Els mòbils: obtenció i reciclatge dels materials

1,305 views
1,108 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,305
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
170
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Els mòbils: obtenció i reciclatge dels materials

 1. 1. El mòbilObtenció i reciclatge dels materials Michelle Aguilar Mª Angeles Cuevas
 2. 2. Index• Història• Generacions de mòbils• Components dels mòbils – Composició dels mòbils• Problemes socioecològics• Reciclatge dels mòbils – Curiositats• Bibliografia
 3. 3. Història La història dels telèfons mòbils es remunta als anys 40, quan motivada per la segona guerra mundial, l’empresa Motorola va desenvolupar un telèfon mòbil anomenat Handie Talkie H12-16. Aquest aparell feia servir ones de ràdio que en aquell moment no superaven els 60MHz.Des daquest moment, fins a principis dels anys80 diverses companyies van investigar i vanbuscar oferir un sistema de comunicació adistància per al públic general.Els primers telèfons mòbils eren massa grans ipesats: el seu ús es va restringir en principi alscotxes. Laparell sinstal·lava en la cabina i en elbagul es posava un equip de ràdio. El servei nova ser molt popular a causa del seu alt cost.
 4. 4. Generacions de mòbils 2.5G(final dèc.1990) Procedents • En la segona guerra mundial, primersInternet), missatgeria • Desenvolupament WAP(accés a equips portàtils(handie- multimèdia(fotos i vídeos) i jocs. talkies) per comunicacions militars. 1G(1982-1992) 3G(des de 2001) • Tecnologia videotrucades. Diversificació aplicacions i serveis • Permeten analògica , trucades de veu de baixa qualitat. Terminals molt pesades del pes dels terminals i en el temps visa Internet. Reducció (gairebé 1kg). de càrrega de la bateria. 2G(dèc.desenvolupament) 4G(en 1990) • Tecnologia digital, trucades de veu d’altatransmissió dades • Tecnologia adreçada al roaming global( qualitat i missatges de text (SMS). en alta velocitat), accés permanent Internet i integració aplicacions multimèdia.
 5. 5. Components dels mòbilsLa meitat de qualsevol telèfon mòbil pantalles LCD lava de Cristall líquid: las està feta Liti: durant molts anys bateria “níquel-cadmi” estan formadesúnica opció pels del Polímers: les carcasses Magnesi plàstic. La resta es reparteixcristall líquid, quecontenenordinadors. entre: al aplicarpolímers, ser lacoure, vidre, mòbils per partícules de telèfons mòbils, un liti, ferro, carboni i innumerablessón vanníquel-metall- de les que Al 1990 bateries de materials sintètics Metalls preciosos: metalls(or, o corrent elèctric, deixen o Fibra de vidre: no aparèixer les lleugers que podenuna durs de ser dels passar la llum procedenten una tona plaques plata...) que en els últims anys han convertitlaoelamb Coltan: s’apliquen per fràgils, semitransparentsl’interior làmpara situada darrere.telèfons impresos Silici: enmòbils hi circuits hidruro i ión-liti, aquestes opacs. Habitualment telèfon les Consumeixen quantitats ha 280gr. d’or, al de fabriquen es cada molt ultimes estan guanyant a fabricar els s’utilitzen policarbonats, 240gr. de voltant de principals reciclatgecondensadors que dispositius derivats del de platífonts quei 140kg d’aquests carreraun mercat un ens’obté petroli. i paladi s’obté baixes d’energia elèctrica. El liti tecnològica. de vidre, fibra funcions(memòria, material dos controlen el flux de coure. Perde imolt rentable. Desprès de tot segons elsaquestaconnexió elèctric dels mòbils. El experts transmissió principals: jaciments en vidre fonent el dades, raó la fent que se vetes i salmorres naturals. coltan s’extreu en hi ha més or en la brutícia electrònica que aurbana, alguns sòls de mineria estan Internet) solidifiquiles dedicada a una controlades per mitjançant 3000milions d’anys recuperarde silici, xips fets els mines. d’antiguitat (La vall del peça d’orificis metalls preciosos un dels anomenada estrets elements Rift, Congo, Ruanda i de la brutícia més abundants de “espinerette”. Huganda). electrònica, s’estàa la terra obtingut convertintroques i partir de en una pràctica habitual. sorra.
