• Like
Розалинда Стојова - Е-учење
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Розалинда Стојова - Е-учење

 • 630 views
Uploaded on

 

More in: Education
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
630
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
3
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. LOGO Република Македонија Министерство за информатичко општество и администрацијаРозалинда Стојова 20.12.2012
 • 2. LOGO
 • 3. А. Обуки „Цунами“ од информации ...3
 • 4. А. Обуки ... од кои после само 6 дена се памети помалку од ¼ од материјалот4
 • 5. “Секогаш сум спремен да учам, но не секогаш сакам да ме учат.”   ~Винстон Черчил5
 • 6. А. Обуки Потребно е: Дополнување на обуките, а не нивна замена! Решение: Е-учење6
 • 7. LOGO
 • 8. Б. Превземени активности 1. Стратегија за развој на е-содржини 2. Портал за е-содржини 3. Портал за е-учебници 4. Микроучење 5. LMS 6. Развој на е-содржини8
 • 9. Б.1. Стратегија за е-содржини mioa.gov.mk / Документи / Стратегии Национална стратегија за развој на е- содржини 2010 – 2015 Национален акционен план за равој на е- содржини 2010 - 20159
 • 10. Б.2. Портал за е-содржини skoool.com Intel10
 • 11. Б.2. Портал за е-содржини skoool.mk 513 објекти за учење11
 • 12. Б.2. Портал за е-содржини skoool.mk структура12
 • 13. Б.2. Портал за е-содржини skoool.mk е-содржини13
 • 14. Б.2. Портал за е-содржини skoool.mk симулации14
 • 15. Б.2. Портал за е-содржини skoool.mk белешки за учење15
 • 16. Б.3. Портал за е-учебници E-ucebnici.mk16
 • 17. Б.3. Портал за е-учебници E-ucebnici.mk17
 • 18. Б.3. Портал за е-учебници E-ucebnici.mk18
 • 19. Б.4. Микроучење Систем на Леитнер, систем на картички Мали чекори, повторливи и редовни Различни стратегии: број на повторувања (2,3, 5); забрзано учење; тест стратегија; слајд- шоу стратегија19
 • 20. Б.4. Микроучење Систем кој овозможува Микроучење Систем на хиерархија на програми, курсеви, лекции и картички`20
 • 21. Б.4. Микроучење Подесување на ... ... број на картички во низа кои сакате да ги одговарате (1, 2, 5, 10 или сите кои се достапни) ... време на ваша неактивност на компјутерот пред да се појави следна картичка, прва во низата (од 3 до 60 минути).21
 • 22. Б.4. Микроучење Со еден точен одговор (со користење на т.н радио мени или округли копчиња)22
 • 23. Б.4. Микроучење Со еден точен одговор (со користење на т.н радио мени или округли копчиња)23
 • 24. Б.4. Микроучење Со повеќе точни одговори (со користење на квадратни копчиња)24
 • 25. Б.4. Микроучење Картички за само- проверка25
 • 26. Б.4. Микроучење Картички за само- проверка26
 • 27. Б.4. Микроучење Картички за информирање27
 • 28. Б.4. Микроучење Прашањата и одговорите немаат редослед, се врши автоматско мешање на прашањата и одговорите.28
 • 29. Б.4. Микроучење Копчето долу лево, Контекст, служи за давање насоки за одговор или корисни врски за тоа каде може да се најде одговорот. Копчето Сокриј служи за да се вратите на одговарање на прашањето29
 • 30. Б.4. Микроучење По избор на одговорите, доколку е внесен, се прикажува Контекст на одговорот кој дава дополнителна „доза“ на учење. Се затвора со копчето Сокриј30
 • 31. Б.4. Микроучење Во случај на прашање со повеќе точни одговори, видливо се означени точните одговори, со зелена боја, оние од нив кои сте ги избрале, со знак , оние од нив кои не сте ги избрале, со знак , и оние кои сте ги избрале но не се точни, со знак .31
 • 32. Б.4. Микроучење Вака изгледа картичка со сите точни одговори.32
 • 33. Б.5. LMS Јавна набавка во тек Решението треба да е веб базирана апликација, чии главни функционалности се опишани преку: основни функционалности на системот; и следните модули: модул за управување со корисници; модул за курсеви; модул за извори и материјали на знаење; модул за тестови; модул за извештаи и статистика; модул за комуникација; и модул за веб конференција.33
 • 34. LOGO
 • 35. В.1. Развој на е-содржини Развој на е-содржини Специјализира ни обуки Генерички обуки Државна администрација Јавна администрација35
 • 36. В.2. Методологија Методологија за конверзија на постоечки материјали36
 • 37. LOGO Република Македонија Министерство за информатичко општество и администрација РС