que s’hiprodueix.
 27. 27. HAKUSHU 12Notes de tast de Dominic Roskrow.Nas: Inusual i complex. Fulles acabades de tallar,civada, cítrics i tocs de torba.Paladar: Notes afruitades i matisos de regalèssia.Fons de torba.Final: Llarg, una mica oliós i especiat.Una joia, segons l’autor.
 28. 28. © Joan Mitjavila GubierasFebrer 2013

×