 6. 6. Composició dels mòbils 6 % Altres: zinc, plata, cromo, tantalio, cadmio, plomo, antimoni, or, pal·ladi 1% Estany 2% Níquel 3% Ferro 4% Carboni4% Cobalt i liti 15 % Vidre i ceràmica 15 % Coure 50 % Plàstic
 7. 7. Problemes socioecològicsLa cara fosca de les empreses que esdediquen a la fabricació de telèfonsmòbils es que deguda a que el coltanque és un material utilitzat per afabricar condensadors actualments’està esgotant a Austràlia, el Brasil iTailàndia; que aquest material s’estiguiesgotant fa que hi hagin guerres a laRepública Democràtica del Congo,aquestes guerres les paguen les gransempreses que troben al fet que hi haginguerres una manera d’obtenir beneficisja que no tenen que pagar impostos perels materials que extreuen. Una manerad’exemplificar-ho és que a la RepúblicaDemocràtica del Congo arriben avionscarregats d’armes i tornen plens decoltan.
 8. 8. Reciclatge dels mòbilsAl final de la seva vida útil, els telèfons mòbils han de ser tractats en un procés queofereixi garanties per recuperar els components aprofitables i tractar adequadamentels potencialment perillosos. Procés de reciclatge• 1. Desmuntatge i descontaminació Fraccionament selectiu del vidre, els plàstics i els diferents metalls. La primera fase del procés consisteix en una separació acurada dels components potencialment perillosos (C.P.P.), tals com a condensadors, circuits impresos i plàstics que contenen PCB´s, relés de mercuri, acumuladors de níquel/cadmi, etc... Aquests components potencialment perillosos són lliurats a gestors autoritzats per al seu correcte tractament.• 2. Revaloració Posteriorment es procedeix a la classificació dels diferents tipus de plàstics i metalls (fèrrics i no fèrrics) i s’ inicia un procés industrial de successives mòltes i trituracions. Cada tipus implica un específic procés de revaloració i tractament que permet recuperar-ho i retornar-ho al cicle productiu.
 9. 9. CuriositatsAl nostre país sestima que hi ha entre 25 i 30 milions de telèfons mòbils guardats enel calaix, terminals avariats o en desús que els amos ens resistim a tirar o a reutilitzar.Amb prou feines 1 de cada 5 mòbils es recicla.El telèfon mòbil sha tornat tan imprescindible en la butxaca dels ciutadans com elDNI.En el nostre país sha reciclat fins al moment 750.000 quilos de ferralla cel·lular, queequival a sis milions de mòbils. Una xifra insignificant si es té en compte que noméslany passat es van vendre 20 milions daquests aparells.El telèfon mòbil cada vegada dura menys en mans de lusuari perquè, en convertir-seen un objecte de presumpció i moda, es renova com el vestuari, i cada vegada menysper avaries.La vida mitjana dun telèfon mòbil en el nostre país és de 16 mesosCada ciutadà ha tingut uns quatre terminals de mitjana al llarg de la seva vida.
 10. 10. Reciclatge dels mòbilsEl material més preuat és el coltan, un Si el teu mòbil encarametall capaç de suportar una altacàrrega elèctrica que sutilitza en tot funciona…tipus daparells electrònics i permetque les bateries durin més. •Si ho lliures en lestabliment del teuVideo introductori sobre la RAEE (1er operador en el moment dadquirir unminut): nou model, segurament podràs obtenirhttp://www.youtube.com/watch?v=m5 algun descompte.EPgjw3qNc&feature=player_embedded#! •Pots vendre’l com a aparell de segona mà.
 11. 11. Bibliografia» http://www.wayerless.com/2010/09/49-los-5-moviles-top-de-la-decada-de-1990/» http://www.rtve.es/mediateca/fotos/20090617/historia-del-movil-imagenes/31252.shtml» http://www.3djuegos.com/foros/tema/421868/0/todo-sobre-la-telefonia-movil/» http://www.xataka.com/moviles/nokia-7110-telefonos-con-historia-viii» http://redgrafica.com/Breve-historia-de-los-celulares-y» http://www.minis.cat/esp/reciclar-telefonos-moviles.php» http://blocs.xtec.cat/parlemciencia/2009/06/19/els-materials-dels-telefons-mobils-i-la-seva-problematica/» http://www.terra.org/articulos/art01632.html» http://www.muyinteresante.es/rcs/minisites/2009/telefono-movil/index.html» http://www.slideshare.net/BRISVANY/la-evolucion-de-diseos-de-telefonos-moviles-desde-3518937

×