• Like
Застапеноста на локалната вест во националните пишани медиуми
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Застапеноста на локалната вест во националните пишани медиуми

 • 438 views
Uploaded on

Андријана Папиќ …

Андријана Папиќ
Здружение на граѓани за културна соработка „Гласникот“
е-Општество.Мк: Јас медиум
Скопје, Македонија, 2 и 3 декември 2009

 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
438
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
2
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. „ Застапеноста на локалната вест во националните пишани медиуми“ Андријана Папиќ Здружение на граѓани за културна соработка „Гласникот“ Le Courrier de la Mac é doine http://balkans.courriers.info/
 • 2. Користени материјали
  • „ Дневник“ (15 ден.)
  • „ Утрински весник“ (15 ден.)
  • „ Нова Македонија“ (10 ден.)
  • „ Вечер“ (15 ден.)
  • „ Вест“ (15 ден.)
  • Октомври
  • 25 броеви
  • Постојани рубрики: „Хроника“ („Црна хроника“ во „Вест“ и „Вечер“), „Култура“ и рубриките наменети за локални вести („Македонија“, „Република“, „Вести“)
  • „ Во фокусот“, „Актуелно“ – локални вести одвреме-навреме
 • 3. „ Дневник“
  • Рубрики: „Хроника“, „Република“, „Култура“ („Во фокусот“ и „Актуелно“ – локална вест одвреме-навреме)
  • - Статистика:
  • 1) „Хроника“ : (78) 3.12 л.в./ ден*
  • 2) „Во фокусот“ + „Актуелно“ : (20) 0.8 л.в./ ден*
  • 3) „Култура“ : (30) 1.2 л.в./ ден*
  • 4) „Република“ : (123) 4.92 л.в./ ден*
  • Теми: комунална чистота, Св. Јован Бигорски, водовод и воден режим, дивоградби, обнова и градење (фонтани, плоштади, училишта, патишта), ловна сезона, бродската несреќа, лозарство, сточарство, користење интернет и компјутери, слепи лица итн.
 • 4. Најзастапени градови
 • 5. „ Утрински весник“
  • Рубрики: „Актуелно“, „Македонија“, „Хроника“ и „Култура“
  • - Статистика:
  • 1) „Актуелно“: (7) 0.28 л.в./ ден *
  • 2) „Македонија“: (80) 3.2 л.в./ ден *
  • 3) „Хроника“: (56) 2.24 л.в./ ден
  • 4) „Култура“: (17) 0.68 л.в./ ден *
  • - Написи од локални дописници: 97*
  • - Теми: бродската несреќа, манастирот Св. Јован Бигорски, археологија, водовод и воден режим, високо образование, правата на пензионерите, здравство, музеи, комунална чистота, земјоделие и полјоделство, обнова (патишта, мостови, гробишта) итн.
 • 6. Најзастапени градови
 • 7. „ Нова Македонија“
  • Рубрики: „Македонија“, „Хроника“ и „Култура“
  • - Статистика:
  • 1) „Македонија“: (44) 1,76 л.в./ден
  • 2) „Хроника“: (70) 2,8 л.в./ден
  • 3) „Култура“: (23) 0,92/ ден*
  • Теми: здравство, кучиња-скитници, урбанизам , основно и високо образование, празнувања, политика, животна средина, комунална чистота, локална самоуправа
 • 8. Најзастапени градови
 • 9. „ Вечер “
  • Рубрики: „Вести“, „Црна хроника“ и „Култура“
  • Статистика:
  • 1) „Вести“: (19) 0.76 л.в./ ден
  • 2) „Црна хроника“: (94) 3.76 л.в./ ден
  • 3) „Култура“: (19) 0.76/ ден
  • Теми: културно наследство, Св. Јован Бигорски, протести, судски спорови, бродската несреќа (*спомнување несоодветни вести од странство во „Црна хроника“)
 • 10. Најзастапени градови
 • 11. „ Вест“
  • - Рубрики: „Македонија“, „Црна хроника“ и „Култура“
  • - Статистика:
  • 1) „Македонија“: (23) 0,92 л.в./ ден*
  • 2) „Црна хроника“: (88) 3,52 л.в./ ден*
  • 3) „Култура“: (24) 0,96 л.в./ ден*
  • Теми: комунална чистота, рударство, бродската несреќа, аграр, археологија, локална самоуправа, донации, Св. Јован Бигорски
 • 12. Најзастапени градови
 • 13. Заклучок
  • Покриеност на различни градови:
  • „ Дневник“ (36)
  • „ Утрински весник“ (25)
  • „ Нова Македонија“ и „Вест“ ( x 23 )
  • „ Вечер“ (13)
 • 14. Рубрика „Култура“
 • 15. Рубрика „Хроника“ (или „Црна хроника“)
 • 16. Рубрика „Македонија“ (или „Република“ или „Вести“)
 • 17. Пресек
  • Најбројни се написите во рубриката „Хроника“ (или „Црна Хроника“)
  • Најмалубројни се написите во рубриката „Култура“
 • 18. Весниците и новите медиуми
  • Локални вести кои не се објавени во националните весници (а би требало)
  • Блогови и веб-сајтови:
  • [email_address] (Кавадарци)
  • www.makmreza.com (Битола)
  • www.prespasky.com (Преспа)
  • www.veles.gov.mk (Велес)
  • www.bitola.informator.ws (Битола)
  • www.gvg.com.mk (Гевгелија)
  • feeds.feedburner.com/prileponline (Прилеп)
  • www.selotejp.com (Македонија)
  • www.a1.com.mk
 • 19. Необјавени локални вести
  • „ Изложба на Дејан Арсовски во Прилеп“ (22.10);
  • „ Стипендии за ученици и студенти за учебната 2009/2010 година“ и
  • „ РИОН-велешките извидници повторно први“ (почеток на октомври, Велес);
  • „ Успешен настап на хорот „Стив Наумов“ во Словенија“ и
  • „ Почина Ајри Демировски“ (Битола) *
 • 20. Јазикот
  • Пишаните медиуми – двојна одговорност
  • Се` уште (а не сеуште или се уште) !
  • Помакедончување на странските изрази, отсуство на горни и долни наводници или пак, употреба само на горни (како во англискиот јазик), погрешна употреба на големата буква
  • „ За пропедерските изјави Владе Милчин ќе оди на суд“ (насловна на „Вечер“, 31 октомври) *